killbill είπε:
Κοίτα. Εγώ έχω το KorgPa50 και παίζω έτσι για την πλάκα μου βάζοντας ρυθμούς και ήχους που έχει το αρμόνιο.
Αφού λες "για τη πλάκα μου" συμπεραίνω ότι δεν είσαι επαγγελματίας, οπότε μην αγχώνεσαι, πάρτο σιγά-σιγά.
Βλέπω όμως στα συγκροτήματα με επαγγελματίες που έχουν αρμόνια χωρίς ρυθμούς παρά μόνο ήχους.
Λέγοντας "ρυθμούς" συμπεραίνω ότι αναφέρεσαι στα αυτόματα ακομπανιαμέντα που έχουν πολλά αρμόνια. Αυτό συμβαίνει επειδή απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό πληκτράδων που παίζουν live, μερικές φορές χωρίς μπάντα (π.χ. σε κάποιες κοινωνικές εκδηλώσεις ή σε μαγαζιά που πάει κανεις για ποτό, ή σε "λαϊκά" μαγαζιά όπου τα λεφτά δε φτάνουν για να πληρωθεί πλήρης μπάντα ή δεν υπάρχει χώρος παρά για έναν πληκτρά, ένα κιθαρίστα και ένα τραγουδιστή). Οκ, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα synthesizers δε μπορούν να παίξουν "ρυθμούς", απλώς η έμφαση δεν έχει δοθεί εκεί. Ούτε σημαίνει ότι όλα τα αρμόνια έχουν χειρότερους ήχους από όλα τα synthesizer. Είναι δύο εργαλεία κομένα για διαφορετικές δουλειές.
Επίσης κάποια φορά που ενδιαφερόμουν να αγοράσω αρμόνιο, ρώτησα αυτόν που το πουλούσε γιατί το πουλάει και μου είπε ότι έχει σιχαθεί αρμόνια με ρυθμούς που παίζεις μια συγχορδία και από πίσω ακούγονται αυτοματα παπάδες και ότι θέλει τον ήχο να τον φτιάχνει μόνος του και τέτοια.
Σε διαβεβαιώνω - και αφορά και το δικό σου επίπεδο γνώσεων - ότι κάποιος που δε μπορεί να προγραμματίσει ένα αρμόνιο, μάλλον δε θα μπορεί να προγραμματίσει ένα synthesizer. Ο λόγος είναι ότι στα synthesizer οι διαθέσιμες επιλογές προγραμματισμού είναι συνήθως πολύ-πολύ περισσότερες, οπότε άκυρος αυτός που το είπε αυτό. Εκφράζει μία προτίμησή του βέβαια, αλλά επίσης εκφράζει και μία βαθύτατη ημιμάθεια. Στη πραγματικότητα, αυτό που συνήθως κάνουν είναι ότι αγοράζουν κάποιο δημοφιλές synthesizer (το οποίο έχουν δει στα χέρια ενός συναδέλφου) και απλώς παίζουν με τους έτοιμους ήχους του.
Σε συναυλίες που έχω παει βλέπω πληκτράδες να έχουν και ένα μικρό αρμονιάκι με 2-3 οκτάβες το πολύ (παράλληλα με το βασικό αρμόνιο) τα οποία αποτι είδα είναι και πολύ ακριβά.
Για το αρμονιάκι, τα είπαμε στο σχετικό thread που άνοιξες, αλλά επανέρχομαι διότι βλέπω ότι τα 600 ευρώ σου φάνηκαν ακριβούτσικα. Ένα καλό synthesizer όμως στοιχίζει από 2.000 ευρώ και πάνω ***, οπότε πρέπει να αναπροσαρμόσεις τα κριτήριά σου σε αυτό το ζήτημα.
Οπότε έτσι σιγα σιγά αναρωτήθηκα και προβληματιστικα ότι μάλλον είμαι πολύ πίσω και έχω χάσει επεισόδια στον χώρο του αρμονίου και ότι πρέπει ο κόσμος των synthesizers να είναι συναρπαστικός.
Μωρέ... συναρπαστικός είναι, αλλά ποιο κομάτι του θα σε συναρπάσει είναι ακόμη ένα ζητούμενο. Άλλοι γουστάρουν τον προγραμματισμό, άλλοι γουστάρουν τον πανικό του να πειράζεις κουμπιά μπροστά στο κοινό, άλλοι γουστάρουν την αίσθηση στουντιακού ελέγχου που δίνουν μερικά από αυτά, άλλοι γουστάρουν το ότι ακούγονται σαν τις αγαπημένες τους μπάντες (ειδικά κάτι ηλεκτρονικοί τύποι) κλπ. Γι'αυτό σε ρώτησα πούθε έρχεσαι, δηλαδή τι άκουσες και ενδιαφέρθηκες. Αν το ενδιαφέρον σου είναι γενικό, καλώς, αλλά να ξέρεις ότι το μη-εστιασμένο ενδιαφέρον σε κάτι, συχνά εξανεμίζεται.
Εγώ έχω το korg pa 50 το οποίο έχει (πέρα από τους έτοιμους ήχους και ρυθμούς) δυνατότητα synth. Αλλά δεν καταλαβαίνω τίποτα ούτε από το manual ούτε πειραματίζοντας μόνος μου. Βλέπω στην οθόνη ενδείξεις όπως oscillators, κάτι για φίλτρα διαβάζω στο manual κάτι για envelopes και το μονο που μου έρχονται στο μυαλό είναι φίλτρα για νεροχύτη και ταχυδρομικοί φάκελοι!!! Οπότε καταλαβαίνεις σε ποιό σημείο είμαι αφού με ρώτησες!!!!
Ποιο είναι το πρόβλημα λοιπόν; Δε διαβάζεις καλά αγγλικά; Δεν έχεις την απαραίτητη υπομονή; Είναι αργός ο ρυθμός προόδου και εκνευρίζεσαι; Κάτι από αυτά είναι, αλλά δεν υπάρχει μαγική θεραπεία για κανένα από αυτά. Θα μπορούσες να κάνεις αυτό που σου προτείνει ο manosx, αλλά φοβάμαι ότι τόσο αόριστο που είναι το ενδιαφέρον σου, θα μας πλακώσεις μετά στις σφαλιάρες με τα βζιου και μπιου που θα κάνει το όργανο.
--------------
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Ο σωστός τρόπος εισόδου στην εκμάθηση ενός οργάνου που μας ενδιαφέρει είναι κατά τη γνώμη μου ένας: η ακρόαση σχετικής δισκογραφίας για να δούμε τι κάνουν άλλοι άνθρωποι με το όργανο, που έχουν πάει, αν μας ενδιαφέρει εκεί που έχουν πάει. Ξέροντας τι θέλεις να κάνεις (και αν θέλεις να το κάνεις), θα μπορείς να δεχθείς και πιο συγκεκριμένες οδηγίες.
*** Το post του yameth μου θύμησε ότι το νούμερο που έγραψα δεν είναι ακριβές. Όντως μπορείς να βρεις και φθηνότερα synthesizer απολύτως κατάλληλα για κάποιες μουσικές χρήσεις, και υπερ-αρκετά για να καλύψεις τα κενά γνώσεων που έχεις.