Ερώτήσεις σχετικά με σύνδεση 2 οθονών σε PC

trolley είπε:
Νίκο, η προσέγγισή σου είναι (ήταν) λανθασμένη διότι έγραψες αυτό:

"Επαναλαμβάνω οτι δεν με αφορά αν το σήμα μου θα είναι αναλογικό ή ψηφιακό.


Με ενδιαφέρει τα Monitor μου να έχουν την ίδια απόκριση και συμπεριφορά για αυτό άλλωστε επιλέγω ίδιο κατασκευαστή, μοντέλο και ίντσες.
"

Δηλαδή, είχες αποσυνδέσει την επιιθυμία σου για ομοιόορφη ποιότητα από αν πρέπει και οι δύο οθόνες να δέχονται ψηφιακό σήμα και μάλιστα από την ΙΔΙΑ κάρτα.
Διάβασα την απάντηση σου αφού είχα στείλει το αμέσως παραπάνω Post.

Όπως έγραψα και παραπάνω λοιπόν δε με ενδιέφερε ποιο από τα δύο παρακάτω ενδεχόμενα θα δούλευα: A) 2 Monitors με Analog Signal ή B) 2 Monitors με Digital Signal.

Ειδικότερα δε στη δεύτερη περίπτωση επειδή η έξοδος DVI-I της κάρτας μου είναι 24πινη (συνεπώς Dual) με Blade και 4 Analog (R,G,B και Analog Horizontal Sync) θεώρησα οτι μπορεί να είναι πιθανή η διπλή ψηφιακή σύνδεση σε DVI-D με DVI Splitter. Δεν ήμουν βέβαια σίγουρος και για αυτό ρώτησα.

 
Κατ' αρχήν να πω ότι στο γραφείο μου η απόδοση των οθονών χρωματικά και από άποψη ανάλυσης και σταθερότητας είναι απολύτως απαραίτητο να είναι άψογη. Επομένως, μπορεί να ποστάρισα κάποιες απόψεις βασισμένος στις προσωπικές μου ανάγκες ως γραφίστας. Βέβαια, και ο korg_nikos ανάφερε πως ενδιαφέρεται για σωστή χρωματική απόδοση, και ίσως να πάτησα εκεί.

Επί του θέματος τώρα:

korg_nikos είπε:
Όσον αφορά τις Απαντήσεις #4, #8 και #9 του φίλου dmilo να πω τα εξής: Όταν γράφει οτι η περίπτωση 1 δεν του παίζει τι εννοεί; To δοκίμασε και δεν έτρεξε ή δεν το συνιστά;
Βλ. παραπάνω. Δεν το συνιστώ, όταν το είχα κάνει στο παλιό μου μηχάνημα στο γραφείο είχα προβλήματα syncing.

Όπως έγραψα και παραπάνω λοιπόν δε με ενδιέφερε ποιο από τα δύο παρακάτω ενδεχόμενα θα δούλευα: A) 2 Monitors με Analog Signal ή B) 2 Monitors με Digital Signal.
Αν η κάρτα σου είναι αυτή που αναφέρω στο post #8, τότε υποχρεωτικά μιλάμε για 2 vga monitors. Άρα, HDMI->VGA adapter. Βέβαια, τα μόνιτορς δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο VGA (γιατί είναι και φθηνότερα).

Επίσης σε ποιους υπολογιστές γραφείου αναφέρεται; Αν οι υπολογιστές αυτοί έχουν RGB Out Connector και όχι DVI είναι σίγουρο οτι πρόκειται για υπολογιστές με αναλογική έξοδο Video.
Μιλάω για τους υπολογιστές του γραφείου μου :)

Έχουν δύο εξόδους, μία DVI και μία ADC, αμφότερες ψηφιακές. Απλά το ένα από τα δύο μόνιτορς, στις ρυθμίσεις του, έχει εκτός από brightness, contrast, color temperature και white point έξτρα ρυθμίσεις για red gain, blue gain, green gain. Άρα καλιμπράρεται καλύτερα.

