Δηλαδή, όσο πιο σπάνια και όσο πιο ακριβή, τόσο πιο απίθανο να πιστοποιηθεί μέσω αυτής της διαδικασίας;
Στην προκειμένη περίπτωση, ναι. Το συγκεκριμένο database επίσης δεν περιλαμβάνει vintage όργανα, όπου και μιλάμε και για την πλείστη ανάγκη να επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα (συνολικά και επι μέρους) καθώς και για τις υψηλότερες αντικειμενικές αξίες.
Καταρχάς να καταλάβουμε οτι υπάρχουν δυο ειδών serial number lookup sites. Αυτά που κοιτάνε το "φορμά" του serial και "αποκωδικοποιούν" το έτος/χώρα κατασκευής σύμφωνα με το πως είναι δομημένο και αυτά που περιέχουν όντως μια βάση δεδομένων απο την εταιρία με καταγεγγραμένα serial numbers οργάνων και τα χαρακτηριστικά τους.
Το 1ο είναι και το πιο σύνηθες, και αρκετά χρήσιμο μιας και συνήθως επιτρέπει μια κάποια χρονολόγηση και βάση αυτή μπορείς να κρίνεις τι/πως θα έπρεπε να είναι μια κιθάρα.
Το 2ο σπανίζει τρομερά επειδή ελάχιστες εταιρείες κρατούσαν (ειδικά ιστορικά μιλώντας) μια λίστα του τι φτίαχνανε (αν και θα μας φαινόταν αυτονόητο). Μόνο η Martin πρακτικά το έκανε, η
Gibson άλλοτε κρατούσε αρχεία άλλοτε πετούσε χαρταετό, άλλα τα χάσανε, η Fender...άστα καλύτερα. Το να βρείς δε αυτά τα αρχεία είναι άλλου παπά ευαγγέλιο, υπάρχουν κάποια στη βιβλιογραφία αλλα πιο συχνά ανάγεται στο να επικοινωνήσεις με τον κατα περίπτωση γνωστό ερευνητή που έχει πρόσβαση και να ελπίζεις να σου κάνει ο άνθρωπος την εξυπηρέτηση.
Μόνο πολύ πρόσφατα ξεκίνησαν να κρατούν τέτοια αρχεία (βλέπε το σύστημα της Fender που συζητάμε τώρα) και συχνά αυτά είναι διάτρητα. Το λένε και οι ίδιοι δηλαδή, δεν είναι μυστικό ή τίποτα.
"The serial number details provided below are exhaustive of what Fender Musical Instruments Corporation has available at this time. Please note that not all serial numbers are included in the lookup function for various reasons, however this is not indicative of any lack of authenticity. As a result, we may not have any other details related to your search inquiry."
Σε κάθε περίπτωση, είτε μιλάμε για καινούριο ή vintage όργανο, είτε το ψάχνουμε σε "αποκωδικοποητή" ή σε actual database, ο αλφανουμερικός κωδικός είναι το πιο απλό πράγμα να αντιγράψει κάποιος. Είναι απίστευτα έυκολο να χρησιμοποιήσει κάποιος ένα υπάρχων serial πάνω σε μια "μαιμού", ή και να "φτιαξει" ένα δικό του που να υπακούει τους κανόνες του εκάστοτε φορμά. Είχα γνωστό μου που σε partcaster του τύπωσε και έβαλε serial που αντιστοιχουσε στα γενέθλια του παιδιού του και αν το έψαχνες στους πίνακες το έβγαζαν για αυθεντική US του 2004, τι έχει να λέει?
Αυτό που μας λέει παραπάνω σε θέματα γνησιότητας είναι το πώς εμφανίζεται το serial πάνω στο όργανο. Που είναι, πως μοιάζει, είναι σωστή η γραμματοσειρά? Το spacing? Ειναι σταμπαρισμένο / τυπωμένο σωστά? Πως αλληλεπιδρά με το φινίρισμα, πως έχει κάτσει γύρω του / μέσα του αν μιλάμε για press? Aυτά είναι που μας δίνουν ενδείξεις για τον κοιτάμε ένα αυθεντικό όργανο ή ενα παραποιημένο, όχι ο κωδικός αυτός καθ'αυτός που ξαναλέω είναι το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο να αντιγραφεί.
Kαι απο εκεί και πέρα το serial, όταν δεν αμφισβητούμε την γνησιότητα του, μας είναι φυσικά τρομερά χρήσιμο στη χρονολόγηση μιας κιθάρας. Απο εκεί και μετά η γνώση του πώς θα έπρεπε να είναι το Χ μοντέλο την Υ χρονιά που υποδηλώνει το serial μας επιτρέπει να δούμε και τι είναι σωστό/λάθος πάνω στο συγκεκριμένο όργανο.
Αλλά απλά με το να αντιγράφουμε τον αλφανουμερικό κωδικό σε ένα ψαχτήρι δεν μαθαίνουμε κάτι. Μπορεί κάλλιστα να είναι αυθεντικό το όργανο και να μην εμφανίζεται, όπως και μπορώ να σας βρώ δεκάδες μαιμούδες που εμφανίζονται ως "αυθεντικά" serial.