ytsestef_2112 είπε:
ρε συ evris. καταρχήν εκτιμώ το ότι ήσουν αρθρογράφος στο ram κλπ. δεύτερον, δεν ξέρω πως σου έκατσε αυτό. εγω ΔΕΝ σύγκρινα τον c64 με τον spectrum. βασικά κανείς δεν έκανε καμία σύγκριση γενικότερα. δεν ξέρω γιατί το πήρες τόσο πατριωτικά. αν ήταν κιθάρες ο c64 ήταν μάλλον ο ίδιος ο les paul. αν ήταν μουσικοί ο c64 ήταν οι beatles. βγήκε ταυτόχρονα με τον spectrum και επεβίωσε 4 χρόνια περισσότερο. γιατί άραγε; τώρα όσον αφορά της πωλήσεις, τσέκαρε σε παρακαλώ:
http://en.wikipedia.org/wiki/Commodore_64
Οχι ρε σου λεω ρε καρασιγουρα. Ακομα και σημερα δεν εχει σπασει απο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ μοντελο. Αφου εγω σε παροτρυνα να το ψαξεις ρε, θα εβγαζα τα ματια μου μονος μου
Απο κει και περα, οχι ρε προς Θεου δεν υπαρχει καμια κοντρα, απλα πιστος στο ιερο πρωτοκολλο που λεει οτι οι Spectrumαδες οφειλουν παντα (εστω και μετα απο τοσα χρονια) σαν ιπποτες να υπερασπιζονται ακομα και με την ζωη τους το spectrumακι τους σε καθε ευκαιρια, ειπα να μπω για να αναψω τα αιματα των ρετρο-λαβερς σαν εμενα που κινδυνευουμε πια απο αρτηριοσκληρωση
Ο spectrum ο 48Κ ηταν μακραν σε πωλησεις απο ολα (ακομα και απο οτι εβγαλε μετα η Sinclair η οι αλλοι ακομα και απο τον ZX81) τα αλλα μοντελα. Ο ανθρωπας(!) εγινε Sir... Φυσικα το μηχανημα δεν πηγε τοσο καλα γιατι ηταν πανισχυρο (προς θεου) αλλα επειδη ηταν φτηνο. Fender σα να λεμε. Μετα η εταιρια τους πηρε την κατιουσα, συνολικα τους ξεπερασαν πολλοι γιατι τα αλλα τους μοντελα δεν τραβηξαν (ο Sinclair ηταν αθλιος στα μαρκετιστικα) και το QL σαν ανεκδοτο το λεγανε οι ανταγωνιστες Quite Late... Και δεν ηταν ιδιας εποχης μηχανες, καθε μερα τοτε μετραγε διαφορετικα, καθοτι οι ευρεσιτεχνιες του ενος μιμουνταν η υιοθετουνταν απο τον αλλο αμεσα. Ειχε προηγηθει ο VIC-20, ο PET κλπ. Αν δεν κανω λαθος ο πρωτος που βγηκε να κοντραρει τον Spectrum σε αυτα τα λεφτα και φιλοσοφια ηταν ο Oric (οχι ο Oric Atmos που ηταν μεταγενεστερος).
Επισης κατι ακομα, μια που το γυρισαμε στο σοβαρο(?) το spectrum-ακι με τις γομολαστιχες δεν ειχε τις ιδιες ευκαιριες με αλλα μοντελα, γιατι ο Θειος εβγαζε ενα σωρο αλλα μοντελα καθε οποτε του ερχοτανε. Βγηκε και ο Spectrum 16, Μετα ηρθε ο κοκκαλινος, ο 48, ο 64, ο με κασσετοφωνο, ο 128. Οποτε ακομα και ετσι να το δεις οι πωλησεις του ηταν ακομα πιο ασυλληπτες. Ενω πχ στο στρατοπεδο των Commodorαδων η των BBCαδων υπηρχε λιτοτητα παραγωγης νεων μοντελων και το καθε ενα ειχε πολυ περισσοτερα χρονια στην αγορα συνολικα.
Το Commodore (ειδικα αυτο) θεωρειται για τοτε state of the art τεχνολογια και κανεις λογικος ανθρωπος δεν θα μπορουσε να ισχυριστει οτι υπηρξε ελπιδα για συγκριση τεχνολογιων μεταξυ αυτων των δυο. (βεβαια ειχε την αθλιοτερη basic που ειχε υπαρξει, οπως το BBC την καλυτερη)... Στην δε Αμερικη πουλησε τρελα και καλυτερα απο το spectrum. Συνολικα ομως ΟΧΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ. Ηταν βλεπεις και η μεγαλη διαφορα τιμης στην αρχη, αλλα ηταν και οι κλωνοι:
Spectrum απομιμησεις της εποχης ισα για να κανω emphasize το ποσο επηρρεασε το συγκεκριμενο τα τοτε πραγματα και τι χιονοστοιβαδα δημιουργησε...
Και οπως και να το κανουμε, η οψη ενος ZX81 η ενος SPectrum ειναι εξωγηινη πια. Αλλη αισθητικη, αλλη τεχνολογια με σημερα. Καθαρα συλλεκτικοτερο. Αν το δειξεις σε ενα σημερινο πιτσιρικα δεν θα καταλαβει καν οτι ειναι computer. Ενω ολα τα αλλα, βαδιζαν πανω στην σημερινη γραμμη, μοιαζουν σα πληκτρολογια.
Και ο τυπας εχει σωματοτυπο σταρ. Ειναι φατσα. Με τα γυαλακια του, το μουσακι του κλπ. Ροκ ηρωας της εποχης. Σου μενει σα φατσα οπως ο Μπιλ Γκειτς η ο Τζομπς. Και πραγματικα επαιξε ρολο και σε σημαντικοτερα θεματα απο το ιδιο το computer. Το εκανε προσιτο στο λαο, επηρρεασε σε θεματα openess η closed prototypes/interface (παροτι ειμαι Linuxας και με βρισκει αντιθετο, καθοτι αυτος πιστευε στην καινοτομια μεσω ασυμβατοτητων και πως η συμβατοτητα σκοτωνει το innovation) ο τυπος και οι ιδεες του επαιξαν ρολο στα τοτε κομπιουτερε-προγραμματιστικα πραγματα. Η Commodore δεν ηταν παρουσα σε αυτα. Ηταν μια μεγαλη εμπορικη εταιρια που εκανε την δουλεια της πολυ καλα. Ο αλλος ηταν αλλου: παλια εφτιαχνε ρολογια με μπαταρια (για εκεινη την εποχη αυτα ηταν εξωγηινα), ηλεκτρικα αυτοκινητα να αλλαξει τον τροπο που κινουνται οι ανθρωποι, πατινια και δεν ξερω γω τι αλλο...(update: εψαχνα τωρα και βρηκα οτι ειχε πουλησει στην Sony μια ευρεσιτεχνια του για ασυρματα ακουστικα -σκεψου τωρα οτι μιλαμε για ΠΑΛΙΑ- και τωρα τελευταια ειχε βγαλει ενα ατομικο καταδυτικο πραγμα σα σανιδα κολυμβησης για να κατεβαινουν οι κοινοι θνητοι στο βυθο)....
Γιαυτο λεω οτι μας αρεσει η οχι οταν κατεβουν οι εξωγηινοι μετα απο 1000 χρονια αν ειναι να βαλουν στο μουσειο τους κανα δυο μηχανηματα θα βαλουν spectrum, κανα IBM και κανα Apple II το πολυ (και οχι Θωδη).