Ενισχυτής ή Guitar Box-Ηχείο για την κιθάρα μου...;

Τον ενισχυτή τον θέλω και για live, και για προβες.

Στυλ, τί αλλο...? Rock n Roll, με προοπτικές καφροποίησης, σε λογικά πάντα πλαίσια..!

Τον ενισχυτή τον θέλω και για live' date=' και για προβες.Στυλ, τί αλλο...? Rock n Roll, με προοπτικές καφροποίησης, σε λογικά πάντα πλαίσια..![/quote']

Δηλαδή θα παίζεις από Rock & Roll

chuck_al.jpg

μέχρι καφρίλες...

SLAYER._col.tif.big.jpg

Δεν είναι και τόσο απλό αυτό που ζητάς... :roll: :roll: :roll: :roll:

Rock n Roll φίλε μου, δεν είναι μόνο ο Chuck Berry, αλλα και οι Motorhead...!!!

Αυτό βέβαια είναι άλλο θέμα...!!

Εν ολίγοις, ο ήχος μου είναι hard, όσο hard μπορεί να πάει με μια Fender American Strat...

ΕΕΕΕΕΕΕΕΕ, αρχικά έλεγα να μην έχω ενισχυτή....! Ήχος θα ακούγεται παντως, λόγω της πεταλιέρας..
οχι ΔΕΝ θα ακουγεται...

:roll:

λοιπον μαλλον χρειαζεσαι ενα μικρο τεχνικο μαθημα καθως και ενα μαθημα ΟΡΟΛΟΓΙΑΣ.. :lol: :lol:

Εχουμε & λεμε:

αυτο ειναι ενα πολυεφε/πεταλιερα (το οποιο μπορει να εκτελεσει και χρεη ΠΡΟ-ενισχυτη)

177420.jpg

αυτος εδω ειναι ενας ΤΕΛΙΚΟΣ ενισχυτης (power amp)

170114.jpg

& ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ χωρις ΠΡΟ-ΕΝΙΣΧΥΤΗ

αυτη ειναι μια ΚΑΜΠΙΝΑ/ηχειο

179670.jpg

& ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ χωρις ΕΝΙΣΧΥΤΗ (ο οποιος ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ χωρις ΠΡΟ-ΕΝΙΣΧΥΤΗ)

αυτο ειναι ενα ΜΕΓΑΦΩΝΟ

178630.jpg

χωρις το οποιο η ΚΑΜΠΙΝΑ (guitar box) ειναι απλα μια ντουλαπα με τρυπες (και ΝΑΙ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ!!)

Αυτος ειναι ενας COMBO ενισχυτης

120471.jpg

o οποιος εμπεριεχει ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ μαζι και σε διαβεβαιωνω οτι ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ υπερβολικο,δυσχριστο και στην τελικη ΑΧΡΗΣΤΟ στην Ελληνικη (αλλα και ξενη πλεον) πραγματικοτητα.... :wink: (εδω και 40 χρονια οι ενισχυτες κιθαρας στις ζωντανες εμφανησεις περνανε μεσω μικροφωνων απο το PA οποτε ακομα και με 10 βαττ παιζεις και στο ΜΑΡΑΚΑΝΑ... :lol: )

Παντως για να μην ανησυχεις εχω παιξει με τον συγκεκριμενο PEAVEY σε μεσαια εως και πολυ μεγαλα stages (ανοιχτα και κλειστα) και πανω απο το 3-4 δεν μπορεσα ποτε να τον ανοιξω γιατι μου εβαζαν τρελλο χερι ηχοληπτες και.....συμπαικτες (και καλα εκαναν οι ανθρωποι...)

(ενδεικτικα σου λεω οτι ενα ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ του wattage επιφερει μολις 3db αυξηση του volume δηλ.ενας 100αρης ενισχυτης ειναι μολις 6db δυνατοτερος απο εναν 25αρη....)
Nαι, μόνο που ΜΟΛΙΣ 3bd σημαίνει ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ της έντασης, καθότι πρόκειται για ΛΟΓΑΡΙΘΜΙΚΗ κλίμακα. :wink:

Καλά τα βαλα τα κεφαλαία; :P

Ναι TYΠIKA αυτο σημαινει αλλα ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ (ετσι μπαινουν τα κεφαλαια ρε.... :lol: ) το ανθρωπινο αυτι δεν το αντιλαμβανεται ετσι

να μερικες τυπικες μετρησεις σε db

· Normal conversational speech: 60 dB(A)

· A classroom of primary school children: 74 dB(A)

· Heavy road traffic: 85 dB(A)

· A pneumatic drill: 100 dB(A)

· A jet taking off 100 metres away: 130 dB(A)

ενα επιπεδο θορυβου 20 dB σημαινει οτι το sound intensity ειναι 100x το ελαχιστο audible level, 30 dB ειναι 1,000x, 40 dB 10,000x κ.ο.κ.

ομως το db δεν ειναι η μοναδικη μοναδα μετρησης της "δυναμης" του ηχου αλλα η πλεον "μετρησημη" & αποδεκτη....

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Νάμπερ γουάν, με το Boss δεν μπορείς να οδηγήσεις κανένα guitar-box σε αξιοπρεπείς εντάσεις.

Νάμπερ του, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταφέρεις αυτά που θες.

Η καφρίλα δυστυχώς (ειδικά άμα μιλάμε για motorhead) πάει χέρι-χέρι με την ένταση και το κομπρεσάρισμα του τελικιωμένου λαμπάτου. Βέβαια μέχρι να το ακούσεις με τα ίδια σου τα αυτιά είναι δύσκολο να το εμπεδώσεις.

Για live ένας "μικρός" ενισχυτής μαμάει μέσα από ένα καλό μικρόφωνο στο PA, και ίσως καλύτερα από ένα "μεγάλο" ενισχυτή που δεν καλύπτει σωστά το χώρο.

Θα'λεγα να πάρεις την κιθάρα σου και να βγεις μια βόλτα στα μαγαζιά να δοκιμάσεις πολλούς ενισχυτές (λάμπες, τρανζιστορ, μοντελινγκ, κόμπο, κεφαλές με καμπίνες, 1x8', 1x10", 1x12", και διάφορες τέτοιες αλχημείες) για να δεις τι παίζει και τι ταιριάζει με αυτό που ψάχνεις.

Πάντως θα σου πρότεινα να ψαχτείς με το BOSS σου λίγο καλύτερα και να δεις τη φιλοσοφία του less is more στα πολυεφέ και να ψαχτείς πως το κάθε εφε επιδρά στο άλλο και την "σειρά" τους στην αλυσίδα σαν να τα έχεις σε ξεχωριστά πεταλάκια.

Για καλή all-around λύση θα πρότεινα ένα καλό modelling π.χ. VOX στα 30W και παραπάνω ή λαμπάτο στα 5-15W όπως τον Orange Tiny Terror + μια λογική καμπίνα (όχι 4x12" πάντως εκτός άμα θα βγεις σύντομα σε κανένα Download Festival).

Το ΒΟSS κράτα το πάντως μην το σκοτώσεις (εκτός αν θες να μου το αφήσεις κοψοχρονιά :D )

Ναι TYΠIKA αυτο σημαινει αλλα ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ (ετσι μπαινουν τα κεφαλαια ρε.... :lol: ) το ανθρωπινο αυτι δεν το αντιλαμβανεται ετσι
Διαφωνώ. Όταν πχ μετράνε πως ενα αυτοκίνητο Α που τρέχει με 100χλμ/ώρα στο εσωτερικό του ακούγεται θόρυβος 68bd και στο Β 71db, σημαίνει πως στο εσωτερικό του Β επικρατεί διπλάσια φασαρία. Τόσο απλά.

Τώρα, μιλώντας για ενισχυτές, υπάρχει πάντα ένα κουμπάκι που λέγεται volume και πάει απ το 0 μέχρι το 10 (συνήθως). Έχει πολλές ενδιάμεσες θέσεις. :wink:

Παντως η επιστημη της ψυχο-ακουστικης

γενικα συμφωνει οτι το ανθρωπινο αυτι αντιλαμβανεται "διπλασιασμο" της εντασης ανα 10 db

να και ενα ωραιο αν και λιγο τεχνικο αρθρο με το οποιο γενικα συμφωνω

http://www.newton.dep.anl.gov/askasci/eng99/eng99325.htm

τωρα in the real world αυτο που οντως συμβαινει δεν μπορει παρα να εξηγηθει ψυχο-ακουστικα μια και π.χ κανενα 4Χ12 100w Marshall stack που εχω βαλει διπλα στον 1Χ12 MESA BOOGIE MARK 3 μου ρυθμισμενο στα 17 βατ (class "A") δεν ακουγονταν δυνατοτερα απο τον Boogie ακριβως το αντιθετο συμβαινει... :wink:

Συμφωνώ απόλυτα SF και gangster... Ajowerty πήγαινε σε ένα μαγαζί και ζήτα απλά να βάλουν την κιθάρα που προτιμάς σε έναν λαμπάτο ενισχυτή. Combo, δεν είναι ανάγκη από τα πρώτα σου βήματα να πάρεις κεφαλή - δεν θα έχεις και τα χρήματα. Κοίτα προσεκτικά τα watt του και μετά ΠΟΛΥ αργά και με προσοχή πήγαινε το τελικό volume του από το 1 στο 2 και, αν δεν υπάρχει κόσμος στο μαγαζί, στο 3 και στο 4, άντε και στο 5 βρε αδερφέ! Θα καταλάβεις ότι από πλευράς έντασης τα 30W της λάμπας τρώνε άνετα για πρωινό τα υπερδιπλάσια βατ σε solid state πχ ενός Line 6.

Και μην πάρεις κάτι τέτοιο ή παρόμοιο με αυτό (πχ Vox Valvetronix, Marshall Valvestate κλπ) γιατί μικρή διαφορά θα έχουν από αυτό που ήθελες να κάνεις... αμαρτία είναι...

Με τον Tiny Terror έχω παίξει και ασχοληθεί πάρα πολύ γιατί τον ζαχάρωνα επί μήνες. Είναι μια αγορά όχι πρώτου ενισχυτή. Την μινιμαλιστική του κατασκευή δεν θα μπορέσει να την εκτιμήσει ένας αρχάριος. Καθαρά δεν έχει, βρωμίζει εύκολα, γενικά βγάζει έναν μόνο ήχο καλά: την μαρσαλική με τονισμένα χαμηλομεσαία power amp distortion των Orange (χωρίς να φτάνει τα κορυφαία μεγαλύτερα μοντέλα) αλλά με gain που μετά το μισό "έξυνε" άσχημα.

Και τώρα που το θυμήθηκα: μπορεί κάποιος χριστιανός να μου πει γιατί όλοι οι ενισχυτές λάμπας πρέπει όταν σηκώσεις λίγο το volume να στείλουν τα αυτιά σου στον άλλο κόσμο; Αφού ποτέ δεν πρόκειται να τους φτάσεις στο 8/10 ή στο 9/10 χωρίς να φέρεις την Αποκάλυψη. Καλή η live χρήση, και καταλαβαίνω ότι τους φτιάχνουν έτσι ώστε να παίρνει κάποιος power amp dist., όμως αυτήν δεν θα την ακούσεις ποτέ αν είσαι ΚΟΥΦΟΣ...

Στην πραγματικοτητα (αν μετρησουμε τα db levels δηλ.. :lol: ) οι ενισχυτες λαμπας ΔΕΝ ειναι δυνατοτεροι απο αυτους με τα τραζιστορ ("να παιζει το τραντζιστορ τα Αμερικανικααααα...και εσυ με τα μπλουζακια τα ...κοντομανικααααα :lol: :lol: :lol: ")

Ομως ΨΥΧΟ-ακουστικα :lol: και παλι ο διαφορετικος τροπος που ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ οι δυο αυτοι τυποι ενισχυτων (οι τρανζιστορατοι "κλιπαρουν" ενω οι λαμπατοι κομπρεσσαρουν) δινουν οντως την εντυπωση οτι παιζουν ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΑ ,αυτο αλλωστε συμβαινει και στους ενισχυτες ταξης Α οι οποιοι εχουν ενα perceived loudness σημαντικα μεγαλυτερο απο εναν ενισχυτη σε ταξη Α/Β (για αυτο π.χ ενας 30αρης VOX AC30 στεκεται ανετα διπλα σε εναν 100αρη Twin Reverb) :wink:

Παντως επειδη το θεμα ειναι οντως πολυ ενδιαφερον βρηκα ενα ΣΧΕΤΙΚΑ απλο site που εξηγει τα οντως σωστα περι λογαριθμικων κλιμακων που ειπε ο Gangster

http://www.scribd.com/doc/2937/Electronics-22-Decibels

Πάντως μην το κάνουμε πυρηνική επιστήμη, ο άνθρωπος δεν θα βγάλει άκρη.

