Μπυροποσία β' γύρος - Σάββατο 3/5

Έχω χάσει επεισόδια...
Ναι. Πρεπει να δεις τι γινεται με τον μοντερνισμο στην ελληνική αρχιτεκτονική. Εχει διαμαντάκια (σοβαρά) με κορυφαία μερικα μεταξυ εξαρχειων και πλατειας αιγύπτου. Νικολαίδης, Παναγιωτάκος και Βαλεντής ήταν μαστόρια μεγάλα του ρεύματος εκείνου.

Ναι, την έβαψαν στα '00s και είναι άξιον απορίας γιατί της άλλαξαν το χρώμα... :unsure:
Γιατί οι επιτροπές του ΥΠΕΝ και των προκατόχων, δεν περιορίζονταν στην Καθαρά Δευτέρα όσον αφορά τους χαρακτηρισμούς και έτσι έχουμε κατεδαφίσει μνημειώδη κτίρια του μοντερνισμου. Άσε που το ρεύμα δεν ηταν ποτε η αγάπη τους. Ολα τα κτιρια του Ζενέτου σχεδον υπαχουν μονο απο φωτογραφιες.

Ναι. Πρεπει να δεις τι γινεται με τον μοντερνισμο στην ελληνική αρχιτεκτονική. Εχει διαμαντάκια (σοβαρά) με κορυφαία μερικα μεταξυ εξαρχειων και πλατειας αιγύπτου. Νικολαίδης, Παναγιωτάκος και Βαλεντής ήταν μαστόρια μεγάλα του ρεύματος εκείνου.

Η μπλε πολυκατοικία μέσα ήταν πανέμορφη, πήγαινα συχνά λόγω των εκδόσεων που στεγάζονταν εκεί. Και το υπόγειο το μπαράκι / βιβλιοπωλείο των εκδόσεων ήταν υπέροχο.
Γύρισα μετά από χρόνια και όταν πέρασα από εκεί, με έπιασε θλίψη - για τα Εξάρχεια γενικότερα. Η λαμαρίνα από το μετρό που δεν έγινε στην πλατεία έχει καταστρέψει ό,τι όμορφο υπήρχε και η μπλε πολυκατοικία δεν είναι εξαίρεση. Επίσης , αυτή τη φορά η βρώμα και τα ταγκς (ο θεός να τα κάνει γκράφιτι) φτάνουν μέχρι τον πρώτο όροφο των πολυκατοικιών. Κάποια τσογλάνια έχουν σκαρφαλώσει σα να λέμε και έχουν βάψει τα παράθυρα των ανθρώπων που ζουν ( ; ) στον πρώτο όροφο. Τι να λέμε... Όλη η γειτονιά είναι ένα χάλι αισθητικά.
Από τη Σόλωνος, Κωλέττη, Θεμιστοκλέους, μέχρι γύρω από το Στρέφη και την Αλεξάνδρας ακόμη - στη Νεάπολη Εξαρχείων που λένε, παντού σπρέι στους τοίχους (ξαναλέω, δεν είναι γκράφιτι), σκουπίδια και μπάτσοι σε κάθε γωνία.
Μπογκοτά.

οι επιτροπές του ΥΠΕΝ και των προκατόχων, δεν περιορίζονταν στην Καθαρά Δευτέρα όσον αφορά τους χαρακτηρισμούς
Και απ' ότι βλέπω, το πέταγμα του 🪁 συνεχίζεται, γιατί ψάχνω, αλλά δεν βλέπω να έχει κηρυχθεί διατηρητέα ή κάτι σχετικό.

Ναι, την έβαψαν στα '00s και είναι άξιον απορίας γιατί της άλλαξαν το χρώμα... :unsure:
Περνάω από κάτω 2-3 φορές την εβδομάδα τα τελευταία 10 χρόνια που τα έφερε η ζωή να μένω στα Εξάρχεια, και είχα πάντα την εντύπωση ότι αποτελείται από μπλε και άσπρες επιφάνειες... Από ότι βλέπω όμως στο google τότε ήταν μπλε μπλε, όχι αστεία

Περνάω από κάτω 2-3 φορές την εβδομάδα τα τελευταία 10 χρόνια που τα έφερε η ζωή να μένω στα Εξάρχεια, και είχα πάντα την εντύπωση ότι αποτελείται από μπλε και άσπρες επιφάνειες... Από ότι βλέπω όμως στο google τότε ήταν μπλε μπλε, όχι αστεία
Ηταν μπλε με λευκα ρολα-στορια οπως συνηθιζόταν τότε ωστε να αποκτά μια κινηση η οψη απο τις εναλλαγές των ανοιγμάτων των ρολών.

Δεν ηταν απλα μπλε, αλλά custom μπλε που ειχε παραγγείλει ο Παναγιωτάκος στον ζωγράφο Σπ.Παπαλουκά. Ο οποίος κατασκεύασε ενα καινουριο μπλε σε ειδική αποχρωση.

Ηταν μπλε με λευκα ρολα-στορια οπως συνηθιζόταν τότε ωστε να αποκτά μια κινηση η οψη απο τις εναλλαγές των ανοιγμάτων των ρολών.

Δεν ηταν απλα μπλε, αλλά custom μπλε που ειχε παραγγείλει ο Παναγιωτάκος στον ζωγράφο Σπ.Παπαλουκά. Ο οποίος κατασκεύασε ενα καινουριο μπλε σε ειδική αποχρωση.
Ξέρεις πολλές λεπτομέρειες (λόγω επαγγέλματος να υποθέσω; ) Αυτό που δεν μου αρέσει στις παλιές πολυκατοικίες του κέντρου είναι τα πολύ στενά μπαλκόνια... Κατά τα άλλα μου αρκεί να μην πέσει και με πλακώσει. Η άποψη μου για την ρυμοτομία της Αθήνας γενικά είναι ότι δεν θα έπρεπε να κολλάνε τα κτίρια και να έχουν ένα ζωτικό χώρο γύρω γύρω όπως κάποιες γειτονιές στα βόρια προάστια... Μου αρέσουν αυτές οι γειτονιές με τους κήπους γύρω γύρω αλλά φαντάζομαι ο χώρος αυτός είναι χρήμα... και για μια ολόκληρη πόλη μιλάμε για πολύ χρήμα. Δεν ξέρω αν συμφωνείς

Ξέρεις πολλές λεπτομέρειες (λόγω επαγγέλματος να υποθέσω; ) Αυτό που δεν μου αρέσει στις παλιές πολυκατοικίες του κέντρου είναι τα πολύ στενά μπαλκόνια... Κατά τα άλλα μου αρκεί να μην πέσει και με πλακώσει. Η άποψη μου για την ρυμοτομία της Αθήνας γενικά είναι ότι δεν θα έπρεπε να κολλάνε τα κτίρια και να έχουν ένα ζωτικό χώρο γύρω γύρω όπως κάποιες γειτονιές στα βόρια προάστια... Μου αρέσουν αυτές οι γειτονιές με τους κήπους γύρω γύρω αλλά φαντάζομαι ο χώρος αυτός είναι χρήμα... και για μια ολόκληρη πόλη μιλάμε για πολύ χρήμα. Δεν ξέρω αν συμφωνείς
Σωστά υποθέτεις.

Το θέμα του μπαλκονιού ειναι σημαντικο στην ελλάδα και έχει προφανώς να κανει με τις κλιματικές συνθήκες αλλά και την κουλτούρα μας που εχει δεδομενο οτι περναει αρκετο χρονο σε ανοιχτούς χώρους οταν δεν εχει κρυο, βροχή ή αέρα.

Οι αρχές του μοντερνου κινήματος οπως διαμορφώθηκαν στη βόρεια ευρώπη τη δεκαετια του 20-30 δεν τα περιελαμβαναν πολύ γιατι εκει οι συνθηκες ηταν άλλες. Μάλιστα δεν περιελβαμαναν ουτε πατζούρια/στορια κλπ καθως τα ηλιακά κερδη ήταν πολυ επιθυμητά. Όμως η ελλάδα είναι αλλιώς και αν ακολουθήσεις αυτο που τότε οριζαν οι αρχιτεκτονες του μοντερνου κινήματος, δηλαδή μια γεωμετρικά "καθαρή" μορφή που γινεται ενα παγκοσμιως αποδεκτο αντικειμενο που μπορει να ενσωματωθει παντου στον κοσμο, τότε σιγουρα θα εχεις προβλημα...

Οι ελληνες αρχιτεκτονες (οι καλοι) εκαναν διάφορες απόπειρες να λύσουν το πρακτικοτατο αυτό θέμα χαλώντας κάπως την αυστηρή φορμα του μοντερνισμού. Ο Δ.Πικιώνης μάλιστα την έσπασε εντελώς, ανοιγοντας ενα νεο διάλογο για την αρχιτεκτονικη που δυστυχώς εμεινε στη μέση. Τα μπαλκόνια μετά τον 2Π.Π γίνονται πολύ στενά για να εκμεταλευτούν οσο πιο πολυ γινεται τους εσωτερικους χώρους και να μην ξεφύγουν απο μια πολεοδομική εννοια που ονομαζεται "ιδεατο στερεό" και ειναι πρακτικα μια παραλληλογραμμη μορφή στην οποια η κατασκευή σου πρέπει να εγγράφεται και να μην προεξέχει.

Η ρυμοτομια ειναι άλλο θέμα και πονεμένο. Μη ρημάξουμε το νήμα του ανθρώπου. Οπως και αυτο που λες για τους κηπους ειναι ρυμοτομικο θεμα.

Παρεμπιπτόντως απο το 2017 και μετα σιγα σιγα καποιοι ιδιοκτήτες της πολυκατοικιας Αντωνόπουλου (μπλε) αρχισαν να βαφουν το εξωτερικο τους μπλε. Το προβλημα ειναι οτι δεν ειναι το αρχικο που δεν υπάρχει σαν χρώμα γιατι ειναι custom. Υπάρχει μια παλιά φωτογραφια σε ενα βιβλίο του Φιλιππιδη αν θυμαμαι σωστά απλά ειναι ασπρόμαυρη. Αλλα καταλαβαίνεις. Πριν καποια χρόνια σε καποιες εργασιες, βρεθηκαν καποια τμήματα με το αρχικο χρώμα. Παραθέρω φωτογραφια

1746125038210.jpeg

Και μια απο την οψη το 2020
1746125131582.jpeg

Απο μέσα είναι πανέμορφη. Πραγματικο σεμιναριο αρχιτεκτονικής που ολοι πρέπει να δουν. Οχι μονο οι αρχιτεκτονες. Αξεπέραστος ο Κούλης Παναγιωτάκος. Απο τους μεγαλύτερους που ειχαμε.

Last edited:
Δεν το θεωρώ off topic, γι αυτό πρότεινα και εγώ τα πόδια για το Μοναστηράκι-Εξάρχεια.
Είναι μια καλή ευκαιρία και για τουρισμό η Αθήνα, αν δεν την επισκέπτεσαι συχνά και προφανώς έχεις και άνεση χρόνου.

Δεν το θεωρώ off topic, γι αυτό πρότεινα και εγώ τα πόδια για το Μοναστηράκι-Εξάρχεια.
Είναι μια καλή ευκαιρία και για τουρισμό η Αθήνα, αν δεν την επισκέπτεσαι συχνά και προφανώς έχεις και άνεση χρόνου.
Η Αθηνα εχει κρυμμένα διαμαντάκια, απο διαφορα αρχιτετκτονικα στυλ. Και διπλα διπλα εχεις νεοκλασσικισμο, εκλεκτικισμο γαλλικού και ιταλικού τύπου, Αρ ντεκο με Μοντερνισμο μεχρι και μπρουταλισμο. Το κακο ειναι οτι ειναι πνιγμενα στο "θορυβο" απο μυριάδες ανουσια κτιρια. Οπως και στη ζωγραφική, το θεμα αποκτα αξια απο το φόντο. Αν το φοντο ειναι πνιγμενο στο σκουπιδι τότε ισως να μην προσεξεις καν το θεμα. Οπως συχνα συμβαινει και στην Αθήνα.

Δυστυχώς μπορει να περνας για χρονια απο κατω απο αυτα τα διαμαντακια και να μην τα εχεις παρει χαμπαρι. Το επαθα και ο ιδιος, διαβαζοντας για αυτα σε βιβλια και εργασιες και διαπιστωνα οτι βρισκονταν ολα στην παλια μου γειτονιά και εχω περασει απο εκει περιπου 1 δυσεκκατομύριο φορές χωρις να δώσω σημασια.

Μιλάμε για την, με μεγάλη διαφορά, ασχημότερη και ρυμοτομικά εγκληματικότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης, αλλά οκ, όπως την βρίσκει ο καθένας.

Μιλάμε για την, με μεγάλη διαφορά, ασχημότερη και ρυμοτομικά εγκληματικότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης, αλλά οκ, όπως την βρίσκει ο καθένας.
Nα φύγουν οι πολυεθνικές και θα φτιάξει Η χώρα σχεδιάστηκε μετά το 1975 για να αποδίδει με ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ οικονομικό σύστημα. Θέλαμε αλλαγή ρότας και αυτά είναι τα αποτελέσματα. Δεν μπορούν όλοι να γίνουν καπιταλιστές γιατί αν δεν έχουν κυρίως και αντίστοιχη ιδιοσυγκρασία, αυτά είναι τα αποτελέσματα και θα έρθουν χειρότερα όσο επιμένουμε σε αυτόν τον δρόμο. Δυστυχώς, ο Ανδρέας δεν μπορούσε να ζήσει για πάντα, αν ήταν αθάνατος και βιολογικά, δε θα το είχε επιτρέψει :ROFLMAO: :ROFLMAO::ROFLMAO:

Πριν έρθει η παραγγελία για τις μπύρες στη συνάντηση θα διαβάσω επ' ευκαιρίας ένα μικρό ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ:ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

Πριν έρθει η παραγγελία για τις μπύρες στη συνάντηση θα διαβάσω επ' ευκαιρίας ένα μικρό ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ
Έχουμε κόψει καπίστρι λαίμαι...
Όπως ανέφερε ο @gkourmoul1 το θέμα της συνάντησης θα είναι αποκλειστικά tele - strat. Τα... μανιφέστα παραπάνω, στην πλατεία (Εξαρχείων). 😄

Έχουμε κόψει καπίστρι λαίμαι...
Όπως ανέφερε ο @gkourmoul1 το θέμα της συνάντησης θα είναι αποκλειστικά tele - strat. Τα... μανιφέστα παραπάνω, στην πλατεία (Εξαρχείων). 😄
Είπαμε. Τελε.
Επίσης Κολωνάκι 😜

Πάμε θησείο. Απλά μην αφήνετε τσάντες εκεί που θα κάτσουμε γιατί περνάνε και τις βουτάνε και τρέχουν. Καλύτερα στο μαγαζί στα Εξάρχεια.

Μιλάμε για την, με μεγάλη διαφορά, ασχημότερη και ρυμοτομικά εγκληματικότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης

Έριξε βαρειά και σημαντικά ονόματα ο Shelter, και όντως υπάρχουν διαμαντάκια, αλλά δυστυχώς η αποτίμηση δικαιώνει την παραπάνω φράση...

Έριξε βαρειά και σημαντικά ονόματα ο Shelter, και όντως υπάρχουν διαμαντάκια, αλλά δυστυχώς η αποτίμηση δικαιώνει την παραπάνω φράση...

Και το λέω όντας γέννημα και μερικώς θρέμμα της Αθήνας, έχοντας περάσει και παιδικά και φοιτητικά χρόνια κατοικώντας δυτικά προάστεια, κέντρο, Πειραιά. Αν δεν διατηρείς μια τοξική σχέση μίσους / αγάπης με την Αθήνα, δεν μπορείς να λέγεσαι Αθηναίος, τέρμα.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back