Beverly - Fahey cover

Οδυσσέας Παππάς

odis13

Βινταζολάγνος
Πόντοι
2,668
Μια πρόχειρη απόπειρα στο Beverly του John Fahey γιατί έχω σκουριάσει υπέρ του δεόντως τελευταία.

Η κιθάρα είναι η Gibson Mk-81 μου και αν και με ψόφιες χορδές νομίζω κάτι κάνουμε ηχητικά. Είναι φοβερό όργανο αλλά λίγο δύστροπη στο γράψιμο, τουλάχιστον για μένα, αλλά αυτή τη φορά σαν να μου άρεσε παραπάνω το αποτέλεσμα σε σχέση με παλαιότερες απόπειρες. Αν δεν έπαιζα και σαν μπαμπουίνος ώρες ώρες κάτι θα κάναμε, αλλα φευ.

Mid/Side ηχογράφηση με Rode R3 και Superlux Ribbon R102 καρφί στην Audient iD14, plugins DC1Α3 και LA-2A κομπρέσορες, TDR Nova EQ και Sonitus Breverb 2 για βάθος.

Το κομμάτι δεν το γνώριζα. Αλλά μου άρεσε πολύ η αλληλουχία των θέσεων στην αρμονία. Και το κιθαρόνι κουκλί και με ήχο.

+1 για το hint του τρόπου εγγραφής
υγ. Δεν καταλαβαίνω γιατί σε κάποιες μάρκες γίνεται hyperlink στον Τόμαν;;;
Gibson , Kurzweil , Behringer , Fukusima , Yamaha

Πολύ καλό γούστο, και πολύ καλή η κιθάρα!

Τί θα μου άρεσε βάσει των δικών μου γούστων σε αυτή τη ηχογράφηση:
1. Ένα Pultec style Eq να ανεβάσει λίγο τα πρίμα του ribbon
2. Λιγότερα early reflections, ίσως μια μοκέτα κάτω από το mic να έκοβε κάποια
3. Κάποιο notch Eq να μειώσει λιιιγο το resonance του δωματίου.

Κι έτσι φυσικά είναι πάρα πολύ ωραίο, απλά πιο vintage! Ελπίζω να σε ακούμε πιο συχνά :)

Thanks για τα σχόλια παιδιά! Για την κιθάρα είχα γράψει παλαιότερα, καθώς είναι πολύ ιδιαίτερο (και σπάνιο) όργανο με ενδιαφέρουσα ιστορία

Ας αφήσω και το original κομμάτι εδώ

3. Κάποιο notch Eq να μειώσει λιιιγο το resonance του δωματίου.
@kpeyos αυτό ειδικά, πως το επιδιώκω? Με το αυτί καθαρά ή υπάρχει κάποια πιο οργανωμένη μέθοδος για να βρώ αυτό το resonance και να το κόψω? Yπόψην οτι ο χώρος που γράφω δεν είναι home studio, με την έννοια του ότι δεν έχω κάνει καμιά διόρθωση στο χώρο, είναι απλα το σαλόνι μου (ούτε καν μονιτορ δεν έχω μπεί στον κόπο να πάρω καθώς δεν πολυασχολούμαι με το σπορ).

@kpeyos αυτό ειδικά, πως το επιδιώκω? Με το αυτί καθαρά ή υπάρχει κάποια πιο οργανωμένη μέθοδος για να βρώ αυτό το resonance και να το κόψω? Yπόψην οτι ο χώρος που γράφω δεν είναι home studio, με την έννοια του ότι δεν έχω κάνει καμιά διόρθωση στο χώρο, είναι απλα το σαλόνι μου (ούτε καν μονιτορ δεν έχω μπεί στον κόπο να πάρω καθώς δεν πολυασχολούμαι με το σπορ).
1. Βάζεις ένα παραμετρικό ή γραφικό Eq. Πχ το TDR Nova (Freeware)
2. Στενεύεις πολύ το Q, φτιάχνεις ένα narrow band
3. Το δυναμώνεις 10-15 db
4. Βρίσκεις τα resonant peaks και τραβάς προς τα κάτω το eq δημιουργώντας ένα notch.