Πες μας λίγο, για ποιον σκοπό θα χρησιμοποιήσεις τον υπολογιστή και ζητάς χρωματική ισορροπία; Γιατί, αν π.χ. το θέλεις ως DAW, δε νομίζω να είναι απαραίτητο... :)

 
Αγαπητέ φίλε dmilo

Aπό οτι κατάλαβα οι Η/Υ στο γραφείο σου είναι Apple/Mac έτσι δεν είναι;

Έχω ήδη γράψει σε προηγούμενη απάντηση το εξής:

korg_nikos είπε:
Δεδομένου οτι η εφαρμογή που θα δουλέψω είναι DAW δεν νομίζω οτι αξίζει.
...και αναφερόμουν στην αγορά δεύτερης κάρτας με 2 DVI-I ή 2 ίδιων καρτών με μία DVI-I η κάθε μία. Όταν βέβαια το βλέπει κανείς από τη σκοπιά του γραφίστα σαφώς έχει άλλες αξιώσεις και καλώς τις έχει. Αντίστοιχες έχω εγώ από την κάρτα ήχου μου  :).
Η κάρτα γραφικών είναι αυτή που είπες αγορασμένη το 2005.

Συνεπώς  καταλήγουμε στα εξής:

--Τα Split τα ξεχνάμε.

--Τη σύνδεση ενός Monitor ψηφιακά και του άλλου αναλογικά πάλι το ξεχνάμε, παρόλο που γίνεται, γιατί υπάρχουν προβλήματα όμοιας απεικόνισης ίσως ασήμαντα για την εφαρμογή μου (DAW) αλλά υπάρχουν. Αν αυτή η λύση ήταν μονόδρομος ίσως το έκανα αλλά από την αρχή είχα εκφράσει τις αμφιβολίες μου για σύνδεση ενός Monitor ψηφιακά και του άλλου αναλογικά.

--Υιοθετούμε τη σύνδεση 2 νέων ολόιδιων Monitor με αναλογικό Path. Το πρώτο με Direct RGB to RGB και το δεύτερο με χρήση αντάπτορα DVI-I to RGB με εκμετάλλευση και μεταφορά του Analog Σήματος και στη συνέχεια σύνδεση στην RGB του μόνιτορ.

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
παιδια εγω εχω συνδεσει 2 ομοιες οθονες σε μια καρτα γραφηκων ati hd5450..εχει μια vga dvi..με ενα ανταπτορα εχω 2 vga..αλλα η οθονη με τον ανταπτορα εχει ασθενες λευκο..ενο η βασικη μου οθονη το λευκο ειναι απιστευτα καλο και το μαυρο.. εσπασα το κεφαλι μου να το διωρθωσω μα δε ειναι ιδιες με τιποτα..πρωτα για 2μονιτορ ειχα μια αλλης μαρκας και χαρακτηριστικων κ αναλυσης οθονη και ο κυριος λογος που πηρα 2η ιδια ηταν γιατι νομιζα θα εχω την ιδια τελεια οθονη και στην 2η.. απογοητευτηκα λιγο γιατι ειμαι ψιρας σε τετοια.. μαλιστα στο cubase  με γκρι φοντο ειναι εμφανες και στην αποχρωση του γκρι και στην 2η πιο σκωτεινο.. και μαλιστα βλεπω αχνα μικρες γραμμες γραμες σαν σαρωση ας πουμε με νερα να κατεβαινουν προς τα κατω.. η συνθεση του υπολογιστη ειναι μερικων ημερων και η οθονες με μια μερα διαφορα αγορασμενες απο το πλαισιο.. ξερει κανεις να μου πει κι εγω τι θα κανω??? σημερα εγινες η δοκιμη πριν μια ωρα..

 
εχω την εντυπωση οτι ο ανταπτωρας ευθυνετε για την διαφορα αυτη γιατι ειναι 2 ειδων συνδεσεις.. σκεφτομαι σοβαρα να βαλω απλα την 2η οθονη στην vga της motherboard μπας και δω κατι ομοιο.. γινεται αυτο? η θα καει τιποτα και θα τρεχω αφραγκος ανθρωπος? δεν παιζω παιχνιδια ωστε να με απασχωλει το ati και η μνημη της.. 

 
MOTIFNICK είπε:
εχω την εντυπωση οτι ο ανταπτωρας ευθυνετε για την διαφορα αυτη γιατι ειναι 2 ειδων συνδεσεις.. σκεφτομαι σοβαρα να βαλω απλα την 2η οθονη στην vga της motherboard μπας και δω κατι ομοιο.. γινεται αυτο? η θα καει τιποτα και θα τρεχω αφραγκος ανθρωπος? δεν παιζω παιχνιδια ωστε να με απασχωλει το ati και η μνημη της..   
ακυρο δεν εχω onboard graphic card

 
η λυση....τελικα

η vga εχει χαλια λευκο.. και εβαλα απο την οθονη της dvi ρυθμηση σε sRGB θερμοκρασια χρωματος και ειναι ιδια με την vga εξοδο.. και ειναι ιδιες τωρα αλλα με λιγοτερο αδρανες λευκο.. τελικα δεν βγαζει ματια το λευκο της πλεων και ισως ειναι καλυτερα ετσι..φωτιζε ολο το δωματιο σε ενα λευκο πχ. εγγραφο... τι να κανεις???? μπορεις αλλιως?

 
αφου θα χτυπισεις οτι και να γινει τις οθονες παρε πρωτα αυτες και αν δεν εισαι ικανοποιημενοσ με το αποτελεσμα συνεχισε το για καρτα ..(δεν εχω σχεδον καμια ιδεα περι του τεχνικου θεματος)

 
Χθες σύνδεσα τελικά τα 2 ίδια Monitor (LG W2240S 22'') πάνω στην κάρτα γραφικών μου (ASUS X700 256MB Ram αγορασμένη πριν 6 χρόνια περίπου) που υποστηρίζει dual monitoring)

Η περίπτωσή μου είναι ακριβώς η ίδια με του Motifnick. VGA---Απευθείας σε 1o Monitor και DVI---Adapter---2ο Monitor.

Παρατήρησα κι εγώ ακριβώς ό,τι και ο Motifnick. Η οθόνη που παιρνει σήμα απευθείας από την RGB έχει ισχυρότερο λευκό ή αλλιώς η οθόνη που παίρνει από τον αντάπτορα έχει ασθενέστερο.

Σπατάλησα όλο το βράδυ προσπαθώντας να τις φέρω 100% ίδιες προσπαθώντας είτε από τις ρυθμίσεις των Monitors είτε από τα Utilities της κάρτας γραφικών. Τελικά κατέληξα κι εγώ οτι η καλύτερη ρύθμιση ήταν η χρήση του sRGB στην οθόνη που παίρνει από τον αντάπτορα.

Βέβαια δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο γίνεται αυτό αφού ο αντάπτορας εκμεταλλεύεται μόνο το αναλογικό σήμα από την DVI-I έξοδο της κάρτας γραφικών και συνεπώς τα 2 σήματα που φτάνουν στα Monitors υποθέτει κανείς οτι είναι ίδια...εκτός και αν γίνεται κάποιο Conversion στο σήμα που φτάνει στα Analog Pins της DVI-I πριν τον αντάπτορα, τέτοιο που να διαφοροποιεί τα 2 υποτιθέμενα ίδια Analog σήματα που οδηγούνται στα 2 Monitors.

Με την ρύθμιση sRGB κατάφερα να εξισώσω τα λευκά αλλά έπρεπε να κάνω και άλλες μικρές ρυθμίσεις στο Monitor που δεν είχε τεθεί σε sRGB προκειμένου να φέρω και τις άλλες αποχρώσεις σε αποδεκτά επίπεδα.

Αυτό που έκανα για τη σύγκριση ήταν να έχω ένα παράθυρο ακριβώς στη μέση προκειμένου η αριστερή του πλευρά να εμφανίζεται στο αριστερό monitor και η δεξιά στο δεξί monitor. H διαδικασία αυτή με βοήθησε να "φέρω" όσο γίνεται καλύτερα και τις γκρι αποχρώσεις των παραθύρων του CUBASE.

Αφού τελείωσα με τις ρυθμίσεις και έχοντας φέρει τα 2 Monitor να δείχνουν σε ικανοποιητικό βαθμό όμοια κατέβασα Wallpapers ανάλυσης 3840x1080 κατάλληλα για desktop σε dual monitors. Οι οθόνες μου υποστηρίζουν 1920x1080 έκαστη. Στα Wallpapers που οι αποχρώσεις μπλέκονται και είναι απείρως περισσότερες απο αυτές ενός παραθύρου των Windows ή του Cubase, η μεταγωγή από το ένα Monitor στο άλλο ήταν άψογη και φυσικότατη χωρίς να καταλαβαίνει κανείς διαφορά.

Το περίεργο που μου συνέβη όμως ήταν το εξής:

Αφού είχα ρυθμίσει τα πάντα και τα είχα φέρει σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα έσβησα το PC. To δεξί (Secondary Monitor) έσβησε ενώ το αριστερό (Primary Monitor) έδειχνε την μπλε οθόνη με το μήνυμα "Windows is saving your settings" πριν κλείσει. Στη συνέχεια έκλεισε και το Primary Monitor. Όλα καλά μέχρι εδώ.

