- Πόντοι
- 1,083
Δεν είναι προσωπικό το θέμα. Πάρα πολλοί gearheads φτάνουν στο σημείο να κλωνοποιήσουν ολόκληρα set up μέχρι της τελευταίας λεπτομέρειας γιατί τους αρέσει ένα συγκεκριμένος ήχος και προσπαθούν να φτάσουν σε αυτόν. Ο ήχος των PAFs αναφοράς είναι συγκεκριμένος. Τώρα αν ο άλλος παίζει καρφί στον υπολογιστή και έρθει και με ρωτήσει αν αξίζει να αγοράσει ένα Klon και ένα σετ Tom Holmes, παίζει να κλάψω απ' τα γέλια.Είσαι εσύ/ εγώ (ο καθένας, εννοώ) ο Clapton / Duane / Kossoff? Παίζεις με τις ίδιες χορδές, την ίδια πένα, στον ίδιο ενισχυτή που εκείνοι έπαιζαν?
Αν αντιγράψεις ένα set-up, πάνω κάτω ναι. Δεν θα παίξεις όπως αυτοί, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση. Μπορεί μόλις ξεκίνησες κιθάρα να θες να παίζεις το smoke on the water και να ακούγεσαι σαν κι αυτούς. Δικαίωμά σου.θα ακουστεις όπως αυτοί
Αυτό που γράφουν στα fora απαξιώνοντας το gear ότι "ο ήχος είναι στα χέρια", μιλώντας για ηλεκτρική κιθάρα τουλάχιστον, είναι καταγέλαστο. Και είναι καταγέλαστο γιατί υπάρχουν πολλά μουσικά είδη που δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη τεχνική. Tί να τα κάνεις τα χέρια του BB King ξέρω 'γω, αν θες να παίξεις Nirvana. Έναν λαμπάτο Fender, ένα παλιό (ή Waza) Boss DS-1 & DS-2, μια Jaguar και είσαι κομπλέ. Ναι, ο ήχος σε πολλές περιπτώσεις είναι στο gear.
Στους Metallica όχι. Θυμάμαι όμως συνέντευξη στα 90s, τότε που ακόμη τις διαβάζαμε στα περιοδικά και πολύ πριν πάρει την Greeny, όταν ακόμη έπαιζε αποκλειστικά με ESP και EMG 81-81, είχε ξεκινήσει να αγοράζει παλιές Les Pauls για προσωπική χρήση και είχε κάνει ειδική μνεία στον ήχο των PAFs. Οπότε και αυτός το ίδιο έψαξε. Τώρα αν ακούγεται το ίδιο η Greeny μέσα από το Axe Fx ή μέσα από τον τελικιασμένο Boogie, σίγουρα όχι. Τί συζητάμε...Ακούγεται ο Kirk Hammett στα live με την Greeny (συγκεκριμένα) όπως ο Peter Green η ο Gary…?
Ούτε εγώ, ούτε κανείς μπορεί να ακούσει διαφορές όταν η μέθοδοι απευθύνονται σε πελατάκια.Και για τις τελευταίες δυο παραγράφους, που ακυρώνεις το YouTube αλλά δίνεις εγκυρότητα στα fora… big disagreement . Υπάρχουν άπειρα τυφλά τεστ στα οποία οι... ειδήμονες δεν μπορούν να ξεχωρίσουν σε ηχογράφηση (όσο περισσότερο gain περιλαμβάνεται, τόσο λιγότερο, μάλιστα) τρανταχτες διάφορες σε gear.
Αν ηχογραφείς με ένα μικρόφωνο που μειώνει την συχνοτική απόκριση, σε μια θέση μεγαφώνου (στο κέντρο) που μειώνει ακόμη περισσότερο τη συχνοτική απόκριση και με ένα μεγάφωνο που έχει ένα σημαντικό resonant peak, φυσικά και θα ακούγονται όλα ίδια.
Αν κομπρεσάρεις και λίγο παραπάνω, έρθει και πέσει και το compression του Youtube από από πάνω, χαιρετίσματα.
Αλλά το πραγματικό ταχυδακτυλουργικό είναι ότι στήνουν το gear να ευνοεί αυτό που θέλουν να αποδείξουν. Αν πχ εγώ συγκρίνω ένα σετ μαγνήτες Epiphone με τους Tom Holmes για να φτιάξω clickbait βιντεάκι "ΟΙ ΜΑΓΝΗΤΕΣ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΡΟΛΟ - TOM HOLMES vs $20 ΣΕΤ", τίποτα δεν είναι πιο απλό από το να στήσω τον ενισχυτή που θέλω πάνω στους Epiphone.
ΑΝ ήθελαν πραγματικά να συγκρίνουν, τίποτα δεν είναι πιο εύκολο από ένα null test στον direct ήχο και με παιξίματα που θα ακούγεται και η διαφορά στο χέρι. Πόσα τέτοια βλέπεις στο YouTube?
Πόσες φορές θα ηχογραφήσεις, πόσες θα παίξεις live και πόσες στο δωμάτιο; Για μένα το "θα ακουγόταν ίδιο αν είχα βάλει ένα μικρόφωνο μπροστά" είναι το κλασικό παραμύθι που ακούω από την απαρχή των modellers, και οι ίδιοι που τα γράφουν σπεύδουν να αγοράσουν το επόμενο modeller γιατί "τώρα ακούγεται σαν πραγματικός ενισχυτής".Για εμένα τουλάχιστον, εάν ο ηχογράφημενος ήχος δεν έχει διαφορά, εκεί τελειώνει κάθε συζήτηση. Το τελευταίο καταφύγιο έχει μείνει το «μα, στο ίδιο δωμάτιο εγώ ακούω…»