• Το Noiz σας εύχεται χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2025! 🎊

Asio vs Asio4all vs Factory device drivers

Ανδρέας Αμπράμοβ

russian32gb

Νέο μέλος
Πόντοι
8
Καλημέρα παιδιά, είπα να ανοίξω το θέμα των drivers ήχου των midi controllers και midi controller keyboards και τις διαφορές τους μεταξύ των Asio Asio4all και των εργοστασιακών οδηγών ήχου κλπ των συσκευών αυτών . Έχω δει σε διάφορα βίντεο και φόρουμ ότι χρειάζονται ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχει καθυστέρηση ανάμεσα στο πάτημα του πλήκτρου η κουμπιού στην συσκευή και την έξοδο στα ακουστικά η στα ηχεία του υπολογιστή κινητού λάπτοπ η τάμπλετ κλπ . Νομίζω ότι ήταν οδηγοί για τα DAW Ableton Asio αλλά έβγαλαν και τα 4all , Asio4all

Λύση
Καλησπέρα.
Υπάρχουν άπειρες περιπτώσεις στην Πληροφορική και στους υπολογιστές που ένα κομμάτι υλικού ή λογισμικού που σε μια δεδομένη στιγμή μας φαίνεται εντελώς άχρηστο ή εμφανώς περιττό, ξαφνικά - μέσα σε συγκεκριμένες περιστάσεις - να έρχεται και να μας σώζει την παρτίδα με συνοπτικές διαδικασίες!
Στην πραγματικότητα αυτό είναι αρκετά συνηθισμένο επειδή οι υπολογιστές και οι συνθήκες μέσα στις οποίες τους χρησιμοποιούμε είναι συνήθως εξαιρετικά πολύπλοκες..
Άχρηστος εντελώς λοιπόν ο Asio4all αν έχουμε καλή κάρτα ήχου;
- Τί γίνεται αν δεν υπάρχει παρόμοιος driver για το νέο λειτουργικό σύστημα που μόλις έχουμε βάλει;
- Τί γίνεται αν ο driver που έχουμε μερικές φορές δεν λειτουργεί καλά;
- Τί γίνεται αν η εταιρεία που βγάζει την κάρτα...
είπα να ανοίξω το θέμα τ

Όπως το άνοιξες.... κλείσε το!

Εγκαθιστούμε ΠΑΝΤΑ τον driver που διαθέτει ο κατασκευστής της κάρτας ήχου.

ΑΝ αυτός ο driver δεν υποστηρίζει ASIO (δηλαδή, αν είναι driver της Realtek ή της Intel για τις αντίστοιχες κάρτες ήχου που βρίσκονται ενσωματωμένες στη μητρική του υπολογιστή), ΚΑΙ θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο πρόγραμμα που απαιτεί ASIO, τότε εγκαθιστούμε επικουρικά ΚΑΙ το Asio4All, ώστε να δώσουμε σε αυτές τις κάρτες (τις ενσωματωμένες), τη δυνατότητα να αποδώσουν με αξιοπρεπώς χαμηλό latency.

Όπως το άνοιξες.... κλείσε το!

Εγκαθιστούμε ΠΑΝΤΑ τον driver που διαθέτει ο κατασκευστής της κάρτας ήχου.

ΑΝ αυτός ο driver δεν υποστηρίζει ASIO (δηλαδή, αν είναι driver της Realtek ή της Intel για τις αντίστοιχες κάρτες ήχου που βρίσκονται ενσωματωμένες στη μητρική του υπολογιστή), ΚΑΙ θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο πρόγραμμα που απαιτεί ASIO, τότε εγκαθιστούμε επικουρικά ΚΑΙ το Asio4All, ώστε να δώσουμε σε αυτές τις κάρτες (τις ενσωματωμένες), τη δυνατότητα να αποδώσουν με αξιοπρεπώς χαμηλό latency.
Μα δεν λέω πουθενά ότι αντικαθιστά τους εργοστασιακούς , απλά το άνοιξα να πουν κι άλλοι τις εμπειρίες τους πάνω στο θέμα αυτό ... Άκου κει κλείστο , μια φορά παραπληροφόρηση δεν περιέχει ούτε κάτι κακό

Άκου κει κλείστο , μια φορά παραπληροφόρηση δεν περιέχει ούτε κάτι κακό

Παρεξήγησες τον τόνο μου. Δεν είμαι moderator, δεν κλείνω τίποτε. :)

Πάντως, το θέμα δεν προσφέρεται για ανταλλαγή "εμπειριών", είναι καθαρά τεχνικό.

