Εξωτερικοι Sequencers! τι θεση εχουν σημερα στη μουσικη παραγωγη;;;

theoMusictech

Ενεργό μέλος
Μηνύματα
416
Πόντοι
118
Τον τελευταιο καιρο, εψαξα, οχι και τοσο χωρις λογο (μου αρεσει τοσο να μαθαινω πραγματα που εχω καποια κενα) για εξωτερικους, hardware sequencers και, με εκπληξη μου βρηκα πολλα και αγνωστα μοντελα σε'μενα που μεσα στις 3 δεκαετιες που η ηλεκτρονικη μουσικη απογειωθηκε, επαιξαν μεγαλο ρολο στη παραγωγη κομματιων, αλλά και σε live performances μουσικων!
ενα (ή περισσοτερα) πληκτρο με midi, και καταγραφεις καθε ιδεα & φυσικα την αναπαραγεις και, πολλα άλλα!
ενα μικρο review... Το βρηκα και κανω μια δικη μου μεταφραση, γραφω το νοημα, Περι του αντικειμενου, για το τι θεση εχουν οι sequencers στο σημερα!
Έχουν Θέση οι Εξωτερικοί Sequencers στη Σύγχρονη Μουσική Παραγωγή;
Παρά την κυριαρχία των ψηφιακών σταθμών εργασίας (DAWs), οι εξωτερικοί sequencers παραμένουν σημαντικά εργαλεία για πολλούς μουσικούς και παραγωγούς. Σε μια εποχή που η μουσική παραγωγή γίνεται ολοένα και πιο «ψηφιακή», οι hardware sequencers αποδεικνύονται όχι απλώς επίκαιροι, αλλά συχνά και αναντικατάστατοι.
Ένα από τα βασικά τους πλεονεκτήματα είναι η ανεξαρτησία από υπολογιστές. Σε ζωντανές εμφανίσεις, όπου η αξιοπιστία είναι κρίσιμη, οι εξωτερικοί sequencers προσφέρουν σταθερότητα, χωρίς να κινδυνεύεις από κρασαρίσματα ή ενημερώσεις συστημάτων. Επιπλέον, η φυσική αλληλεπίδραση με knobs, pads και faders καλλιεργεί μια πιο ενστικτώδη σχέση με τη μουσική.
Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι η δημιουργικότητα μέσω... Περιορισμών. Χωρίς ατελείωτες επιλογές plug-ins και οθόνες, οι μουσικοί καλούνται να πειραματιστούν με τον ήχο πιο άμεσα και δυναμικά. Πολλοί αναφέρουν ότι η χρήση hardware sequencer τους βοήθησε να ξεπεράσουν το λεγόμενο "DAW fatigue" και να επανασυνδεθούν με την... Πράξη της σύνθεσης.
Τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει μοντέλα που συνδυάζουν φορητότητα, ουσιαστική πολυπλοκότητα και ευελιξία. Ο Arturia Keystep Pro είναι ιδανικός για χρήστες modular, MIDI και DAW ταυτόχρονα. Ο Polyend Tracker συνδυάζει step sequencing με sampling, ενώ ο Elektron Digitakt παραμένει αγαπημένος για τα ενσωματωμένα του effects και το ευφυές sequencing. Το Torso T-1, ένα πιο πρόσφατο μοντέλο, προσφέρει αλγοριθμικό sequencing και ταιριάζει ιδιαίτερα σε ambient και techno παραγωγούς.
Eγω θυμαμαι εναν της Yamaha, που ειχε κυκλοφορισει μεσα 00ς, δε θυμαμαι το μοντελο, ηταν ο ορισμος του οτι λεει, το κανει με απλα μενού και γρηγορη πλοηγηση!
οσοι παλιοι ή νεοι χρηστες, σε studio ή live, ας γραψουν εμπειριες τους και ιστοριες, που εκτος απο το Χειμωνα (που πολλοι λενε οτι ειναι ωραιο να ακους ιστορίες) ειναι και το καλοκαιρι εξισου ωραιο!!!!!
θα παιρνατε;;; και αν Ναι, για τι ειδους projects?
 
