Nίκο χρειάζονται ορισμένες διευκρινίσεις πάνω σε αυτά που γράφεις. Εγώ θυμόμουν πριν γράψω αυτά που έγραψα (που άλλωστε τα έχω ξαναγράψει) πως τα έχω διαβάσει σε ανάλογα βιβλία. Πριν από λίγο πέρασα από μια βιβλιοθήκη με εξαιρετική συλλογή από τουλάχιστον 30 βιβλία για ηλεκτρικές κιθάρες και ενισχυτές, εκ των οποίων έχω διαβάσει αρκετά, και επαλήθευσα το προηγούμενό μου ποστ. Πήρα μαζί μου τρία από αυτά και έχω κάνει κράτηση σε ένα τέταρτο που επίσης έχω διαβάσει στο παρελθόν (αλλά που είναι τώρα νοικιασμένο). Στο παρόν θρεντ θα παραθέσω σύντομα μερικά quotes εξ αυτών επί του θέματος (διότι με σκαναρισμένες σελίδες υπάρχει θέμα copyright).
Για την ώρα, να σχολιάσω και πάλι πως ναι, αρχικά ο σκοπός ήταν να παίζουν καθαρά (οι διαφημίσεις της εποχής περηφανεύονταν πως τα μηχανήματα αυτά ήταν "distortion free", κάτι που φυσικά άλλαξε στη συνέχεια) αλλά αυτό πολύ σύντομα και με εξαιρετικά ευρεία απήχηση πήγε περίπατο λόγω ενός ακόμη lucky accident: διότι τους δυνάμωναν όσο έπαιρνε επειδή δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν τα ελαττώματα των PA της εποχής, και την ανεπαρκή τους ένταση σε συναυλίες. Μετά βεβαίως, λόγω αυτού του γεγονότος η "βρωμιά" μπήκε θριαμβευτικά στο λεξιλόγιο του rock'n'roll, ήδη από το 1950.
Ο Χέντριξ επίσης για τις ανάγκες των λάιβ του (όχι του στούντιο που δοκίμαζε και έπαιζε με τα πάντα) έπαιζε πολύ "ελαστικά" καθαρά στο όριο του dirty, το οποίο το ενίσχυε με τις δυναμικές του παιξίματός του και με τα fuzz του. Τα ρυθμιστικά ήταν σχεδόν στο τέρμα ή και τέρμα, και επειδή ακριβώς λειτουργούσαν στα όρια της έκρηξης πολλοί από αυτούς παρουσίαζαν τα ανάλογα προβλήματα. Μάλιστα, επειδή είχε ζητήσει περισσότερο drive και mix cut-through από τους ενισχυτές του, είχε γίνει επί τούτου αντικατάσταση ενός resistor των 56kΩ σε 33kΩ, και ενός πυκνωτή των 250pF σε 500.
Επιπλέον, σαν να μην έφτανε αυτό το mod και το γεγονός πως αν και γομάρια τους χρησιμοποιούσε στα όριά τους με power amp distortion (2 ή 3 daisy chained φουλ stacks flat out ήταν στο συνηθισμένο ρεπερτόριο), του άρεσε ακόμη περισσότερο το κομπρεσσάρισμα και sag που έδινε η ανεπαρκής παροχή του dc, το οποίο επίτηδες δεν αλλάχθηκε σε πιο efficient specs των μετέπειτα ενισχυτών που είχαν τότε κυκλοφορήσει. Σημειωτέον πάντως πως για να διατηρήσει την θεσπέσια και δύσκολη ισορροπία μεταξύ καθαρού και βρώμικου σταμάτησε να χρησιμοποιεί τα 25ρια Celestions (που ούτως ή άλλως τα αχρήστευε λόγω εντάσεων) και πέρασε στα βαρύτερα και καθαρότερα 75ρια.