Κάπως βαριά και ελαφρά την καρδία μου ακούγονται τα παραπάνω κι έχουμε πάρει ολόκληρη χώρα και την ξεκατινιάζουμε με γενικεύσεις ρε παίδες.
Προφανώς και δεν θα "τσουβαλιάσουμε" μία ολόκληρη χώρα, ούτε θα γενικεύσουμε, αλλά κάποια πράγματα και ειδικά όταν τα ακούς από τους ίδιους τους Γεωργιανούς (στη Θεσ/νικη μένουνε πάρα πολλοί και έχουνε σίγουρα καλύτερη εικόνα σε σχέση με εσένα και εμένα για τη χώρα τους και την γενικότερη νοοτροπία εκεί) μάλλον είναι αληθή, μας αρέσει δεν μας αρέσει.
Δύο παραδείγματα: Τυχαίνει στο σπίτι που μεγάλωσα από μικρό παιδί να είχαμε οικιακές βοηθούς από τη Γεωργία. Όλες το πρώτο πράγμα για το οποίο ευχαριστούσαν τους γονείς μου, πολλές φορές με δάκρυα στα μάτια (πίστεψέ με δεν το λέω για να "λαικίσω", μακρυά από εμένα αυτά, αλλά όπως ακριβώς έγινε) ήταν το γεγονός ότι τις αντιμετώπιζαν -αυτονοήτως- ανθρώπινα , με σεβασμό χωρίς ίχνος σνομπισμού και λοιπων μαλακιών και σαν να ήταν μέλη της οικογένειας. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Κατί το οποίο απλά δεν ίσχυε στη χώρα τους, τουλάχιστον στο βαθμό που είναι αυτονόητο στη δική μας. Άλλωστε δεν σηκώθηκαν ένα ωραίο πρωινό και είπανε να φύγουνε από τη χώρα τους, έτσι για πλάκα, για το περιπετειώδες του θέματος...
Επίσης τυχαίνει να έχω γείτονα στην περιοχή που μένω έναν Γεωργιανό -ας πούμε- "μεγαλοεπενδυτή"... ? Δεν λέω, έχει πλάκα να βλέπεις Lamborghini, Ferrari και Bentley να εναλλάσσονται με ρυθμούς...AK-47 ? αλλά δεν έχει καθόλου πλάκα να ξέρεις ότι ο συγκεκριμένος -ας το πούμε κομψά- "δεν πάει κάθε Κυριακή πρωί στην Εκκλησία"... ? Δεν ξέρω αν άκουσες πριν λίγο καιρό και για έναν άλλο Γεωργιανό "Μεγαλοεπενδυτή" τον Σουσανασβίλι (aka "Το λίπος" ?) που συνέλαβαν πριν μερικούς μήνες εδώ στη Θεσ/νικη. Ας πούμε ότι και αυτός "γειτονάκι" ήταν... ?
Τέλος πάντων ξεφύγαμε από το θέμα, αλλά σου λέω τι ακούω από τους ίδιους του Γεωργιανούς που γνωρίζω, οπότε σε καμία περίπτωση δεν γενικεύω. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα φαντάζει "παιδική χαρά" σε σχέση με χώρες όπως η Γεωργία, η Αλβανία, η Κολομβία κτλ.