ALL THE REST
Καταρχήν να ξεκαθαρίσω. Επειδή η γκάμα εδώ είναι πολύ μεγάλη, θα πηγαίνω ανα εταιρία, παρά ανα όργανο ή τύπο οργάνων, οκ;
Υπάρχουν διάφορες εταιρίες, άλλες μικρές, άλλες μεσαίου μεγέθους που δραστηριοποιούνται στο γενικό χώρο του sampling. Κάποιες απ'αυτές έχουν αφήσει ιστορία, ένω κάποιες άλλες μόλις ξεκινήσανε...
1. ProjectSAM
Μια απο τις σπουδαιότερες εταιρίες στο χώρο, απο τους Maarten, vincent και Marco (αδυνατώ να θυμηθώ τα μικρά τους ονόματα...), που έχει κάνει λιγοστά, σχετικά και ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ πακέτα ήχων, όλα τους.
Το τελευταίο τους, και πιο πρόσφατο πακέτο είναι η
Symphobia ένα είδος ορχηστρικής βιβλιοθήκης ήχων, αλλά όχι με τον παραδοσιακό τρόπο. Περιέχει καινούρια αντίληψη στην ηχογράφηση, καθώς και διάφορα chords, minor, major, runs, κλπ, τα οποία θεωρούταν πεπαλαιομένα. Να που όμως τώρα η ProjectSAM γύρισε και τα έκανε ένα θαυμάσιο εργαλείο. Περιέχει επίσης ένα μεγάλο μέρος απο ορχηστρικά εφε (glissandi, tremoli, clusters, noise, etc), που είναι αδύνατον να βρεθούνε αλλού!
Αρκετά ακριβό στα 1000 ευρώ, έρχετε μαζί με το Kontakt player, και 18 GB στο σκληρό σας δίσκο.
Εργαλείο στο οποίο πολλοί επαγγελματίες απλά "ορκίζονται"! Μαζί τους κι εγώ, αν και δεν το έχω (ακόμη).
True Strike. Σε δύο πακέτα, έκαστως στα 339 ευρώ, είναι μόνο κρουστά αλλά τι κρουστά! Φανταστικοί ήχοι, λεπτομέρεια στη λεπτομέρεια, πληρότητα στα πάντα, τα πλέον χρήσιμα κρουστά. 18 και 12 GB αντίστοιχα ΘΕΛΟΥΝ να έχει κανείς κάποιο sampler για να τρέξουν.
Ένα απο τα κορυφαία πακέτα κρουστών στην αγορά σήμερα, ακόμη και μετά απο 2-3 χρόνια που έχει κυκλοφορήσει!
2. EastWest Quantum Leap
Αναφέραμε παραπάνω την ορχήστρα της EW και τα πιάνο τους, αλλά έχει και κάποια άλλα προϊόντα που πρέπει να αναφερθούν!
Ένα απ'αυτά είναι το
SD2 (SoundDrum 2). Κρουστά και πάλι, νέα engine (h PLAY) και φαντασμαγορικοί ήχοι. Γεμάτοι, για τεράστιο ήχο στην παλέτα σας.
Κατηγορήθηκε πολύ στην αρχή για bugs και ότι είναι πολύ βαρύ, δεν είμαι 100% σίγουρος ότι έχουν φύγει όλα τα bugs Και ακόμη λιγότερο ότι λειτουργεί σε ελαφριά συστήματα...
Έρχετε μαζί με midi perfromance files, που απλά τα βάζεις στο sequencer σου, αντί για λούπες και τις αλλάζεις όπως θέλεις (αν και λειτουργούνε σα λούπες πρακτικά).
σπουδαίες ιδέες, εξαιρετική ομάδα, μεγάλη εταιρία (ίσως η μεγαλύτερη στο χώρο), και ένα πακέτο που αξίζει τον κόπο.
______
Symphonic Choir
Η χορωδία του μέλοντος; Μεγάλο σε μέγεθος, περι τα 40 GB, με 3 μικρόφωνα, ηχογραφήσανε ΟΛΑ τα φωνητικά μίας χορωδίας (α,β, αι, εεεε, ι, ηη, τ, σ ,κλπ) και μετά βρήκαν τρόπο να τα ενώσουν.
Ακούγεται απίστευτο αλλά είναι αλήθινο! επίσης είναι πολύ δύσκολο. Πάρα πολύ δύσκολο να το κάνεις να ακουστεί ρεαλιστικά! Και θέλει πολύ χρόνο.
Τώρα στα αρνητικά.
Στην τωρινή του έκδοση ΔΕΝ υπάρχει το WordBuilder (WB for short) μέσα στον player, αναμένεται update τσάμπα για τους ιδιοκτήτες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μήν δουλεύει το WB ανάλογα με το πιο sequencer χρησιμοποιείται...
Επισης στην παλαιότερη έκδοση υπήρχε πρόβλημα στις εκτάσεις των φωνών. Οι μπάσσοι και οι σοπράνες ήταν ΠΟΛΥ ελλειπής, σε σημείο που πολύ χρήστες ήθελαν τα λεφτά τους πίσω. Υποτείθεται ότι αυτό διορθώθηκε...
Τέλος, το portamento/legato tool του PLAY, αν και λειτουργει πολύ όμορφα στις ορχήστρες τους, ΔΕΝ λειτουργεί και πολύ όμορφα με τις χορωδίες. Θέλει κάποιο update.
Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός αυτή τη στιγμή!
Έχει αναφερθεί απο την VSL και τον Garritan ότι δουλεύουν σε κάποιες χορωδίες (άλλες ο καθένας), αλλά ακόμη δεν υπάρχουν δείγματα και αποδείξεις προς αυτό το συμπέρασμα (αν και στο τηλ, ο Garritan μου είχε βάλει κάποια χορωδία και είχα χαζέψει... Τώρα αν μου έκανε πλάκα... Στο κάτω κάτω υπεραστικό έπερνα...)
Είναι ένα απο τα πακέτα που προσθέτουν τρελά στον ήχο του ιδιοκτήτη, άρα... Αξίζει τον κόπο, ότι και να πει κανείς. Και παλιά κόστιζε 1000 ευρώ, τώρα έχει κατέβει στα... 400 περίπου...
3. Sample Modeling
Την έχω αναφέρει και παλαιότερα (σε ένα κόμμάτι μου...; Το θυμάται κανείς
Έχει αυτή τη στιγμή 2 προϊόντα (και δουλεύει στο τρίτο).
the trumpet και το Mr. Sax.
Και τα δύο χρησιμοποιούνε υβριδική τεχνολογία, που δανείζεται και απο τους δύο κόσμους (sampling και physical modeling) και δημιουργει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Δεν έχω να πω πολλά πράγματα. είναι σχετικά μικρό στο μέγεθος. Είναι αρκετά ακριβό, αφού πρόκειται για 1 όργανο μόνο, αλλά ο ήχος είναι ο καλύτερος και πιο ρεαλιστικός που μπορεί να υπάρχει!
Δεν υπάρχει καλύτερη τρομπέτα ή σαξόφωνο, ακόμη και απο ζωντανούς οργανοπαίκτες (εεε... καλά τώρα...)
Και για να μη νομίζεται ότι τα λέω απ'το μυαλό μου:
http://www.samplemodeling.com/en/products_trumpet.php Δείτε και ακούστε το βίντεο και μετά πειτε μου.
Στον παλιά μου Η/Υ τον P4 2.8 GHz, 2 GB RAM η τρομπέτα δούλευε μια χαρά. Στον καινούριο i7 πετάει, δε περπατάει!
Για καλύτερη χρήση καλό είναι να υπάρχει κάποιο midi keyboard, ΜΕ mod wheel, και expression pedal αλλά και πάλι θέλει editing, αφου τα πάντα παίζουν ρόλο.
4. WestGate Studios
Παιδί του Τιμ, φαίνεται ότι έχει καιρό να φανεί και να ακουστεί. Δε ξέρω τι έγινε ακριβώς ούτε έχω τόσο στενές σχέσεις για να ρωτήσω... ???
Έκανε κάποια ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ σολο όργανα, κορνα, κλπ, έβγαλε κάποια άλλα και μετά σταμάτησε να βγάζει...
Ο ήχος πολύ ζεστός, πολύ κοντινός σε αυτό που ξέρουμε εμείς, και πολυ όμορφα παίζεται. Με τεχνικά χαρακτηριστικά και πολύ καλές ηχογραφήσεις είναι μια καλή προσθήκη στην παλέτα κάποιου. Ειδικά αφού δεν υπάρχουν εναλακτικές πολλές.
(Γενικά κάποιος που βγάζει πακέτα με ΣΟΛΟ όργανα, συνήθως κάνει καλύτερη δουλειά απο κάποιον που βγάζει μια ολόκληρη ορχήστρα. Η αφοσίωση σε συγκεκριμένο στόχο λειτουργεί καλά!)
5. Wallander Instruments
Ο Σουηδος φίλος (μου), ο Arne, που για να μην γίνει ένα με τις στατιστικές αυτοκτωνιών στη Σουηδια (κάναμε πλάκα, ότι όλοι οι Σουηδοί ασχολούνται με δημιουργηκά επαγγέλματα και μου έλεγε ότι το κάνουν για να μην αυτοκτωνήσουν! ;D), έχει φτιάξει ένας ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ!
Δεν είναι samples, και ΔΕΝ ΕΧΕΙ strings (θέλει πολύ research). Αλλά τα χάλκινα ειδικά, και λιγότερο τα ξύλινα είναι φανταστικά. Το όλο πακέτο είναι λιγότερο απο 0.5 GB και είναι Interactive Audio Synthesiser, όπως τα λέει ο ίδιος.
Ο ήχος που βγάζει το σύνθ του είναι πραγματικά μοναδικό. Γενικό παράπονο (όπως με όλες τις περιπτώσεις συνθ ΕΚΤΩΣ ΤΟΥ PIANOTEQ) ότι δεν είναι 100% ρεαλιστικό. Εγώ θα απαντούσα ότι εξαρτάται απο τον οργανοπαίκτη.
Με ένα wind controller (breath controller) μπορείς να παίξεις πραγματικά καταπληκτικές φράσεις! Απλά ακούστε τα ντέμο.
Και το καλύτερο τώρα: Για όσουν έχουν iPhone! Με $5 παίρνεις το WiVi Band και παίζεις μουσική στο iPhone σου! Τσεκάρετε τον πληκτρά των Dream Theater λίγο και τρελαθείτε, όπως τρελάθηκε κι αυτός: