Επιτέλους! Ελληνικοί μαγνήτες μπάσου (και όχι μόνο)

audiokostas

V.I.P.
Πόντοι
38
Είχα την τύχη λοιπόν, το Σάββατο το πρωί να βρεθω σε φιλικό σπίτι παρουσία μπασιστών (φωτό υπάρχουν στο φατσομπούκι αλλά τι να τις κάνετε δεν παίζουν ρόλο) και με την βοήθεια τεσσάρων USA Jazz Bass (2 x 70s με maple ταστιέρα, 1 AVRI 62 και ένα του 66 (το θέλω απελπισμένα, το θέλω κολασμένα) με παλίσσανδρο) δοκιμάστηκαν οι μαγνήτες που κατασκευάζει εξ' ολοκλήρου από την αρχή και μόνος του, ο Γιάννης Παπαδαντωνάκης γνωστός σε αρκετούς από μας και ως Φεντεριάς με την νεοσυσταθείσα GAS Pickups εταιρεία του .

Ήταν δύο σετ μαγνητών με 60s και 70s voicing και δοκιμάστηκαν και οι δύο σε διαφορετικούς συνδυασμούς.

Οι συνδυασμοί ήταν αρκετοί και λόγω των αλλαγών (εγώ αναγνωρίζω δύο, στις full on positions που ο πυκνωτής δεν επιδρά, το ξύλο του μανικιού και το pickup positioning - βλ. 60s vs 70s) και αρχίσαμε το παιχνίδι "τι ακούς εσύ".

Φυσικό ήταν, ακόμα και οι έμπειροι, να έχουν διαφορετικές απόψεις επ' αυτών (πάει με τα γούστα) αλλά ο Γιάννης ήταν από πάνω, κρατώντας σημειώσεις (χρήσιμες προερχόμενες από μπασίστες αφού ο Γιάννης είναι πρωτίστως κιθαρίστας) και με το κολλητήρι ζεστό για τις απαραίτητες αλλαγές από μπάσο σε μπάσο.

Εμένα (δεν με συγκαταλέγω στην συνομοταξία τους που χει χτυπήσει πολλά χιλιόμετρα και δεκαετίες στα στούντιο και στη σκηνή αλλά ένα αυτί το έχω και μια γνώμη θα την πω) μου άρεσαν περισσότερο οι 60s αλλά είμαι σίγουρος (πχ ο Τέρης) ότι άλλοι θα προτιμήσουν τους 70s ή και τους δύο ή και κανέναν. Ξέρετε, η γνωστή πίτα...  ;)

Τον ρώτησα και μου είπε ότι δουλεύει με CNC και με μετρήσιμο και αναπαράξιμο τρόπο (επιφυλάσσομαι για φωτό σαν πάω στο εργαστήρι του), από τον μαγνητισμό των rods μέχρι και το τελικό εμποτισμό άρα δεν μιλάμε για mojo καταστάσεις αλλά (λόγω και του τεχνοκρατικού του υπόβαθρου) συνεπή αναπαραγωγή του μετρήσιμου ήχου εξ' ού και τα specs στο site .

"Ε και;" ρωτάτε. Ε και τίποτα. Προσωπικά μου αρέσει να μιλάω με γνώστες, που έχουν μεράκι, γούστο και γνώσεις και μπορούν αφουγκραστούν τις επιθυμίες / ανάγκες του πελάτη και να τις δημιουργήσουν. Το ότι είναι κοντά μου μπορεί να πάει κάποιος να ακούσει και ίσως να αναπροσαρμόσει (κατά το δοκούν) το τελικό προϊόν, είναι σημαντικό για αυτούς που ξέρουν τι θέλουν και τι χρειάζονται ως επαγγελματίες. Το ότι είναι και Έλληνας δημιουργός / κατασκευαστής, είναι απλώς bonus-κανονάκι.

Α, ναι και για να προλάβω αυτούς που θα αρχίσουν τα γνωστά.....

Τον Γιάννη δεν τον ήξερα (ακουστά τον είχα) αλλά τώρα τον ξέρω. Δεν την έχουμε μαζί την εταιρεία και δεν έχω πάρει (ακόμα) μαγνήτη του και ούτε καν κρασί δεν ήπιαμε μαζί (πέραν του καφέ που είχε ο σπιτονοικοκύρης των δοκιμών).

Κι αν πάρω κάποια στιγμή μαγνήτες του, μαγκιά μου και λογαριασμό δεν πρόκειται να δώσω.

Promo δεν του κάνω, τη γνώμη μου (μόνο στα δύο σετ μπάσου που άκουσα - καθότι έχει και για κιθάρες) λέω, μέχρι εκεί πάω (προς το παρόν γιατί σκέφτομαι κι άλλο μπασοτεστ) κι όποιος θέλει κάτι άλλο, μιλάει απ' ευθείας μαζί του.

Ένα τηλέφωνο μακριά είναι και μιλάει και τη γλώσσα σας.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Εντελώς τυχαία τα είδα αυτά που λές χτες απο το φατσομπούκι. 8)

Καταρχήν είναι πολύ θετικό που υπάρχει τέτοια επιχείρηση/άνθρωπος στην Ελλάδα.

Κατα δεύτερον, ψήνομαι πολύ να το ψάξω περαιτέρω. Απλά αναρωτιέμαι τι τιμές παίζουν αλλά  με ένα τηλ. λύνεται και αυτό.

Καλώς μας όρισε ο άνθρωπος και καλές δουλειές.

Δεν είναι κρίμα που πρέπει να πέσει και μια παράγραφος - τούβλο εν είδει disclaimer σε κάθε τέτοια παρουσίαση; Για το ένα (σπάνια είναι περισσότεροι) χαϊβάνι που θα χύσει δηλητήριο και θα σου χαλάσει τη μέρα;

Καλά έκανες και τα έγραψες παρ'όλα αυτά Κώστα.

Καλησπέρα κι απο μενα...

Τον είχα αναφέρει κι εγώ το Γιάννη σε άλλο θέμα για μαγνήτες κιθάρας που έψαχνε κάποιος φίλος...

Του τόνισα ιδιαίτερα ότι διαλέγεις το μοντέλο και το ΑΚΟΥΣ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ...αν σου αρέσει το παίρνεις ή δοκιμάζεις κάποιον άλλον αφού όλα είναι on guitars!!!

Satanas είπε:
Καλησπέρα κι απο μενα...

Τον είχα αναφέρει κι εγώ το Γιάννη σε άλλο θέμα για μαγνήτες κιθάρας που έψαχνε κάποιος φίλος...
Όντως αλλά ήταν για απλή αναφορά σε σελίδα facebook σχετικά με μαγνήτες κιθάρας.

Εγώ το πήγα one step beyond  ;D

Απλά αναρωτιέμαι τι τιμές παίζουν αλλά  με ένα τηλ. λύνεται και αυτό.
Οι τιμές υπάρχουν εδώ, υποθέτω επιδέχονται κάποια διακύμανση (προς τα κάτω μέρες που ναι  ;)) και συμπεριλαμβάνουν τοποθέτηση. Οι μπασομαγνήτες νομίζω ότι είναι στα επίπεδα των humbuckers.

Μπράβο μπράβο μου μπηκαν κι εμενα καποιες αμφιβολίες για τα προφανη :D

Τωρα το βγαζεις Στη φορα βρε Κωστα που μου αλλαξε τα φωτα στο περιμενε η αγαπητη κα Becky Λορεενσ μέχρι να βαλει στο καραβι τον μαγνητη  ;D ;D ;D ;D ;D ;D

THEOD είπε:
Τωρα το βγαζεις Στη φορα βρε Κωστα που μου αλλαξε τα φωτα στο περιμενε η αγαπητη κα Becky Λορεενσ μέχρι να βαλει στο καραβι τον μαγνητη   ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Μην ανησυχείς. Οι μαγνήτες για τους μπασο/κιθαρίστες είναι σαν τα παπούτσια για τις γυναίκες.;D

Με το καλό να έρθουν να μας πεις κι εσύ τι πιστεύεις.

Παρεμπιπτόντως πήρα και μια τζούρα σήμερα το πρωί (έλεος !) περνώντας από φίλο που φτιάχνει το δικό "signature model" με τους GAS.

Δύο JB 62 AVRI side by side.

drooling-emoticon.gif

Τόσο όμοια πριν την αλλαγή, τόσο διαφορετικά μετά.

Με το γνωστό disclaimer της πίτας, και οι τρεις παρευρισκόμενοι, θεωρήσαμε το "μετά" πιο ολοκληρωμένη πρόταση.

Μάλιστα... μάλιστα...

Ενδιαφέρον θέμα.

Τόσο ενδιαφέρον θα έλεγα, που αύριο έκλεισα ραντεβού (Κώστα)  ;)

Ευχάριστα νέα. Σε μια χώρα που καταρρέει σε σχεδόν όλους τους τομείς, έχει ξεκινήσει μια βιομηχανία (σε εμβρυϊκό στάδιο ακόμα βέβαια) που κατακτά γρήγορα θέσεις σε παγκόσμια κατάταξη. Και δεν εννοώ μόνο τους μαγνήτες. Έχουμε και φοβερούς κατασκευαστές οργάνων και φανταστικά πετάλια όπως καλά γνωρίζουμε και μερικά δειλά βήματα (όχι από άποψη ποιότητας αλλά ποσότητας) στο πεδίο των ενισχυτών.

Το μόνο που μπορεί να μας "φάει" είναι η αρνητική διάθεση και ο κακός ανταγωνισμός την ώρα που οι περισσότεροι αντίστοιχοι κατασκευαστές του εξωτερικού, μόνο καλά λόγια έχουν ο ένας για τον άλλο.

Προσωπικά, πολύ θα ήθελα να ακούσω από κοντά τους GAS pickups για κιθάρα.

Jazzjoker είπε:
Ευχάριστα νέα. Σε μια χώρα που καταρρέει σε σχεδόν όλους τους τομείς, έχει ξεκινήσει μια βιομηχανία (σε εμβρυϊκό στάδιο ακόμα βέβαια) που κατακτά γρήγορα θέσεις σε παγκόσμια κατάταξη. Και δεν εννοώ μόνο τους μαγνήτες. Έχουμε και φοβερούς κατασκευαστές οργάνων και φανταστικά πετάλια όπως καλά γνωρίζουμε και μερικά δειλά βήματα (όχι από άποψη ποιότητας αλλά ποσότητας) στο πεδίο των ενισχυτών.

Το μόνο που μπορεί να μας "φάει" είναι η αρνητική διάθεση και ο κακός ανταγωνισμός την ώρα που οι περισσότεροι αντίστοιχοι κατασκευαστές του εξωτερικού, μόνο καλά λόγια έχουν ο ένας για τον άλλο.

Προσωπικά, πολύ θα ήθελα να ακούσω από κοντά τους GAS pickups για κιθάρα.
+1

jaguarbass12 είπε:
Ερώτηση: οι μαγνήτες GAS διατείθενται επίσης και σε PJ set;
Επειδή βρέθηκα χθες με τον Γιάννη- πολύ ωραίος τύπος by the way- η κουβέντα μας πέρασε και στους P μαγνήτες. 

Σύντομα- αν κατάλαβα καλά- θα φτιάξει και Ρ οπότε άνετα θα μπορείς να ματσάρεις ένα P/J σετ.

Βασικά- και εδώ είναι η μεγάλη «μαγκιά»- μπορείς να φτιάξεις τους μαγνήτες στα μέτρα σου.

Ο Γιάννης είναι ένας τύπος που ακούει τον μουσικό. Προσωπικά θέλω να φτιάξω κάτι custom για J μαγνήτες για 5χορδο.

Εξέθεσα την κατεύθυνση που θέλω να πάει ο ήχος τους, πάντα σε συνάρτηση με το όργανο και αυτός μου ανέλυσε όλα τα options σε σχέση με αυτό που θέλω.

Το καλύτερο θα ήταν να επικοινωνήσεις μαζί του.

jaguarbass12 είπε:
Ερώτηση: οι μαγνήτες GAS διατείθενται επίσης και σε PJ set;
Συντόμως γιατί είναι κάτι που μιλήσαμε με τον Γιάννη καθότι με ενδιαφέρει.

εγω ζητησα στον gabojo, υπαρχει και στο φεησμπουκ, και μου εφτιαξε απ' την αρχη πρωτοτυπο μαγνητη για αταστο κουφιο, το οποιο το εφτιαξαν οι handmadeguitars.gr, και αυτοι στο φουμπου, και ειμαι παρα πολυ ευχαριστημενος, στο μεταξυ και ο tsiganise it (αδωνις) ειναι ετοιμος να φτιαξει ακουστικο μπασακι, οχι κοντρα, αλλα ο μαγνητης του gabojo γαμαει και δερνει, με αναλογικη προενισχυση, με αφησε χαζο!!!

Το θέμα: Odyssey 5χορδο Bartolini/active με 3 band pre

Το ζήτημα: Να γίνει passive V/V/T και όσο το δυνατόν πιο Jazz στον ήχο του, με «καραζούζα» κλπ...

Τα «ζητήματα»: Σώμα ελιά- σκληρό και μπασόπριμο... κσύλο. Μεσαία δεν... Μαγνήτες soapbar, που οι Jazz «κολυμπάνε» στα sockets τους  ::)

Το τελευταίο ζήτημα είναι αισθητικό, οπότε δεν χρίζει άμεσης αντιμετώπισης. Το ηχητικό όμως ας πούμε ότι ήταν επείγον.

Ο λόγος που το  Odyssey βγήκε από την... ντουλάπα, δεν είναι άλλος από τα κιλά του (πούπουλο) και την (πονεμένη) μέση μου.

Σαν active δεν μου έκανε... κούκου με τίποτα. Οπότε έπρεπε να έρθει όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτό που μου αρέσει (Jazz Bass) και με το ίδιο configuration στα controls (JB).

Και εδώ μπήκε στην εξίσωση ο Γιάννης. Βρεθήκαμε και του εξήγησα τι ήθελα.

Μερικές ημέρες αργότερα χτύπησε το τηλέφωνο: Έλα να ακούσεις...

Ομολογώ ότι δεν είχα great expectations, όχι λόγω του Γιάννη - ότι άκουσα πάνω σε JB μου άρεσε- αλλά λόγω της ελιάς.

Το δοκιμάζω, έχει punch, «σκάει» ωραία, σλαπάρει ωραία, αλλά όταν κόβω το tone δεν μου «καραζουζιάσει» τόσο, όσο θα το ήθελα.

Πάντως η εντύπωση ήταν θετικότατη και υπεράνω των προσδοκιών μου.

Θα το ήθελες περισσότερη «καραμούζα», με ρωτάει ο Γιάννης.

Του εξηγώ ότι μου αρέσει πολύ, ότι σκάει ωραία, δεν το περίμενα τόσο καλό, αλλά αν είχε λίγη «καραμούζα» παραπάνω, θα ήταν σούπερ.

ΟΚ, μου λέει, περίμενε. Θες να έχει και την καραμούζα και τον ήχο που σου άρεσε στο σλαπ;

Το καλύτερο μου.

Για να μην σας τα πολυλογώ, βάζει και ένα δεύτερο πυκνωτή και έρχεται just  8)

Με ένα switch αλλάζω ανάμεσα στους δύο πυκνωτές, οπότε αλλάζει ο χαρακτήρας του tone, ενώ στην μέση έχω τους μαγνήτες direct χωρίς tone, που και αυτό σε slap ήταν σούπερ.

Έτσι με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια: Και Jazz και V V T και πιο ευέλικτο σε ήχους.

Ομολογώ ότι δεν το περίμενα να φτάσει τόσο κοντά σε αυτό που είχα στο κεφάλι μου. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη χάρις στον Γιάννη.

Το έφτιαξε όπως το ήθελα, βρήκε λύσεις σε ότι προέκυψε, το πήγε και παρακάτω.

Και αυτή είναι η ουσία της custom κατασκευής: Να το φέρεις στα χέρια σου, στον ήχο σου.

Ως προς το αισθητικό, μάλλον θα γίνουν ξύλινα καπάκια.

Το κουτσουράκι θα πάρει το βάπτισμα του πυρός σε συνθήκες μάχης στον Παλιάτσο που παίζουμε την Κυριακή με τους Motive.

Αν περάσει το τεστ- που δεν έχω καμία αμφιβολία- θα μεταφερθεί και στα μεγάλα stages  ;D

Ένα ευχαριστώ στον Audioκωστάκη μας που μας άνοιξε τα μάτια και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γιάννη Παπαδαντωνάκη και τους GAS pickups, για την αμεσότητα, την κατανόηση και την συνεργασία.  

Terry RoscoeBeck5 είπε:
Το κουτσουράκι θα πάρει το βάπτισμα του πυρός σε συνθήκες μάχης στον Παλιάτσο που παίζουμε την Κυριακή με τους Motive.
Ωραία. Κι εγώ το σήμερα στη Σπάρτη θα δοκιμάσω τους John (Bass)Player Special :) σε συνθήκες live (που, ως γνωρίζουμε, είναι τελείως διαφορετικές και από του στούντιο αλλά και από τις "αχ τι καλά που μπιστάν στο σπίτιμ' οι μαγνήτες").

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back