Ξέρεις πολλές λεπτομέρειες (λόγω επαγγέλματος να υποθέσω; ) Αυτό που δεν μου αρέσει στις παλιές πολυκατοικίες του κέντρου είναι τα πολύ στενά μπαλκόνια... Κατά τα άλλα μου αρκεί να μην πέσει και με πλακώσει. Η άποψη μου για την ρυμοτομία της Αθήνας γενικά είναι ότι δεν θα έπρεπε να κολλάνε τα κτίρια και να έχουν ένα ζωτικό χώρο γύρω γύρω όπως κάποιες γειτονιές στα βόρια προάστια... Μου αρέσουν αυτές οι γειτονιές με τους κήπους γύρω γύρω αλλά φαντάζομαι ο χώρος αυτός είναι χρήμα... και για μια ολόκληρη πόλη μιλάμε για πολύ χρήμα. Δεν ξέρω αν συμφωνείς
Σωστά υποθέτεις.
Το θέμα του μπαλκονιού ειναι σημαντικο στην ελλάδα και έχει προφανώς να κανει με τις κλιματικές συνθήκες αλλά και την κουλτούρα μας που εχει δεδομενο οτι περναει αρκετο χρονο σε ανοιχτούς χώρους οταν δεν εχει κρυο, βροχή ή αέρα.
Οι αρχές του μοντερνου κινήματος οπως διαμορφώθηκαν στη βόρεια ευρώπη τη δεκαετια του 20-30 δεν τα περιελαμβαναν πολύ γιατι εκει οι συνθηκες ηταν άλλες. Μάλιστα δεν περιελβαμαναν ουτε πατζούρια/στορια κλπ καθως τα ηλιακά κερδη ήταν πολυ επιθυμητά. Όμως η ελλάδα είναι αλλιώς και αν ακολουθήσεις αυτο που τότε οριζαν οι αρχιτεκτονες του μοντερνου κινήματος, δηλαδή μια γεωμετρικά "καθαρή" μορφή που γινεται ενα παγκοσμιως αποδεκτο αντικειμενο που μπορει να ενσωματωθει παντου στον κοσμο, τότε σιγουρα θα εχεις προβλημα...
Οι ελληνες αρχιτεκτονες (οι καλοι) εκαναν διάφορες απόπειρες να λύσουν το πρακτικοτατο αυτό θέμα χαλώντας κάπως την αυστηρή φορμα του μοντερνισμού. Ο Δ.Πικιώνης μάλιστα την έσπασε εντελώς, ανοιγοντας ενα νεο διάλογο για την αρχιτεκτονικη που δυστυχώς εμεινε στη μέση. Τα μπαλκόνια μετά τον 2Π.Π γίνονται πολύ στενά για να εκμεταλευτούν οσο πιο πολυ γινεται τους εσωτερικους χώρους και να μην ξεφύγουν απο μια πολεοδομική εννοια που ονομαζεται "ιδεατο στερεό" και ειναι πρακτικα μια παραλληλογραμμη μορφή στην οποια η κατασκευή σου πρέπει να εγγράφεται και να μην προεξέχει.
Η ρυμοτομια ειναι άλλο θέμα και πονεμένο. Μη ρημάξουμε το νήμα του ανθρώπου. Οπως και αυτο που λες για τους κηπους ειναι ρυμοτομικο θεμα.
Παρεμπιπτόντως απο το 2017 και μετα σιγα σιγα καποιοι ιδιοκτήτες της πολυκατοικιας Αντωνόπουλου (μπλε) αρχισαν να βαφουν το εξωτερικο τους μπλε. Το προβλημα ειναι οτι δεν ειναι το αρχικο που δεν υπάρχει σαν χρώμα γιατι ειναι custom. Υπάρχει μια παλιά φωτογραφια σε ενα βιβλίο του Φιλιππιδη αν θυμαμαι σωστά απλά ειναι ασπρόμαυρη. Αλλα καταλαβαίνεις. Πριν καποια χρόνια σε καποιες εργασιες, βρεθηκαν καποια τμήματα με το αρχικο χρώμα. Παραθέρω φωτογραφια
Και μια απο την οψη το 2020
Απο μέσα είναι πανέμορφη. Πραγματικο σεμιναριο αρχιτεκτονικής που ολοι πρέπει να δουν. Οχι μονο οι αρχιτεκτονες. Αξεπέραστος ο Κούλης Παναγιωτάκος. Απο τους μεγαλύτερους που ειχαμε.