neeq είπε:
Ουτε οι ίδιοι δε λενε τι φιλτρο βάλανε ;D
Δεν χρειάζεται να πούνε, το λέει το βίδεο.
------
Οι αισθητικές επιλογές δεν είναι της αρεσκείας μου, ειδικά αυτό το thatching pattern μου θυμίζει κάτι καναπέδες στο παλιό σπίτι της γιαγιάς... ;D
Μερικές random παρατηρήσεις...
1. Wall-wart τροφοδοτικό. --> absolutely NO.
2. Ανομοιομορφία στο labeling.. π.χ. για την συχνότητα του LFO και του 4-stage modulator λένε "rate", ενώ για το S&H λένε "speed". Δεν παίζει κάποιο ιδιαίτερο ρόλο, αλλά καλό θα ήταν να υπάρχει ομοιομορφία.
3. Περίεργη είναι η επιλογή α) μεγάλου ποτενσιόμετρου για την ένταση του εκάστοτε ταλαντωτή β) μέσα στο τμήμα των ταλαντωτών. Αυτό ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη ότι το ποτενσιόμετρο για το κούρδισμα είναι κάτω δεξιά και είναι μικρό σε μέγεθος. Για εξοικονόμηση χώρου;
4. Περίεργη (αλλά καλοδεχούμενη) είναι η ύπαρξη της θέσης "off" για την κυματομορφή των ταλαντωτών και πολύ περισσότερο η ύπαρξή της μεταξύ της πριονωτής και της τετραγωνικής κυματομορφης.
5. Γιατί μόνο 2 κυματομορφές;
6. Το LFO μπορεί να σταλεί στον ταλαντωτή 1, στον 2 ή στο φίλτρο. Η πάλι να μην σταλεί πουθενά.. ;D (Αυτό σημαίνει depth = 0), γιατί πρέπει να υπάρχει και θέση τέτοια στον επιλογέα;
7. Γιατί δεν έβαλαν και άλλη μία θέση για το LFO, LFO --> OSC1 + OSC2, άρα pitch modulation?
8. Στο τμήμα των ταλαντωτών, η επιλογή της κυματομορφής γίνεται με το ασημί διακοπτάκι, στο τμήμα του LFO με το ποτενσιόμετρο... Μπορώ να καταλάβω την μία επιλογή, μπορώ να καταλάβω την άλλη επιλογή.. αλλά και τις δύο μαζί, όχι. Ένα μικρό κομβίον με 4 LEDάκια (ή τέλος πάντων όσα και οι επιλογές) που θα λούπαρε γύρω από αυτές τις επιλογές θα έλυνε το θέμα (και είναι και πιο οικονομικό από θέμα χώρου).
9. Το 1, 2, 3, 4 στο τμήμα των ταλαντωτών τι είναι; Ένδειξη αριθμητικής;; ;D Οπότε ξαναβλέπω τα specs και διαπιστώνω..."4 octaves control"..Χμμμ... Τι λέτε να το ονομάσουμε "octaves" ή "coarse tuning" ή "2', 4', 8', 16'" - (από την ονοματολογία των κλασικών organs που διατηρήθηκε και σε πολλά synthesizers) και όχι 1, 2, 3, 4...;
10. Στα θετικά το φίλτρο που μπαίνει σε ιδιοταλάντωση (άρα είναι τουλάχιστον 24dB/oct), και η επίδειξη στο βίδεο ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ταλαντωτής με ημιτονοειδή κυματομορφή. Στα αρνητικά ότι σε υψηλές τιμές resonance το χαμηλωμα της συχνότητας αποκοπής είχε σαν αποτέλεσμα μία μικρή ηχητική αστάθεια πριν καταλήξει σε ιδιοταλάντωση. Τουλάχιστον αυτό ακούγεται στο βίδεο.
11. Στα θετικά το ότι υπάρχει attenuator και κακώς που υπάρχει μόνο ένα.
12. Η ύπαρξη attenuator και το γεγονός ότι στο CV Out τμήμα υπάρχει η επιλογή LFO σημαίνει ότι η συχνότητα αποκοπής του φίλτρου (cutoff frequency) μπορεί να τροποποιηθεί ταυτόχρονα από την περιβάλλουσα του φίλτρου και από το LFO. Οπότε η έξοδος του LFO μπορεί να οδηγηθεί στο attenuator, και η έξοδος του attenuator να οδηγηθεί στην είσοδο Filter που βρίσκεται στο τμήμα CV In.
13. Στα θετικά επίσης η ύπαρξη ξεχωριστών τονικών ολισθήσεων ;D ;D (το επίσημο όνομα του glide) και sub-oscillators, ανά oscillator.
14. Τα όμορφα αμυγδαλωτά μου μάτια βλέπουν ότι στο τμηματάκι με το S&H υπάρχει μία είσοδος "In"... In, τι in όμως; Ένα κύκλωμα S&H χρειάζεται δύο εισόδους, η μία καθορίζει το τι θα σαμπλαριστεί και η άλλη το πότε θα σαμπλαριστεί. Αν δεν υπάρχει κανένα άλλο voltage στις εισόδους, τότε είθισται να σαμπλάρεται θόρυβος στην ταχύτητα που ρυθμίζει κάποιο εσωτερικό ρολόι (συνήθως κάποιο LFO). Συνήθως η είσοδος που δίνουν οι κατασκευαστές για να γίνει override, είναι το τι θα σαμπλαριστεί. Αν είναι έτσι και με δεδομένο ότι υπάρχει CV έξοδος με πριονωτή και τετραγωνική κυματομορφή, μπορεί το σήμα να σταλεί στην είσοδο του S&H και έτσι να παραχθούν stair-stepped μοτιβάκια. Το ίδιο ισχύει και για το LFO, για το οποίο δυστυχώς υπάρχει μόνο τριγωνική κυματομορφή.
15. Ένα mult γιατί δεν έβαλαν;
16. Στο τμήμα 4-stage modulator, βλέπω ένα smooth ποτενσιόμετρο... Ενδεχομένως με κατάλληλη ρύθμιση των τεσσάρων ποτενσιομέτρων και του smooth να μπορεί κάποιος να φτιάξει κάτι σαν LFO, όπου το smoothing να λειτουργεί σαν interpolation των διακριτών τιμών. Αν γίνεται, τότε το βρίσκω πολύ θετικό.
17. Πάλι όμως λείπει από τον επιλογέα του 4 stage modulator η επιλογή OSC1 + OSC2.. θα μπορούσαν έτσι να δημιουργήσουν ένα υποτυπώδες sequencer..
18. Αυτό που άκουσα στο βίδεο δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε, αλλά για κάποιο λόγο θεωρώ ότι το synth αυτό είναι ικανό για πολύ πιο ενδιαφέροντες και ωραιότερους ήχους, παρ' όλο που υστερεί σε κάποια σημεία και εκπλήσσει ευχάριστα σε κάποια άλλα.
Από μένα μπράβο στους κατασκευαστές για την προσπάθειά τους, μακάρι να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν και εύχομαι ότι καλύτερο.