Η ψυχολογία του dislike

• Thread starter Thread starter VangelisV
  • Start date Start date
  • Last post Πρόσφατη δραστηριότητα Πρόσφατη δραστηριότητα:
  • Απαντήσεις Απαντήσεις: Απαντήσεις 15
  • Εμφανίσεις Εμφανίσεις: Εμφανίσεις 3K
V

VangelisV

Guest
Αφορμη σταθηκε ενα βιντεακι που ποσταρε πριν λιγες μερες ενας συμφορουμιτης και ενω ειναι καλος παικτης η πρωτη ψηφος κατευθειαν ηταν thumbs down. Ποια ειναι η ψυχολογια ενος ατομου που ψηφιζει αρνητικα σε κατα γενικη ομολογια ωραια και καλοπαιγμενα βιντεο? Ζηλια, προσωπικες σχεσεις με τον uploader κτλ?

Waterfall-K είπε:
Γινε πιο συγκεκριμενος. Ποιο βιντεο κι απο ποιον?
Εχει σημασια? Αφορμη ηταν το συγκεκριμενο βιντεο, το βλεπω και σε αλλες περιπτωσεις. Αν θελετε μπορω να το βαλω

Συμφωνω με τον κυριο Govan. Αυτος ειπε πως οταν ακουμε κατι καινουριο, το συγκρινουμε με ολα οσα εχουμε ακουσει στο παρελθον. Αν κατι ειναι εντελως κλισε, εξαρταται απ'τον χαρακτηρα καποιου εαν θα του αρεσει η οχι, το ιδιο με το αν κατι ειναι avant-garde. Ετσι καποιος πιο συντηρητικος θα του αρεσει το κλισε ενω καποιος πολυ προοδευτικος θα αναζητησει κατι πιο φρεσκο. Η αληθεια βρισκεται καπου στην μεση. Επισης οταν εχουμε να κανουμε με βιντεο μας επηρεαζει και αυτο που βλεπουμε, τον παικτη, το οργανο, την σκηνη κτλ. Τελος μεγαλο ρολο παιζει και η ηχογραφηση, εχει διαπιστωθει πως κατι που ειναι μιξαρισμενο πιο δυνατα αφηνει καλυτερη εντυπωση, εξ'ου και το loudness wars. Απ'την αλλη αν ο ηχος αναπνεει πιο πολυ ειναι πιο ξεκουραστο επειτα απο πολλες ακροασεις. Οπως διαμαρτυρηθηκε και ο Bob Dylan, "these songs, they have sound all over them".

Ενδιαφερον εχει πως αν δειτε τα μουσικα βιντεο που εχουν παρα πολλα εκατομμυρια view πολυ σπανια θα βρειτε καποιο που εχει κατω απο 3% dislikes. Δηλαδη υπαρχει ενας στατιστικος νομος που λεει πως κατι που ειναι πολυ δημοφιλες θα εχει το λιγοτερο γυρω στα 3% dislikes.

VangelisV είπε:
Αφορμη ηταν το συγκεκριμενο βιντεο, το βλεπω και σε αλλες περιπτωσεις. Αν θελετε μπορω να το βαλω.
Βαλτο για να ξερουμε για τι μιλαμε. Αυτο το "κατα γενικη ομολογια ωραια και καλοπαιγμενα βιντεο" δεν λεει και πολλα. Κατα γενικη ομολογια ποιων ακριβως και σε τι βιντεο?
Κατα γενικη ομολογια των σκυλαδων, το νεο κλιπ του Παντελιδη ειναι "ωραιο και καλοπαιγμενο". Απ'την αλλη, κατα γενικη ομολογια οσων εχουν ακομα σωας τας φρενας, το ιδιο κλιπ ειναι για κλοτσιες. ;D

http://www.noiz.gr/index.php?topic=206948.msg854562#msg854562

Αν και απ' οτι βλεπω εχει αποκατασταθει η ταξη. Επειδη παιζει να ημουν απο τους πρωτους που το ειδα παρατηρησα οτι η πρωτη ψηφος ηταν αρνητικη. Και επαναλαμβανω οτι το συγκεκριμενο βιντεο σταθηκε η αφορμη, δε μιλαω μονο για αυτο αλλα για το φαινομενο γενικοτερα.

Ακουγοντας τον Alex Κ. ειναι ευκολο να υποθεσεις τους λογους που δεν αρεσε σε δυο ατομα. Πρωτον, ο ηχος. Στο original εχει λιγοτερο gain και ειναι πιο raw. Επισης ειναι πιο δυσκολο να παιξεις γρηγορα και καθαρα με λιγοτερο gain. Οπως και το βιμπρατο, του Μαλμστιν ειναι πιο πλατυ. Δευτερον, οι μπλουζιες. Ο Μαλμστιν δεν εχει ουτε μια φραση μπλουζ στο εν λογω τραγουδι. Συμπερασμα, σε οσους δεν αρεσε δεν θα πει αναγκαια πως ηταν κακο αλλα δεν εφτανε τον Μαλμστιν. Παλιοτερα με τα αστερια δεν νομιζω να του εβαζε καποιος μονο ενα, αλλα καλως η κακως το like/dislike ειναι ασπρο μαυρο και δεν καταγραφει την πραγματικη προτιμηση. Ο λογος που το κατηργησε το YT? Απλος. Διαπιστωσαν πως η συντριπτικη πλειοψηφια ψηφιζε ειτε 1 ειτε 5 αστερια. Δυστυχως η πλειοψηφια δεν χρησιμοποιει την γκρι παλετα γιατι θελει παραπανω εγκεφαλικα κυτταρα.

geodimitri είπε:
Πολύ ωραίο παίξιμο και ήχος! 8)
Τέλειος!! :o :o :o
όπως πάντα πολύ καλός  :)
Και συναίσθημα και τεχνική! Μπράβο πολύ καλό!
Αυτες ειναι οι απαντησεις στο θρεντ με το συγκεκριμενο βιντεο. Στο YT εχει 16 like και 2 dislike. Μια χαρα τα πηγε. Τωρα, για 2 dislike δεν υπαρχει θεμα. Δεν υπαρχει βιντεο στο YT, μουσικο ή μη, που να μην εχει εστω και ενα dislike. Υπαρχουν και οι καφροι ξερεις. Οταν βλεπεις, για παραδειγμα, dislike(s) σε ενα αρτια εκτελεσμενο εργο του Bach, εκει καταλαβαινεις οτι το θεμα δεν σηκωνει αναλυση. Η βλακεια δεν αναλυεται.

Στο συγκεκριμενο βιντεο τωρα, με κουρασε το background, οχι το παιξιμο του κιθαριστα το οποιο ηταν μια χαρα. Αν μας ελεγε "παιδια, αυτο ειναι το νεο μου κομματι" θα παταγα dislike.

Γι αυτο που ειναι ομως, κραταω μονο το παιξιμο του και απο μενα εχει ενα Like. 8)

Δε χρειάζεται υπερβολική ανάλυση παίδες. Σε κάποιους δεν άρεσε το βίντεο και πάτησαν dislike. Δεν υπάρχει κάποια συνωμοσία από πίσω ή κι αν υπάρχει, είναι μεμονωμένη και δε θα τη μάθουμε ποτέ. Η πλειοψηφία του κόσμου πατάει like ή dislike ανάλογα με τα γούστα τους. Και μπορεί ο αγαπητός kotsadoros στο περί ου ο λόγος βίντεο τεχνικά να σπέρνει αλλά αυτό δε σημαίνει απαραιτήτως ότι πρέπει να αρέσει και σε όλους αυτό που παίζει από αισθητικής απόψεως.

Το αυτό και για το παράδειγμα που έφερε ο Waterfall σχετικά με την ορχήστρα. Εγώ π.χ. δεν μπορώ να διανοηθώ πώς υπάρχει κόσμος που έχει πατήσει dislike στο Tunel of Love των Dire Straits. Κι όμως, φυσικά υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους αρέσει και καλά κάνουν δηλαδή. Τι να κάνουμε, έτσι είναι η ζωή.

