Ενισχυτές modelling και OD - DIST πετάλια

Αργύριος Βασιλείου

Shelter

Noiz addict
Πόντοι
403
Ιδιότητα
  1. Κιθάρα
  2. Μπάσο
  3. Τραγούδι
Εσχάτως αγόρασα έναν blackstar silverline 20W για καθημερινή μελέτη στο σπίτι και μικρές "σπιτικες" πρόβες όπου οι εντάσεις είναι πρόβλημα μέσα στον αστικό ιστό και ειδικά διαμέρισμα με ξυλινο δάπεδο. Είναι ο πρώτος modelling ενισχυτής που αποκτώ. Είμαι πολύ ευχαριστημένος απο την απόδοσή του ως προς την επιθυμητή χρήση αλλά διαπίστωσα ότι ενώ καρφί τα κάνει σχεδόν όλα, όταν αποπειράθηκα να συνδέσω την πεταλιέρα μου μπροστά του, τα OD και DIST πετάλια δεν δουλευαν όπως πρέπει. Δηλαδή τα πετάλια δουλευαν αλλά ο ήχος ήταν απαίσιος... Προσπαθούσα να θυμηθώ παλιότερα που είχα παίξει σε έναν line 6 αν είχα αντιμετωπισει το ίδιο θέμα, αλλά θυμαμαι οτι ειχε λειτουργησει απροβλημάτιστα. 

Σε μια αναζήτηση στα διεθνη φόρα για παρομοιο πρόβλημα βρήκα ένα θεμα που είχε παρει απαντήσεις ότι η κατάσταση ειναι random. Κάποιοι ενισχυτες δουλεύουν καλα με πεταλια και καποιοι όχι. Εντάξει ο ενισχυτής έχει τα παντα πάνω, αλλα θα προτιμουσα να αλλάζω ήχους με τα πόδια παρά να γυρνάω knobs.

Εχει κανεις αντιστοιχη εμπειρία?

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Εχει κανεις αντιστοιχη εμπειρία?
Kανενα πετάλι μου δεν ακούγεται καλά σε modelling ενισχυτή. 

• Λύπη
Reactions: Shelter
Ειναι κάτι συνηθισμένο σε modelling amps, με εξαιρέσεις όπως ο katana

• Like
Συνήθως σε κάτι τέτοια το θέμα έχει να κάνει με το level στην έξοδο της πεταλιέρας.

Δίνει σήμα περισσότερο σε preamp (line) level, παρά σε instrument level.

Δεν έχει καμια ρύθμιση εκεί η πεταλιέρα?

Aν είχε FX loop ίσως θα μπορούσες να δοκιμάσεις τα πετάλια σου, αλλά νομίζω ο συγκεκριμένος δεν έχει και για μένα είναι μεγάλο μείον αυτό. Νομίζω ότι είναι το No1 must have σε πολυκάναλο ενισχυτή.

Τώρα από το input ο ενισχυτής περιμένει να δει σήμα σε στάθμη μαγνητών κιθάρας για να λειτουργήσουν σωστά τα μπλιμπλίκια του. Οπότε αν του βάλεις δύσκολα εκεί "βραχυκυκλώνει" ?. 

• Ευχαριστώ
Aν είχε FX loop ίσως θα μπορούσες να δοκιμάσεις τα πετάλια σου, αλλά νομίζω ο συγκεκριμένος δεν έχει και για μένα είναι μεγάλο μείον αυτό. Νομίζω ότι είναι το No1 must have σε πολυκάναλο ενισχυτή.
Δεν εχει δυστυχώς.

Συνήθως σε κάτι τέτοια το θέμα έχει να κάνει με το level στην έξοδο της πεταλιέρας.

Δίνει σήμα περισσότερο σε preamp (line) level, παρά σε instrument level.

Δεν έχει καμια ρύθμιση εκεί η πεταλιέρα?
Όχι δυστυχώς δεν ειναι multieffect αλλά board με όλα τα πετάλια πανω στη σειρα. (Αν εχω καταλάβει σωστά τι λες).

• Like
Reactions: mkm
Μπορείς να κάνεις μια δοκιμή με τα level των πεταλιών ξεκινώντας από πολύ χαμηλά μπας και...

H λογική πάντως της επιλογής ενός σύγχρονου modelling platform είναι ότι θα τα κάνεις όλα μέσα από αυτό. Αν θέλει κάποιος να χρησιμοποιεί την πεταλιέρα του, υπάρχουν πολλές άλλες λύσεις.

Παλιότεροι modelling amps όπως οι Tech 21 έπαιρναν καλά τα πετάλια. Πολλοί παλιοί solid state amps επίσης, πχ Randall, Peavey, Marshall (με σειρά προτεραιότητας) ήταν πολύ αξιοπρεπείς ως pedal platforms.

Σήμερα βέβαια έχουμε και τις λύσεις των λαμπάτων 1w, των attenuators και των cab modelers που συνδέονται με PC ή και των plugins (πχ το Cory Wong της Neural DSP εγώ τo χρησιμοποιώ και ως pedal platform). 

Θα το δοκιμάσω. Απλά κάποια στιγμή σκέφτηκα σε ένα μικρό live με χαμηλές ηχητικες απαιτήσεις μήπως τον έπαιρνα μαζι για να γλιτωσω βάρος. Τελικά δε χρειάστηκε γιατι υπήρξε backline αλλά επειδη εκανα τη δοκιμη γεννηθηκε η απορία. Ξεκινώ με αυτό με τις σταθμες. Αν δε δουλεψει μαλλον θα κοιταξω το controller του Bill. Με τα plug ins δουλεύει το κολπο αλλά μονο για το σπιτι δεν παει σε κατι πιο πολύπλοκο το μυαλο μου.

• Like
Reactions: kpeyos
Με τα plug ins δουλεύει το κολπο αλλά μονο για το σπιτι δεν παει σε κατι πιο πολύπλοκο το μυαλο μου.
Ναι για το σπίτι έγραφα κι εγώ γιατί οι περισσότεροι εκεί τα χρησιμοποιούν. 

Και η πεταλιέρα του πανάκριβη...Τόσο έχει στις αγγελίες ένας Fender Champion 40...

• Haha
το Cory Wong της Neural DSP εγώ τo χρησιμοποιώ και ως pedal platform)
Έχει ωραία πετάλια πάντως αυτό. Το tube screamer του είναι ειδικά πολύ δυνατο, όπως και το delay και το reverb

Έχει ωραία πετάλια πάντως αυτό. Το tube screamer του είναι ειδικά πολύ δυνατο, όπως και το delay και το reverb
Τα time based fx του είναι πάρα πολύ καλά και έτσι κι αλλιώς digital έχω και στην πεταλιερα (eventide h9).

Τα πετάλια του για τη βρωμιά είναι οκ, όπως και οι ενισχυτές του αλλά προτιμώ τα δικά μου. Νιώθω μια διαφορά στην απόκριση που δικαιολογεί τα 5 δευτερόλεπτα που χρειάζομαι για να τα συνδέσω ?. 

Δεν γνωρίζω ποια πεταλακια έχεις, αλλά μπορείς να δοκιμάσεις ένα πεταλακι overdrive ρυθμισμένο  σαν booster  μπροστά από τον ενισχυτή (με επιλεγμένο ένα high gain μοντέλο στον ενισχυτη), ώστε να οδηγήσεις την προενισχυση με πιο hot σήμα (όπως αν ήθελες να υπεροδηγησεις ένα λαμπατο ενισχυτη). Συνήθως το gain στους ενισχυτές (λαμπατους η modeling) το ρυθμίζω στο 6/10 (εκεί βρίσκεται το sweet spot, εξαρτάται τον ενισχυτή βέβαια), παραπάνω gain και αρχίζει και "λασπωνει" ο ήχος - χάνεται το definition...

Αν τώρα το distortion το παίρνεις από τα πεταλακια σου σε καθαρό κανάλι ενισχυτή, τότε είναι πιο "δύσκολα" τα ταιριάσματα με τους modeling ενισχυτές imho. Ίσως σε αυτή την περίπτωση να ήταν καλύτερο να τα συνδέσεις απευθείας στο τελικό (μέσω effects return) - παρακάμπτοντας έτσι και την ad/da μετατροπή της modeling προενισχυσης του ενισχυτή.

Αν τώρα το distortion το παίρνεις από τα πεταλακια σου σε καθαρό κανάλι ενισχυτή, τότε είναι πιο "δύσκολα" τα ταιριάσματα με τους modeling ενισχυτές imho. Ίσως σε αυτή την περίπτωση να ήταν καλύτερο να τα συνδέσεις απευθείας στο τελικό (μέσω effects return) - παρακάμπτοντας έτσι και την ad/da μετατροπή της modeling προενισχυσης του ενισχυτή.
Είμαι σε αυτή την περίπτωση γιατι συνήθως παίζω καθαρός ή στα όρια του καθαρού. Δυστυχώς όπως έγραψα ο ενισχυτής δεν έχει effects return.

Το δοκίμασα και με πολύ ελάχιστο gain δηλαδή φάση 1-1,5 και δεν δουλεψε. Με το που πατας το διακοπτη ειναι σα να κανει ενα βυθισμα ο ήχος ολου του ενισχυτη. Αλλά ο σκοπός δεν ειναι να το χρησιμοποιήσω σαν clean boost. Αλλά σαν crunchy overdrive.

Είμαι σε αυτή την περίπτωση γιατι συνήθως παίζω καθαρός ή στα όρια του καθαρού. Δυστυχώς όπως έγραψα ο ενισχυτής δεν έχει effects return.

Το δοκίμασα και με πολύ ελάχιστο gain δηλαδή φάση 1-1,5 και δεν δουλεψε. Με το που πατας το διακοπτη ειναι σα να κανει ενα βυθισμα ο ήχος ολου του ενισχυτη. Αλλά ο σκοπός δεν ειναι να το χρησιμοποιήσω σαν clean boost. Αλλά σαν crunchy overdrive.
Χωρίς να είναι ιδανική λύση, νομίζω ότι ο ενισχυτής σου έχει line in που περνάει κατευθείαν στον τελικό (κάτι σαν effects return), όποτε δοκίμασε να συνδέσεις το πετάλι σου (αλήθεια ποιο είναι; ) εκεί - προσοχή γιατί η ένταση θα ρυθμίζεται πλέον από το αντίστοιχο ρυθμιστικό στο πεταλακι... Στην ουσία θα παίζεις με την προενισχυση του πεταλιου.

Χωρίς να είναι ιδανική λύση, νομίζω ότι ο ενισχυτής σου έχει line in που περνάει κατευθείαν στον τελικό (κάτι σαν effects return)
Τώρα γύρισα σπίτι. Εχει μια είσοδο που γράφει mp3/line in με mini jack. Για αυτή λες? Θα ψαξω να βρώ αντάπτορα να δοκιμάσω.

• Like
Reactions: kosthrash

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα