Διαφορά μεταξύ βινυλίων - χώρα κοπής.

J's conspiracy

Μέλος
Πόντοι
28
Η απορια μου ειναι τι διαφορες στον ηχο  μπορει να υπαρχουν αναμεσα σε δυο βινυλια διαφορετικης κοπης (χωρα προελευσης κλπ ελπιζω να το εκφραζω σωστα) καθως και οτιδηποτε αλλο ειναι καλο να προσεχει καποιος που εχει μπει στη διαδικασια/τελετουργια αγορας βινυλιου .Πχ αγορασα ενα δισκο αμερικανου μουσικου ,ο οποιος δισκος εχει κοπει στη Γαλλια και οχι στην αμερικη .Ειναι το ιδιο με τους δισκους για παραδειγμα που κοβοντουσαν στην ελλαδα (διαβασα κατι ανεκδοτα σε παρομοιο θεμα σχετικα)?και για να προλαβω ,θα μπορουσε κανεις να αντιληφθει την οποια διαφορα αν ακουγε τους δυο δισκους αλλα αυτο προυποθετει πρωτα την αγορα τους

ΥΓ για καποιο λογο δε μου βγαζει τον τιτλο

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Καλησπέρα! Πρωτίστως ένας βασικός παράγοντας για το τί θα ακούσεις είναι το πικάπ, η βελόνα, η προενίσχυση, τα ηχεία μέχρι και τα καλώδια. Θέτοντας ως δεδομένο πως μιλάμε για ένα ηχοσύστημα κάποιων βασικών, ουσιωδών αξιώσεων, τότε η κοπή μπορεί και να είναι διακριτή.

Για παράδειγμα, τα εν Ελλάδι κομμένα βινύλια είναι γνωστά για την μέτρια ποιότητά τους, κυρίως λόγω της ποιότητας του υλικού. Βινύλια όπως τα Ιαπωνικά λόγου χάρη, είναι φημισμένα λόγω της ψηλής περιεκτικότητας του υλικού του δίσκου σε βινύλιο αλλά και του γεγονότος πως χρησιμοποιούν master πρώτης γενιάς.

Σε κάθε περίπτωση, η ποιότητα ενός βινυλίου είναι και δείγμα του επιπέδου της αγοράς στην οποία διατίθεται σε συνάρτηση με το πόσα χρήματα μπορεί να διαθέσει κανείς. Δεν είναι τυχαίο πως υπάρχουν όλες αυτές οι audiophile εκδόσεις βινυλίων 180 gr και ακόμα πιο "προχωρημένες" εκδόσεις στις οποίες μιλάμε για ενα άλμπουμ οπου σε μια standard έκδοση αποτελείται από έναν δίσκο ενώ σε audiophile ακόμα και από 4 δίσκους.

καταλαβα

σημερα πετυχα το kid A των radiohead  και .Το μεγεθος της συσκευασιας(αρα και του δισκου ηταν μικροτερο αλλα και βαρυτερο )και η τιμη του στα 50 ευρω .υπαρχει ενδεχομενο να προκειται για τετοια περιπτωση?

Μιλάς μήπως για αυτή την έκδοση; http://www.amazon.com/Kid-A-2-10-LPs-Vinyl/dp/B00004YLIU

Αυτή είναι μια Limited edition που όπως βλέπεις το Αμαζον την έχει για ούτε 30 δολλάρια. Τα 50 ευρώ είναι μάλλον πολλά! Προσωπικά δεν πιστεύω πως θα δεις διαφορά στο standard 12-ιντσο βινύλιο και σε αυτό. Έχεις κάποιο ιδιαίτερο ηχοσύστημα που θα το ακούσεις; Θεωρητικά, εφόσον το άλμπουμ είναι σε 2 χ 10-ιντσα δισκάκια η πληροφορία (στα grooves του δίσκου) είναι πιο αραιά γραμμένη αρα λιγότερο συμπιεσμένη. Δεν πιστεύω πάντως πως θα ακούσεις κατι διαφορετικό αν το ηχοσύστημά σου είναι "βασικό". Αν πάλι είσαι διατεθειμένος να δώσεις αυτό το ποσό και είσαι fan θα έχεις μια πολύ ωραία Limited Edition έκδοση.

