Νομίζω ότι ο τίτλος του thread είναι κάπως ανακριβής δεδομένων αυτών που μας εξηγεί ο OP. Συνεπώς δεν είναι "Guests σε live" αλλά "τζαμαρίσματα σε live" γιατί το guest προϋποθέτει ας πούμε ότι αυτός που ανεβαίνει να παίξει/τραγουδήσει είναι γνωστός στο κοινό ή να είναι "κάποιος" τέλος πάντων. Τζαμαρίσματα λοιπόν με φίλους και γνωστούς, ναι ή όχι;
Δεν υπάρχει κανόνας εδώ. Κάθε μπάντα, με σεβασμό κατ' αρχήν στο κοινό της, αποφασίζει πώς θα χειριστεί τέτοιες περιπτώσεις. Καλό θα είναι πάντως, όλα τα μέλη να είναι σύμφωνα γιατί, όπως ανέφεραν και οι συνάδελφοι παραπάνω, δεν αρέσει σε όλους το τζαμ με "ξένους".
Επίσης δεν είναι όλα τα λάιβ ίδια οπότε δεν είναι πάντα πρόσφορο το έδαφος για τέτοιες καταστάσεις. Οπότε πάλι καλό θα είναι να έχει συμφωνηθεί από πριν αν θα γίνει ή δε θα γίνει τζαμάρισμα, ποιοι και πόσοι θα ανέβουν, τι κομμάτια θα παιχτούν κλπ. Δεν είναι ανάγκη να ακολουθηθεί κατά γράμμα το πρόγραμμα αλλά είναι απολύτως αναγκαίο να μη βρεθεί το λάιβ στην απόλυτα αμήχανη φάση του να έχει ανέβει κάποιος να παίξει και να γίνεται εκείνη τη στιγμή η συνεννόηση του τι και πώς του στυλ "όχι αυτό ρε παιδιά δεν το ξέρω καλά, να παίξουμε το άλλο" και "γιατί το άλλο και όχι το παραάλλο" κλπ.
Προσωπικά έχω βρεθεί σε διάφορα τζαμς και ως φιλοξενούμενος και ως οικοδεσπότης. Τα περισσότερα από αυτά ήταν πολύ καλά και για την μπάντα και για το κοινό. Κάποια δεν έκατσαν. Αυτό είναι και το ρίσκο της υπόθεσης γιατί είναι σίγουρο ότι αν μια μπάντα το κάνει συχνά, κάποιες φορές δε θα βγαίνει καλό.
Ρεζουμέ: Αν συμφωνεί η μπάντα, αν το σηκώνει το live, το μαγαζί και το κοινό, αν ξέρουμε τι και πώς, αν έχουμε δεχτεί και την πιθανότητα της κακής έκβασης, τότε ναι. Αλλιώς όχι καλύτερα.
Υ.Γ. Τα παραπάνω με δεδομένο το ύφος της μπάντας που αναφέρει ο OP. Γιατί σε ένα blues live ξέρω γω που ό,τι παιχτεί στο τζαμ θα είναι δωδεκάμετρα και παραλλαγές τους, εκεί δεν πολυέχει νόημα η προηγούμενη συνεννόηση για κομμάτια, απλά λες στον άλλο επί τόπου τον τόνο και τζαμάρει.