Τώρα ένα δεύτερο θέμα που προκύπτει είναι γιατί κάποιος πατάει dislike. Προσωπικά, οι φορές που έχω πατήσει dislike σε βίντεο στο youtube είναι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού. Το πατάω μόνο σε ακραίες περιπτώσεις όπου βρίσκω το περιεχόμενο προσβλητικό, ηλίθιο, κακό, γενικώς ενοχλητικό σε σημείο που να με κάνει να θυμώσω. Κι αυτό είναι πολύ σπάνιο. Αλλά αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργώ εγώ. Άλλοι πατάνε like και dislike αβέρτα.

Δηλαδη θελετε να μου πειτε οτι υπαρχουν ελληνικα συγκροτηματα/μουσικοι και φιλοι αυτων που πατανε dislike σε "αντιπαλες" μπαντες/μoυσικους επειδη δεν τους αρεσε στ'αληθεια το βιντεο? Εδω καποιος πατησε dislike σε βιντεο επειδη λεει το cover στο μπασο επρεπε να το παιξει με τα δαχτυλα τη στιγμη που και ο original μπασιστας το παιζει με πενα.

Jazzjoker είπε:
Τώρα ένα δεύτερο θέμα που προκύπτει είναι γιατί κάποιος πατάει dislike. Προσωπικά, οι φορές που έχω πατήσει dislike σε βίντεο στο youtube είναι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού. Το πατάω μόνο σε ακραίες περιπτώσεις όπου βρίσκω το περιεχόμενο προσβλητικό, ηλίθιο, κακό, γενικώς ενοχλητικό σε σημείο που να με κάνει να θυμώσω. Κι αυτό είναι πολύ σπάνιο. Αλλά αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργώ εγώ. Άλλοι πατάνε like και dislike αβέρτα.
Ομοιως και εγω, αν δε μου αρεσει κατι απλα το προσπερναω. Το να ζηλεψω καποιον που παιζει καλυτερα απο μενα δεν ειναι λογος για dislike αλλα λογος για να μελετησω πιο σκληρα

VangelisV είπε:
Δηλαδη θελετε να μου πειτε οτι υπαρχουν ελληνικα συγκροτηματα/μουσικοι και φιλοι αυτων που πατανε dislike σε "αντιπαλες" μπαντες/μoυσικους επειδη δεν τους αρεσε στ'αληθεια το βιντεο?

Ομοιως και εγω, αν δε μου αρεσει κατι απλα το προσπερναω. Το να ζηλεψω καποιον που παιζει καλυτερα απο μενα δεν ειναι λογος για dislike αλλα λογος για να μελετησω πιο σκληρα
Γιατί περιορίζεις τη σκέψη σου και κολλάς στο θέμα της ζήλειας; Το dislike είναι ανώνυμο. Δεν μπορείς να ξέρεις ούτε ποιος το πάτησε ούτε γιατί. Ακόμη κι αν από κάτω το δηλώνει, κανείς δε σου υπογράφει ότι αυτός που το δήλωσε το πάτησε κι όλας.

d6de79d75d62ac7f1985f175bfbf33ef.jpg

VangelisV είπε:
http://www.noiz.gr/index.php?topic=206948.msg854562#msg854562

Αν και απ' οτι βλεπω εχει αποκατασταθει η ταξη. Επειδη παιζει να ημουν απο τους πρωτους που το ειδα παρατηρησα οτι η πρωτη ψηφος ηταν αρνητικη. Και επαναλαμβανω οτι το συγκεκριμενο βιντεο σταθηκε η αφορμη, δε μιλαω μονο για αυτο αλλα για το φαινομενο γενικοτερα.
Μαλλον γιατι βαζει λαθος μια χαρακτηριστικη νοτα στο κυριως θεμα. (0'.45")Καποιοι φανατικοι μαλμστιν φανς προφανως.

