BUGERA 6260 προβλημα εντασης

myster_maze είπε:
Μα δεν είπαμε ότι είναι εκτός πρίζας ο ενισχυτής?! Αν είναι στην πρίζα ο ενισχυτής και ακουμπήσεις την υψηλή την μάμησες!  ;D
That's right! Θέλει πολλή προσοχή με τους λαμπάτους γιατί τώρα ειδικά με την κρίση, πολλοί κάνουμε diy πατέντες αλλά η πλακέτα του λαμπάτου σκοτώνει(με την κακή την έννοια).

Είχα κάνει χειραψία(όπως κάθε ηλεκτρολόγος) με τα 230V αλλά υπήρχαν ρελέ προστασίας κι όλα καλά.

Μεσα στο λαμπάτο δεν υπάρχουν τέτοιες προστασίες πέρα από την γείωση που πρέπει να είναι πολύ καλή(εξαρτάται κι απ το σπίτι...)

Παιδες χαιρετω και παλι, σημερα παρελαβα τις λαμπες και τις περασα, τελικα αυτο ηταν το προβλημα επανηλθε η ενταση και το gain του ενισχυτη, το θεμα ομως ειναι τωρα οτι μολις παιξω για πεντε λεπτα κι ενω ολα ειναι μια χαρα ξαφνικα σαν να μπουκωνει το ηχειο στο βρωμικο καναλι και ξαναεπανερχεται παλι και στο καθαρο κανει κατι ανεβοκατεβασματα στην ενταση!! Καμια ιδεα κανεις? ??? Ευχαριστω :)

Άλλαξες και τις τελικές λυχνίες ? Τι εταιρίας?  Ήταν matched set (σετ 4 ταιριαστών τελικών)?

Αν ναι, πρέπει να κάνεις biasing(πόλωση των τελικών). Επειδη θέλει λίγο ηλεκτρολογική δουλίτσα, μπορεί να την κάνει άνετα κάποιος μάστορας. Αν έχεις βολτόμετρο, το κάνεις κι εσύ. Η διαδικασία περιγράφεται στο παρακάτω λινκ:

-Γενικές πληροφορίες:

http://www.bugera-amps.com/EN/WhyBugera/ValvesandBiasing.aspx

-Στο manual σελ.7 δείχνει που είναι μέσα στον ενισχυτή το ποτενσιόμετρο για ρυθμιση του biasing και το σημείο που βάζεις το θετικό ακροδέκτη του d.c. βολτομέτρου(ή πολύμετρο ρυθμισμένο στην ένδειξη D.C. volt).

Θα πρέπει να έχεις βολτόμετρο για τη ρύθμιση κι να προσέχεις πολύ να μην ακουμπήσεις τους ακροδέκτες του.

http://www.bugera-amps.com/PDF/Downloads/6260_P0408_M_EN.pdf

'Εχει κι ένα διακόπτη για την επιλογή λυχνιών 6L6 και el34, ποιες από τους 2 τύπους έβαλες?

-Αναλυτικές οδηγίες και τις τάσεις σε βολτ που πρέπει να δείχνει το πολύμετρο/βολτόμετρο κατά τη ρύθμιση έχει εδώ:

http://behringer-en.custhelp.com/ci/fattach/get/44606/1277407219/session/L2F2LzEvdGltZS8xMjg2Mjc4NzkyL3NpZC9kWDZ6Zkpiaw==

Καλό biasing!

Sottos είπε:
Άλλαξες και τις τελικές λυχνίες ? Τι εταιρίας?  Ήταν matched set (σετ 4 ταιριαστών τελικών)?

Αν ναι, πρέπει να κάνεις biasing(πόλωση των τελικών). Επειδη θέλει λίγο ηλεκτρολογική δουλίτσα, μπορεί να την κάνει άνετα κάποιος μάστορας. Αν έχεις βολτόμετρο, το κάνεις κι εσύ. Η διαδικασία περιγράφεται στο παρακάτω λινκ:

-Γενικές πληροφορίες:

http://www.bugera-amps.com/EN/WhyBugera/ValvesandBiasing.aspx

-Στο manual σελ.7 δείχνει που είναι μέσα στον ενισχυτή το ποτενσιόμετρο για ρυθμιση του biasing και το σημείο που βάζεις το θετικό ακροδέκτη του d.c. βολτομέτρου(ή πολύμετρο ρυθμισμένο στην ένδειξη D.C. volt).