Αυτό ισχύει για όλα τα resonant peaks, εδώ ένα clip που δείχνει τα resonant peaks δωματίου:

Tέλος, επειδή ένα clip αξίζει όσο χίλιες λέξεις και τα γούστα μας μπορεί να διαφέρουν εξαιρετικά πολύ, εγώ για κάτι τέτοιο θα πήγαινα:

Ωραία, αυτό ακριβώς έψαχνα - το TDR Nova χρησιμοποιώ, και το έχω χρησιμοποιήσει πχ ως στενο notch για να βγάλει λασπούρα απο κοντραμπάσο σε συγκεκριμένη συχνότητα που έκανε λύκο, απλά δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με το resonance του δωματίου και πως να γίνει πιο στοχευμένα. Τότε απλά το κούναγα πέρα δώθε μέχρι να κάτσει κάπου να "ξελασπώσει" το μπάσο.

Στο κλιπ που ανέβασες τι έκανες ακριβώς? Απλά το notch που λέμε? Γιατί μου αρέσει το πως έχει καθαρίσει ο ήχος, ίσως το προτιμούσα ένα κλικ λιγότερο aggressive (πιο vintage που είπες).

-έκοψα στα 325, 950, 2560 με notches περίπου στα -6db.
-έβαλα ένα pultec style EQ (εδώ ένα καλό freeware) με +3 db στα 30Hz γιατί μου φάνηκε λίγο aggressive το highpass που έχεις κάνει και ήθελα λίγο παραπάνω βάρος χαμηλά και +7db στα 14kHz γιατί ήταν μουντό το μικρόφωνο και του έλειπε αέρας. 'Εκοψα και 2db στα 200Hz για να ξελασπώσει λίγο ακόμη.
-έβαλα έναν κομπρέσορα πολύ απαλά, ίσα ίσα κόβει 2db σε κάποια σημεία που ξεφεύγει το παίξιμο, στο μεγαλύτερο μέρος του κομματιού δεν κάνει τίποτα.
-προσθεσα ένα tape plugin, το J37 της Arturia, που αλλάζει λίγο τις ισσοροπίες στα μπάσα. Eδώ δεν είμαι και πολύ σίγουρος απλά πριν απο αυτό ακουγόταν πολύ clean, οπότε είπα να το σπλατεριάσω λίγο για τη φάση.
-τέλος έναν καθαρό limiter σε settings που απλά προστατεύει από peaks, δεν ανέβασα και πολύ το gain.

ΥΓ: Πρόσθεσα και λίγο βάθος το οποίο επίσης μάλλον δε χρειαζόταν, ένα acoustic guitar booth που δίνει λίγο πλάτος.

Ευχαριστώ! 'Εχω απο όταν έγραψα το προηγούμενο μήνυμα που "ψάχνω" με το Nova και μέχρι στιγμής είχα καταλήξει στο 320Hz όπου και το πετσόκοψα και έψαχνα τώρα ενα ringing γύρω στο 1kHz, εν τέλει δουλεύουν τα αυτία μου, good to know!

Kρατάω και το Pulteq της Ignite, τους έχω ακουστά λόγω NadIR αλλά αυτό το eq δεν το είχα υπόψην μου.

Tέλος, σε ποιο στάδιο της αλυσίδας είναι καλύτερο να επιχειρείται τέτοιου είδους eq treatment? Προσωπικά η λογική μου έχει τα βήματα ως εξής:

1) Ξεκινάω με έναν απαλό κομπρέσορα (τον DC1A3 σε default σχεδόν settings) και τον κοτσάρω σε κάθε mic track που έχω γραμμένο (mid, side L, side R) να κάνει ένα πρώτο μάζεμα.
2) Με το mid μικρόφωνο solo βάζω στο track του ένα eq να μαζέψει τα άκρα, low cut και high cut, ίσως και με ένα πολύ ελαφρύ boost στα μεσαία. Εδώ σκοπεύω να έχω ήδη έναν αποδεκτό mono ήχο χωρίς τίποτα ιδιαίτερα δραστικό.
3) Aνεβάζω σιγά σιγά τα side μέχρι και εκεί που μου ακούγεται ότι γέμισε και απλώθηκε αρκετά ο ήχος. Εδώ επαναλαμβάνω αν χρειαστεί το eq μάζεμα low cut και high cut αλλά το κάνω ακούγωντας τα side μαζί με το mid, όχι μόνα τους.
4) Αφού έχω τακτοποιήσει mid και side πάω στο master και ξεκινάω πάλι με κομπρέσσορα, εδώ παίζω ώσπου να μου δώσει κάτι που να ακούγεται στα αυτιά μου μαζεμένο αλλά όχι σιδερωμένο, συνήθως βάζω τον LA-2A.
5) Μετά πάω σε ένα EQ "καλλωπισμού" όπου ανεβάζω/κατεβάζω (κυρίως στα μεσαία) με αισθητικά κριτήρια καθαρά, ή αν χρειαστεί επεμβαίνω με περαιτέρω low cut κλπ.
6) Προσθέτω βάθος, ξαναπηγαίνωντας πίσω στο eq αν προκύψει τιποτα περίεργο.

Η λογική μου λέει ότι περαιτέρω eq για ξεμπουμάρισμα των resonances θα γίνει ανάμεσα στα στάδια 4 και 5. Είμαι οκ ή είναι προτιμότερο να γίνει με το καλημέρα σε κάθε mic track? Μιλώντας για σολο κιθάρα πάντα, όχι μια πιο πολύπλοκη μίξη.

Tέλος, σε ποιο στάδιο της αλυσίδας είναι καλύτερο να επιχειρείται τέτοιου είδους eq treatment
δεν υπάρχει κάτι απόλυτο, αν δουλεύει για κάποιον κάτι.

-Ηχογραφώ ακουστικές με ένα μόνο Neumann KM184, οπότε ακόμη και ακουστικές των 300€ ακούγονται καταπληκτικές χωρίς πολύ επεξεργασία. (Επειδή ξέρω πόσο σου αρέσει ο ακουστικός ήχος, στο συνιστώ ανεπιφύλακτα). Αντίστοιχο αποτέλεσμα δυσκολεύομαι πολύ να πάρω από άλλα μικρόφωνα, ακόμη και ακριβά. LDC και Ribbons χρησιμοποιώ μόνο αν πρόκειται για υποστηρικτικό strumming κάπου στο βάθος, εκεί που θέλω να θάψω λίγο τα transients.
-Συνήθως προσέχω πάρα πολύ τις συνθήκες ηχογράφησης, ειδικά τα early reflections. Mόλις ακούσω "μπανιέρα" στον ήχο αλλάζω θέση στο μικρόφωνο, βάζω από κάτω κάποιο χαλάκι κλπ. Δεν χρησιμοποιώ ιδιαίτερα room mics ή side mics στις home ηχογραφήσεις. Προτιμώ να βάλω post ένα ωραίο IR βάθος, υπάρχουν άπειρα εκεί έξω (τα αγαπημένα μου είναι κάποια captures του Bricasti και του Slate).