Υπάρχει κόσμος που απλά είναι μαυρόψυχος και χώνει dislike είτε του αρέσει είτε όχι. Προσωπικά δεν έχω κάνει ποτέ dislike σε κανενού τη προσπάθεια ποτέ, αν κάτι δε μου αρέσει απλά δε κάνω like. Dislike θα κάνω μόνο αν δω ένα βίντεο που πραγματικά είναι κακό η προσβλητικό ή "επικίνδυνο" κάτι τέτοιο τελος πάντων.

Πάντως ειδικά σε τέτοια θέματα όπως μουσικής, ή το να ποστάρεις ένα κλιπ σου σε ένα φόρουμ υπάρχει πολύς κόσμος που ακλά κάνει dislike απο κακία η ακόμα και ζήλια. Θυμάμαι όταν έκανα τις πρώτες μου προσπάθειες για clips και τα πόσταρα σε φόρουμ έπαιρνα αμέσως 5-10 dislike σε λιγότερο απο 2 λεπτά μετά το πόστ. Που σημαίνει πως υπάρχει κόσμος που έκανε dislike πριν δει καν ολόκληρο το βίντεο. Ίσως και απλά έμπαινε να κάνει dislike.

Η ψυχολογία του dislike είναι αψυχολόγητη λοιπόν!

Ο Κοτσαδορος ειναι μεγαλη παικταρα-απο τους αγαπημενους μου στο νοιζ κι ας μη βαζει τοσο συχνα πραγματα-δε νομιζω να τον πτοουν τα κατωχερακια στο tube.

Απο τη στιγμη αλλωστε που καποιος δημοσιοποιει τη δουλεια του σε οποιοδηποτε

μεσο,η κριτικη ειναι μεσα στο παιχνιδι.

Εισαι "υποχρεωμενος" να τη δεχτεις.

Ακομα κι αν ειναι κακοπιστη,δε μπορεις να την αποφυγεις κι αυτη.

Μπορεις ομως να διαφωνησεις και να πεις τη γνωμη σου ως "παθων".

Θα συμφωνησω επισης με το Σπυρο(jj) οτι συνηθως δεν εχει να κανει με κατι που υπαρχει απο πισω(κλικες ;D?),πολυ απλα καποιος δε γουσταρει αυτο που ακουει.

Ουτε παντα θεμα ζηλειας-δε ζηλευω κιθαριστες(ζηλευω ομως συνθετες και θα ηθελα να γραφω σαν τον John Hiatt π.χ),εξαλλου ολοι παιζουν καλυτερα απο μενα. ;D

Δεν εχω κανει ποτε dislike διοτι αν δε μ'αρεσει κατι,απλα δεν ασχολουμαι.

Και παλι ομως δε μπορω να το αποδειξω.

Λεω αληθεια αλλα μπορει να λεω και ψεμματα. ;)

Ξες πως ειναι,δε γινεται να μπεις στο μυαλο του καθενος.

Τωρα που το ξανασκεφτομαι ζηλευω μονο ομορφοτερους πραγμα που σπανια συμβαινει,ειναι λιγοι αυτοι;D ;D ;D.

Περα απο πλακα,ξερω πως εννοει κανεις το "ζηλευω ενα παιξιμο",σε τριτο προσωπο μιλαω οχι για σενα φιλε Βαγγελη.Δεν ειναι παντα κακοπροαιρετο,το αντιθετο μερικες φορες.

Και παλι ομως ειναι ανωφελο,διοτι το "καλυτερο" στη μουσικη ειναι ενας κυκεωνας διχως τελος,μπορει ο "χειροτερος" να εχει πραγματα που αρεσουν περισσοτερο.

Ακομα κι απο τους "καλυτερους".

Φυσιολογικο νομιζω.

Οσο λοιπον φιλτατε Βαγγελη υπαρχουν μη μουσικα και οχι τοσο "αγνα"

κριτηρια-σιγουρα υπαρχουν τετοια-για το dislike,αλλο τοσο μπορει να υπαρχουν και τα αντιστροφα.

Και δε χρειαζεται νομιζω να δινει κανεις μεγαλυτερη σημασια απο αυτη που πρεπει.

Ουτε στo like ουτε στo dislike.

Αυτες οι ολιγες ;D,σκορπιες σκεψεις.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back