Last edited:
Αν καποιος κανει pattern based μουσικη, τριγκαρει δηλαδη patterns "ζωντανα" και τετοια, σε φαση electro, μπλιμπλικια και δε συμμαζευεται, η επιλογη του hardware sequencer μπορει να του φανει πολυ βολικη. Και το ableton live φοριεται πολυ σε τετοιες καταστασεις, και με καποιον dedicated controller γινεται πολυ ευχρηστο και αμεσο, με φοβερη διαχειρηση και audio αρχειων σε συγχρονισμο κλπ

Τα περι αξιοπιστιας των υπολογιστων ανηκουν στο παρελθον αλλωστε, ειδικα αν μιλαμε και για κανα apple ματζαφλαρι, πιο πιθανο ειναι να δεις κανα τετοιο σε pro live παρα οτιδηποτε αλλο.

Απο εκει και περα βεβαια, για οποιον φτιαχνει τη μουσικη του σε offline φαση, με πολυκαναλα παιξιματα στα synth, που μετα θα διορθωθουν στο piano roll κλπ, εκει η φαση υπολογιστης ειναι σχεδον νομοτελεια :ROFLMAO: Απο την εποχη του Atari το weapon of choice ηταν οι υπολογιστες, ποσο μαλλον τωρα που τα DAW εχουν ξεφυγει εντελως. Θα πρεπει να ειναι καποιος ΠΟΛΥ αλλεργικος στους υπολογιστες για να παει σε hardware sequencer οταν μιλαμεγια τετοιου ειδους εργασια :ROFLMAO: και φυσικα να μην εχει επαφη με το που εχουν φτασει τα DAW 🤣 γιατι, αν εχει δει τις δυνατοτητες τους, και εχει φυσικα και την εμπειρια να τις αξιοποιησει,τοτε καλα κρασια, παει κολλησε :ROFLMAO:
 
Live... Με... Live! Αξιζει! εδω αξιζει σε studio!!!!!
ειναι αγαπημενο πλεον και δε το αλλαζω!
ανν ανοιξω τον Κουμπά θα το ανοιξω μονο και μονο για να μη ξεχασω shortcuts klp!
 
Ο κουμπας, ενω ειναι κορυφη για το offline, στο pattern based δε φτουραει. Κατι εχουν παει να του βαλουν τελευταια, αλλα δεν ειναι για φαση τετοια. Το Ableton ειναι κορυφη για αυτα, ενω εχω ακουσει καλα λογια για το Bitwig, αλλα δεν το εχω δοκιμασει καθοτι offline τυπος mainly.
 
ξερεις τι μου αρεσει στο aBLETON, που ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΘΥΜΗΘΩ ΣΕ ΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΠΌΤΕ ΤΟ ΕΧΩ ΔΕΙ τελευταια φορα, (θα πρεπει να παω πολλαααα χρονια πισω) ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ;;;;;
(ον τοπικ αφου ειναι κορυφηηη θα πρεπει να τα λεμε τα καλα, τα πολυ καλα αφου υπαρχουν! (γκουχ γκουχ κι ας μην εχει (εξωτερικους) sequencers, πως να το συνδεσουμε τωρα ομως,,, το βρηκα!!!!! κι αυτο, θελει ρευμα για να λειτουργισει!!!!!!!!!!!!!!!)!!!!!
αυτο που μου αρεσει λοιπον ειναι οτι, Καθε αναβαθμηση που βγαζει, τις αλλαγες τις βλεπεις Με Το Που Ανοιγεις το προγραμμα! Δεν χρειαζεται να ψαχνεις μενου μεσα σε μενου μεσα σε μενου για να βρεις "τι καινουριο υπαρχει" οπως σε άλλα. Ειναι ολα μπροστα σου! γι'αυτο και αρκετες φορες εχουν καθυστερησει οι αναβαθμησεις! Για να μπουν λειτουργιες που, ειναι απαραιτητες για να παει το ολο project μπροστα. Και αυτο μου αρεσει!
sorry για τα κάποια κεφαλαία
 
