Εννοείται και πως αν θέλεις να μάθεις metal θα πας στον Αναστασάκη και όχι στο Γκέρτσο.
Όπως και ότι αν θες να μάθεις λαϊκή κιθάρα θα πας στον Μυστακίδη και όχι στον Ζήρα.
Αυτονόητα πράγματα..
Αν εξαιρεσεις τον Μυστακιδη που ειναι κατι εντελως διαφορετικο (αυτος στην ουσια διδασκει στυλ 100% γιατι δε γινεται αλλιως) κ χωρις να διαφωνω 100% με αυτη τη λογικη, απο ενα σημειο κ μετα δε διαλεγουμε δασκαλο με βαση το ειδος που θελουμε να παιξουμε, αλλα με το σε τι πραγματα μπορει να μας ανοιξει το κεφαλι. Αυτο προυποθετει πως απο ενα σημειο κ μετα ρωταμε τον εαυτο μας καποιες ερωτησεις λιγο διαφορετικες απο το τι στυλ θελω να παιξω.
Για να μην παρεξηγηθω για να παιξεις ενα στυλ που δεν απαιτει αυτοσχεδιαστικα skills, η αγορα εχει βελτιωθει, υπαρχει πολυ καλο ποσοστο φοβερα οργανωμενων καθηγητων που θα βοηθησουν πολυ.
Αν θες να "ξεστραβωθεις" λιγο μουσικα ?, να μαθεις να αυτοσχεδιαζεις, με την ενοια να δημιουργεις μουσικη απο το πουθενα σε πραγματικο χρονο εστω κ πανω απο πιο απλες φορμες, χωρις να παιζεις μονο λιξ, να καταλαβαινεις τη σημασια της αρμονιας, ποσο εξαρταται η μελωδικη σου ιδεα τοσο απο την αρμονια οσο απο τον ρυθμο (μη πω περισσοτερο), πως να μελετας ρυθμο για να το βρεις μπροστα σου στον αυτοσχεδιασμο μετα, πως να αναπτυσσεις τις ιδεεσ σου κ πολλα ακομα, τοτε η σωστη επιλογη στενευει πολυ κ πρεπει να λαβεις υπ'οψιν πολλα πραγματα (βεβαια δεν εισαι πλεον αρχαριος οποτε εχεις καλυτερη κριση)
Για την ακριβεια υπαρχουν 3 τεραστιες περιοχες στον τομεα μελετη, που αναλογα με το δασκαλο κ την προσεγγιση του θα επιβαλλουν αυτες το στυλ κ τον τροπο που παιζουμε κ μεχρι το που μπορουμε να φτασουμε.
- Τεχνικη
- Πως βλεπουμε την ταστιερα
- Πως μελεταμε τα εργαλεια (κλιμακες, τριαδες, αρπεζ) που μαθαινουμε για να ειμαστε ετοιμοι να τα βαλουμε στο παιξιμο μας
Ολα αυτα ΠΡΙΝ περασουμε στο δημιουργικο κομματι ετσι?
-Αν την τεχνικη την βλεπουμε μονο ως τελικη ταχυτητα κ δεν καταλαβαινουμε πως στην πραγματικοτητα ειναι μηχανικη χεριων κ παραγωγη ηχου (κ πως τα bpm ειναι biproduct τεχνικης )
-Αν το πως βλεπουμε την ταστιερα περιμενουμε να μας την ορισει το caged κ το 3nps εντελως δογματικα κ δε καταλαβουμε πως πρεπει να μπορουμε να δουμε τα διαστηματα σε χρονο dt μεσα απο ο,τι κ να χρησιμοποιουμε
- Αν μαθαινουμε κλιμακες κ αρπεζ με το κιλο κ τα μελεταμε πανω κατω κ μονο σε δυο οκταβες κ βαλε γιατι ετσι βολευει σε καθε θεση στην κιθαρα
-Αν το μονο που μαθαινουμε για το πως παιζουμε πανω απο μια αρμονια ειναι licks.....
.....Ε μετα αν θελουμε να μπουμε λιγο πιο σοβαρα στον αυτοσχεδιασμο μην απορουμε γιατι ακουγομαστε αρχαριοι. ενω εχουμε ''καλη τεχνικη'' κ ξερουμε τις θεσεις μας. Για την ακριβεια στην αρχη δε θα απορουμε καν, γιατι δε θα εχουμε καν το αυτι να το ακουσουμε κ γιατι ο δασκαλος που ειναι ο καθεαυτου αρμοδιος να μας το πει ακουγεται κι αυτος ετσι με ιδεες α δημοτικου απλως με καλυτερη τεχνικη κ πιο fancy δαχτυλοθεσιες. Οποτε καταληγουμε να διαλεγουμε δασκαλο με βαση το στυλ κ δε ξερουμε τι μας φταιει μεχρι να βρεθει ενας να μας πει πως πρεπει να αλλαξουμε προσεγγιση κ να κοιταξουμε προς αυτοσχεδιασμο (σοβαρα ομως μιας κ ολοι οι δασκαλοι τον αυτοσχεδιασμο βαζουν πως το διδασκουν στο ρεζουμε τους κ μετα σου δινουν λικ για οταν βυθιστει ο τιτανικος μηπως κ δεν πνιγεις)
Οποτε η πρωτη κ σημαντικη ερωτηση ειναι: -Eχω τα θεμελια κ θελω να κοιταξω παραπερα προς αυτοσχεδιασμο, ή ουσιατικα διαλεγω να δουλεψω τεχνικη, θεσεις, κλπ κ διαλεγω το δασκαλο που μου τα προσφερει αυτα με επικαλυψη ενα στυλ που μπορει να μου τον κανει ακομα πιο αρεστο. Υπ'οψιν οτι δασκαλοι καλοι στην διδασκαλια τεχνικης κ στυλ σρεντ προσεγγισης μπορει να σου προσδοσουν συνηθειες που ενω ειναι απαραιτητες για το συγκεκριμενο ειδος (τονισμοι ντε φακτο στο 1 2 3 4, θεσεις τεραστιες κ ακαμπτες κλπ) μετα θα φτυσεις αιμα να τις βγαλεις απο το παιξιμο σου αν μελεταγες μονο με εναν τροπο για ποσα χρονια..
Τωρα για επιλογη στυλ σε καθηγητες jazz προσανατολισμου, ενταξει κ εκει δεν ειναι ολοι το ιδιο, αλλα ειναι μιλια μακρυα απο τους υπολοιπους στο πως να αναπτυξουν το παιξιμο σου αυτοσχεδιαστικα κ ακομα κ ενας μετριος θα σου δωσει πραγματα που δε θα μπορουσες να τα παρεις ποτε με την αλλη προσεγγιση. Ασε που καποια στιγμη αν θες πραγματικα να μαθεις πως φτιαχνονται οι μελωδικες γραμμες την bebop κ το trancription δε το γλιτωνεις οποτε.....?