Μόλις ξεκίνησα το PC πάλι εμφανίστηκε και στα δύο monitors ταυτόχρονα το Logo της μητρικής μου και το Logo των Windows (Μαύρη οθόνη με το Logo και την μπάρα που δείχνει το process της φόρτωσης). Στη συνέχεια το Primary Monitor έμφάνισε τη μπλε οθόνη με το μήνυμα Welcome ενώ το Secondary έσβησε κανονικά μέχρι να εμφανιστεί το Desktop. Μέχρι εδώ όλα καλά.

Όταν εμφανίστηκε το Desktop το Primary Monitor ήταν ok ενώ ως δια μαγείας το Secondary είχε μειωμένη ανάλυση. Στα Properties το δεύτερο μόνιτορ ανέφερε οτι η ανάλυσή του ήταν 1920x1080 αλλά σίγουρα δεν ήταν. Δοκίμασα να την χαμηλώσω και να την ξανανεβάσω αλλά μάταια. Οι αναλύσεις που αναφέρονταν στα Properties άλλαζαν αλλά η απεικόνιση όχι. Μετά απο διάφορες επανεκκινήσεις δεν κατάφερα τίποτα.

Το μόνο που έφερε αποτέλεσμα ήταν να κάνω το Primary Monitor--- Secondary και το Secondary Monitor---Primary και να τα επαναφέρω πάλι.

Με αυτό το Switch η ανάλυση και η απεικόνιση του δεξιού Monitor επανήλθε.

Μετά από επανεκκίνηση όμως το δεξί monitor εξακολουθεί να αναφέρει 1920x1080 αλλά να απεικονίζει σε μικρότερη ανάλυση. Επανέρχεται μόνο μετά από Secondary σε Primary και πάλι πίσω σε Secondary από τα Properties.

Εννοείται οτι δοκίμασα και με τα δύο Monitors. Το πρόβλημα υφίσταται κάθε φορά στο Monitor που συνδέεται στην DVI μέσω του αντάπτορα συνεπώς τα 2 monitors μου είναι εντάξει.

Το μόνο που κατάφερα να σκεφτώ (αν και δε στέκει) είναι οτι με όλες τις ρυθμίσεις από οθόνες, utilities της κάρτας γραφικών και επανεκκινήσεις ίσως η κάρτα γραφικών την "άκουσε" λίγο.

Το απόγευμα θα απεγκαταστήσω την κάρτα γραφικών και θα την ξαναπεράσω για να δω αν το θέμα της ανάλυσης μετά την επανεκκίνηση λυθεί.

Έχει αντιμετωπίσει κανείς κάτι παρόμοιο; Πάει κάπου το μυαλό σας στο τι μπορεί να φταίει;

 
Επανέρχομαι στο θέμα για να δώσω νέες πληροφορίες. Άλλαξα την κάρτα γραφικών μου με μία δανεική GIGABYTE RADEON HD5570 η οποία διαθέτει 1 D-SUB VGA, 1 DVI-I και μία HDMI.

Ξαναδοκίμασα με τις LG οι οποίες υπενθυμίζω έχουν μόνο D-SUB VGA είσοδο και συμβαίνει κι εκεί το ίδιο. Η μία οθόνη έχει εντονότερο λευκό για τις ίδιες τιμές ρύθμισης.

Έχω αρχίσει να πιστεύω οτι κάτι γίνεται στον adaptor από DVI σε VGA.

Θα ήθελα να δοκιμάσω και με κάρτα γραφικών που έχει 2 RGB VGA αλλά προφανώς δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στις σύγχρονες κάρτες γραφικών.

Προφανώς λοιπόν θα πρέπει να δοκιμάσω με κάρτα γραφικών που να υποστηρίζει Dual DVI-I έτσι ώστε τουλάχιστον να συνδεθώ στις οθόνες μου με χρήση ενός DVI-VGA αντάπτορα σε κάθε μια. Τουλάχιστον σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρχει αντάτορας και στις δύο διαδρομές οπότε πιθανόν να έχω την ίδια απεικόνιση.

Η πιο φθηνή Dual-DVI που βρίσκω είναι στα 139€ και δεδομένων των:

1. Ρίσκο για το αν τελικά θα οδηγήσει τα 2 ίδια Monitors μέσω αντάπτορα σε κάθε έξοδο με τον ίδιο τρόπο παρόλο που διαθέτει δύο εξόδους DVI-I .

2. Αγορά κάρτας Dual DVI-I που διαθέτει ψηφιακές συνδέσεις για αναλογική χρήση μόνο (Οι 2 LG μου έχουν μόνο D-SUB VGA είσοδο)

...ίσως δεν αποτελεί και την πιο έξυπνη ή money for value αγορά.

Έχει βρεθεί κανείς σε ανάλογη θέση ώστε να έχει ανάλογη εμπειρία. Τι προτείνετε να κάνω τελικά;

 
Σου έχω πει τι ακριβώς να κάνεις, στη πρώτη σελίδα του thread πριν αρκετές εβδομάδες. Κάντο να ησυχάσεις.

 
Trolley συγχώρεσέ με αλλά θέλω να είμαι απολύτως βέβαιος για να μην προχωρήσω σε άσκοπη αγορά. Ο λόγος που άργησα να επανέλθω είναι οτι από τον Οκτώβριο έχω μπει σε μια διαδικασία μετακόμισης που ολοκληρώθηκε πριν κάποιες μέρες.

Το να αντικαταστήσω τις δύο LG W2240S είναι μάλλον δύσκολο από οικονομικής πλευράς τουλάχιστον για τώρα.

Συνεπώς αν πάρω μία κάρτα γραφικών με 2 DVI-I τις οποίες όμως είμαι αναγκασμένος να χρησιμοποιήσω ως αναλογικές με αντάπτορες DVI σε RGB θα έχω 100% την ίδια απεικόνιση ή θα έχω κι εκεί προβλήματα ανομοιότητας απεικόνισης;

Το σενάριο δηλαδή 2 ίδιων αναλογικών οθονών με μία κάρτα γραφικών με Dual DVI-I η οποία όμως δύναται να δουλέψει αναλογικά με 2 αντάπτορες μου εξασφαλίζει απολύτως ίδια απεικόνιση ή όχι;

Ο λόγος που γράφω οτι η DVI-I θα δουλέψει αναλογικά είναι γιατί από όσο γνωρίζω η DVI-I (=Integrated) μεταφέρει ταυτόχρονα και αναλογικό και ψηφιακό σήμα. Ο αντάπτορας που συνδέεται σε DVI-I όμως εκμεταλλεύεται και αναμεταδίδει μόνο το αναλογικό σήμα.

Επίσης-από τεχνικής πλευράς και εντελώς εγκυκλοπαιδικά- ποιος είναι κατά τη γνώμη σου ο λόγος που μια VGA D-SUB έξοδος και το Analog Part μιας DVI-I εξόδου δεν αποδίδουν ή δεν γίνονται εκμεταλλέυσιμα κατά τον ίδιο τρόπο από 2 ίδιες οθόνες έτσι ώστε να προκύψουν 2 ίδιες απεικονίσεις;

Eυχαριστώ προκαταβολικά.

 
Η κατασκευή δύο απολύτως "ίδιων" οθονών είναι δύσκολος τεχνολογικώς στόχος για οποιαδήποτε εταιρεία. Έχοντας προσωπική εμπειρία με τέτοια ζητήματα, θα σου έλεγα ότι με λιγότερα από 2.000 ευρώ (για μία οθόνη 20 ιντσών) όλα είναι μανταλάκια και κουβαρίστρες (σου το γράφω για να καταλάβεις πόσο απέχει και γιατί απέχει το ποθούμενο).

Για να δεις τι σημαίνει καλή οθόνη και πόσο κάνει, δες εδώ:

https://shop.colourconfidence.com (πήγαινε εκεί που λέει monitor showroom και monitor calibration)

Στις οθόνες που μπορούμε να αγοράσουμε εσύ και εγώ, δεν υπάρχει ομοιομορφία ανάμεσα σε δύο "ίδιες" οθόνες, γι' αυτό - εδώ και δύο χρόνια περίπου - έχω καταλήξει στο ότι είναι προτιμότερη μία μεγάλη παρά δύο μικρές, καθότι είχα μία ειδική υπερ-ευαισθησία στο να βλέπω διαφορετικά γκρίζα από τη μία στην άλλη. Το μεγαλύτερο πρόβλημά τους έγκειται στην ανομοιομορφία που εμφανίζουν ακόμη και στην ίδια τους την επιφάνεια. Μόνο εταιρείες πολλών μποφώρ (όπως η Eizo) έχουν καταλήξει σε καλές λύσεις γι' αυτά τα προβλήματα.

Αν επιμένεις όμως - για τους δικούς σου λόγους - τουλάχιστον πήγαινε με το ρεύμα: α) οι αναλογικές συνδέσεις οθονών είναι εκτός συζήτησης, β) μέσω των ψηφιακών συνδέσεων η οθόνη βρίσκεται σε "συνομιλία" με τη κάρτα γραφικών και της παρέχει πληροφορίες για τη λειτουργία της, το προφίλ της κλπ, γ) τα windows 7 πρέπει να είναι σωστά ρυθμισμένα και να έχουν ως κοινό χρωματικό πρότυπο το sRGB (όχι το προφίλ των οθονών).

Από εκεί ξεκινάς. Κατόπιν ψάχνεις να βρεις κάποιο φωτόμετρο για να επιχειρήσεις τη ρύθμιση των οθονών με εργαλείο (όχι με τα μάτια διότι κάνουν "πουλάκια", καθώς λέμε).

Η αναλογική σύνδεση, μοιραία θα δίνει άλλη φωτεινότητα, άλλη αντίθεση και - ίσως - άλλο χρωματικό κορεσμό, οπότε μία ήδη δύσκολη υπόθεση την κάνεις άθελά σου ακόμη δυσκολότερη.

Οπότε, σου προτείνω να έχεις μία μεγάλη οθόνη μέτρια, παρά δύο μικρές μέτριες αλλά εσύ αποφασίζεις.

 
Κατατοπιστικότατος και σε ευχαριστώ πολύ.

Συνεπώς για το δικό μου το σενάριο που δεν σκοπεύω να αλλάξω τις 22άρες LG που έχουν μόνο VGA εισόδους... το να αγοράσω μια κάρτα με Dual DVI-I απλά και μόνο για να λειτουργήσω και τις 2 οθόνες μέσω 2 ανταπτορων δεν εξασφαλίζει απαραίτητα όμοια απεικόνιση.

Σωστά;

 
korg_nikos είπε:
Σωστά;
Σωστά !

Για την ανάγκη τη έμφασης και μόνο, σε καλώ να ξανασκεφτείς τη πιθανότητα για μία μεγάλη οθόνη. Ξόδεψα πολλά χρήματα και χρόνο γι' αυτό το "συμπέρασμα".

:)

 
Είναι σημαντική επένδυση η αγορά μιας καλής, μεγάλης οθόνης. Αλλά ο trolley έχει δίκιο.

 
Όσον αφορά τη μία έναντι 2 οθονών φίλε Trolley σέβομαι απόλυτα τον χρόνο κόπο και χρήμα που σπατάλησες προκειμένου να φτάσεις στο συμπέρασμα βάσει του οποίου με συμβουλεύεις και σε ευχαριστώ ακόμα μία φορά για αυτό.

Το κακό βέβαια στην περίπτωσή μου είναι οτι στο νέο home studio που στήνω στο σπίτι μου επένδυσα το μεγαλύτερο μέρος του budget σε έπιπλο (γραφείο με γωνιακή επέκταση), νέα κάρτα ήχου, φίλτρα και καλά καλώδια balanced με Neutrik βύσματα για αποφυγή θορύβου καθώς υπάρχει επαγωγικός κρυφός φωτισμός και φωτισμός με dimmer στο χώρο και 2 rack. Στο Home Studio υπάρχουν 2 υπολογιστές (ένας με μία οθόνη) και την παλιά M-Audio κάρτα ήχου και ο υπολογιστής με τις δύο οθόνες και την καλή κάρτα ήχου (RME) ο οποίος θα χρησιμοποιείται ως μουσικό PC ενώ ο άλλος που έχει ήδη μια δική του οθόνη 19άρα για τις υπόλοιπες εφαρμογές.

Για τις 2 22άρες LG οθόνες ξόδεψα 257€ ήτοι 128,50€ για κάθε μία. Έκρινα οτι η τιμή ήταν καλή και οτι εφόσον και οι δύο λαμβάνουν σήμα από τη μοναδική VGA θύρα τους δεν θα είχαν εμφανείς αποκλίσεις.

Δεδομένου του budget, των υπολοίπων αναγκών ενός νεου σπιτιού, το πρόσφατο της αγοράς τους αλλά και τον χώρο στο γραφείο το σενάριο της αγοράς μιας μεγάλης (πχ 40") φαντάζει μακρινό. Σε αυτό συντελεί επίσης και το γεγονός οτι παράτησα (για την ακρίβεια χάρισα στον αδερφό μου) ήδη μια καθόλα λειτουργικότατη SAMSUNG Syncmaster 19" με DVI-D και VGA Inputs μόνο και μόνο γιατί δεν έβρισκα δεύτερη καινούρια.

