Ερωτηση για πεταλια (τεχνικης φυσης)

  • Thread starter Thread starter ez
  • Start date Start date
  • Last post Πρόσφατη δραστηριότητα Πρόσφατη δραστηριότητα:
  • Απαντήσεις Απαντήσεις: Απαντήσεις 8
  • Εμφανίσεις Εμφανίσεις: Εμφανίσεις 935

ez

Performance Guru
Μηνύματα
1,818
Πόντοι
1,038
Μια απορια που μου εχει δημιουργηθει εδω και πολυ καιρο -και ισως καποιο μελος γνωριζει να βοηθησει- ειναι η εξης.

Εστω πως εχουμε στη σειρα 2 πεταλια, ενα παραμορφωσης και ενα βαθους. Σεταρουμε το βαθος σε επιθυμητο βαθμο και λαμβανουμε Χ ηχο.

Οταν εμπλεξουμε και το πεταλι παραμορφωσης, παρατηρησα πως καποιες φορες υπαρχει ενισχυση του εφε βαθους (εως ενοχλητικα).

Αυτο κατα κανονα μου εχει συμβει με χειροποιητες κατασκευες. Καθε που δοκιμαζω ενα "καλο" εργοστασιακο πεταλι (πχ Analogman), δεν διαπιστωνω μεταβολη, τουλαχιστον οχι ευδιακριτη. Ομως τις περισσοτερες φορες που χρησιμοποιησα καποιον "κλωνο" απο γνωστους/φιλους DIY το προβλημα υπηρχε.

Η ερωτηση μου ειναι τι και πως ακριβως επηρεαζεται και φυσικα αν υπαρχουν τροποι "τιθασευσης" του φαινομενου, πχ αλλαγη πυκνωτων κλπ..

 
Δεν νομιζω να υπαρχει τροπος αντιμετωπισης.

Αυξανοντας τα db (με booster, od κλπ) πριν απο το reverb (το οποιο ειναι τελευταιο στο chain), αυξανεται και το effect του βαθους. 

Ομοιως και σε εναν ενισχυτη, χωρις πεταλια. Αυξανοντας την προενισχυση, πρεπει να χαμηλωνω το reverb. Μου συμβαινει συχνα σε καποιους ενισχυτες μου.

 
με τις ελαχιστες τεχνικες γνωσεις που εχω μου φαινεται καπως "λογικο"να συμβαινει οταν ειναι δυο πεταλια σε σειρα..τωρα ισως παιζει ρολο κ η ποιοτητα κατασκευης και υλικων..(κ εγω ουτως η αλλως με πεταλια σε σειρα παιζω και το πεταλι του reverb "αρπαζει"οταν αρχιζει το overdrive)..η "λυση" ειναι το effects loop οπου υπαρχει..(ο δικος μου π.χ δεν εχει οποτε συμβιβαζομαι)

 
Δεν το λέω με σιγουριά αλλά αν το αγοραστό έχει input buffer,τότε εκεί μπορεί να κάνει την διαφορά.

 
Τα πετάλια παραμόρφωσης αλλάζεις, ή τα reverb;

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Σωστά τα λες Μάνο για το φασματικό περιεχόμενο στο βάθος, όμως ο ΕΖ αναφέρθηκε στο πρώτο πετάλι της παραμόρφωσης ότι κάνει τη διαφορά, με σταθερό το reverb και για τα 2, αν κατάλαβα καλά. 

Βέβαια ο ΕΖ λέει επίσης για χειροποίητες κατασκευές κάτι που αυξάνει το μυστήριο και δείχνει προς τις θεωρίες συνωμοσίας που όλοι σκεφτόμαστε, που επίσης δείχνουν στα υλικά και την τοπολογία. Μόνο ο συναρμολογητής αλλά ίσως ούτε κι αυτός, αλλά σίγουρα ο σχεδιαστής του κυκλώματος θα μπορούσε να προσθέσει εδω. Εκτός και αν πρόκειται για πασίγνωστα κυκλώματα που έχουν συναρμολογηθεί με τις καλύτερες προθέσεις.

 
Και στους ενισχυτές που το βάθος υποστηρίζεται από λάμπα το ίδιο συμβάινει.

Όταν το Od πατηθεί, το βάθος αυξάνει.

 
Μπορειτε να κανετε το εξης πειραμα:

Σε καθαρο καναλι ενισχυτη, με reverb, συνδεστε ενα booster. Δωστε 10db θα παρατηρησετε, εκτος της ψηλοτερης εντασης, οτι το reverb ειναι πιο εντονο.

Επειτα, απανεργοποιηστε το booster και αυξηστε το master volume ωστε η ενταση να ανεβει περιπου το ιδιο με πριν. Θα παρατηρησετε, πλεον, οτι το reverb δεν εχει αλλαξει συμπεριφορα. 

Το ιδιο θα συμβει και με πεταλι reverb πριν τον ενισχυτη. Νομιζω, αν και δεν το εχω τεσταρει, οτι και στη λουπα παλι θα συμβει το ιδιο.

 

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top