Μα είσαι ο δεύτερος που μου το λέει , αν ήξερα ότι δεν κάνει να ανοίγεις θέματα δεν θα άνοιγα, χούντα είναι αυτό ... Έστειλα στον administrator να μου πει τι τελικά ισχύει

Αν δεις τι μου έγραψε ο @manosx σε άλλο θέμα μου , θα δεις γιατί το λέω , παιδιά, νομίζω ότι μπορώ να κάνω αυτό που μου επιτρέπει το φόρουμ, και αυτό που πιστεύω εγώ σωστό και χρήσιμο, αν δείτε το κάθε θέμα μου έχει άλλη επικεφαλίδα και απλά είναι παρεμφερή συναφή θέματα ... Ο @manosx λέει να μην ανοίγω θέματα γιατί είναι λέει ουσιαστικά το ίδιο πράγμα, εσύ λες να το κλείσω γιατί μάλλον πιστεύεις ότι είναι παραπληροφόρηση και δεν είναι σωστές οδηγίες κλπ , ε τι να πω; Ο administrator θα μας πει τι μπορώ και τι δεν μπορώ να κάνω , κλείστο λέει όπως το άνοιξες, μην ανοίγεις λέει θέματα συνεχώς για το ίδιο ουσιαστικά πράγμα, έχεις ανοίξει καμιά 10αριά λέει , γιατί, υπάρχει όριο ;

Φιλε μου, το πρωτο θεμα που ανοιξες ηταν αυτο:

Καλό απόγευμα παιδιά , μήπως ξέρει κανείς αν τα DAW softwares αναγνωρίζουν και αναπαράγουν ήχους από Korg pa pax triton trinity κλπ PCG files ; Έχω πάρει ένα USB midi controller keyboard M-AUDIO PROKEYS SONO και θα ήθελα να δοκιμάσω να παίξω ήχους από Korg pa pax triton trinity σε DAW

Απο τοτε εχεις ανοιξει αλλα 6, αλλο για τον controller, αλλο για τον ανταπτορα του controller, αλλο για το λειτουργικο του DAW, αλλο για τους drivers της καρτας και παει λεγοντας.

Αυτο δεν πιστευω οτι βοηθαει ουτε εσενα, ουτε αυτους που θελουν να σε βοηθησουν, π.χ. εμενα.

Θα μπορουσες βεβαια να με ρωτησεις γιατι σε προετρεψα να μην ανοιγεις πολλα θεματα, παρολα αυτα προτιμησες να μιλησεις για χουντες και για moderators.

Σου ζηταω συγνωμη λοιπον, και σε διαβεβαιω οτι δεν προκειται να ξανααπαντησω στα θεματα σου, παρα μονο κατα λαθος. Χαιρετε.

Ο @manosx λέει να μην ανοίγω θέματα γιατί είναι λέει ουσιαστικά το ίδιο πράγμα, εσύ λες να το κλείσω γιατί μάλλον πιστεύεις ότι είναι παραπληροφόρηση και δεν είναι σωστές οδηγίες κλπ , ε τι να πω;

Πάμε άλλη μία φορά: παρεξήγησες τον τόνο μου.

Δεν είχες γράψει κάτι, ώστε να θεωρήσω ότι παραπληροφορείς, απλά έτσι όπως το διατύπωσες ("ανοίγω" το θέμα) μου θύμισες δημοσιογραφική έρευνα του τύπου "ανοίγουμε" το φάκελο της Κύπρου. Και, αστειεύτηκα επ' αυτού.

Τόσο εγώ, όσο και ο manosx σου απαντήσαμε, τι περισσότερο να κάνουμε δηλαδή;

Ε το ίδιο μου έκανε κι ο @Trolley , και λέει ότι τον παρεξήγησα, δηλαδή συγνώμη τώρα ρε παιδιά, είμαι θύμα η θύτης τώρα ; Πρέπει να νιώσω και ενοχές; Άμα δεν επιτρεπόταν θα το έλεγε το σύστημα, αφού όμως επιτρέπεται, ο καθένας κάνει ότι θέλει , ε και έτυχε να μου το πει και αυτός σε άλλο θέμα, ε και λέω κάτσε να ρωτήσω να ξέρω , μπορεί όντως να μην επιτρέπεται . Αλλά έπρεπε να αναφέρω κι εμένα κι εσάς τους δύο ρε παιδιά, αφού είστε οι μόνοι που ενοχληθήκατε

Ε κι εγώ απαντάω, και εξηγούμαι , νομίζω ότι έχω δίκιο, και δεν έχω καμία κακή πρόθεση , απλά λέω τι πάθανε ; Τι γίνεται; Έχω χρόνια να μπω και λέω μήπως είναι όντως κάτι λάθος ; Αυτό είναι όλο

Το πρόβλημα αγαπητέ είναι ότι
το θέμα ΔΕΝ υφίσταται.