Κατόπιν, σε ένα γενικό ballpark:
-Ξεκινάω με το highpass. Ο λόγος είναι πως οι sub συχνότητες κάνουν τους κομπρέσσορες να "τρελλαίνονται". Eτσι κι αλλιώς τα sub<30hz δε χρειάζονται στις περισσότερες πηγές. Aπλά πέφτουν το ένα πάνω στ' άλλο και ταλαντώνουν όλο το track.
-Eφαρμόζω αφαιρετικό EQ. Δε με ενδιαφέρει να δημιουργήσω κάποιο άλλο όργανο, μόνο να κάνω μικροδιορθώσεις. Θα προσθέσω συχνότητες μόνο εκεί που αισθάνομαι ότι υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος (πχ μουντό ribbon που θέλει πολλα πρίμα ή Pultec trick στα μπάσα δηλαδή εφαρμόζεις ένα γενναίο highpass και μετά του ξαναδίνεις τα μπασα από το Pultec). Σε αυτό το στάδιο κάνω και τα απαραίτητα notches αν εντοπίζω στενέματα στον ήχο (aka resonant peaks).
-Μετά μπαίνει ο κομπρέσσορας. Συνήθως στις ακουστικές μου αρέσουν καθαροί compressors κι ελάχιστη παρέμβαση, εκτός αν πηγαίνω για κάτι dated.
-Τέλος δίνω πλάτος με το reverb. Τόσο όσο και τέλος.

Υ.Γ
-Όταν πραγματικά θέλω να τελειώνω στα 5 δευτερόλεπτα, ηχογραφώ απευθείας piezo και μετά προσθέτω κάποιο IR από εδώ. Η μπορεί να ηχογραφήσω με mic και με piezo+IR ταυτόχρονα και να μιξάρω τους δύο ήχους

Last edited:
Τα έχω υπόψην τα ΚΜ184, τα έχω ακούσει σε διάφορες ηχογραφήσεις. Ο Lardner πχ που μου αρέσει ιδιαίτερα ο ήχος που πετυχαίνει στα βίντεο του αν δεν απατώμαι με τέτοια γράφει. Γενικά υπάρχουν βλέψεις για μερικά πιο σοβαρά μικρόφωνα και αυτά είναι στη λίστα αρκετά ψηλά και ας τσούζουν.

Απλά στο home studio κομμάτι όσο νιώθω οτι υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης απλά μαθαίνοντας να χρησιμοποιώ καλύτερα αυτά που έχω (και υπάρχει ακόμα τεράστιο) δε θέλω να ρίξω κεφάλαιο. Εν καιρώ ναι.

Απλά στο home studio κομμάτι όσο νιώθω οτι υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης απλά μαθαίνοντας να χρησιμοποιώ καλύτερα αυτά που έχω (και υπάρχει ακόμα τεράστιο) δε θέλω να ρίξω κεφάλαιο. Εν καιρώ ναι.
Προσωπικά όταν πήρα το KM184 για τις ακουστικές και το αυθεντικό U87 για τις φωνές, χτυπούσα το κεφάλι μου που καθόμουν κι αγόραζα ακριβές κιθάρες και στα μικρόφωνα παιδευόμουν με "value for money" εναλλακτικές.

Με το KM184 δε χρειάζεται να μάθεις κάτι. Απλά το βάζεις κάπου κοντά στην κιθάρα. Παίζει να σου πάρει μισή ώρα να κάνεις δυο-τρία τεστ και μετά απλά θα χαίρεσαι τις ώρες που γλύτωσες απ΄τη ζωή σου (ιδιαίτερα αν μιξάρεις εσύ τις παραγωγές).

δεν υπάρχει κάτι απόλυτο, αν δουλεύει για κάποιον κάτι.

-Ηχογραφώ ακουστικές με ένα μόνο Neumann KM184, οπότε ακόμη και ακουστικές των 300€ ακούγονται καταπληκτικές χωρίς πολύ επεξεργασία. (Επειδή ξέρω πόσο σου αρέσει ο ακουστικός ήχος, στο συνιστώ ανεπιφύλακτα). Αντίστοιχο αποτέλεσμα δυσκολεύομαι πολύ να πάρω από άλλα μικρόφωνα, ακόμη και ακριβά. LDC και Ribbons χρησιμοποιώ μόνο αν πρόκειται για υποστηρικτικό strumming κάπου στο βάθος, εκεί που θέλω να θάψω λίγο τα transients.
-Συνήθως προσέχω πάρα πολύ τις συνθήκες ηχογράφησης, ειδικά τα early reflections. Mόλις ακούσω "μπανιέρα" στον ήχο αλλάζω θέση στο μικρόφωνο, βάζω από κάτω κάποιο χαλάκι κλπ. Δεν χρησιμοποιώ ιδιαίτερα room mics ή side mics στις home ηχογραφήσεις. Προτιμώ να βάλω post ένα ωραίο IR βάθος, υπάρχουν άπειρα εκεί έξω (τα αγαπημένα μου είναι κάποια captures του Bricasti και του Slate).

Κατόπιν, σε ένα γενικό ballpark:
-Ξεκινάω με το highpass. Ο λόγος είναι πως οι sub συχνότητες κάνουν τους κομπρέσσορες να "τρελλαίνονται". Eτσι κι αλλιώς τα sub<30hz δε χρειάζονται στις περισσότερες πηγές. Aπλά πέφτουν το ένα πάνω στ' άλλο και ταλαντώνουν όλο το track.
-Eφαρμόζω αφαιρετικό EQ. Δε με ενδιαφέρει να δημιουργήσω κάποιο άλλο όργανο, μόνο να κάνω μικροδιορθώσεις. Θα προσθέσω συχνότητες μόνο εκεί που αισθάνομαι ότι υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος (πχ μουντό ribbon που θέλει πολλα πρίμα ή Pultec trick στα μπάσα δηλαδή εφαρμόζεις ένα γενναίο highpass και μετά του ξαναδίνεις τα μπασα από το Pultec). Σε αυτό το στάδιο κάνω και τα απαραίτητα notches αν εντοπίζω στενέματα στον ήχο (aka resonant peaks).
-Μετά μπαίνει ο κομπρέσσορας. Συνήθως στις ακουστικές μου αρέσουν καθαροί compressors κι ελάχιστη παρέμβαση, εκτός αν πηγαίνω για κάτι dated.
-Τέλος δίνω πλάτος με το reverb. Τόσο όσο και τέλος.

Υ.Γ
-Όταν πραγματικά θέλω να τελειώνω στα 5 δευτερόλεπτα, ηχογραφώ απευθείας piezo και μετά προσθέτω κάποιο IR από εδώ. Η μπορεί να ηχογραφήσω με mic και με piezo+IR ταυτόχρονα και να μιξάρω τους δύο ήχους
Ευχαριστώ για την αναλυτική περιγραφή των βημάτων επεξεργασίας! Τώρα νιώθω ότι έχω έναν σαφή οδηγό για να δοκιμάσω στις δικές μου ηχογραφήσεις ακουστικής κιθάρας. Σίγουρα μου δίνει ιδέες για το πώς να χειριστώ το EQ και τον κομπρέσσορα χωρίς υπερβολές, και είμαι περίεργος να δω πώς το IR στο τέλος θα αλλάξει το συνολικό βάθος.

είμαι περίεργος να δω πώς το IR στο τέλος θα αλλάξει το συνολικό βάθος.
Για να είμαι πιο σαφής:

Στην πρώτη περίπτωση μιλάω για ένα IR βάθους το οποίο φορτώνεται σε κάποιο IR Loader. Υπάρχουν freewares όπως το Convology, που έχει δικά του IRs αλλά μπορεί κάποιος να φορτώσει και εξωτερικές βιβλιοθήκες όπως πχ αυτή της Samplicity που βασίζεται στο διάσημο reverb της Bricasti.

Στη δεύτερη περίπτωση εννοώ τα IRs μιας ακουστικής κιθάρας που είναι capture του ίδιου του οργάνου και χρησιμοποιείται για να προσδώσει ρεαλισμό σε κιθάρες γραμμένες direct μέσω piezo.

Παράδειγμα: Αν λόγω συνθηκών δεν μπορώ να γράψω με το Neumann, μπορεί να γράψω μια κιθάρα direct μέσω piezo, έπειτα να βάλω ένα IR μιας Martin γραμμένης με μικρόφωνο για να γλυκάνω τον ήχο και έπειτα να βάλω κι ένα δεύτερο IR με βάθος, αν το ζητάει η μίξη.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back