Brick - μια φοβερη ταινια και soundtrack.

Οδυσσέας Παππάς

odis13

Βινταζολάγνος
Πόντοι
1,343
Ιδιότητα
  1. Κιθάρα
  2. Μπάσο
Brick. 2005. Starring Joseph Gordon-Levitt, written and directed by Rian Johnson (ενα ντουετο που εγινε προσφατα γνωστο και απο το Looper).

{ http://en.wikipedia.org/wiki/Brick_%28film%29,

http://www.imdb.com/title/tt0393109/

hττps://www.youtube.com/watch?v=gBFUEFfjiGs }

ogbrick.jpg

Ουσιαστικα ενα murder mystery με εντονες πινελιες noir detective film, το Brick  ειναι μια ταινια με φοβερα δυνατη και σχεδον σουρεαλ ατμοσφαιρα που ενισχυεται και απο το πολυ ιδιαιτερο slang που χρησιμοποιουν οι χαρακτηρες της (ολοι λυκειοπαιδα μεν, εμπλεκομενοι  δε σε διολου λυκειακες καταστασεις και σκηνικα) και τους εντονους συμβολισμους  και εικονες της. Παρα πολυ ωραια γυρισμενο και σκηνοθετημενο, ενα κανονικο visual delight με γουστοζικη δουλεια στην καμερα και  ανα σημεια με ενδιαφεροντα, semi-DIY effects (το συνεφακι καπνου στην σκηνη της εκτελεσης...μπρρρρ).  Βαζοντας και το φοβερο σεναριο με τα πολλα convoluted twists και τα ακομα περισσοτερα subtle plot hints κατα τη διαρκεια της ταινιας εχουμε να πραγματικο διαμαντι της independent κινηματογραφικης σκηνης . Σιγουρα μια απο τις αγαπημενες μου ταινιες.

Με λιγα λογια, προκειται για μια εξαιρετικη ταινια που δεν ειναι τρομερα γνωστη, ισως λογω του σχετικα χαμηλου budget της (αν και απεσπασε μερικα βαρια βραβεια στο Sundance). Ειναι λιγο ιδιαιτερη αλλα νομιζω πολλοι εδω στο noiz θα την εκτιμησουν ως της αξιζει. Αν δεν το εχετε δει, δειτε το!

Επειδη ομως ειμαστε πρωτιστως μουσικο forum, θα ηθελα να εστιασω στη μουσικη της ταινιας. Γραμμενη απο τον Nathan Johnson των Cinematic Underground αποτελει (για μενα) υποδειγμα κινηματογραφικης μουσικης. Το soundtrack ειναι ιδιαιτερα ambient, μινιμαλιστικο και textural. Ξεχαστε τις φανταχτερες pow-wow ορχηστρικες παραγωγες και τα driving rock riffs. Παιζει μαλιστα πολυ μεγαλο ρολο στην ατμοσφαιρα καθως υπαρχει μουσικη υποκρουση σχεδον κατα ολοκληρο το μηκος της ταινιας. Η κυριως φιλοσοφια της μουσικης ειναι μινιμαλιστικη με πολλα κομματια να αποτελουν παραλλαγες και επαν-ενορχηστρωσεις ορισμενων βασικων μελωδιων, συνηθως με διαρκεια λιγοτερη των 2 λεπτων και δε λειπουν και εντονες πινελιες πρακτικων ηχων (τυπου prepared piano).

The score harks back to the style, feel and overall texture of noir films. It features traditional instruments such as the piano, trumpet, and violin, but it also contains unique and invented instrument such as the wine-o-phone, metallophone, tack pianos, filing cabinets, and kitchen utensils, all recorded with one microphone on a battered PowerBook.
https://en.wikipedia.org/wiki/Brick_%28soundtrack%29

Τα 40 κομματια του OST υπαρχουν στο Youtube στο παρακατω playlist

Καθως η μουσικη ειναι αρηκτα συνδεδεμενη με σκηνες της ταινιας νομιζω μια ακροαση προτου δειτε την ταινια ισως να μην ειναι ιδιαιτερα επικοδομητικη αλλα και παλι, στο playlist θα βρειτε μικρα memorable κομματια οπως το theme της Emily (#01, #12) και το theme της Laura (#09), και τα δυο απλοικα με τρομερη εμφαση στην μελωδια και το ηχοχρωμα, παραδειγματα της φιλοσοφιας του score. Μνεια ισως αξιζει και στο “The Sun Whose Rays Are All Ablaze” (#03), ενα αποσπασμα του Mikado που ερμηνευει η ηθοποιος Nora Zehetner.

Αλλα ισως το πιο εξαιρετο δειγμα film scoring ειναι το War (#38) που παιζει κατα τη διαρκεια της τελικης αναμετρησης στο σπιτι του Pin. Τρομερα συγχρονισμενο με τη σκηνη της ταινιας, ακολουθωντας αρηκτα τα εντασιακα crescendo και τις παυσεις της σκηνης με καταπληκτικη κορυφωση και καθαρση (τοσο στη μουσικη οσο και στην οθονη). Τι να πρωτοαναφερω, την ominous τρομπετα που εμφανιζεται με την εμφανιση της κρισης στην αναμετρηση,  για να χαθει στο background με την προσωρινη εκτονωση της σκηνης, μονο για να επιστρεψει  δριμυτερη, τρομερα πιο σκοτεινη και εντονη με τον πυροβολισμο που σημαδεψε το point of no return? Την μελωδικη κορυφωση καθως ο Brendan σιγα σιγα οπισθοχωρει στο διαδρομο, η οποια μετατρεπεται σε σχεδον free impro solo καθως τρεπεται σε ατακτη φυγη φοβουμενος για τη ζωη του?

Η σκηνη υπαρχει στο youtube ως αποσπασμα και θα τη συμπεριλαμβανα, αλλα ειναι η κορυφωση της ταινιας και θα ηταν αμαρτια πραγματικα να παρουσιαστει εκτος context. Εαν εχετε διαβασει το κειμενο ως εδω μαλλον σας εχει κεντρισει λιγο την περιεργεια, οποτε δειτε την ταινια! Και ριξτε και μια αυτια στο soundtrack, ισως σας αρεσει οσο αρεσε και σε μενα. Τοσο που εδω και καιρο σκεφτομαι να παιξω λιγο με καποια απο τα θεματα της ταινιας - ενας απο τους λογους που ανοιγω το thread ειναι και μηπως λειτουργησει τελικα ως κινητρο να ασχοληθω σοβαρα με καποια απο τα κομματια, γιατι το αναβαλω εδω και μηνες ;D

Τελικα πολυ κειμενο εγραψα και απο κοκο τιποτα, οποτε ελπιζω αν τελικα καποιος μπει στον κοπο να δει την ταινια τουλαχιστον να την ευχαριστηθει. ;D ;D

Αυτός ο Joseph Gordon-Levitt έχει αρχίσει να συμμετέχει σε πολύ ζόρικα πράγματα τελευταία.

RayDTutto είπε:
Αυτός ο Joseph Gordon-Levitt έχει αρχίσει να συμμετέχει σε πολύ ζόρικα πράγματα τελευταία.
True, σε λιγο κυκλοφορει και το Don Jon που εκτος απο πρωταγωνιστικο ρολο ο JGL κανει και το σκηνοθετικο (και σεναριογραφικο) ντεμπουτο του. Δεν το εχω δει βεβαια αλλα ακουγονται καλα λογια απο τα advanced screenings.

Αγαπημένη ταινία με Joseph Gordon-Levitt το Looper.
Πολυ ωραιο το Looper, αν και σιγουρα οχι τελειο (καταλαβαινω την κριτικη που του ασκησαν ορισμενοι). Για μενα ηταν ενα ωραιο, enjoyable και σχετικα immersive film. Aν δεν το εχεις δει, το The Lookout ειναι επισης μια αρκετα αξιολογη ταινια του Levitt.

Αν και οφειλω να πω οτι σε συγκριση με το Brick, το Looper δεν με ακουμπησε τοσο - εχει κατι το Brick που σου βγαινει μετα την δευτερη προσεκτικη θεαση και σε αφηνει λιγο μαλακα...

Για κάποιον περίεργο λόγο, μου κίνησες την περιέργεια.

Για κάποιον άλλο, ακόμα πιο περίεργο λόγο, σε εμπιστεύομαι. :P ;D ;D

Σύρθηκα  στο πλησιέστερα video club, αν και δυσκολεύτηκα να το βρω, μιας και το είχαν καταχωρημένο ως «Έγκλημα στο κολέγιο» (δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί πόλεμοι ξεκίνησαν από λάθος μετάφραση). ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Θα αντικαταστήσει την προγραμματισμένη για σήμερα προβολή του  "Le Feu Follet"  του Τρυφό.

ΠΡΟΣΕΞΕ όμως….αν δεν μου αρέσει,

[move]άλλαξε πόλη.&-

[/move]

;D ;D ;D ;D ;D ;D

YΓ. Το looper στην αρχή μου άρεσε, αλλά στο τέλος μου άφησε μια ξινίλα.

Η αλήθεια το Brick και το Lookout τα έχω δει αλλά δεν θυμάμαι τίποτα. Θα πεταχτώ και γω στο ... πλησιέστερο... video club.

Ωχ αμαν ;D ;D ;D

Eβαλα το Le Feu Follet στην to-watch λιστα μου, ελπιζω να μου αναγνωριστει ως ελαφρυντικο. ;D

odis13 είπε:
Ωχ αμαν ;D ;D ;D

Eβαλα το Le Feu Follet στην to-watch λιστα μου, ελπιζω να μου αναγνωριστει ως ελαφρυντικο. ;D
;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

LK είπε:
Θα αντικαταστήσει την προγραμματισμένη για σήμερα προβολή του  "Le Feu Follet"  του Τρυφό.
(του Λουί Μαλ)

δεν τίθεται θέμα σύγκρισης

mediumswing είπε:
(του Λουί Μαλ)
Σωστός! What was I thinkin'.

Τελικά, δεν κατάφερα να δω τίποτα χθες. Είναι στο πρόγραμμα πάντως.

Οι εντυπώσεις μου από το Brick (ευχαριστώ Οδυσσέα!): ωραία ταινία, όχι τόσο ωραία όσο ακούγεται kate me, αλλά εξαιρετική σαν πρωτόλεια δουλειά ενός νεοβγαλμένου από την σχολή κινηματογράφου, και σαν φόρος τιμής στα παλιά νουάρ μέσα σε ένα setting εντελώς άσχετο αλλά μυστηριωδώς πετυχημένο (ένα λύκειο στην αμερικάνικη επαρχία). Aρχικά πίστεψα πως αν ο Σαίξπηρ ήταν παιδί της γενικότερης Generation X και είχε γεννηθεί κάπου σε αυτά τα μέρη, θα έφτιαχνε μια τέτοια ταινία... δυστυχώς όμως όσο αυτή προχωρούσε η εντύπωσή μου άρχισε να ξεθωριάζει, μιας και άρχισε να βαρυφορτώνεται και με χαρακτήρες, και με διαλόγους, και με subplots. Αυτό συμβαίνει συχνά όταν ένας δημιουργός/σκηνοθέτης νιώθει πως έχει να πει πολλά (ειδικά στην πρώτη του ταινία) και προσπαθεί να το κάνει μονομιάς.

Σημειωτέον πως έχει ωραίες ιδέες όπως την εστίαση στα παπούτσια των ηρώων ως πινελιές της περσόνας τους, επιρροές σκηνικών, φωτισμού εσωτερικών χώρων και υποβολιμιαίων υπόκωφων spooky ηχοτοπίων από David Lynch, έξυπνα πρακτικά εφφέ (μη ψηφιακά, ως σινεφίλ αναφορά και λόγω χαμηλού μπάτζετ) όπως αυτά που χρησιμοποιούσε ο Χίτσκοκ με την κίνηση της κάμερας, και άλλα αρκετά. Γενικά όμως θα την χαρακτήριζα ως μια προσπάθεια απλά ενδιαφέρουσα... Το σάουντρακ πάντως είναι όντως πολύ καλό και ταιριάζει άψογα με τα διαδραματιζόμενα.

Το Looper το θεώρησα μια βαρετή, άνιση και γενικά μετριότατη ταινία που προσπάθησε να διαχειριστεί το θέμα του ταξιδιού του χρόνου μέσα σε μια περιπέτεια - δράμα, χωρίς όμως την σεναριακή άνεση άλλων συναφών ταινιών όπως πχ. του Terminator, χωρίς την πετυχημένη καλλιτεχνική διεύθυνση του "φθαρμένου" αστικού σκηνικού του μακρινού μέλλοντος όπως πχ. του District 9, του Blade Runner ή του Children of Men, και χωρίς τη συνοχή και το ενδιαφέρον που οι φήμες και τα τρέιλερ σε προδιαθέτουν πως θα έχει.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
To είδα και εγώ.

Δεν με ενθουσίασε, για την ακρίβεια ούτε καν μου άρεσε  ;D, αλλά το έχω πάθει και εγώ με αντίστοιχες ταινίες (να ενθουσιαστώ-ίσως και χωρίς λόγο ;D) .

Ωραίο soundtrack έχει πάντως.

Το είδα και γω μόλις χθες. Ούτε και γω ενθουσιάστηκα. Ούτε το soundtrack μου έκανε εντύπωση. Βέβαια για χαμηλού κόστους ταινία ήταν καλή.

Η ταινία κερδίζει στο στατικό περιβάλλον όπου κανείς άλλος έξω από τους ήρωες δεν επεμβαίνει.

Στο ωραίο μοντάζ. Στο ζουμ της αρχικής σκηνής του τούνελ (Χίτσκοκ;) αλλά χάνει στις ερμηνείες ή μάλλον στην σύλληψη των χαρακτήρων.

atreu73 είπε:
χάνει στις ερμηνείες ή μάλλον στην σύλληψη των χαρακτήρων.
Αυτο ηταν ενα απο τα (πολυ λιγα ομολογω, πειτε με και fanboy:P) σημεια της ταινιας που με ενοχλησε και εμενα ελαφρως. Υπηρχαν και καποιες σεναριες "τρυπες", ειδικα οσον αφορα το παρελθον των χαρακτηρων που σε ενα βαθμο περαιτερω εμποδιζε την αναπτυξη και τη ρεαλιστικοτητα τους. Τοσο που σε μια στιγμη απιστευτης βαρεμαρας επιασα και ξεφυλισσα το shooting script μπας και ικανοποηθει η περιεργεια μου για το τι παιχτηκε στη φαση με τον Jerr που αναφερουν μερικες φορες, αλλα τζιφος.

Σημειωτέον πως έχει ωραίες ιδέες όπως την εστίαση στα παπούτσια των ηρώων ως πινελιές της περσόνας τους
Bloody θυμαμαι να ακουω οτι αυτα τα shots ειναι "δανεισμενα" απο το Cowboy Bebop, μια anime σειρα που απο ο,τι ελεγε ο Johnson τον επηρεασε αρκετα στο γυρισμα του Brick. Αλλα επειδη απο anime ντεν σκαμπαζει δε ξερω κατι περισσοτερο.

@LK γιατιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι

Ούτε εγώ ξέρω πολλά από anime μιας και έχει χαοτική ποικιλία, αλλά εξακολουθεί να είναι ωραία ιδέα που λειτουργεί θαυμάσια σαν εικόνα σε κινηματογραφικό επίπεδο, και που δεν θυμάμαι να έχω ξαναδεί σε άλλη ταινία...

odis13 είπε:
@LK γιατιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι
Δεν μου άρεσε σε αμιγώς «κινηματογραφικά» θέματα, και όχι τόσο σε σεναριακό (όχι ότι εκεί πήρε φωτιά, αλλά θα το ξεπερνούσα).

Π.χ. ΔΕΝ μου άρεσε ο φωτισμός της .

Ενώ είχε γενικά πολύ καλά πλάνα, σε μια noir ταινία, θέλω συγκεκριμένα πράγματα.

Μου φάνηκε πολύ πσιφιακή η εικόνα :P .

Σαν να γυρίστηκε με μια πολύ καλή HD camera....ένας γάμος  ;D (μεγάλο frame rate, το ήθελα πιο saturated , εκεί κάπου στα 24 fps :P). (αξιοπρεπές μοντάζ, αλλά δεν το έσωζε).

Ούτε color correction ιδιαίτερο, ούτε «σκοτινίλα»…..μου έλειπε η «ατμόσφαιρα» γενικότερα (η μουσική όντως προσπαθούσε να φτιάξει το κλίμα, αλλά δεν μου αρκούσε).

Θεματολογικά , ενώ μου άρεσε σαν ιδέα (ένα noir film με παιδιά), και κάποια άλλα τερτίπια σκηνοθετικά (π.χ οι άντρες πρωταγωνιστές έπαιζαν με τα ίδια ρούχα , από την αρχή ως το τέλος ;D), κάπου με έχασε, για όλα τα παραπάνω.

Οι ερμηνείες τέλος, και εμένα δεν με έπεισαν.

Σε κάθε περίπτωση, ΔΕΝ μετάνιωσα που την είδα. Ήθελα να δω και κάτι σύγχρονο να ξεκολλήσω.

Oκ, σε πιανω. Βασιμη κριτικη σιγουρα. Εμενα δε με χαλασε ιδιαιτερα, ειδα τη μη-standard noir ατμοσφαιρα ως υποσυνολο του ολου "μη-standard noir" film. Αν και in hindsight, οι αγαπημενες μου σκηνες απο την ταινια ηταν οι πιο dark οποτε αν ολο το φιλμ ειχε πιο πολυ σκοτινιλα οπως λες ισως να μου ειχε αρεσει ακομα περισσοτερο.

Αποψε (αν προλαβω) εχω στο προγραμμα το Le Feu παντως  ;)

odis13 είπε:
Αποψε (αν προλαβω) εχω στο προγραμμα το Le Feu παντως  ;)
:D

LK είπε:
Μου φάνηκε πολύ πσιφιακή η εικόνα :P . Σαν να γυρίστηκε με μια πολύ καλή HD camera....ένας γάμος  ;D (μεγάλο frame rate, το ήθελα πιο saturated , εκεί κάπου στα 24 fps :P).
Καμία σχέση, ούτε ως εντύπωση ούτε ως διαπίστωση... πού το είδες το πσιφίο?? Χώρια που πλέον δεν είναι καθόλου εύκολο να το διακρίνεις, χρησιμοποιήθηκε κανονικότατο film stock (και παρά το χαμηλό μπάτζετ της ταινίας).

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα