• Καλώς ήρθατε στο νέο forum! Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]. Διαβάστε και το σχετικό thread.

The Shelter Kitchen & Bar (Τμήμα Αρτοποιίας)

  • Thread starter Thread starter Shelter
  • Start date Start date
  • Απαντήσεις Απαντήσεις 101
  • Εμφανίσεις Εμφανίσεις 8K
Αργύριος Βασιλείου

Shelter

Noiz addict
10 Ιουλίου 2009
1,998
1,391
113
40
Αθήνα
Όνομα
Αργύριος
Επίθετο
Βασιλείου
Ιδιώματα
  1. Alt. Rock
  2. Ambient
  3. Blues
  4. Classical
  5. Country
  6. Instrumental
  7. Λαϊκά
  8. Latin
  9. Ρεμπέτικο
  10. Παραδοσιακά
Ιδιότητα
  1. Κιθάρα
  2. Μπάσο
  3. Τραγούδι
Μετά απο παρότρυνση ανοιγω το παρόν για να βάζω εδώ μερικά πράγματα που αφορούν την αρτοποιία καθώς και τα παράγωγα προιόντα της. 

Σκοπός μου είναι να παραθέσω και μια σειρά απο πληροφορίες σιγά σιγά μαζί με τις αναρτήσεις για να μην είναι μια στείρα παράθεση φωτογραφιών.

Είχα όρεξη για ένα σωστό burger.

Και η αρχή του burger είναι το σωστό ψωμί...

image.jpeg

image.jpeg

Αντίθετα με αναφορές μου στο άλλο νήμα για τα σκληρά άλευρα στο ψωμί, εδώ επειδή εκ των πραγμάτων θέλουμε ένα μαλακό και αεράτο κατασκεύασμα πάμε σε αλεύρι απο την ψύχα του σιταριού με ποσοστό πρωτεινης 10% και κάνουμε αρτοποίηση με ενα μειγμα νερού και γάλακτος, μείγμα μαγιάς και poolish* και λίγο βούτυρο και αυγό. Αυτό είναι πιο πολύ προιόν ζαχαροπλαστικής παρά αρτοποιίας. 

Το αποτέλεσμα είναι 6 ψωμάκια εκ των οποίων τα 2 πασπαλίστηκαν με παπαρουνόσπορο έτσι για την αλλαγή.

Σκέτος μοσχαρίσιος κιμάς απο σπάλα και λίγο ελιά για επιπλέον λίπος για το μπιφτέκι.

Μια καυτερή μαγιονέζα απο κρόκους αυγών μόνο, μουστάρδα, ξύδι, ηλιέλαιο και sriracha.

Μαρούλι, τομάτα, πίκλα αγγουριού, καπνιστό Βερμίου σε αυτά με τον παπαρουνόσπορο και cheddar στα υπόλοιπα και καραμελωμενα κρεμμύδια με πετιμέζι που αφίχθη απο την Κάτω Τιθορέα.   image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

Οφείλω να πω ότι μπροστά στο καπνιστό Βερμίου που δένει εκπληκτικά με τα καραμμελωμένα κρεμμύδια και οποιαδήποτε καυτερή sauce, το cheddar που κατα τα άλλα είναι κλασσικο πια δίνει την αίσθηση καμμένου λάστιχου ή σέλας μοτοσυκλέτας που την έχει φάει ο ήλιος το καλοκαίρι.

Φεστιβάλ χολυστερίνης!

* Poolish είναι μια μέθοδος διόγκωσης ζύμης που αναπτύχθηκε στην Πολωνια τη δεκαετία 1840-1850 και απο εκεί πέρασε στην Αυστρία όπου και διαδόθηκε. Η ιδέα είναι ότι παίρνεις ένα μέρος απο τη διογκωτική ουσία (μαγιά ή προζύμι) και το προετοιμάζεις με νερό και αλεύρι απο μια μέρα πριν. Το αποτέλεσμα είναι ότι θα διογκωθεί και θα "ξυνίσει" λίγο καθώς τα βακτήρια θα φάνε το αλεύρι και θα απελευθερώσουν διοξείδιο του άνθρακα. Την επόμενη ημέρα ανακατεύεις αυτό το μείγμα με λίγο ακομη μαγιά ή προζύμι στην τελική σου ζύμη. Δίνει μεγαλύτερο γευστικό όγκο καθως λειτουργει σαν ενα επιπλεόν σταδιο ωρίμανσης. 

 
Last edited by a moderator:
Ζ Η ΤΩ !!!!!!!!

Ήρθε το νήμα που περίμενα.

Ευχαριστώ Αργύρη.

Εδώ να γράφεις όλα τα αρτοσκευάσματά σου πλέον.

 
.

 
Last edited by a moderator:
Να τα μαααααας ...

EDIT: Αργύρη, άνοιξε νέο νήμα για κοκτέλια λέμε.

Εδώ είναι τα ψωμιά.

 
Last edited by a moderator:
Λοιπόν!

Για 2-3  πεινιρλί:

300γρ αλεύρι λευκο και σκληρό

200ml Νερό

2 κ.σ ηλιέλαιο (δουλεύει και ελαιόλαδο αλλα βγαινει πιο βαρια η γεύση)

2 κ.γ ζάχαρη κρυσταλική

5γρ ξηρή μαγιά ή 15γρ νωπή

2 κ.γ αλάτι

1 αυγό

250γρ τυρι (κανονικά kashkaval στη μαύρη θάλασσα αλλά εδώ αυτοσχεδιάζουμε ανάλογα με το γούστο. Εγώ βάζω μια αναλογία ξηρής μοτσαρέλας με πικάντικο κασέρι 80%-20%)

20 γρ βούτυρο για το άλειμμα των άκρων της ζύμης μετά το ψήσιμο.

Φέρνουμε το νερό σε θερμοκρασία μεταξύ 27-35 βαθμούς (με θερμόμετρο) και διαλύουμε σε αυτό τη μαγιά μαζί με μια δυο κουταλιές της σούπας απο το αλεύρι και τη ζάχαρη. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε 10' να ενεργοποιηθεί ο μύκητας.

Συγχρόνως ανακατεύουμε το αλάτι στο αλεύρι καλά και σταδιακά ενσωματώνουμε αυτό το μείγμα στο προηγούμενο ανακατεύοντας και ζυμώνοντας μέχρι να αφομοιωθεί και να γίνει λεία και ομογενοποιημένη ζύμη. Μόλις γίνει προσθέτουμε το ηλιέλαιο και ζυμώνουμε πιο δυνατά μέχρι να πετύχουμε γαλακτοματοποίηση.

Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με μεμβράνη σε περιβάλλον 27-37 βαθμούς μέχρι να διπλασιαστεί περίπου (με θερμοκρασία εποχής θα γίνει σε διάστημα 35-40λεπτών).

Σε αλευρωμένη επιφάνεια αδειάζουμε τη ζύμη και κόβουμε σε 2-3 ίσες μερίδες που τις πλάθουμε σε μπαλάκια και τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί ή με λαδόκολλα για άλλα 15'-20'.

Παίρνουμε κάθε ένα απο τα μπαλάκια ( ? ) και με πλάστη τα απλώνουμε ΄μέχρι να γινει ένα ελλειψοειδές σχήμα (oval) με αισθητά μεγαλύτερο τον ένα ημιάξονα. Με πινέλο απλώνουμε λίγο ασπράδι απο το αυγό και τοποθετούμε γυριζουμε τα χείλη της ζύμης σε σχήμα βάρκας (το γνωστο σχήμα του πεινιρλι).

Σε προθερμανμένο φούρνο ψήνουμε για 5' μέχρι να σταθεί λιγο η ζύμη και στη συνέχεια χωρις να κλεισουμε φούρνο, τα βγάζουμε και τοποθετούμε το τυρι και ότι άλλο θέλουμε μαζι με λιγα κυβάκια απο το βούτυρο που θα βοηθήσουν να μην καει το τυρί στο φούρνο.

Συνεχιζουμε το ψησιμο μέχρι να λιώσει το τυρί και όταν ξεφουρνίσουμε απλώνουμε λίγο βούτυρο στα χείλη της ζύμης.

Εαν αποφασίσουμε να προσθέσουμε κρόκο αυγού, 1' περιπου πριν ξεφουρνισουμε, ριχνουμε με προσοχή τον κρόκο στο κεντρο του πεινιρλί και ψήνουμε για 1-2' το πολύ γιατι θα αφυδατωθεί.

Εδώ ένα με πικάντικο αρμένικο σουτζούκι, παστουρμά και κρόκο αυγού και ένα με σαλτσα τομάτας, spianata και σκέτη μοτσαρέλα.

IMG_20231007_205321.jpg.e19bb3936fe5d4b16a2748dd2434bbd6.jpg

IMG_20231007_205331.thumb.jpg.4886f7673d3469269a62706ee442eb67.jpg

IMG_20231007_211845.thumb.jpg.c9dc87cc2b494a7bec5e62ce2a6f7d37.jpg

 
Last edited by a moderator:
Συγχαρητήρια και μπράβο για το thread εκλεκτέ συμφορουμίτη αλλά φεύγω γιατί έχω χάσει 10 κιλά και είμαι σε φόρμα και θέλω να χάσω άλλα 8 και δεν γίνεται να διαβάζω και να βλέπω φωτογραφίες όπως καταλαβαίνετε.

 
έχω χάσει 10 κιλά και είμαι σε φόρμα και θέλω να χάσω άλλα 8  ...


Ε τότε ρε φίλε πώς να μην πεινάς ασούμε?

 
Ε τότε ρε φίλε πώς να μην πεινάς ασούμε?
Άλλα 8 και μόλις φτάσω τα κιλά που θέλω θα φάω ένα χάμπουργκερ

 
μόλις φτάσω τα κιλά που θέλω θα φάω ένα χάμπουργκερ


Από τα χεράκια του shelter?

20 ευρώ το ένα κάνει, πάλι "πεινάμε" θα λες.

 
  • Haha
Reactions: σκούφοΣ
Από τα χεράκια του shelter?

20 ευρώ το ένα κάνει, πάλι "πεινάμε" θα λες.
θα μου το κάνει δώρο, ως καλός συμφορουμίτης

 
  • Haha
Reactions: fusiongtr
Ψωμάκια για Burger

Yu Dane:

20γρ αλεύρι ΓΟΧ

60γρ γάλα

27ml νερό

Ζύμη:

120γρ γάλα (30 βαθμοί C)

9gr ξηρή μαγια ή 27gr νωπή

320gr αλεύρι ΓΟΧ

7gr αλάτι

1 αυγό

42gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

To Yu dane είναι ένα μείγμα νερού, γάλακτος και άλευρου που όταν ζεσταθεί αναδευόμενο και φτάσει στους 65 βαθμούς προκαλεί στο άλευρο να παράγει γλουτένει και να ζελατινοποιηθεί. Αυτό προσθέτει υγρασία στη ζύμη και την κάνει πιο αφράτη και με αυξημένη υγρασία.

Για την παρασκευή του ανακατεύουμε συνεχώς τα υλικά σε κατσαρολακι μέχρι να γινει σαν μπεσαμελ στην υφη. Μόλις γινει σβήνουμε και κατεβαζουμε απο τη φωτιά.

Στο γάλα που είναι στους 30 βαθμούς προσθέτουμε τη μαγιά και μια, δύο κουταλιές αλεύρι και αφήνουμε σκεπασμένο να ενεργοποιηθεί (θα βγάλει φυσαλίδες στην επιφάνεια κανονικά ειδάλλως ο μύκητας είναι νεκρός). Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι καλά και σταδιακά το προσθέτουμε στο μείγμα γάλακτος και μαγιάς το Yu Dane και το αυγό ανακατεύοντας και ζυμώνοντας μέχρι να παρουμε σφιχτή ζύμη στη συέχεια προσθέτουμε το βούτυρο που έχει μαλακώσει και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια λεία ζύμη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί.

Στη συνέχεια αδειάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και κόβουμε τη ζύμη σε 6 μερίδες πλάθοντας σε μπάλες. Τοποθετούμε τα μπαλάκια μας ( ? ) σε ταψί με λαδόκολλα και σκεπάζουμε αφήνοντάς τα να διπλασιαστούν σχεδόν. Στη συνέχεια τα αλείφουμε με ένα μείγμα αυγού και γάλακτος και εαν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι, παπαρουνόσπορο, άλλους σπόρους κλπ.

Ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρουν ρόδινο χρώμα και εσωτερική θερμοκρασία 99 βαθμούς (για τους ψαγμένους).

Μόλις έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, μπορουν να διατηρηθούν στο ψυγείο μέσα σε πλαστική σακούλα καλά κλεισμένη για περίπου 5-6 μέρες.

IMG_20201017_170017.jpg

IMG_20201212_220612.jpg

IMG_20210106_181903.jpg

IMG_20201017_174622.jpg

IMG_20201212_155237.jpg

 
Άχαστη συνταγή και πολύ ανώτερη απο οποιοδήποτε ετοιματζίδικο burger bun της αγοράς. Ειδικά αμα τα περάσεις μια απο τηγάνι μόλις τα κόψεις.

 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα