Γεια χαρά, διαβάζω καιρό το φόρουμ αλλά αν θυμάμαι καλά δεν έχω ξαναγράψει...
Για την εργατικότητα των Κινέζων που ανέφερε ο panix θα ήθελα να πω ότι ο όρος είναι ατυχής. Εκατοντάδες εκατομμύρια κάτοικοι επαρχιακών περιοχών, υπό την πίεση και τις ευλογίες ενός απολυταρχικού καθεστώτος, έχουν ξεριζωθεί για να πάνε να βρουν δουλειά στις εργοστασιουπόλεις, όπου στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες, με ένα πιάτο φαί τη μέρα και άπειρες ώρες δουλειάς. Τα ορεινά έχουν ερημώσει και οι βιομηχανικές πόλεις στα παράλια είναι σε κατάσταση αδιαχώρητου, με έναν πάμφτωχο αμόρφωτο εργατόκοσμο που βράζει, αλλά δεν ξέρει και δεν έχει πώς να εκτονωθεί. Σε καμία περίπτωση δεν επέλεξαν αυτή τη ζωή, απλώς δεν υπάρχει κάτι καλύτερο.
Η εργατικότητα προϋποθέτει την επιλογή, και στην Κίνα έχουν δισ. προϊόντα αλλά καμία επιλογή. Απλώς αναπαράγουν ένα μεσαιωνικό φεουδαλικό μοντέλο που λέει "σκύβω και δουλεύω". Προσφάτως όμως έχουν αρχίσει να φλιπάρουν (π.χ. πάρα πολλά κρούσματα αυτοκτονίας στο εργοστάσιο της Foxxcon και σε άλλα). Κάποια στιγμή θα κάνουν ένα μεγάλο μπαμ και θα τα διαλύσουν όλα. Άγνωστο πότε, σε ένα, δύο ή είκοσι χρόνια. Πάντως δεν μπορείς να δεις την κινέζικη εργατικότητα με τον ίδιο τρόπο που θα έβλεπες τη γερμανική εργατικότητα, δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.
Κατά τα άλλα όσον αφορά το αρχικό ερώτημα του νήματος, είναι βέβαιο ότι υπάρχουν λαμπρές ευκαιρίες στην κινέζικη αγορά, αφού κάποια εργοστάσια είναι πολύ εξειδικευμένα, λόγω της τεχνογνωσίας που αποκόμισαν συνάπτοντας συμβόλαιο με μεγάλες επώνυμες εταιρείες. Αυτό σημειωτέον ισχύει για όλων των ειδών τα προϊόντα. Η ένστασή μου είναι ότι ποτέ δεν θα αγόραζα οργανο που δεν έχω ακούσει, πιάσει στα χέρια μου, παίξει και μυρίσει εγώ ο ίδιος προσωπικά. Πρόκειται για εμπειρία που δεν μεταβιβάζεται ηλεκτρονικώς. Για αυτό δεν αγόρασα ποτέ κιθάρα από Thomann κ.λπ., παρά τις σημαντικές διαφορές τιμής.
Τέλος το μαόνι, που λέει ο FrosT, δεν νομίζω ότι διατηρεί τις ηχητικές του ιδιότητες ανεξαρτήτως ποιότητας. Μαόνι βάζουν και στα έπιπλα, αλλά όπως μου είχε εξηγήσει κάποτε ο Πλατής, άλλο τα ξύλα επιπλοποιίας και άλλο τα ξύλα οργανοποιίας. Το κακό μαόνι δεν ακούγεται σαν το καλό μαόνι.
Αυτά τα ολίγα.