Δεν συζητιέται κάν το θέμα αν θα αλλάξουμε ή θα προτιμήσουμε το Asio4all αντί του εργοστασιακού οδηγού της κάρτας μας.
Δεν είναι θέμα προς συζήτηση, δηλαδή παιδιά εγώ έβαλα αυτό και προτιμώ αυτό αντί τον driver της RME ή της UA γιατί μου φάνηκε αυτό ή εκείνο εσείς τι λετε...

αυτό ακριβώς σου είπε ο τρολλευ

Καλησπέρα.
Υπάρχουν άπειρες περιπτώσεις στην Πληροφορική και στους υπολογιστές που ένα κομμάτι υλικού ή λογισμικού που σε μια δεδομένη στιγμή μας φαίνεται εντελώς άχρηστο ή εμφανώς περιττό, ξαφνικά - μέσα σε συγκεκριμένες περιστάσεις - να έρχεται και να μας σώζει την παρτίδα με συνοπτικές διαδικασίες!
Στην πραγματικότητα αυτό είναι αρκετά συνηθισμένο επειδή οι υπολογιστές και οι συνθήκες μέσα στις οποίες τους χρησιμοποιούμε είναι συνήθως εξαιρετικά πολύπλοκες..
- Τί γίνεται αν δεν υπάρχει παρόμοιος driver για το νέο λειτουργικό σύστημα που μόλις έχουμε βάλει;
- Τί γίνεται αν η εταιρεία που βγάζει την κάρτα κλείσει και δεν υπάρχει υποστήριξη και συνέχεια;
- Τί γίνεται αν ο Asio4all κάνει κάτι καλύτερα από τον άλλο driver, κάτι το οποίο χρειαζόμαστε για κάποιον συγκεκριμένο λόγο;
... και πολλά άλλα που μπορεί να προκύψουν ...
Καλώς ήρθες russian32gb και μην ακούς τίποτα! ;)
Ρώτα ότι θες, δεν υπάρχουν ούτε χαζές, ούτε πολλές ερωτήσεις..
Ε, εντάξει, ανοίγω πολλά θέματα λέει και κάτι τέτοια και είναι όλα λέει ίδια και στην ουσία από ότι κατάλαβα δεν το αντέχουν πολλοί φαίνεται, οπότε μόλις βρω τον τρόπο πως να τα διαγράψω, θα τα διαγράψω όλα και τέλος . Γιατί να κάθομαι να χαλάω τη ζαχαρένια μου ; Αφού δεν τους αρέσει, με το ζόρι; 😉 Υπάρχουν κι αλλού φόρουμ και ιστοσελίδες και πιο υγιής κοινό

@russian32gb όχι δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανονισμός για το πόσα θέματα μπορεί κάποιος να ανοίξει. Αν όντως τα θέματα ειναι για διαφορετικό θέμα, είναι οκ.

Αν είναι για το ίδιο θέμα, καλό θα ήταν να είναι σε ένα thread. Να ειναι μαζεμένη η πληροφορία όλη μαζί και το thread να έχει αξία.

Μην δημιουργείτε πρόβλημα από το πουθενά. Ακόμα και υπάρχουν 2 παρόμοια θέματα, μπορούμε απλά να συγχωνεύσουμε.

Καλησπέρα.
- Τί γίνεται αν η εταιρεία που βγάζει την κάρτα κλείσει και δεν υπάρχει υποστήριξη και συνέχεια;
- Τί γίνεται αν ο Asio4all κάνει κάτι καλύτερα από τον άλλο driver, κάτι το οποίο χρειαζόμαστε για κάποιον συγκεκριμένο λόγο;
Καλώς ήρθες russian32gb και μην ακούς τίποτα! ;)
Ρώτα ότι θες, δεν υπάρχουν ούτε χαζές, ούτε πολλές ερωτήσεις..

Συνεχίζω λοιπόν:
- Ο κατασκευαστής κάθε κάρτας ήχου, γνωρίζοντας με μεγάλη ακρίβεια το πώς ακριβώς λειτουργεί η κάρτα του, τους περιορισμούς της, τα ελαττώματα και τα προτερήματά της είναι πιθανόν να φτιάξει έναν driver ο οποίος να είναι πολύ αποδοτικός όσον αφορά το συγκεκριμένο συνδυασμό κάρτας ήχου-λειτουργικού συστήματος. Προφανές μειονέκτημα: ο driver λειτουργεί μόνον για τον συγκεκριμένο συνδυασμό (και μάλιστα - για να προβοκάρουμε και λίγο - για την ομάδα συνδυασμών στους οποίους έχουν κάνει τα τεστ οι προγραμματιστές που έγραψαν τους drivers!).
- Οι πιο "γενικοί" drivers (όπως ο asio for all) έχουν σαν εκκίνηση το ελάχιστο δυνατό σετ προϋποθέσεων με προφανή στόχο να μπορούν να λειτουργήσουν με αυτόν όσο περισσότεροι συνδυασμοί κάρτας ήχου-λειτουργικού συστήματος είναι δυνατόν.. Προφανές μειονέκτημα: όλα τα ατού που έχει μια συγκεκριμένη κάρτα ήχου "εξαφανίζονται" μέσα στο μηχανισμό για τη μέγιστη δυνατή συμβατότητα με όλες τις κάρτες ήχου.

