Έλα μωρέ, ένα λάιβ είναι... Τι μπορεί να πάει στραβά;

Θανάσης Καλδής

Ενεργό μέλος
Πόντοι
118
Πήρα και εγώ λοιπόν το μπάσο μου με τα active on board ηλεκτρονικά και ξεκίνησα...

Ευτυχώς που ήταν active - passive ... Αλλιώς θα έπαιζαν οι white stripes...

Η μπαταρία είχε σπάσει μέσα στο battery compartment και δεν είχα άλλη. Την είχα αλλάξει πρόσφατα και πίστευα ότι δεν θα χρειαστεί μπαταρία για ένα χρόνο...

1000045485.jpg
1000045486.jpg

Αυτό μάλλον αποκλείεται να έχει συμβεί σε άλλον, αλλά πείτε τις κουλές εμπειρίες σας από τέτοια περιστατικά

Αν έχεις εξοπλισμό που τροφοδοτείται από μπαταρίες, είναι δεδομένο ότι πρέπει να έχεις μαζί σου τουλάχιστον μία έξτρα ανεξαρτήτως του αν τις έχεις αλλάξει μόλις την προηγούμενη ημέρα ξέρω γω. Γενικά, ως γνωστόν, στα live ό,τι μπορεί να πάει στραβά θα πάει οπότε καλό θα είναι να είμαστε προετοιμασμένοι τουλάχιστον για τα πιο συνήθη.

Σε εμένα, το πιο απλό που έχει τύχει είναι να σπάσει χορδή την ώρα του σετ, ενώ είχα βάλει καινούριες μόλις το ίδιο πρωί. Κατά τ' άλλα μου έχουν τύχει δυσλειτουργίες καλωδίων, τροφοδοτικών, κάψιμο λάμπας ενισχυτή, άρνηση πεταλιών να δουλέψουν και τα πάντα όλα γενικά.

-Πεταλιέρα αεροπλανοφόρο => troubleshooting πριν το soundcheck
-"Μη φέρεις ενισχυτή, έχει ο χώρος" => ο χώρος έχει έναν Line6 / Valvestate / Κατεστραμμένο Fender
-"Χαμήλωσε, είσαι πολύ δυνατά" => Ο ενισχυτής στο "1", ένταση κάτω από τα επίπεδα συνομιλίας
-Μαγνήτες που υπο συνθήκες live έχουν άπειρο θόρυβο
-Reverb & Delay presets που ανάλογα τον χώρο είτε δεν ακούγονται είτε εξαφανίζουν

-"Χαμήλωσε, είσαι πολύ δυνατά" => Ο ενισχυτής στο "1", ένταση κάτω από τα επίπεδα συνομιλίας
Αυτη η μάστιγα....

Τα καλύτερα στις μπαντες που συμμετείχα:
"μην πειράξετε τους ενισχυτές, είναι ρυθμισμένοι για τους επόμενους" (ανοίγαμε για τον Μπίγαλη) - με αποτέλεσμα να παίζεις με ήχο τζόκερ-ότι κάτσει
"δεν χρειάζεται να φέρετε τίποτα, το μαγαζί έχει τα πάντα" (το μαγαζί δεν υπάρχει πιά) - εν τέλει χρησιμοποιήσαμε ακόμα και την κονσόλα που είχα εφεδρική στο πορτ μπαγκάζ, συν βεβαίως όλα τα (πολλά) εφεδρικά καλώδια και πολύμπριζα που είχα μαζί μου
"οι ενισχυτές θα είναι τα monitors σας" (ανοίγαμε στο Μαρούσι για την μπάντα του Sir) - τρελή βαβούρα από τους έγχορδους πάνω στη σκηνή, όπου οι φωνές έπρεπε να μαντεύουν το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα
"α δεν μπορούμε να σας πληρώσουμε όσα συμφωνήσαμε, γιατί το μαγαζί δεν έκανε τζίρο" - μαγαζί που μας έβαλε να κάνουμε blues live στις 4 το μεσημέρι και να τελειώσουμε στις 6 το απόγευμα, γιατί άραγε δεν είχε μαζέψει κόσμο;

Ευτυχώς για τα ψιλικοκό (χορδές, μπαταρίες, καλώδια, κλπ) έφερνα πάντοτε περίσσευμα, οπότε βρισκόταν η λύση σχετικά εύκολα...

Μιας και μιλάμε για προβλήματα, έχω ένα fuzz γερμανιου το οποίο ενώ έχει φοβερό ήχο μεν, παιζει μονο με μπαταρια και μόνο μόνο του. Δηλαδη ενώ διαθέτει υποδοχή για τροφοδοτικο, δεν συνεργαζεται καλα με αυτο και δε θέλησε ποτέ να παιξει στη σειρα με άλλα πετάλια πριν ή μετα απο αυτο..... Αναγκάστικά χρησιμοποιείται μονο του σπάνια σε ηχογραφήσεις.

Τέτοια αντικοινωνική διάθεση δεν εχω ξαναδει.

Δεν εχει βρει ακρη μαζι του ούτε ο κατασκευαστής.

Αν και δεν έχω φωτογραφίες από αυτό το περιστατικό, ένα ακόμα άκυρο που μου έτυχε ήταν το εξής:

Είχα ένα καλώδιο monster το οποίο είχε βιδωτό tip. Πάω να το βγάλω από την βαλίτσα με τα καλώδια... Έλειπε το tip ...

Όλα και όλα είχα δύο καλώδια λοιπόν, ένα για να πάει από το όργανο στο pedalboard και ένα για να πάει από το τέλος της αλυσίδας στον ενισχυτή...

Το έβλεπα και δεν το πίστευα... Βρίσκω με τα πολλά αφού άδειασα όλη την βαλίτσα το tip το οποίο είχε ένα λεπτό μεταλλικό έμβολο, που φαντάζομαι έστελνε το σήμα στο καλώδιο, και το βιδωνω στην θέση του...

Έλα όμως που έλειπε το ring.... Σήμα γιοκ και το καλώδιο να μην δουλεύει. Τελικά με τα πολλά και με φακό βρήκα και το ring και το καλώδιο δούλεψε 🤣🤣🤣🤣

Ιδρωσα εκείνο το βράδυ και είχα τρελα νεύρα 🤣🤣🤣

Καλά με καλώδια έχω τραβήξει γολγοθά ολα αυτά τα χρόνια μέχρι που έφτασα σε σημείο να παίζω πάντα με καινούρια καλώδια και να χρησιμοποιώ τα παλιά για backup.

Πάντως οι σοβαροί ηχολήπτες (όχι αυτοί που γκρινιάζουν για τον ενισχυτή στο 1) έχουν πάντα backup για τα πάντα. Και καλό είναι όταν παμε να παιξουμε καπου να δινουμε stage plan και να μιλάμε αναλυτικα με τον ηχολήπτη για να λυσουμε όλες τις αποριες.

Ιδρωσα μια φορά που μου χάλασε patch καλώδιο αναμεσα σε πετάλια και άντε βρες το στη μέση του λαιβ. Καρφώθηκα κατευθείαν στον ενισχυτή για να τελειώσω και απο τότε είχα ενα Zoom MS50G στη θήκη για την αποφράδα στιγμή του σκοτεινού μέλλοντος.

Εδώ τι κάνεις;
1) Έχεις ampless λύση backup
2) Μπαίνεις στον ενισχυτή του μαγαζιού (αν υπάρχει μαγαζι)
3) Καρφι κονσόλα μέσω DI
4) Καληνυχτα και σήμα ΕΡΤ

Εδώ τι κάνεις;

Παίζεις με ό,τι βρεθεί ή και καρφί στην κονσόλα. Εγώ ήμουν τυχερός γιατί ήταν live με 3 μπάντες και έπαιξα με ενισχυτή άλλου που ήταν ήδη στο χώρο και σεταρισμένος.

Τι μπορεί να πάει στραβά... έχουμε πάει για μία αρπαχτή με τα Παιδιά της Πάτρας και έχω πάρει ένα πενταχορδο Ibanez που είχα τότε. Ήταν από setup έτοιμο προς χρήση. Οι χορδές στο "πάτωμα" όπως τις θέλω. Αλλά εκεί έχει μια υγρασία άστα να πάνε. Μια που το έβγαλα από τη θήκη και μία που τράβηξε πίσω το μπράτσο. Καλά που είχα αλεν μαζί και έκανα setup εκτάκτου ανάγκης.
Τι μπορεί να πάει στραβά... :LOL:

Τι μπορεί να πάει στραβά... έχουμε πάει για μία αρπαχτή με τα Παιδιά της Πάτρας και έχω πάρει ένα πενταχορδο Ibanez που είχα τότε. Ήταν από setup έτοιμο προς χρήση. Οι χορδές στο "πάτωμα" όπως τις θέλω. Αλλά εκεί έχει μια υγρασία άστα να πάνε. Μια που το έβγαλα από τη θήκη και μία που τράβηξε πίσω το μπράτσο. Καλά που είχα αλεν μαζί και έκανα setup εκτάκτου ανάγκης.
Τι μπορεί να πάει στραβά... :LOL:
Να εχεις ψηλά τις χορδές.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back