οχι δεν ειχα σκοπο ,απλα εγκυκλοπαιδικα ρωτησα

αν και radiohead δε βρισκω ελλαδα με τιποτα .

siatrani είπε:
Υπαρχει ακομα κοσμος που αγοραζει μουσικη απο Ελλαδα? :P

Μην αγχωνεσαι, το Amazon UK ειναι ενα κλικ μακρια. 8)

ναι γιατι ειναι ωραια η διαδιακασια του ψαξιματος δισκου και τιμης ευκαιρια

την περασμενη βδομαδα αγορασα το tutu του miles davis στα 5,5 + 20% εκπτωση και εινια μια χαρα με μονο μειονεκτημα το λεαφρως ταλαιπωρημενο εξωφυλλο.και μιλαμε για εναν καλλιτεχνη πουδυσκολα βρισκεις κατω απο 20 αρικο

Θα συμφωνήσω για τη διαδικασία ψαξίματος, ωστόσο δεν αξίζει πραγματικά τα παραπάνω λεφτά που θα πληρώσεις. Προσωπικά, κι εγώ από το Αγγλικό amazon ψωνίζω και συνήθως από ανεξάρτητα καταστήματα που "στεγάζονται" στο amazon. Καινούρια βινύλια, στο 30 - 50% φθηνότερα ακόμα και με τα μεταφορικά, σε σχέση με τα εδώ καταστήματα. Αν πάλι μιλάμε για μεταχειρισμένα βινύλια, όντως υπάρχουν καταστήματα με αρκετά συμπαθητικές τιμές στην Ελλάδα.

Κάντε υπομονή, θα "σκοτωθούν" πολλές δισκοθήκες οσονούπω

siatrani είπε:
...και μιλαμε για εναν καλλιτεχνη που δυσκολα βρισκεις κατω απο 20αρικο...
Αυτες οι τιμες ειναι βεβαια για τους "ταλαιπωρους" που ακομα αγοραζουν βινυλια. ;D

Για τους υπολοιπους που εχουν περασει αυτες τις παιδικες ασθενειες υπαρχουν ωραιοτατα remastered CDs με bonus tracks/discs, απιστευτο ηχο και τιμες για γελια. 8)

siatrani είπε:
Πολύ περίεργο μου φαίνεται. Εγώ έχω συναντήσει radiohead πολλές φορές στα δισκάδικα της Αθήνας.

Όσον αφορά τις τιμές, δεν βρίσκω πως οι διαφορές είναι μεγάλες ανάμεσα σε άμαζον(μαζί με μεταφορικά) και σε δισκάδικα. Ψάχνοντας, μπορείς να βρεις καλές τιμές. Επίσης, γίνονται αρκετά παζάρια δίσκων στα οποία και η ποικιλία είναι μεγάλη και οι τιμές συχνά συμφέρουσες.

kostri είπε:
Όσον αφορά τις τιμές, δεν βρίσκω πως οι διαφορές είναι μεγάλες ανάμεσα σε άμαζον(μαζί με μεταφορικά) και σε δισκάδικα.
Μεταφορικα δεν υπαρχουν σε αγορες πανω απο 30 ευρω (Amazon UK). Φανταζομαι οτι οι περισσοτεροι που αγοραζουν CDs/LPs απο κει συνηθως ξεπερνανε το συγκεκριμενο ποσο στις παραγγελιες τους.

Πάντως (επιστρέφοντας στο αρχικό ερώτημα) η διαφορά ποιότητας ανάλογα με τη χώρα κοπής είναι μεγάλη. Οι ελληνικές κόπιες γενικά δεν είχαν καλή φήμη. Βέβαια υπάρχουν και χειρότερες. Είχα αγοράσει κάποια βινύλια από σοβιετική ένωση όπου ο ήχος ήταν τραγικός και το αντιλαμβανόσουν αμέσως ακόμη και με το πιο απλό και φτηνό ηχοσύστημα.

Περίεργο μου φαίνεται που κάποιοι δίνουν τόσα χρήματα για βινύλια ακόμη και σήμερα. Έχω αρκετές χιλιάδες από αυτά, δεν πρόκειται να τα πουλήσω ποτέ, αλλά τα θεωρώ αρχαία ιστορία πλέον.

Σαφώς υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα.

Αλλά ο παράγοντας ποιότητας βινυλίου δεν είναι ο μόνος.

Κατ' αρχήν παίζει ρόλο η ποιότητα της μήτρας και το μηχάνημα κοπής. Παίζει ρόλο αν χρησιμοποιείται η πρωτογενής μήτρα και όχι κόπια αυτής. Για να μην πούμε ότι κάποιες ηχογραφήσεις δεν ακούγονται ότι ποιότητα και να χει το βινύλιο.....  ;)

Το πάχος του βινυλίου που μερικοί ξετρελλαίνονται, καθότι αλλάζει το VTA (γωνία ανάγνωσης κεφαλής) αλλάζει και τον ήχο (λόγω αρνητικής κλίσης κόβει λίγα πρίμα και αυξάνει μπάσα) και ξεγελάει το αυτί. Όχι βέβαια ότι δεν υπάρχουν διαφορές σε έναν δίσκο της Mobile Fidelity (ασε αν είναι και half speed) με ένα απλό του εμπορίου αλλά δεν είναι ανάγκη να είναι και ψυχαναγκασμός. Εξάλλου η αλυσίδα της βινυλιακής παραγωγής είναι τόσο μεγάλη που θεωρώ ότι υπάρχουν πολλά πράγμaτα που πρέπει  πρώτα να σεταριστούν σωστά πριν γκρινιάξουμε για την ποιότητα του βινυλίου.

Εξάλλου, τα βινύλια που παράγονται πλέον είναι εξαιρετικής ποιότητας και δεν έχουν καμία σχέση με τα ανακυκλωμένα τσιγαρόχαρτα των 80s-90s.

Εγώ συνεχίζω να αγοράζω που και που βινύλια. Αλλά σίγουρα δεν το κάνω για την "ανωτερότητα" της αναπαραγωγής. Έχω τόσους άλλους λόγους....

Προσωπικά πιστεύω, ότι με την υψηλή τιμή των βινυλίων, θα έπρεπε οι εταιρείες να συμπεριλαμβάνουν και μια sd κάρτα με την ψηφιοποιημένη μορφή του. Για λόγους αρχείου βρε παιδί μου.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
audiokostas είπε:
Προσωπικά πιστεύω, ότι με την υψηλή τιμή των βινυλίων, θα έπρεπε οι εταιρείες να συμπεριλαμβάνουν και μια sd κάρτα με την ψηφιοποιημένη μορφή του. Για λόγους αρχείου βρε παιδί μου.
Σε κάποιες περιπτώσεις, γίνεται. Μπορέι βέβαια να μην είναι sd κάρτα, αλλά υπάρχει χαρτάκι μέσα με λινκ και κωδικό που επιτρέπει στον χρήστη να κάνει download τον δίσκο. Δυστυχώς δεν συμβαίνει συχνά. Προσωπικά το πέτυχα στον νέο δίσκο της Cat Power, στο Chulahoma των Black Keyes και σε ένα remaster των Pink Floyd (Dark Side of the Moon). Κάποιες εταιρείες επιλέγουν, μαζί με το βινύλιο να δίνουν και το CD. Μάλιστα αν δεν κανω λάθος η Ελληνική Inner Ear το έχει κάνει σε κάποια άλμπουμ της.

audiokostas είπε:
Πλέον πολλοί (κυρίως Indie αμερικάνικες) δίνουν μέσα στο βινύλιο και μια κάρτα με url και κωδικό για download.

Αυτες οι τιμες ειναι βεβαια για τους "ταλαιπωρους" που ακομα αγοραζουν βινυλια. ;D

Για τους υπολοιπους που εχουν περασει αυτες τις παιδικες ασθενειες υπαρχουν ωραιοτατα remastered CDs με bonus tracks/discs, απιστευτο ηχο και τιμες για γελια. 8)
Τα cd είναι το next dead format μετά από τις κασέτες, δυστυχώς τα cd έχουν μεταπωλητική αξία μηδενική και οποιαδήποτε συλλογή δεν έχει καμία αξία (οπότε χάνει και το νόημα του να συλλέγω κάτι). Σήμερα γενικά η μεταστροφή στο του αγοραστικού κοινού στο βινύλιο είναι πρωτοφανείς (όσοι έχουμε μείνει δλδ γιατί πλέον όλοι κατεβάζουν/streamάρουν και κανείς δεν αγοράζει εκτός από τους πιστούς). Οπότε vinyl is back with a vengeance  8)

Trending...

Νέα θέματα

Back