Θα πρέπει να έχεις βολτόμετρο για τη ρύθμιση κι να προσέχεις πολύ να μην ακουμπήσεις τους ακροδέκτες του.

http://www.bugera-amps.com/PDF/Downloads/6260_P0408_M_EN.pdf

'Εχει κι ένα διακόπτη για την επιλογή λυχνιών 6L6 και el34, ποιες από τους 2 τύπους έβαλες?

-Αναλυτικές οδηγίες και τις τάσεις σε βολτ που πρέπει να δείχνει το πολύμετρο/βολτόμετρο κατά τη ρύθμιση έχει εδώ:

http://behringer-en.custhelp.com/ci/fattach/get/44606/1277407219/session/L2F2LzEvdGltZS8xMjg2Mjc4NzkyL3NpZC9kWDZ6Zkpiaw==

Καλό biasing!
επειδη ειμαι ετοιμος να τον παρω κι εγω , μηπως να το αφησω καλυτερα ? πολυ δυσκολα ρε παιδι μου ολα αυτα... αυτο ολο ειναι κατι που μπορει να βγαλει ο οποιοσδηποτε λαμπατος ?

Ναι, ο οποιοσδήποτε λαμπάτος άνω των 5W που έχει 2 τελικές και άνω, πρέπει να κάνει biasing στις τελικές λυχνίες σε κάθε αλλαγή και φυσικά να μπαίνουν καλές λυχνίες κάθε φορά(και στην αρχή) ώστε να μην έχει προβλήματα κλπ.

Οι 5W λαμπάτοι, λόγω της μικρής ισχύος τους, συνήθως έχουν fixed bias χωρίς ποτενσιόμετρο και μία μόνο λυχνία τελική (EL84, 6V6, 6L6).

Άρα δε χρειάζεται να αγοράσει κανείς ταιριαστό σετ λυχνιών κλπ ώστε να ακουστεί ο ενισχυτής σωστά. Δεν χρειάζονται και biasing, αρκεί να βάζει κανείς ίδιου τύπου (πχ. el84) καλές λυχνίες κάθε φορά.

Και όταν καεί η λυχνία (κάποτε), τότε πληρώνεις μόνο 10ευρώ για μια τελικη, την αλλάζεις μόνο σου εύκολα(τραβάς προς τα επάνω την παλιά, βγαίνει, βάζεις με τα pins να ταιριάξουν στη βάση τη νέα, τη σκουπίζεις με ένα στεγνό χαρτί, ανάβεις, ροκάρεις! That's all!) .

Οπότε, για αρχή καλό είναι να ξεκινά κανείς με 5W λαμπάτους, να πληρώνει και λίγα(88Ευρώ ο HB ga5), να έχει pure λαμπάτο ήχο και το κεφάλι του(και την καμπίνα του :D), ήσυχο!

Αν έχει κι ανήσυχο πνεύμα, μπορεί να κάνει άνετα τροποιήσεις στο κύκλωμα, να δοκιμάσει διάφορα πετάλια για gain ή εφφέ και άλλα πολλά...

Οχι δεν πειραξα καθολου τις τελικες, μονο τις προενυσχητριες αλλαξα!!

pasant είπε:
Οχι δεν πειραξα καθολου τις τελικες, μονο τις προενυσχητριες αλλαξα!!
Ok, τότε no biasing... Λυχνίες έβαλες 12ΑΧ7 Sovtek? Ανάβουν όλες? Έβαλες σε όλες τα μεταλλικά καπάκια τους?

Πάμε στα κλασσικά: από τα ποτενσιόμετρα κανει κανένα "xρατς" όταν το γυρίζεις? Αυτό είναι ένδειξη σκόνης.

