ααα...
Εξαρτάται...
Καταρχήν δε παίζω κιθάρα (θα το αναφέρω μέχρι να φτάσω τα... 500 posts για να είμαι σίγουρος ότι το ξέρει όλος ο κόσμος εδώ ;D)
Άρα δε πιάνω τη κιθάρα να γράψω τραγούδι...
ΠΑΡΟΛ'ΑΥΤΑ! Επειδή κάποια ακόρντα τα ξέρω, και πιάνει το χέρι μου, κάποια κομμάτια με Ελληνικό στοιχο ξεκίνησαν έτσι. Με μία κιθάρα, γρατζουνίζωντας μπορστά στην τηλεόραση και κάποιο ρεφρενάκι....
Πέραν τούτου. Σε κάποιες περιπτώσεις, που υπάρχει πιάνο, πάω στο πιάνο φυσικά και μετά μέσω Cubase το ηχογραφώ και συνεχίζω (MIDI). Βάζω ότι άλλο χρειαστεί και τελικά το φτιάχνω. ΔΕΝ βάζω μετρονόμο και ΔΕΝ κάνω quantitise σχεδόν ποτέ. Προσπαθώ να κρατήσω το αληθινό feeling, μέσα στο κομμάτι.
Κάποιες άλλες φορές δουλεύω με παρτιτούρα, σε πιο μεγάλα και ογκόδη κομμάτια για ορχήστρα, πχ. Γράφω τη παρτιτούρα στο χέρι, την αντιγράφω στο Finale, την περνάω στο Cubase, και προχοράω στη... μίξη και στο midi tweaking. Έχω συνηθήσει να δουλεύω σιωπηλά, χωρίς κάποιο όργανο δίπλα μου.
Σε πιο σοβαρα έργα (για το διδακτορικό μου πχ, (σύνθεση)), κάνω την "έρευνά" μου, κοιτάζω τα συστήματα, τις τεχνικές, τη φόρμα, κλπ, και μετά ξεκινάω, πάλι στο χέρι...
Σε άλλου είδους κομμάτια (ένα industrial, πχ), πάω απλά με τη λούπα, μετά το μπάσσο, κλπ... Χτίζοντας λίγο λίγο.