Ο φίλος gf τα λέει πολύ καλά. Παρ' όλα αυτά θα ήθελα μια διευκρίνηση."Ο δεκάλογος του νέου Ebayer" :
5. Μέθοδοι αποστολής / Τελωνείο
Η καλύτερη μέθοδος αποστολής από Η.Π.Α. για μικρού όγκου αντικείμενα είναι μέσω της ταχυδρομικής τους υπηρεσίας, USPS. Τα ταχυδρομικά είναι χαμηλά και η παράδοση έχει κυμανθεί μεταξύ 2(!) και 13 ημερών. Δεν μου έχει γίνει ποτέ έλεγχος τελωνείου σε τέτοια αποστολή. (Σε μέγιστο μέγεθος πακέτου όσο η συσκευασία ενός laptop και αναγραφόμενη τιμή $300). Επίσης δεν έχω χάσει ποτέ αποστολή (επί μεγάλου αριθμού, πιστέψτε με). Για μεγάλης αξίας παραγγελίες πάντως, συνήθως ζητώ να ασφαλιστεί το πακέτο στο ύψος της τιμής αγοράς, (συνήθως κοστίζει $1-3 παραπάνω)
Αντικείμενα κάποιας αξίας μέσω UPS-Fedex είναι σχεδόν σίγουρο πως θα περάσουν από τελωνείο, με συχνά προβλήματα, δείτε τα σχετικά thread.
Αν το προτείνει ο πωλητής, ή το αφήσει να εννοηθεί, σας συμφέρει να αναγράψει μικρότερη αξία, ή δείγμα ή δώρο ή επιστροφή από επισκευή. Εγώ δεν θα ζητούσα πρώτος κάτι τέτοιο.
Τα ταχυδρομεία Καναδά, Αγγλίας, Γερμανίας και ...Χονγκ Κονγκ είναι επίσης αξιόπιστα από όσα συζητούνται στα forum του Ebay.
Από την Ε.Ε. εννοείται ότι δεν μπαίνει θέμα τελωνείου. Λίγοι πωλητές χρεώνουν Φ.Π.Α.
Έχω βρει ένα πεταλάκι discontinued που έψαχνα καιρό. Ο πωλητής βρίσκεται στην Αμερική αλλά στέλνει Ελλάδα. Το ποσό είναι 145 ευρώ με τα μεταφορικά και η συσκευασία είναι όσο δυο πεταλάκια της Boss μπορεί και πιο μικρή. Πώς ακριβώς θα βεβαιωθώ αν θα το εκτελωνήσουν ή όχι, γιατί αν είναι να πάει στα 200 και...το έχω βρει και σε ένα κατάστημα με 175 λίρες στην Αγγλία.
Και γενικότερα θα ήθελα να ρωτήσω αν ξέρει κάποιος ή αν έχει κάποιο λινκ που διευκρινίζει αν μικρά αντικείμενα μεσαίας/μικρής αξίας εκτελωνίζονται.
Ευχαριστώ.