Fender vs
Gibson
Σε όλα τα κιθαριστικά forum που έχω μπει η ίδια πάντα ιστορία....
Διαβάζοντας και τα 2 thread και σεβόμενος απόλυτα τις προσωπικές απόψεις των υπολοίπων μελών θα ήθελα να προσθέσω και την δικιά μου γνώμη:
1. Οι
Gibson δεν είναι ιδιαίτερα καλές κιθάρες
ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ.
Το 30-40% της τιμής τους είναι λόγω της μάρκας και όχι λόγω των παραπάνω χαρακτηριστικών (τεχνολογία, ποιότητα κατασκευής κτλ).
Ας μου εξηγήσει κάποιος πως είναι δυνατόν ένα όργανο που φτιάχνεται συνεχώς και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο εδώ και 40 περίπου χρόνια να κοστίζει 2500euro τώρα ενώ κάποτε δεν έκανε ούτε τα μισά. Πολύ θα ήθελα πχ να ξέρω ποιό είναι το κόστος παραγωγής μιας LP (δεν υπάρχει περίπτωση να μαθευτεί ποτέ κάτι τέτοιο μια και θα φαινόταν αμέσως το ποσοστό κέρδους).
Το παραπάνω σχόλιο δεν θα ίσχυε αν μια πχ μια SG standard έκανε κάπου 1000eu (όσο την έχει ο Thomann τώρα) ή το 70 κόστιζε 3000.
Η λογική λέει ότι όταν κάτι παράγεται μαζικά και μέ τον ίδιο τρόπο τόσα χρόνια η τιμή του θα πέφτει.Εδώ συμβαίνει το αντίθετο.
2. Η ποιότητα κατασκευής των
Gibson είναι κατά καιρούς απαράδεκτη.
Έχω ακούσει παράπονα από αρκετούς κάτοχους και από άτομα στο net.Παρτίδες με χάλια ξύλα(δεκαετία 80 και όχι μόνο), tuners που χάνουν κούρδισμα. Φυσικά εξαιρείται το custom shop αλλά εκεί μιλάμε για τιμές 3500+.
3. Οι Fender είναι (πάντα κατά την γνώμη μου) κάπως πιο "τίμιες" για τα λεφτά που πληρώνει κάποιος.
4. Καμμία προσπάθεια σύγκρισης ήχου και λοιπών χαρακτηριστικών(Strat με LesPaul).Το μόνο κοινό τους ότι είναι και οι 2 ηλεκτρικές κιθάρες με 6 χορδές.Εκεί σταματάνε και οι ομοιότητες οπότε το ποιά έχει καλύτερο ήχο είναι καθαρά υποκειμενικό.
5. Ναι υπάρχουν σαφώς αντίστοιχα καλές κιθάρες (για να μην πώ και καλύτερες) από άλλους κατασκευαστές.Εγώ είμαι Ibanezakias αλλά τρέφω απεριόριστο σεβασμό για τις ESP, Jackson, PRS(επίσης απλησίαστες),Music Man.
6. Βλέποντας τις προηγούμενες διαφωνίες δηλώνω ότι δεν προσπαθώ να το παίξω έξυπνος ή ειδήμονας.Το αντίθετο μάλιστα.Είμαι ημιμαθής ώς και άσχετος.Όσο πιο πολλά μαθάινω, τόσο πιο πολύ καταλαβαίνω πόσο άσχετος είμαι.
Αλήθεια έχει κανείς παίζει με Cort των 400eu?Ή με Κορεάτικη Kramer?
Μας δουλεύει εντελώς η
Gibson?