Δυστυχώς δεν περίμενα οτι και η δική μου "ευαισθησία" στη χρωματική απόκλιση και ειδικά στο γκρί (το οποίο αποτελεί το background του Cubase) θα ήταν μεγάλη και θα με απασχολούσε το θέμα. Η αλήθεια είναι οτι με τη ρύθμιση της μιας οθόνης ως sRGB και μικρές manual user ρυθμίσεις σε Gamma, Brightness, Contrast και Red, Green, Blue στην άλλη κατάφερα να τις "φέρω" κάπως τουλάχιστον όταν προβάλλουν πολύχρωμα desktops. Τα μονόχρωμα backgrounds όμως των Windows και Cubase (πχ άσπρο και γκρι) δεν "ερχονται" ακριβώς με τίποτα.

Αυτό που βλέπω πιο πιθανό είναι να δώσω άλλα 135+Εuro σε μία Dual DVI-I κάρτα μήπως και καταφέρει να ικανοποιήσει την "ευαισθησία" του ματιού μου.

Η σωστή διακρίβωση με (φασματο)-φωτόμετρα δεν αποτελεί διακαή μου πόθο αρκεί να ικανοποιείται η "ευαισθησία" μου (η οποία βέβαια ελπίζω να είναι μικρότερη από τη δική σου) κατά τη μετάβαση από το ένα στο άλλο monitor.

Όπως και να έχει ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα.

Αν και όταν προχωρήσω στην αγορά της νέας dual DVI-I κάρτας γραφικών θα ενημερώσω σχετικά με τις εντυπώσεις μου.

 
Καλημέρα σε όλους...

Χτες το βράδυ παρατήρησα και κάτι άλλο στο οποίο θα ήθελα να εστιάσω.

Κάθε φορά που κάνω Restart ή Turn off το PC η ανάλυση του Secondary Monitor παρόλο που έχει σεταριστεί στα 1920x1080 πέφτει.

Μόλις το PC εκκινεί πάλι την ξαναρυθμίζω στα 1920x1080 (δεν την παίρνει πάντα αμέσως τη ρύθμιση και πολλές φορές χρειάζεται να θέσω το Secondary ως Primary και ξανά πίσω για να αλλάξει η ανάλυση).

Όταν πια καταφέρω να την ρυθμίσω στη σωστή ανάλυση δουλεύει κανονικά αλλά αν κάνω νέα επανεκκίνηση η ανάλυσή της πέφτει ξανά.

Θέλω να επισημάνω τα εξής:

1. Παρόλο που το Secondary έχει εμφανώς χαμηλότερη ανάλυση μετά από επανεκκίνηση αναφέρει στα Properties οτι έχει 1920x1080!!!???!!!

2. Παρόλο που έχω επιλέξει και για τα 2 Monitors την επιλογή να μην εμφανίζονται ως επιλογές τιμές ανάλυσης και Hz μεγαλύτερα από αυτά που μπορεί να απεικονίσει το monitor, κάθε φορά μετά από επανεκκίνηση η επιλογή δεν ισχύει για το Secondary Monitor.

3. Όταν έχω καταφέρει τα 2 Monitor να παίζουν στην ίδια ανάλυση 1920x1080 (όπως περιέγραψα παραπάνω εναλλάσσοντας Primary και Secondary από τα Properties) τότε η κάρτα γραφικών αναφέρει τα ονόματα τους κανονικά στα Properties (LGW2240S on Asus X700 Primary και LGW2240S on Asus X700 Secondary). Όταν γίνει επανεκκίνηση όμως και το Secondary Monitor ρίχνει την ανάλυσή του αναγνωρίζεται απλά ως ένα απλό Plug and Play Monitor.

4. Όταν ανοίγω τα Display Properties πάνω από 5-6 φορές και κάνω ρυθμίσεις από κάποια στιγμή και μετά δεν μου επιτρέπει να τα ξανανοίξω. Ο υπολογιστής τρέχει κανονικά χωρίς να φαίνεται οτι κάτι κόλλησε απλά τα Display Properties δεν ανοίγουν. Επίσης όταν επιτελείται μια ρύθμιση (Apply και Ok) φαίνεται οτι τα πράγματα δουλεύουν πιο αργά από οτι αν είχα ένα monitor.

Το πρώτο που βλέπω οτι συμβαίνει είναι οτι μετά από επανεκκίνηση το Secondary κύκλωμα της κάρτας γραφικών δεν οδηγείται σωστά.

