Κάποτε είχα δύο, τώρα έχει μείνει μόνο μία. Όλα τα θετικά που πιθανά έχεις ακούσει γι' αυτές ισχύουν σε μεγάλο βαθμό. Εγώ απλά να κάνω το δικηγόρο του διαβόλου και να σου πω κάτι αρνητικό: αν επιλέξεις φθηνό μοντέλο, ίσως οι μαγνήτες να μην σε ικανοποιήσουν και να τους αλλάξεις.
Βέβαια όλα αυτά είναι υποκειμενικά και το αυτί (ή η τσέπη) αποφασίζει.
Προσωπικά, η πρώτη (EG-500) είναι πολύ καλή περίπτωση. Απλά για την ιστορία...η δεκαετία του '70 και '80 ήταν η καλύτερη περίοδος για τις Γιαπωνικές εταιρίες ως προς την ποιότητα των οργάνων τους. Βαράγανε στα μούτρα τις αμερικάνικες εταιρίες. Είχα παίξει με μία Τokai "Les Paul" του '70 και ήταν σκέτη απόλαυση! Η καλύτερη κιθάρα που έχω πιάσει και έχω παίξει μακράν απο κάθε άλλη (το εννοώ!).!
Υστερόγραφο Tip: Αν αποφασίσεις και αγοράσεις απο το eBay, ζήτα απο τον πωλητή να σου την στείλει σαν δώρο. Ο λόγος που σου το λέω αυτό είναι διότι όταν είχα παραγείλει την Tokai μου (αυτή στο avatar μου) απο την Ιαπωνία δεν πλήρωσα κανένα δασμό ή φόρο στο Ελλαδιστάν. Μόνο μεταφορικά πλήρωσα και ούτε λεπτό παραπάνω! Αυτό με κατόπιν συνεννόηση με τον πωλητή φυσικά...
Kατ αρχήν να σου πω για τον πωλητη στην πρώτη που έχεις,είναι ¨"διαμάντη" φαντάσου ρίσκαρα και τις δύο φορές και αγόρασα εκτός ebay με φυσικά χαμηλότερη τιμή και όλα καλά και γρήγορα.
Έχω πάρει δύο κιθάρες απ αυτον,(είμαι λάτρεις τον σχιστομάτηδων) μιά fender Tele white blond(έχει πάει σε χέρια κάποιου συμφωρουμίτη πλέον)
και μια epiphone japan που έχω ακόμα.
Ρώτησε τον αν μπορεί να σου βρεί epiphone Lp standard japan,στα ίσα κοντράρει τις Les paul του Διχίλιαρου,(όποιος γνωρίζει απο κιθάρες μου το έχει επιβεβαιώση)και αν έισαι Αθήνα μια δοκιμή θα σε πείσει με την δικιά μου.
Οι Greco είναι θαυμάσιες κιθάρες με πάρα μα πάρα πολύ καλό ήχο !!!
Βρές μια απο EG-700 και πάνω ( 1977 - 85 ) και δεν θα το μετανιώσεις .
Οσο πιό πάνω απο 700 τόσο και καλύτερους μαγνήτες , ξύλα κλπ
Το νούμερα αντιστοιχεί στην τιμή που είχαν τότε στην Ιαπωνία πχ η EG 500 έκανε 500 γιέν ενώ η 1200 κόστιζε 1200 γιέν δηλ. είχε υπερδιπλάσια τιμή και φυσικά ανώτερη ποιότητα .
Κάποτε τις έβρισκες τζάμπα αλλά όχι πλέον , ιδιαίτερα τα high κομάτια απο τις σειρές super real & mint collection που είναι πιστές στα χαρακτηριστικά των original 50's Gibson LP's και φορούν και καταπληκτικούς Maxon μαγνήτες που έχουν φοβερό ήχο ( εκτός απο τις EG-900 που φορούν super Di Martzio )
Αν θες να μάθεις περισσότερα για τις Greco ψάξε κι αν θες γράψου και ρώτα εδώ
Mου τα είχε στείλει εκτός ebay τα δήλωσε ως used και έβαλε χαμηλή τιμή πώλησης αν θυμάμαι καλά 200 ευρω,οπότε ο φόρος που πλήρωσα ήταν μικρός η μία πήγε τελωνείο η άλλη όχι,είναι θέμα τύχης.
Σου είπα το ρίσκαρα όμως για την αγορά εκτός ebay,εννοείτε όμως πως έγινε μεσω Paypal.
Greco δεν ετυχε ποτε να πεσει στα χερια μου,αλλα εχω μια orville (japan) εδω στο σπιτι...πολυ καλη ποιοτητα κατασκευης κ γενικα ειμαι ευχαριστημενος με το οργανο...παρολο που εχω κ μια Gibson custom,κραταω κ την orville. ;D
Ως κάτοχος κι εγώ μιας Greco EG500 (chambered) του 1979, έχω να πω τα εξής:
Καταρχάς θα μιλήσω για την δική μου κιθάρα μιας και έχω πιάσει στα χέρια μου μόνο αυτή και παλιότερα μία Custom, αυτή του White Noise (παλιό μέλος του forum).
Σε γενικές γραμμές είναι μια καλοφτιαγμένη κιθάρα σε όλα τα επίπεδα (φινίρισμα, ταστιέρα, κλειδιά κ.τ.λ.) και έχει αρκετά καλή αίσθηση στο παίξιμο και στο χέρι .
Είναι μια “all weather” κιθάρα που χρησιμοποιώ σε πρόβες, στο σπίτι, αλλά και σαν back up κιθάρα στα live και στην οποία να αναφέρω ότι έχω αλλάξει όλα τα ηλεκτρικά της και τους μαγνήτες (jb + Jazz).
Παρόλα αυτά δεν θα έκανα σύγκριση μεταξύ αυτής και μιας Gibson Les Paul, επειδή ποιοτικά αλλά και ηχητικά διαφέρουν, πολύ ή λίγο. Και μιλάω πάντα για κιθάρες στις οποίες δεν έχουν γίνει μετατροπές σε ηλεκτρικά ή hardware.
Ένα θέμα που πρέπει επίσης να σκεφτεί κάποιος υποψήφιος αγοραστής είναι ότι εκτός από το κόστος της αγοράς θα πρέπει να υπολογίσει και αυτό της (πιθανής) αλλαγής nut, pots, μαγνητών, διακόπτη, μιας και συνήθως χρειάζεται σε όργανα τριάντα ετών.
Γνώμη μου λοιπόν είναι πως επειδή δεν είναι πια φτηνές και τις περισσότερες φορές χρειάζονται επιπλέον χρήματα για αναβάθμιση ΔΕΝ είναι και η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει ένας κιθαρίστας. Πριν 5-6 χρόνια ίσως, αλλά όχι τώρα.
Εγώ προσωπικά με τα ίδια χρήματα σήμερα θα προτιμούσα μια κιθάρα καινούργια με εγγύηση όπως η Studio που αναφέρθηκε πιο πάνω αλλά θα κοιτούσα και κάποιες Epiphone από αυτές που έχουν μαγνήτες Gibson από το εργοστάσιο.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας βοηθήσει να εξατομικεύσετε το περιεχόμενο, να προσαρμόσετε την εμπειρία σας και να σας κρατήσει συνδεδεμένους εάν εγγραφείτε.
Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, συναινείτε στη χρήση των cookies από εμάς.