H εμπειρια μου με daw ηταν δοκιμη σε διαφορα και τελικα κατεληξα στο reaper στο οποιο εμαθα να κανω ο τι χρειαζομουν και το εφερα στα μετρα μου.
Καποια στιγμη πηρα ενα midi keyboard που εδινε την λαιτ εκδοση του bitwig. Το εγκατεστησα, το ανοιξα, μπερδευτηκα και το παρατησα. Αργοτερα του ξαναεδωσα μια ευκαιρια και αυτο ηταν, αγορασα αρχικα τη φτηνη version και εκανα μια αναβαθμιση σχετικα γρηγορα και εχω τωρα τη μεσαια εκδοση. Δεν το χρησιμοποιω για live αλλα το οτι εχεις διπλα διπλα τα κλιπ ΚΑΙ το παραδοσιακο timeline δινει την ευκαιρια να παιξεις με εναν τελειως διαφορετικο τροπο αφου μπορεις να μεταφερεις οτιδηποτε απο το ενα στο αλλο. Αν εχεις ετοιμο το κοματι και την ενορχηστρωση δεν ειμαι σιγουρος οτι ειναι το καλυτερο προγραμα για πολυκαναλη ηχογραφηση αλλα δινει διαφορετικες οπτικες οταν το ανοιγεις και λες ας γραφουμε κατι. Δεν μιλαω για μπλιμπλικια, λουπες μονο, μπορεις να χρησιμοποιεις τις λουπες για να γραψεις το καθε μερος του κοματιου και να κανεις mix n match απο εκει στο timeline. Γενικα ειναι ενας αλλος τροπος που απ οτι ξερω τον εισηγαγε το ableton για τους μπλιμπλικακηδες και βλεπω οτι σιγα σιγα υιοθετειται και απο αλλες εταιρειες (πχ studio one, waveform) αλλα κατα την αποψη μου πρεπει να το δοκιμασουν οσοι ανοιγουν daw για να γραψουν, δηλαδη δεν εχουν ετοιμη τη συνθεση και το μονο που μενει ειναι η καταγραφη.
Εκτος απο αυτα, αν ασχολεισαι με sound design το bitwig με το modulation system που εχει πρακτικα μετατρεπει σε synth οποιονδηποτε ηχο βαλεις μεσα του απο την κιθαρα σου μεχρι οτιδηποτε. Εχουν τρομερες δυνατοτητες και σαν instruments και σαν fx. Και υπαρχει και το grid που ειναι ενα modular περιβαλλον για να φτιαξεις οτιδηποτε.
Σε σχεση με τα παραδοσιακα daw καλυπτουν αλλες αναγκες αυτα τα δυο (ή δημιουργουν αλλες αναγκες) αλλα οσο περναει ο καιρος αρχιζει το ενα να μπαινει στα χωραφια του αλλου κλπ. Εχουν βεβαια και αυτα τα αρνητικα τους και ειναι σοβαρα (μιλαω για το bitwig που ξερω αλλα και το ableton διαβαζω εχει αντιστοιχα) οποτε η καλυτερη λυση μαλλον ειναι να εχεις και ενα παραδοσιακο να υπαρχει.
Για τα hardware τωρα νομιζω οι λογοι υπαρξης τους εχουν να κανουν περισσοτερο με "δεν μπορω να γραψω μουσικη στο pc καταληγω να σερφαρω στο νετ", "κοιταξτε ποσο κουλ ειμαι εχω hardware" ή ειλικρινα καποιος να γουσταρει τα καλωδια και τα 500 μηχανηματα πανω στο τραπεζι γιατι απο θεμα δυνατοτητων δεν υπαρχει καν συγκριση, τι να πει τωρα ο polyend tracker πχ μπροστα στο renoise πχ...
 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top