δες και κάποια ενδιαφέροντα θέματα για τους bugera. Το ένα προτείνει να σφίξει κανείς τις γειώσεις (και τον μετασχηματιστή) καθώς μπορεί να μην κάνουν καλή επαφή...

http://profile.ultimate-guitar.com/BeerChurch/blog/51182/

http://www.ultimate-guitar.com/forum/showthread.php?t=801386

Sottos είπε:
Ok, τότε no biasing... Λυχνίες έβαλες 12ΑΧ7 Sovtek? Ανάβουν όλες? Έβαλες σε όλες τα μεταλλικά καπάκια τους?

Πάμε στα κλασσικά: από τα ποτενσιόμετρα κανει κανένα "xρατς" όταν το γυρίζεις? Αυτό είναι ένδειξη σκόνης.

δες και κάποια ενδιαφέροντα θέματα για τους bugera. Το ένα προτείνει να σφίξει κανείς τις γειώσεις (και τον μετασχηματιστή) καθώς μπορεί να μην κάνουν καλή επαφή...

http://profile.ultimate-guitar.com/BeerChurch/blog/51182/

http://www.ultimate-guitar.com/forum/showthread.php?t=801386
Λοιπον, εβαλα JJ tubes και ναι αναβουν ολες κανονικα, αυτη που ειχε αλλαξει ο μαστορας που τον ειχα παει ηταν η πρωτη ή η πεμπτη αναλογα πως το βλεπει κανεις, με μια που δεν μπορεσα να καταλαβω τι μαρκα ειναι!

Η αληθεια ειναι οτι δεν εβαλα τα μεταλικα καπακια τους απλα τον δοκιμασα για λιγο γιατι δεν ειχα και πολυ χρονο στην διαθεση μου κι εφυγα. Θα ξαναπαω να τα περασω παντως επειδη δεν τον εχω σπιτι!

Οχι δεν κανει κανενα χρατς, αυτο με το σφυξιμο φαινεται ενδιαφερον και μαλλον θα το δοκιμασω, γιατι κι εμενα ετσι οπως μου φαινεται ειναι σαν κατι να μην κανει καλη επαφη γιατι μια παιζει τελεια την αλλη κανει αυτο που ειπα πιο πανω!!

Άλλαξε και λάμπες τελικού τώρα να έρθει και η ένταση. Δοκίμασε, πριν, για καλό και για κακό να βραχυκυκλώσεις το fx loop με ένα καλώδιο (καρφί-καρφί, από το send στο return), γιατί πολλές φορές φρικάρει (σκόνες κτλ) και ρίχνει την ένταση. Αν δε φτιάξει τσίμπα τις λάμπες.

fotisutmost είπε:
Άλλαξε και λάμπες τελικού τώρα να έρθει και η ένταση. Δοκίμασε, πριν, για καλό και για κακό να βραχυκυκλώσεις το fx loop με ένα καλώδιο (καρφί-καρφί, από το send στο return), γιατί πολλές φορές φρικάρει (σκόνες κτλ) και ρίχνει την ένταση. Αν δε φτιάξει τσίμπα τις λάμπες.
Εχει ενταση τωρα που αλλαξα τις προενυσχητριες  ;) Απλα μετα απο πεντε λεπτα παιξιματος πως να το πω, χανει τον ηχο του, σαν να μπουκωνει το ηχειο καπως ετσι!! Δεν ξερω και τεχνικους ορους για το περιγραψω!! :(

H λυχνία του μάστορα είναι ακόμη πάνω στον ενισχυτή? Γράφει κάτι επάνω? Αν είναι καμιά κινέζικη... άσ' τα να πάνε. Είναι ύποπτη...

Πάντως δοκίμασε το σφίξιμο και το fx loop καλωδιάκι που αναφέρθηκε, είναι καλές ιδέες.