Φίλε μου βάλε την κιθάρα στον ώμο και κάνε τον καουμπόι παίρνοντας σβάρνα τα μαγαζιά να ακούσεις ενισχυτές γιατί ότι και να σου πούμε αμα δεν ακούσεις τι βγάζει ο κάθε ενισχυτής με το μεγάφωνό του δεν θα βγάλεις άκρη.

Ξέρω, τώρα σε υποχρέωσα αλλά δεν αποκτάς εμπειρία αλλιώς. Εμείς μπορούμε μόνο να σε κατευθύνουμε.

Αυτό δεν έχει νομίζω σχέση με την τάξη Α ή όχι... είναι ένας συνδυασμός της επιλογής ηχείων, λυχνιών και θερμότερου bias... ούτως ή άλλως ο AC30 δεν είναι class A, απλά ο ηλεκτρικός του σχεδιασμός ακούγεται σαν class A επειδή για να το καταφέρουν έβαλαν υψηλό bias σε ένα cathode biasing κύκλωμα. Ο μοναδικός ενισχυτής που είναι όντως Class A είναι ένας single ended, πχ ένας THD Univalve. Με τα ηλεκτρολογικά του Boogie δεν είμαι εξοικειωμένος αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι στο ανάλογο setting θα είναι single ended.

+1 SF και πάλι.

¶λλο το loudnes, άλλο το intensity.

Ο ήχος είναι άθροισμα συχνοτήτων.

90dB "καθαρού" τόνου (χωρίς σοβαρές αρμονικές) είναι διαφορετικά από το να ακούς Hellraiser από Motorhead στα 90dB.

OK, Jasemeister αυτό θα κάνω... Γιάτί, παιδιά, ξέρετε....είμαι και...cowboy...

Ύστερα απο πολύωρη μοναχική σκέψη, ο Peavey φαντάζει καλή επιλογή...

Κανα ελληνικό καταστημα που να τον εχει, για να τον τεστάρω,,,,?

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ(τέρμα Σόλωνος αν δεν κάνω λάθος).Τον είχα δοκιμάσει εκεί πριν κάνα 6μηνο.Δεν ξέρω αν σε βοηθάει αυτό αλλά τελικά πήρα τον Fender hot rod deluxe(μοιάζουν πολύ αυτοί οι 2)

παρε κανα τηλεφωνο πριν πας γιατι σημερα πηραμε εναν με ενα φιλο απο κει και μπορει να μην εχουν αλλο αυτη τη στιγμη.

Θα θελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με το θέμα πως ένας 30άρης είναι υπεραρκετός που διατυπώσατε αρκετοί παραπάνω.

Όταν πήγα ν ακούσω τον vox AD30VT η διαφορά του με τον 50άρη ήταν πολύ μεγάλη κυρίως λόγω του ότι είχε 12άρι ηχείο.Αυτό δεν θα έχει αισθητή διαφορά και μέσω μικροφώνου?Οσυγκεκριμένος ενισχυτής έχει λάμπα μόνο στο στάδιο της τελικής ενίσχυσης και όχι στον προενισχυτή.

Τελικά τι ισχύει? :roll:

αν και δεν καταλαβαινω τι ακριβως εννοεις... :oops: αν ρωτας αν ο ηχος θα ακουγεται μεσω του μικροφωνου "δυνατοτερα" λογω του 12αριου μεγαφωνου (αντι για 10αρι) αυτο ΔΕΝ ισχυει.. :wink: ισα-ισα αρκετοι ηχοληπτες πιστευουν οτι τα 10αρια ειναι ιδανικοτερα για "μικροφωνιασμα" :lol: μια και το μικροφωνο "καλυπτει" μεγαλυτερη περιοχη απο οτι στο 12αρι (λιγο τραβηγμενο βεβαια αυτο.... :roll: ) :wink:

η λυχνια στην προ-ενισχυση δεν ειναι παρα ενα Gimmick κατα την ταπεινη μου γνωμη και βεβαια και για τον ενισχυτη που λες (που εχει τεχνολογια valve reactor) ειναι μεν στην εξοδο η λυχνια αλλα σιγουρα δεν εχει καμμια σχεση με 4 EL84 at full blast! :lol:

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα