Ερώτηση για strings tension σε lespaul

Johnny.T

Μέλος
Πόντοι
38
  Λοιπόν έχω κανα δυο τρεις μέρες που έπεσε στα χέρια μου μια λες πολ τύπου κιθάρα μαρκας gallan γιαπωνέζα.Την πήρα την σενιάρισα η βέργα ήταν οκ .Αλαξά χορδές την καθάρισα έκανα τα ηλεκτρικά κτλ .Την έφερα στα ίσα της οκτάβες κτλ .Βαζω 10 αρες ερνι μπολ στην ηλεκτρική.Λοιπόν η κίθαρα παίζει καλά αλλά είναι πολύ σφιχτή σαν να φοράει 11αρες με το ζόρι κάνω ενα σωστό ασσό μπεντ.Την έριξα ένα ημιτονιο αλλά και πάλι ήταν σκληρή .Σκέφτομαι να πάω σε 9αρες αλλά μου φένεται παράξενο γιατί για καμιά 3ετια έπαιζα σε στανταρ κούρδισμα με 11αρες στη στρατ .

Τι λέτε ρε παιδιά εχω κάνει κάτι λαθος .Το ακτιον ειναι νορμαλ και η βέργα σωστά.Καμια γνωμή .

Τόσοι γνώστες και μάστορες κανένας .Να πάω σε 9αρες τελικα .εχω να παίξω με 9αρες 15 χρονια .

Johnny.T είπε:
Τόσοι γνώστες και μάστορες κανένας .Να πάω σε 9αρες τελικα .εχω να παίξω με 9αρες 15 χρονια .
Βάλε 13άρες να δεις την υγειά σου, ειδικά αν έχεις και στις ακουστικές, τότε στην ηλεκτρική θα σου φαίνονται 8ρες .

Αντρικά πράματα  8) ;D

o χορδοκρατης σε τι υψος ειναι? δοκιμασε να τον σηκωσεις λιγο και ξανακουρδισε.

εννοείς το κόκκαλο ,το νατ,εκει έκανα την μόνη μαλακί ήταν αρκετά ψηλά και το παραφαγά και έβαλα λίγο χαρττί από κάτω να σηκωθεί κανονικά η χορδή ,νομίζω όμως ότι το έφερα καλα

Μηπως ειναι τερματισμενο κατω το tailpiece?Αν η γωνια μεταξυ γεφυρας και tailpiece ειναι μεγαλη η κιθαρα ‘‘σκληραινει‘‘. Σηκωσε το ή περασε τις χορδες ετσι

IMG_0136.jpg

+ 1 για το wraparound.

+ 1 για το scale που ίσως είναι 25.5

Αν δεν έχεις εμπειρία με les paul, πολύ πιθανόν να μην σου φταίνε μόνο οι χορδες για την δυσκολία στο bending. Μπορει να φταίνε και τα μικρότερα τάστα, ή ο χοντρότερος λαιμός που αλλάζει κάπως την θέση των δαχτύλων σου. Μήπως να έκανες λίγο υπομονή να την συνηθίσεις?

Εγώ συνηθισμένος σε strat με 9-αρες, δυσκολέυτηκα λίγο στην μετάβαση σε lespaul με 10-αρες. Αρχικά μου φάνηκε περίεργο, περίμενα λόγω short scale να είναι πιό εύκολη. Όταν την συνήθισα, έκανα μια δοκιμή με 9αρες και δεν μου άρεσε. έχασα αρκετό όγκο, ενώ το μικρό tension μου κάθεται περίεργα.

Αν είναι να βάλεις 9-αρες, μπορείς να δοκιμάσεις να βάλεις και ένα hybrid σετάκι (.09-.46).

Παιξε με το stoptail στο υψος και δοκιμασε και να τις βαλεις wrap around.εαν η στρατο σου ηταν το τρεμολο σε θεση floating η συνγκρηση ειναι λαθος για ευνοητους λογους

Καλημέρα,

η μόνη εξήγηση που υπάρχει, είναι ότι τα τάστα της είναι 'φαγωμένα', δηλ. υπερβολικά χαμηλά.

Προσπάθησε να αντιληφθείς κατά πόσο βρίσκει η άκρη του δακτύλου σου αντίσταση/τριβή από το ξύλο της ταστιέρας όταν κάνεις bend.

Το ύψος του stop bar, προσωπικά δεν μου έχει δώσει ποτέ την αίσθηση αλλαγής στο tension των χορδών, το θεωρώ έναν ψιλομύθο ψυχολογίας...και αν όντως δίνει, δεν θα 'ναι τόση η διαφορά, όση περιγράφεται τουλάχιστον. To τύλιγμα γύρω από το stop bar ίσως δίνει περισσότερη αίσθηση χαλαρότερου tension (λόγω μεγαλύτερου μήκους χορδής πίσω απ' το bridge) αλλά και πάλι μιλάμε για μια απειροελάχιστη διαφορά...

Η διαφορά στο scale length επίσης, δεν θα δικαιολογούσε αυτή την αίσθηση 'σκληράδας' στα bends.

η μόνη εξήγηση που υπάρχει, είναι ότι τα τάστα της είναι 'φαγωμένα', δηλ. υπερβολικά χαμηλά.
+1000

To τύλιγμα γύρω από το stop bar ίσως δίνει περισσότερη αίσθηση χαλαρότερου tension (λόγω μεγαλύτερου μήκους χορδής πίσω απ' το bridge) αλλά και πάλι μιλάμε για μια απειροελάχιστη διαφορά...
εδω θα συμφωνησω λιγοτερο... ;D....αλλα οντως ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορα δεν κανει,κανει ομως μια μικρη διαφορα

Η διαφορά στο scale length επίσης, δεν θα δικαιολογούσε αυτή την αίσθηση 'σκληράδας' στα bends.
εννοειται ,αν ηταν ετσι κανεις απο οσους παιζουν με Fender δεν θα εκανε μΠενDς ;D 

Λοιπόν μόλις ανέβασα λίγο την ούρα όντως έχει μια μικρή διαφορά.Η κιθάρα είναι παλιά αλλά από όσο βλέπω τα τάστα έχουν ψωμί ακόμα.Ντάξει μπορεί και να τα παραλέω ίσως πρέπει να της δώσω λίγο χρόνο να την συνηθίσω αλλά ήδη και η στρατ μου είναι σκληρή κιθάρα .Μια λεπτομέρεια που μου ξέφυγε είναι ότι ειναι bolt on λες πολ ,και μια ερώτηση

ποιο είναι το μήκος της ταστιέρας των δύο αυτών τύπων κιθάρας σε εκατοστα.

+1 για τα φαγωμένα ταστα.

Είχα το ίδιο θέμα. Έκανα πιο δύσκολα bends στην lespaul μου από ότι σε μια ακουστική cort που εχω. Έκανα setup μόνος. Τιποτα. Λέω οκ δεν θα κάνω κάτι σωστά. Πάω και σε δύο μάστορες. Τα ίδια.

Η μόνη βελτίωση ήρθε με αλλαγή χορδών από Ernie ball σε Daddario Που αποδείχθηκαν πιο μαλακές.

Τελικά άλλαξα ταστα και η κιθάρα ξανάγινε βούτυρο.

Δεν είμαι για να αλάζω τάστα μιας και είναι και δαπανηρό αλλά και το όργανο δεν είναι δικό μου.θα δοκιμάσω και ένα σετ 9αρες καποια στιγμή .Εδω ολόκληρος jimmy page και  billy gibons παίζουν με 8αρες και μια χαρά όγκο έχει το όργανο.

Νομίζω με το ανέβασμα στην ουρά το όργανο ήρθε καπως.

Κατι ακόμα.

Η κιθάρα από ότι μου έχουν πει φοράει dimargio humbuckers ,λένε σαν μαγνήτες και επίσης κάτι ακόμα περα από τα ποτς έχει και δυο διακοπτακια ,τα οποία δεν δεν ξερω τι κανουν .το ένα ειναι δυο θεσεων και δεν είδα καμια διαφορα στον ήχο σε όλες τις θέσεις και το άλλο τριών και είδα διαφορα μονο όταν το switch είναι στη μεσέα θέση όπου η μια άκρη από το διακοπτακι μάλον είναι ο κανονικός ήχος στη μεσέα θέση δεν παίζει ο μπριτζ μαγήτης και στην αλλή ακριανή θέση ο ήχος στην μεσέα θέση γίνεται πρίμος σαν να έχεις πατημένο ουα περίπου.Τι παίζει.

Johnny.T είπε:
Εδω ολόκληρος jimmy page και  billy gibons παίζουν με 8αρες και μια χαρά όγκο έχει το όργανο.
Aυτό είναι άλλο θέμα, φίλε johhny. :)

Δεν μιλάμε για όγκο στον ήχο, ούτε για παχος χορδών. Μιλάμε για strings' tension.

Αν το πρόβλημα διορθωθεί με ένα διαφορετικό σετ, τότε χαλάλι. :)

Πνοή και Νύξη είπε:
η μόνη εξήγηση που υπάρχει, είναι ότι τα τάστα της είναι 'φαγωμένα'...
Παίζει η περίπτωση τα τάστα όντας φαγωμένα να έχουν χάσει το "λείο" τους και η χορδή να τρίβεται (και άρα να μπεντάρει δυσκολότερα) ;

Δεν χρειάζεται να φαγωθούν τα τάστα για να δυσκολέυουν το Bend. οι les paul εχουν γενικότερα πιο κοντά τάστα σε σχέση με μια fender-type, και το ύψος βοηθάει στο bend.

Για τον gibbons, ok είχε πολύ όγκο, αλλά για τον Page δεν θα έλεγα το ίδιο.

Αν περιμενετε ... ογκο απο τις ....χορδες..θα περιμενετε για ....πολυ...  ;D (καλυτερα να κοιταξετε στους ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ διαμορφωτες του ηχου σας δηλαδη στον ΕΝΙΣΧΥΤΗ και τα ΕΦΕ σας....για να μη κουραζεστε δηλαδη..... :D)

οι les paul εχουν γενικότερα πιο κοντά τάστα σε σχέση με μια fender-type
ΠΟΙΕΣ απο τις ...3000 Fender type?Oi vintage style Fender εχουν ,οι περισσοτερες,μικροσκοπικα ταστα.

Ολες oi Gibson εχουν τουλαχιστον medium jumbo.

Τελικά ίσως αυτήν η τσίτα στο σήκωμα στη σολ χορδή μπορει να ευθύνεται στο ότι η ρε χορδή ήταν 30αρα και όχι 26αρα όπως είναι στο σετ με τις 10αρες .Αλαξα τις μπασες χορδες πλακώθηκα και στο παίξιμο και το όργανο γίνεται όλο και καλύτερο μέρα τη μέρα.Μπας και παίζει ρόλο ότι το όργανο καθόταν πολλά χρόνια χωρίς να παίζεται. 

Πραγματικά χωρίς να σηκώσω το τειπις(εννοώ το ξανακατέβασα)η κιθάρα έχει γίνει μέλι με το απαραίτητο τενσιον που γουστάρω ούτως ή άλλως στα όργανα.Μάλον έπρεπε να της δώσω το χρόνο της και μλαον χρειαζεται κι αλλο χρόνο στα χέρια μου για να βγάλω το μέγιστο.Τεςπα αυτά.Ολα καλά ,μάλον υπερέβαλα λίγο.

Trending...

Νέα θέματα

Back