Δεν μπορώ να καταλάβω πως καταφέραμε να βγούμε ΤΟΣΟ εκτός θέματος.
Επιστροφή στο προκείμενο:
Στο εξωτερικό μιλάνε για cover bands, που είναι αυτές που παίζουν τις δικές τους
εκτελέσεις γνωστών κομματιών. Υπάρχουν και τα
tribute bands (και έχουμε και εδώ), που προσπαθούν κατά κανόνα να παίξουν
αυτούσια τα κομμάτια της μπάντας που λατρεύουν.
Η έννοια cover περικλείει τις έννοιες που εμείς ορίζουμε ως
διασκευή και
εκτέλεση ενός κομματιού. Στην κλασσική μουσική θαρρώ πως είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα. Στη μοντέρνα μουσική, δε φαντάζομαι αμερικάνο να αναφέρει τη λέξει "performance" όταν παίζει ένα γνωστό κομμάτι με τη μπάντα του. Στην εκτέλεση ενός κλασσικού κομματιού, είναι πολύ συνηθισμένο.
Νομίζω ότι με βάση το παραπάνω μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.
Η τελείως προσωπική μου άποψη είναι ότι εκτιμώ την προσπάθεια κάποιου να παίξει ένα ροκ (ας πούμε) κομμάτι με απόλυτη ακρίβεια, η όλη προσπάθεια όμως με βρίσκει παγερά αδιάφορο. Προτιμώ λιγώτερη μελέτη και περισσότερη φαντασία, για να είμαι πιο σαφής. Και φυσικά θα κρίνω αισθητικά και μουσικά (όσο μπορώ) το αποτέλεσμα, χωρίς να συγκρίνω αναγκαστικά με το πρωτότυπο.
Προφανώς συμφωνώ ότι δεν μπορείς, σε κάποια κομμάτια, να ξεφύγεις πολύ από το πρωτότυπο και να είναι το κομμάτι αναγνωρίσιμο. Από την άλλη, αν κάποιος μουσικός με τη μπάντα του έχουν σαν φιλοδοξία να κάνουν κάποια στιγμή
δημιουργική δουλειά, και όχι να παίζουν το ρόλο του ανθρώπινου τζουκμπόξ, θα πρέπει ίσως να περάσουν από το στάδιο των "διασκευών με τα όλα τους", όπως έκαναν τόσοι και τόσοι γνωστοί και διάσημοι. Είναι ένα καλό βήμα για να προχωρήσουν σε δικά τους πράγματα.... Αλλά επαναλαμβάνω, δεν κατακρίνω όποιον θέλει να παίζει νότα προς νότα (ούτε κάποιον που ψάχνει presets για "ήχο Petrucci"

), ας κάνει όπως νομίζει και αν κάνει τον κόσμο χαρούμενο, μπράβο του.