Απεγκατέστησα κι εγκατέστησα πάλι την κάρτα γραφικών απομακρύνοντας πρώτα τους οδηγούς της παλιάς εγκατάστασης για να μην έχω κάποιο conflict από overwrite. Πέρασα πάλι τους οδηγούς και η εγκατάσταση ολοκληρώθηκε κανονικά. Τσέκαρα επίσης τα Resources μήπως και υπήρχε κάποιο θέμα αλλά τίποτα. Η κάρτα συμπεριφέρεται πάλι το ίδιο. Ενώ μου επιτρέπει να ρυθμίζω Primary και Secondary στα 1920x1080 που είναι η ανάλυση των monitors μου, στην επανεκκίνηση το secondary ρίχνει την ανάλυσή του.

H κάρτα γραφικών έχει μέγιστη ανάλυση 2048x1536 και μνήμη 256MB (αγορασμένη το 2005) και της ζητάω να οδηγήσει 2 22άρια Monitor 1920x1080. Μήπως την "γονατίζω" και παρουσίάζει αυτή την συμπεριφορά;

Σχετικά με τη μη διατήρηση της ανάλυσης μετά την επανεκκίνηση μήπως παίζει ρόλο οτι η κάρτα δίνει 2 αναλογικές εξόδους ταυτόχρονα και "μπερδεύεται";

Αν πάρω νέα κάρτα γραφικών με χαρακτηριστικά 1GB με 2560x1600 και 2 εξόδους DVI-Ι τις οποίες θα λειτουργώ με 2 αντάπτορες DVI σε VGA θα μπορέσει τουλάχιστον να ξεπεραστεί το θέμα της ανάλυσης που πέφτει μετά από επανεκκίνηση στο δεύτερο monitor;

Η μητρική που έχω είναι η ASUS A8N SLI PREMIUM.

Ποια κάρτα γραφικών θα προτείνατε αν τελικά το πρόβλημα οφείλεται στην ήδη υπάρχουσα;

 
Αν έχεις Win, τρέξε msconfig.exe και δες αν στο "Boot" tab είναι τσεκαρισμένο το "Base video". Αν είναι, απενεργοποίησέ το και δες αν έχεις ακόμα πρόβλημα.

 
Το έχω δοκιμάσει και αυτό Jasemeister. Δεν είναι τσεκαρισμένη η επιλογή Base Video έτσι ώστε να αγνοεί τους οδηγούς της κάρτας και να φορτώνει τους βασικούς VGΑ των Windows.

Το είχα σκεφτεί αρχικά και το είχα δοκιμάσει. Aν ήταν τσεκαρισμένο τότε ακόμα και το Primary Monitor θα ξεκινούσε σε χαμηλή ανάλυση.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το κάνει.

Το μόνο που σκέφτομαι είναι οτι επειδή τα 2 Monitors μου οδηγούνται από αναλογικά σήματα -- (VGA το πρώτο και αντάπτορας DVI-I--->VGA που εκμεταλλεύεται μόνο τα Analog Pins C1,C2,C3,C4,C5 της DVI-I εξόδου της κάρτας γραφικών το δεύτερο) -- "μπερδεύονται" κατά την εκκίνηση, το πρώτο εκκινεί κανονικά και το δεύτερο κάνει τα δικά του.

Βέβαια αυτή είναι εντελώς πρακτική και "μπακάλικη" εκτίμηση αλλά δεν ξέρω τι άλλο να πω.

Φίλος που είχε το ίδιο πρόβλημα με 2 οθόνες Philips 19" που είχαν όμως και RGB και DVI-D εισόδους το ξεπέρασε συνδέοντας την πρώτη με VGA καλώδιο και τη δεύτερη με καλώδιο DVI-I σε DVI-D χωρίς αντάπτορα. Σε αυτήν την περίπτωση τα Monitors διατηρούσαν την ανάλυση αλλά οι χαρακτήρες στο Secondary σε σχέση με το Primary είχαν εμφανώς μικρότερο Sharpness...τόσο εμφανές που νόμιζες οτι όταν κοιτούσες το δεύτερο monitor οτι έχεις μυωπία.

Πιστεύετε οτι αν αγοράσω κάρτα με δύο εξόδους DVI-I και χρησιμοποιήσω 2 αντάπτορες θα λυθεί τουλάχιστον το πρόβλημα της διατήρησης ανάλυσης κατά την εκκίνηση;

 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα