Έχει δοκιμάσει κανείς το Reaper ?

algorhythm

Νέο μέλος
Πόντοι
1
Είναι ενα νέο DAW που υποτίθεται οτι ταράζει τα νερά ?

link : www.reaper.fm

Όποιος ξέρει να μου πεί για το engine του, και γενικά απόψεις !!

Εγώ το κατέβασα να κάνω μια δοκιμαστική μίξη και μου άρεσε αρκετα !

Το Reaper δεν είναι και τόσο νέο. Αλλά όντως στη νέα έκδοση, οι άνθρωποι ξεφύγανε. Κατά τη γνώμη μου είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που θα μπορούσε να τρέξει κανείς στον υπολογιστή του, ανεξαρτήτως χρημάτων, ειδικά αν είναι νέος σε αυτό το χώρο*.

* όχι με την έννοια ότι το Reaper κάνει για "άσχετους" αλλά με την έννοια ότι αν είσαι παλιός, μάλλον θα έχεις μάθει να δουλεύεις καλά με κάποιο άλλο πρόγραμμα, και δεν θα έχεις καμία όρεξη (ή χρόνο) να μάθεις κάτι άλλο.

Να ρωτήσω κάτι που δεν έχω καταλάβει. Το reaper έχει και audio editor ή χρειάζεται άλλο πρόγραμμα για αυτό?

stephanos είπε:
Να ρωτήσω κάτι που δεν έχω καταλάβει. Το reaper έχει και audio editor ή χρειάζεται άλλο πρόγραμμα για αυτό?
Εξαρτάται από το τι εννοείς όταν λες "audio editor". Στις μέρες μας όλα τα DAW έχουν ενσωματωμένους audio editors (από τη μία), αλλά ποτέ αυτοί οι audio editors δεν είναι τόσο ισχυροί όσο ένα πρόγραμμα που κάνει ΜΟΝΟ αυτή τη δουλειά (απ' την άλλη).

Το ίδιο ισχύει και για το Reaper.

stephanos είπε:
Αν και έχει λειτουργείες audio editor, καλό θα ήταν να έχεις ένα εξωτερικό-άλλο προγραμμα γι'αυτή τη δουλειά, όπως το Sound forge ή το WavLab.

Δες και αυτό:

http://www.noiz.gr/index.php?topic=170230.msg350273;topicseen#new

δουλευω το reaper κανα χρονο τωρα και μου φανηκε πιο ευκολο απο αλλα οπως

cubase και πιστευω οτι πλησιαζει αρκετα τις δυνατοτητες τετοιων προγραμματων.

ειναι σχετικα ευχρηστο ;)

Υποθετοντας οτι οι περισσότεροι εδω στην ελλάδα στα home studios εχουμε και  δουλευουμε το Cubase sx 3 η το Nuendo 3 (μιας που είναι οι μόνες εκδώσεις που μπορουμε να βρουμε free :P :P :P ) υπέθεσα να δοκίμαζα ένα πρόγραμμα που στο δίνουν free για 30 μέρες που ειναι του 2009 γιατη με την απλή λογική μου σίγουρα θα είχε καλύτερο sound engine και διχείρηση του ήχου απο ένα του 2004-5

Και αμα αναλογιστείς οτι το Cubase sx 5 στοιχιζει 500 ευρο περιπου και το Reaper κοστιζει 160 ευρο για το FULL COMMERCIAL LICENCE kai 45 gia Ηοme Licence είναι μεγάλη η διαφορά !!

(πάλι μιλώντας για τον Home User ο οποιος θέλει να έχει ενα DAW του 2009 αλλα να να μην δώσει και 500 ευρο)

Και συμφονα με το site το προγραμμα στοιχίζει τόσο λίγο οχι επειδη είναι κατώτερο αλλα επείδη δεν ξοδευουν λεφτα σε διαφημίσεις και ανούσιες ος προς την κατασκευη του διαδικασιες Ετσί ισχυρίζονται τουλαχιστον...

WilliamSats είπε:
Αν και έχει λειτουργείες audio editor, καλό θα ήταν να έχεις ένα εξωτερικό-άλλο προγραμμα γι'αυτή τη δουλειά, όπως το Sound forge ή το WavLab.
Ή ακόμα καλύτερα του φορτώνεις το <a href="http://www.image-line.com/documents/edison.html">edison</a> σαν plugin και καθάρισες.  :)

Wow! είπε:
.... αν είσαι παλιός, μάλλον θα έχεις μάθει να δουλεύεις καλά με κάποιο άλλο πρόγραμμα, και δεν θα έχεις καμία όρεξη (ή χρόνο) να μάθεις κάτι άλλο.
Εγώ που είμαι παλιός σε άλλο πρόγραμμα κουράστηκα τόσο πολύ με τα συνεχή κρασαρίσματα, ώστε ήρθε η ώρα να δοκιμάσω κάτι άλλο. Ένας φίλος μου πρότεινε το reaper και αν και το δοκιμάζω μόλις δύο μέρες φαίνεται να είναι πολύ πιο σταθερό από το προηγουμενο sequencer που δούλευα χωρίς να υπολείπεται σε δυνατότητες - το αντίθετο μάλιστα. Σε πρώτη ματιά στα συν του ότι εχει απίστευτες δυνατότητες στο routing και επίσης φαίνεται να λειτουργεί άψογα με το audio configuration που έχω (rme fireface και 2 UAD, συνδυασμός ενδεχόμενως ασταθής).

Έχω την αίσθηση ότι από τη μία το reaper είναι σχετικά άγνωστο και από την άλλη ο κόσμος το μπλαζάρει λόγω της πολύ χαμηλής τιμής του, θεωρώντας το κατώτερο από τα γνωστά sequencer. Μόλις έχω πιο ολοκληρωμένη άποψη θα επανέλθω, πάντως οι πρώτες εντυπώσεις είναι θετικότατες.

12AX7 είπε:
Εγώ που είμαι παλιός σε άλλο πρόγραμμα κουράστηκα τόσο πολύ με τα συνεχή κρασαρίσματα, ώστε ήρθε η ώρα να δοκιμάσω κάτι άλλο. Ένας φίλος μου πρότεινε το reaper και αν και το δοκιμάζω μόλις δύο μέρες φαίνεται να είναι πολύ πιο σταθερό από το προηγουμενο sequencer που δούλευα χωρίς να υπολείπεται σε δυνατότητες - το αντίθετο μάλιστα.
E.. τώρα ξέρεις τι θα σε ρωτήσουμε...

Wow! είπε:
(α) Πώς τον λένε;

(β) Ποιά είναι η πολή που γεννήθηκε;

(γ) ποιό είναι το όνομα του κουμπάρου του;

(δ) Πώς λένε το όνομα του πρώτου του ζώου;

(ε) Ποιό sequencer χρησιμοποιούσε και αν είναι σπασμένο;

ή

(στ) ΔΓ/ΔΑ

?

;D

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
algorhythm είπε:
που ειναι του 2009 γιατη με την απλή λογική μου σίγουρα θα είχε καλύτερο sound engine και διχείρηση του ήχου απο ένα του 2004-5
Χωρίς να θέλω να χαλάσω το thread, δε νομίζω να σου χαλάει την ηχογράφηση στο δωμάτιό σου το.... sound engine του 2005. ;) Χίλια άλλα καλά μπορεί να έχει το όποιο πρόγραμμα του 2009, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι το sound engine του 2005 ΔΕ σε κρατάει πίσω ;)

Wow! είπε:
εεε.. δεν ειμαι σιγουρος τι θελεις να μαθεις, αλλά υποψιάζομαι θα αφορά είτε ποιό είναι το sequencer που χρησιμοποιούσα είτε αν είναι σπασμένο..

Cubase 4 - σπασμένο δεν είναι  ;) Το οποίο με φέρνει σε άλλη ερώτηση.. πιστεύεις ότι οι όποιες δυσλειτουργίες ενός προγράμματος οφείλονται αποκλειστικά στο οτι μπορεί να είναι σπασμένο;

12AX7 είπε:
Cubase 4 - σπασμένο δεν είναι  ;) Το οποίο με φέρνει σε άλλη ερώτηση.. πιστεύεις ότι οι όποιες δυσλειτουργίες ενός προγράμματος οφείλονται αποκλειστικά στο οτι μπορεί να είναι σπασμένο;
Όντως ήθελα να ρωτήσω ποιο sequencer χρησιμοποιούσες, αλλά όχι αν ήταν σπασμένο. Επειδή έκανες την άτυπη σύγκριση, κυριεύθηκα από περιέργεια για το αν ο προκάτοχος-sequencer ήταν τίποτε το ιδιότροπον.

Όσον αφορά την δεύτερη ερώτησή σου (παρ' ότι - επαναλαμβάνω - δεν με ενδιαφέρει αν ήταν σπασμένο), η απάντηση είναι "όχι". Απλώς, έχω παρατηρήσει ότι αυτοί που τρέχουν σπασμένα προγράμματα, συνήθως το κάνουν στα πλαίσια μίας γενικότερης απληστίας για - όλο και περισσότερο - λογισμικό, η οποία απληστία συνήθως τους οδηγεί σε συστήματα μισοδιαλυμένα, γεμάτα περιττά και φτωχογραμμένα προγράμματα. Οπότε - έμμεσα - είναι πιθανότερο να βρεις προβλήματα σε ένα τέτοιο σύστημα απ'΄ότι σε ένα άλλο.

Συμφωνώ με την παρατήρηση σου περί απληστίας και μισοδιαλυμένων συστημάτων.

Για να επανέλθουμε στο θέμα, εγώ ενώ έχω προσεγμένο σύστημα από άποψη λογισμικού, φαίνεται ότι αντιμετωπίζω κάποιο σκάλωμα στη συνεργασία κάρτας ήχου firewire - 2 pci καρτών UAD - Cubase που μου προκαλεί κρασαρίσματα σε αρκετά μεγάλη συχνότητα. Με το Reaper σε δύο μέρες εντατικής δοκιμής δεν έχει παρουσιαστεί το παραμικρό πρόβλημα. Λέω εγώ τώρα, μήπως είναι πιο καλογραμμένο; Προγραμματιστής δεν είμαι, μία υπόθεση κάνω..

12AX7 είπε:
Λέω εγώ τώρα, μήπως είναι πιο καλογραμμένο;
Αυτό είναι ΣΙΓΟΥΡΟ... και μόνο ότι είναι ένα πρόγραμμα των 4 ΜΒ δείχνει ότι έχει γίνει τρελό χτένισμα στο κώδικα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν πρωτοβγήκαν τα Vista, το Reaper ήταν το μόνο πρόγραμμα που έτρεχε κανονικά.

Μάλιστα, θα χαρείς να μάθεις ότι τρέχει του σκοτωμού και στα Windows 7.

Wow! είπε:
Αυτό είναι ΣΙΓΟΥΡΟ... και μόνο ότι είναι ένα πρόγραμμα των 4 ΜΒ δείχνει ότι έχει γίνει τρελό χτένισμα στο κώδικα.
Ακριβώς αυτό...

Το Reaper έχει κώδικα ο οποίος είναι αφιερωμένος σε αυτό που κάνει, σε αντίθεση με το Cubase του οποίου ο μισός κώδικας είναι για να ελέγχει την άδεια χρήσης στο κλειδί ( ο οποίος τρέχει διαρκώς παράλληλα με τον υπόλοιπο κώδικα , καταναλώνοντας περισσότερους πόρους του συστήματος), και βέβαια το ίδιο ισχύει και για τα plugins του Cubase.

Πάντως εγώ δουλεύω πια το Reaper, διότι σε αυτό μπορώ και έχω χαμηλότερο latency χωρίς χρατς χρουτς, άσε που άμα το μάθεις, το πρόγραμμα κυριολεκτικά πετάει.

Locrian είπε:
... σε αντίθεση με το Cubase του οποίου ο μισός κώδικας είναι για να ελέγχει την άδεια χρήσης στο κλειδί ( ο οποίος τρέχει διαρκώς παράλληλα με τον υπόλοιπο κώδικα , καταναλώνοντας περισσότερους πόρους του συστήματος)...
Αυτό που κυκλοφορούσε πριν από χρόνια (για το 3) ήταν ότι το σπασμένο είχε μέχρι 30% καλύτερες επιδόσεις. Ακόμα και είναι υπερβολικό το 30%, το τίμημα της συγκεκριμένης προστασίας στο Cubase δεν είναι μικρό.

Reaper κι εδώ και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Νομίζω ότι προσφέρει περισσότερα από όσα χρειάζεται (και χρησιμοποιεί στα σπασμένα βαρύτερα προγράμματα) ο μέσος ηχολήπτης της κρεβατοκάμαρας (κουζίνας, σοφίτας, υπογείου κτλ)

Παρόμοια ιστορία με το Blender, ένα προγραμματάκι 3d που χωρούσε σε floppy disc και στεκόταν άξια δίπλα σε εμπορικά μεγαθήρια όπως το max και το maya

BitCollector είπε:
Παρόμοια ιστορία με το Blender, ένα προγραμματάκι 3d που χωρούσε σε floppy disc και στεκόταν άξια δίπλα σε εμπορικά μεγαθήρια όπως το max και το maya
Γιατί το αναφέρεις στον αόριστο; Ακόμη υπάρχει.

BitCollector είπε:
Αυτό που κυκλοφορούσε πριν από χρόνια (για το 3) ήταν ότι το σπασμένο είχε μέχρι 30% καλύτερες επιδόσεις. Ακόμα και είναι υπερβολικό το 30%, το τίμημα της συγκεκριμένης προστασίας στο Cubase δεν είναι μικρό.
Αμφιβάλλω εντελώς για τον συγκεκριμένο ισχυρισμό, δεδομένου ότι στο σπασμένο SX3 η προστασία υφίσταται κανονικά. Το μόνο διαφορετικό μεταξύ σπασμένου και original είναι ότι μαζί με το Cubase δίνανε και ένα emulator software (στο σπασμένο εννοείται) που προσομοιώνει την ύπαρξη του USB dongle.

Και το emulator φόρτωνε στο startup, έκανε system calls, έβγαζε κανονικά services και threads στα Windows, όλα τα καλά. Δεν ξέρω αν όλα αυτά σημαίνουν λιγότερο φόρτο σε σύγκριση με το dongle key αλλά το 30% μάλλον είναι επιστημονική φαντασία.

Όσο για το Reaper, με όλα αυτά που γράφονται με βλέπω να το ξαναπερνάω. Το είχα δοκιμάσει για κάποιο διάστημα αλλά το παράτησα γρήγορα, κυρίως γιατί την περίοδο που το δοκίμασα δεν είχα καμία άνεση χρόνου για να κάτσω και να το μάθω.

Πάντως ακόμα και αυτή η σύντομη εμπειρία με έπεισε ότι πρόκειται για πρόγραμμα που είναι πλήρες από χαρακτηριστικά και όσο το δούλεψα δεν μου δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα από πλευράς σταθερότητας.

Trending...

Νέα θέματα

Back