Γνώμες για αγορά οθόνης (monitor)

MGNS

Νέο μέλος
Πόντοι
1
Καλησπέρα σε όλους…
Εδώ και αρκετό καιρό είμαι στην αναζήτηση οθόνης monitor αλλά δεν μπορώ να καταλήξω κάπου.
Την χρειάζομαι ως κυρια οθόνη του MacBook.

Αρχικά σκέφτηκα την Apple display αλλά σε 5-6 χρόνια θα είναι άχρηστη όποτε στράφηκα άλλου .

Μου πρότειναν οθόνες της EIZO αλλά δεν τις γνωρίσω και πρώτη φορά τις άκουσα.

Η ανάλυση θέλω να είναι το λιγότερο 3840x2160 και να έχει οποσδοιποτε θύρα usb-c ώστε να μπορεί να φορτίζει και το MacBook.

Οποιαδήποτε γνώμη θα βοηθούσε πολύ 

Ευχαριστω !!!

Πάρε μια τηλεόραση 4Κ
Οι τηλεοράσεις δεν είναι φτιαγμένες για υπολογιστές. Αν θέλει μια οθόνη για γενική χρήση υπολογιστή ας τσεκάρει τι παίζει σε IPS monitors στις διαστάσεις που χρειάζεται. 

Έχω εδώ και δύο χρόνια την Dell S3221QS και είμαι πολύ ευχαριστημένος

Είναι 3840 x 2160 @ 60 Hz, , έχει δύο θύρες USB3.0 (το "C" δεν ξέρω ποιο είναι)
Είναι curved (μου πήρε καμια βδομάδα να το συνηθίσω αλλά τώρα μου αρέσει πολύ)

Είναι σχετικά οικονομική, πολύ ξεκούραστη

ρίξτης μια ματιά

Υπόψιν ότι δεν την χρησιμοποιώ για μουσική αλλά για άλλου είδους εργασίες γραφείου

Επίσης πριν πάρεις οθόνη κι εφόσον μιλάμε για υψηλές αναλύσεις να τσεκάρεις τα specs σε σχέση με την κάρτα γραφικών. Εγώ πχ με την παλιά μου κάρτα δεν μπορούσα να έχω full ανάλυση σε 60Hz, (έπρεπε ή να ρίξω την ανάλυση ή τα Hertz)

https://www.dell.com/en-us/shop/dell-32-curved-4k-uhd-monitor-s3221qs/apd/210-axkm/monitors-monitor-accessories

Έχω εδώ και δύο χρόνια την Dell S3221QS και είμαι πολύ ευχαριστημένος
Από ghosting πως πάει? Βλέπω ότι είναι VA, και τις VA τις έχει φοβηθεί το μάτι μου με το απίστευτο ghosting που έχουν κάποιες από αυτές. Χρόνια διάβαζα για το ghosting αλλά ποτέ δεν είχα κάποια οθόνη με αυτό το (μέγα) πρόβλημα, ώσπου αγόρασα το πρώτο μου VA monitor. Δεν πίστευα στα μάτια μου.? Έφαγε σούτο απ'το παράθυρο.?
Βέβαια δεν πάσχουν όλες οι VA οθόνες από ghosting, αλλά καλό είναι αν αποφασίσει να αγοράσει μία να τσεκάρει καλά το μοντέλο. TN & IPS monitors είναι οι προτεινόμενες λύσεις από μένα.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Αρχικά σκέφτηκα την Apple display αλλά σε 5-6 χρόνια θα είναι άχρηστη όποτε στράφηκα άλλου .

Αυτό δεν είναι επιχείρημα που να αντέχει. Σε 5-6 χρόνια, το Mac θα είναι επίσης άχρηστο. Πιο άχρηστο από την οθόνη.

Μου πρότειναν οθόνες της EIZO αλλά δεν τις γνωρίσω και πρώτη φορά τις άκουσα.

Είναι μάλλον οι καλύτερες οθόνες στον κόσμο. Το ότι τις ακούς πρώτη φορά, οφείλεται στο γνωστό ανέκδοτο*

Οποιαδήποτε γνώμη θα βοηθούσε πολύ 

Δεν είναι σπάνιο ένα Mac να ΜΗΝ δείχνει σωστή εικόνα σε ένα non-mac monitor. Μην επιλέξεις οθόνη, με κριτήρια οθόνης PC, πρέπει οπωσδήποτε ο κατασκευαστής της οθόνης να λέει ξεκάθαρα ότι είναι κατάλληλη και για Mac, ειδικά αν πρόκειται να τη συνδέσεις με κάποιο ασυνήθιστο βύσμα.

-

* Κάποιος, οδηγεί το LADA του σε μία λεωφόρο και σταματάει σε ένα κόκκινο φανάρι. Περιμένοντας, σταματάει δίπλα του μία Φεράρι. Κατεβάζει το παράθυρο και λέει στον οδηγό της Φεράρι "ρε φίλε, είναι καλά αυτά τα αυτοκίνητα;" - "Ναι", του απαντάει ο άλλος, "Γιατί ρωτάς;" - "Ε, να... δεν έχω δει να κυκλοφορούν και πολύ"...

Δεν είναι σπάνιο ένα Mac να ΜΗΝ δείχνει σωστή εικόνα σε ένα non-mac monitor. Μην επιλέξεις οθόνη, με κριτήρια οθόνης PC, πρέπει οπωσδήποτε ο κατασκευαστής της οθόνης να λέει ξεκάθαρα ότι είναι κατάλληλη και για Mac, ειδικά αν πρόκειται να τη συνδέσεις με κάποιο ασυνήθιστο βύσμα.
Αυτό....

Επίσης, για τί δουλειά τη θέλεις? Εαν θέλεις επεξεργασίες χρώματος, γραφικά, video...πληρώνεις Apple και EIZO (που κάνει όσα και της Apple). 

Εαν τη θέλεις για μουσική, παίρνεις το laptop σου, πας στο Golden Hall και δοκιμάζεις επιτόπου μια τέτοια 

https://www.mistore-greece.gr/Products/Mi-TVs/Monitors/xiaomi-curved-gaming-monitor-30.aspx

με 250 ευρώ και είσαι πασάς!

Αυτό δεν είναι επιχείρημα που να αντέχει. Σε 5-6 χρόνια, το Mac θα είναι επίσης άχρηστο. Πιο άχρηστο από την οθόνη.
Και αυτό σωστό. Πάντως οι οθόνες κρατάνε πιο πολύ από τα devices. Έχω 2 Apple αυτή τη στιγμή 23 & 21 (εδώ και 20 χρόνια) που δουλεύουν κανονικότατα χωρίς pixels ή ροζάκια. Απλά οι αντάπτορες για να μπουν στα σημερινά, κοστίζουν όσο μια Dell!

Ολα τα παραπανω + αυτο: Η τηλεοραση ειναι για "περιεργες" τοποθετησεις, σε φαση να εισαι μεσα στο τριγωνο των ηχειων και η οθονη στο βαθος, εκει βολευει λογω μεγεθους.   

Αν θελεις την κλασσικη τοποθετηση "παρτα μες τη μουρη " ? η/ και εχεις απαιτησεις σε χρονο αποκρισης, χρωματα και τετοια, μην κανεις καμια βλακεια.

Από ghosting πως πάει? Βλέπω ότι είναι VA, και τις VA τις έχει φοβηθεί το μάτι μου με το απίστευτο ghosting που έχουν κάποιες από αυτές. Χρόνια διάβαζα για το ghosting αλλά ποτέ δεν είχα κάποια οθόνη με αυτό το (μέγα) πρόβλημα, ώσπου αγόρασα το πρώτο μου VA monitor. Δεν πίστευα στα μάτια μου.? Έφαγε σούτο απ'το παράθυρο.?
Βέβαια δεν πάσχουν όλες οι VA οθόνες από ghosting, αλλά καλό είναι αν αποφασίσει να αγοράσει μία να τσεκάρει καλά το μοντέλο. TN & IPS monitors είναι οι προτεινόμενες λύσεις από μένα.
Δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα θέμα ghosting

Όπως είπα όμως η χρήση είναι κυρίως εφαρμογές γραφείου

Δεν ξέρω πώς θα συμπεριφερόταν σε gaming η σε εφαρμογές animation

Αυτό....

Επίσης, για τί δουλειά τη θέλεις? Εαν θέλεις επεξεργασίες χρώματος, γραφικά, video...πληρώνεις Apple και EIZO (που κάνει όσα και της Apple). 

Εαν τη θέλεις για μουσική, παίρνεις το laptop σου, πας στο Golden Hall και δοκιμάζεις επιτόπου μια τέτοια 

https://www.mistore-greece.gr/Products/Mi-TVs/Monitors/xiaomi-curved-gaming-monitor-30.aspx

με 250 ευρώ και είσαι πασάς!
αυτή όμως έχει πολύ χαμηλότερη ανάλυση από τη ζητούμενη

Την είχα αυτή. Μετά από τρία χρόνια τέλειας λειτουργίας, ένα ωραίο πρωί κάηκε - ακόμη δεν έχω καταλάβει για ποιο λόγο. Στο κόστος που δείχνεις βέβαια, στη θέση του OP θα την αγόραζα, αποκλείεται να βρει οθόνη που να δείχνει καλύτερα σε αυτά τα χρήματα.

έχει πει "Η ανάλυση θέλω να είναι το λιγότερο 3840x2160"
εδώ δεν ήξερε τις EIZO....και είπαμε...του βρήκαμε Apple!!!!?

Στο κόστος που δείχνεις βέβαια, στη θέση του OP θα την αγόραζα, αποκλείεται να βρει οθόνη που να δείχνει καλύτερα σε αυτά τα χρήματα
Σοβαρά τώρα? Του προτείνετε μια οθόνη του...2010, η οποία έχει ανάλυση 2560x1440, χρόνο ανανέωσης 12ms? και τιμή €420? Ρε πάτε καλούα?? Αν την πούλαγαν...€20, να το συζητούσαμε.? 
Ο OP ψάχνει οθόνη με ανάλυση  3840x2160 τουλάχιστον, και αν είναι δυνατόν, να είναι κατασκευασμένη αυτόν τον αιώνα...?

Τη ΔΕΗ, τη ρώτησες??

Με θίγεις φίλος... εννοείται ότι ήταν πάνω σε UPS με σταθεροποιητή τάσης.

Σοβαρά τώρα? Του προτείνετε μια οθόνη του...2010, η οποία έχει ανάλυση 2560x1440, χρόνο ανανέωσης 12ms? και τιμή €420? Ρε πάτε καλούα?? Αν την πούλαγαν...€20, να το συζητούσαμε.? 
Ο OP ψάχνει οθόνη με ανάλυση  3840x2160 τουλάχιστον, και αν είναι δυνατόν, να είναι κατασκευασμένη αυτόν τον αιώνα...?

Για την ανάλυση, έχεις δίκηο. Για τα άλλα, αποδίδονται στο ότι δεν την έχεις δουλέψει. Αν την δούλευες μία ώρα, θα έβαζες τίγρεις να την φυλάνε για να μη στην πάρουνε πίσω. Άσε που θα έχει και εξασφαλισμένη τεχνική συμβατότητα με το Apple του, η οποία - όπως εξήγησα, και δείχνει και το PDF της Eizo - δεν είναι δεδομένη. Τέσπα, την αναφέρουμε επειδή έγραψε ότι σκέπτόταν να πάρει οθόνη της Apple, αλλιώς εννοείται ότι δεν θα πήγαινα εκεί, ειδικά μετά το πάθημα (καλύτερα να μη σου γράψω πόσο την είχα πληρώσει καινούργια).

Σαν τι συμβατότητα να έχει δηλαδή με το Apple του??

Δεν έχω συναντηθεί ποτέ με τον Marathon, ούτε έχουμε προσυννενοηθεί για κάτι. Συμφωνήσαμε όμως στο ότι έχουμε επίγνωση θεμάτων που προκύπτουν όταν συνδέεις ένα Mac με μία οποια-να-ναι οθόνη. Το έχουμε δει να συμβαίνει και η Eizo (που έχει πελάτες από όλες τις πλατφόρμες) το επιβεβαιώνει, στο εν' λόγω PDF, αναφέροντας μάλιστα περισσότερα δυνητικά προβλήματα από όσα είχα εγώ κατά νου.

Γενικά, η Apple αδιαφορεί πλήρως για τα περιφερειακά τρίτων. Αν περνάει από το χέρι της, κάνει ότι μπορεί για να μη λειτουργούν με τον αναμενόμενο τρόπο.

Ενδεικτικά πάντως, έχω έλθει σε επαφή με τα παρακάτω προβλήματα:

- Μη-σωστή ανάγνωση από την οθόνη των υποστηριζόμενων αναλύσεων με αποτέλεσμα να στέλνει ο Μακ, σήμα που δεν αξιοποιεί σωστά την ανάλυση της οθόνης.

- Γεωμετρική μονομερής παραμόρφωση, στον άξονα Χ ή´/και Υ, μη-σχετιζόμενη με την υποστηριζόμενη ανάλυση.

- Εμφάνιση φαινομένου banding.

- Χρώμα κατώτερο σε ποιότητα του αναμενόμενου.

- Παρανοϊκή συμπεριφορά σε ζητήματα sleep, standby και γενικότερου power management.

- Ήχος σε λάθος sample rate (για οθόνες που έχουν ενσωματωμένα ηχειάκια).

- Φωνές νεκρών μέσα από την οθόνη ενώ εμφανίζεται white noise (όχι, αυτό ήταν από ταινία).

Trending...

Νέα θέματα

Back