Λύση

Μάλλον δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι αν η κάρτα δεν λειτουργεί με την έκδοση Windows που έχουμε, τίποτε δεν θα την κάνει να λειτουργήσει και πολύ λιγότερο ο Asio4All. Δηλαδή, η εγκατάσταση του native driver είναι προϋπόθεση, δεν είναι προαιρετικό βήμα. Αν δεν υπάρχει native driver, τότε η κάρτα δεν θα εγκατασταθεί και δεν θα λειτουργήσει ούτε με Asio4All.

Αν δεις τα system requirements για τον Asio4All, θα δεις ότι αναφέρει πως προϋπόθεση είναι η εγκατάσταση του WDM driver της κάρτας. Αλλιώς, θα αγοράζαμε οποιαδήποτε προ-πολλού-παρατημένη-από-τον-κατασκευαστή κάρτα (η αγορά βρίθει τέτοιων, ειδικά στο χώρο των μεταχειρισμένων) και θα τις βάζαμε πάνω σε Windows 11 (ή 12 ή 13) χωρίς κανένα πρόβλημα, επειδή έχουμε τον Asio4All. Απλώς δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Και στις τέσσερις ερωτήσεις σου που παρέθεσα, η απάντηση είναι η ίδια "Τίποτε, πάμε για άλλη κάρτα ή παλαιότερο λειτουγικό", αλλά ειδικά η τέταρτη είναι και άκυρη διότι δεν υπάρχει τίποτε που να κάνει ο Asio4All "καλύτερα", εκτός από το latency. Όλα τα άλλα, τα κάνει χειρότερα (π.χ. δεν δίνει πρόσβαση σε πολλές ειδικές λειτουργίες της κάρτας, αν υπάρχουν) ή απλώς τα αφήνει ίδια (δηλ. η κάρτα δεν θα παίξει ούτε θα γράψει "καλύτερα" επειδή βάλαμε Asio4All).

Προτείνω στον @russian32gb να ενημερώσει το φόρουμ πριν αγοράσει κάποια κάρτα ήχου, ειδικά αν πάρει κάποια παλαιότερη και μεταχειρισμένη, ώστε να έχουν τα μέλη την ευκαιρία να πούνε μία γνώμη για το θέμα, και να ελεγχθεί αν υπάρχουν οι απαραίτητοι native drivers για Windows 11, χωρίς τους οποίους (ας το ξαναγράψω), το Asio4All δεν λειτουργεί.

Προσωπικά στην οποια μου εμπειρια των σχεδόν 15 ετων με καρτες ηχου και 25 με αναπαραγωγη ηχο απο windows ΠΟΤΕ δεν ακουσα για ΜΙΑ περίπτωση που καποιος δεν χρησιμοποιησε τον οδηγο της καρτας και αντ αυτου εβαλε asio4all.
Εξι επτα καρτες περασαν απο τα χερια μου, τρεις χρησιμοποιώ καθημερινα, αν βαλω ο,τιδηποτε αλλο εκτος απο τους οδηγούς τους το αποτελεσμα ειναι τραγικο.
Οχι οτι δεν έχω χρησιμοποιησει asio4all. Χρησιμοποιησα στο παρελθον για να παρακαμψω τους μανισιους οδηγους των windows ή ΑΝ η καρτα δεν ειχε οδηγους.
Σημερα και μια καρτα των 30 ευρω τυπου behringer uca εχει οδηγους κατσε καλά.
Δεν ζουμε στο 2005.

Όπως αναφέρουν και οι συνάδελφοι παραπάνω, οι asio4all drivers δεν αποτελούν επιλογή παρά μόνο εναλλακτική ανάγκης σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ειδικοί drivers για την κάρτα μας ή όταν αυτοί παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας.

Έχω δει σε διάφορα βίντεο και φόρουμ ότι χρειάζονται ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχει καθυστέρηση ανάμεσα στο πάτημα του πλήκτρου η κουμπιού στην συσκευή και την έξοδο στα ακουστικά η στα ηχεία του υπολογιστή

Αυτό που περιγράφεις λέγεται latency (χρόνος απόκρισης) και ρυθμίζεται μέσα από το περιβάλλον του λογισμικού της κάρτας μας. Δεν είναι κάτι που "διορθώνεται" με asio4all εκτός κι αν υπάρχει πρόβλημα που εμπίπτει σε αυτά που γράφω στην αρχή.

Trending...

Νέα θέματα

Back