Τα καπάκια, δεν έχουν άμεσο ρόλο στον ήχο αλλά βοηθούν πολύ. Είναι γειωμένα, προστατέυουν τις λάμπες από χτυπήματα, εμποδίζουν την ακτινοβολία από κινητά, φωτιστικά, router, PC κλπ ώστε να μη βάζει θόρυβο στις λάμπες και το σήμα.

Μειώνουν το feedback που δημιουργείται σε υψηλή ένταση από μηχανικές δονήσεις στα μεγάφωνα και το βασικότερο: είναι ψύκτρες για τις λάμπες! Oi λυχνίες πρέπει να ζεσταίνονται αλλά ως ένα σημείο. Αν ζεσταθούν πολύ, πέφτουν οι επιδόσεις τους, αλλάζει το biasing και γενικά, δεν ακούγονται καλά...

Είχα βάλει μια 12ΑΧ7 σε έναν blackheart μια φορά χωρίς το καπάκι και μετά από ένα τέταρτο άρχισε να μυρίζει περίεργα... Αμέσως Off, τη σκούπισα με χαρτί, έβαλα το καπάκι, τσέκαρα το bias της και μετά όλα καλά. Είχε ζεσταθεί πολύ...

Sottos είπε:
H λυχνία του μάστορα είναι ακόμη πάνω στον ενισχυτή? Γράφει κάτι επάνω? Αν είναι καμιά κινέζικη... άσ' τα να πάνε. Είναι ύποπτη...

Πάντως δοκίμασε το σφίξιμο και το fx loop καλωδιάκι που αναφέρθηκε, είναι καλές ιδέες.

Τα καπάκια, δεν έχουν άμεσο ρόλο στον ήχο αλλά βοηθούν πολύ. Είναι γειωμένα, προστατέυουν τις λάμπες από χτυπήματα, εμποδίζουν την ακτινοβολία από κινητά, φωτιστικά, router, PC κλπ ώστε να μη βάζει θόρυβο στις λάμπες και το σήμα.

Μειώνουν το feedback που δημιουργείται σε υψηλή ένταση από μηχανικές δονήσεις στα μεγάφωνα και το βασικότερο: είναι ψύκτρες για τις λάμπες! Oi λυχνίες πρέπει να ζεσταίνονται αλλά ως ένα σημείο. Αν ζεσταθούν πολύ, πέφτουν οι επιδόσεις τους, αλλάζει το biasing και γενικά, δεν ακούγονται καλά...

Είχα βάλει μια 12ΑΧ7 σε έναν blackheart μια φορά χωρίς το καπάκι και μετά από ένα τέταρτο άρχισε να μυρίζει περίεργα... Αμέσως Off, τη σκούπισα με χαρτί, έβαλα το καπάκι, τσέκαρα το bias της και μετά όλα καλά. Είχε ζεσταθεί πολύ...

εν τελει ακομα κι εγω που δεν εχω ιδεα απο λαμπατους κτλ εχω καταλαβει... τα πραγματα ειναι απλα... φιλε μου με το προλημα στο 6260 αλλαξε ολες τις λαμπες με καινουριες καθως οι εργοστασιακες ειναι αμφιβολου ποιοτητας και το θεμα ληγει...

aris 17561 είπε:
εν τελει ακομα κι εγω που δεν εχω ιδεα απο λαμπατους κτλ εχω καταλαβει... τα πραγματα ειναι απλα... φιλε μου με το προλημα στο 6260 αλλαξε ολες τις λαμπες με καινουριες καθως οι εργοστασιακες ειναι αμφιβολου ποιοτητας και το θεμα ληγει...
Σωστό  ;)

Κοιτα, αλλαξα ολες τις προενυσχητριες λαμπες δεν εχει μεινει καμια πανω ουτε αυτη που ειχε βαλει ο μαστορας, τωρα για τις τελικες οπως διαβασα δεν μπορω να το κανω εγω αυτο καθως πρεπει να χεις και λιγες γνωσεις πανω στο ζητημα που εγω δυστυχως δεν εχω!! :'(

Εννοειται οτι θα βαλω τα καπακια τους απλα επρεπε να φυγω και δεν προλαβα!!! ;)

Αυτο με το καλωδιακι στο fx loop δεν το πολυκαταλαβα να πω την αληθεια ??? δηλαδη θα συνδεσω την μια ακρη του καλωδιου στο send και την αλλη στο return? Κι αν ναι, το αφηνω πανω και παιζω ετσι? αν ειναι ευκολο ας μου εξηγησει καποιος! Ευχαριστω :)

pasant είπε:
Αυτο με το καλωδιακι στο fx loop δεν το πολυκαταλαβα να πω την αληθεια ??? δηλαδη θα συνδεσω την μια ακρη του καλωδιου στο send και την αλλη στο return? Κι αν ναι, το αφηνω πανω και παιζω ετσι? αν ειναι ευκολο ας μου εξηγησει καποιος! Ευχαριστω :)
Ναι,καμια φορα λογω σκονης ή και οξειδωσης συμβαινει να μην "περναει" φυσιολογικα το σημα απο εκει με αποτελεσμα διακοπες ή μειωσεις εντασης.

pasant είπε:
Κοιτα, αλλαξα ολες τις προενυσχητριες λαμπες δεν εχει μεινει καμια πανω ουτε αυτη που ειχε βαλει ο μαστορας, τωρα για τις τελικες οπως διαβασα δεν μπορω να το κανω εγω αυτο καθως πρεπει να χεις και λιγες γνωσεις πανω στο ζητημα που εγω δυστυχως δεν εχω!! :'(

Εννοειται οτι θα βαλω τα καπακια τους απλα επρεπε να φυγω και δεν προλαβα!!! ;)

Mην ανησυχείς, δεν είναι τίποτα το biasing. Κάποια στιγμή θα χρειαστεί να γίνει με νέες τελικές. Ένα φθηνό πολύμετρο των 10ευρώ αν πάρεις είσαι έτοιμος. Ποστάρεις μετά στο noiz.gr ερώτηση και θα λάβεις όλη τη διαδικασία αναλυτικά. Το μόνο που θέλει είναι να ακουμπήσεις τα 2 ποδαράκια του πολυμέτρου σε ένα σημείο, να δεις τι γράφει και να γυρίσεις ένα knob. Τhat's all.

pasant είπε:
Καλησπερα παιδια, εχω εναν Bugera 6260 combo ο οποιος απο την πρωτη στιγμη που τον πηρα ειχε προβλημα με το βρωμικο καναλι...
Καλησπέρες και απο εμένα.  ;D

Είχες το δικαίωμα να στραφείς προς τον αντιπρόσωπο για να επισκευάσει τον ενισχυτή και σωστά έπραξες. Πάραυτα, θα έπρεπε να έχεις ενημερώσει ότι το πρόβλημα επιμένει και μαζί και εσύ να επιμείνεις για την επισκευή.

Αντι αυτού, επέλεξες μια έταιρη λύση και όπως βλέπεις φαίνετε να ταλαιπωρήθηκες περισσότερο και ακόμη να μην έχεις βρεί το πρόβλημα.

Επίσης, έχουν ακουστεί μέχρι τώρα ενα σωρό λύσεις-προτάσεις χωρίς καν να έχει γίνει λόγος για τον υπόλοιπο εξοπλισμό, πως - που και με τι δοκιμάζετε.  ???

Έστω τώρα ότι το πρόβλημά πράγματι είναι αποκλειστικά στον ενισχυτή και πράγματι λύθηκε μερικώς με αλλαγή στις προενισχύτριες...

Εαν το νέο θεματάκι που εμφανίστηκε συμβαίνει μονάχα στα 5 πρώτα λεπτά και σταδιακά βελτιώνεται ή/και δεν συμβαίνει σε χαμηλές εντάσεις τότε ξανακοίταξε τις λυχνίες σου, πολύ πιθανόν να μην τις έχει βάλει σε σωστή σειρά, βάλε τις διαφορετικού τύπου 12AX7 λυχνίες στις θέσεις που πρέπει να έχουν.

Καλή συνέχεια.  ;)

Απαντήσεις

Νέα θέματα

Back