Από τα studios στον bedroom producer — τι κερδίσαμε, τι χάσαμε;

Το θέμα αυτό έχει σαφής απάντηση,την οποία με τον ένα η τον άλλο τρόπο αρκετά μέλη έχουμε ήδη απαντήσει.
Αν το σηκώνει η τσέπη σου πήγαινε σε στούντιο,αν όχι μόνο σου.
Αναλύω σε προηγούμενο post τους λόγους που άν κάποιοι άνθρωποι που έχουν μπεί σε μπλουζάκια που τα φοράει ο κόσμος,αν προσπαθούσαν να βγάλουν αυτό το λογότυπο μόνοι τους και άν προσπαθούσαν να κάνουν τα πάντα και να κυκλοφορήσουν το υλικό τους μόνοι τους,δέν θα τους ήξερε ούτε η μάνα τους.
Μην σκεφτείτε κάν την ιδέα του οτι δέν είχαν τις ευκολίες που έχουμε σήμερα στο σπίτι μας,γιατί αρκετοί από αυτούς είχαν ακριβώς ότι περιελάμβανε ένα στούντιο της εποχής,στην κατοχή τους.
Το θέμα αυτό δεν έχει καν απάντηση :) γιατί ο καθένας κοστολογεί διαφορετικά τον χρόνο του, έχει άλλη ιδέα για το τί σημαίνει αποδεκτό αποτέλεσμα, άλλο επίπεδο γνώσεων/ικανοτήτων και άλλος γουστάρει, άλλος δεν γουστάρει τα τεχνικά.
Ανάλογα με τις απαντήσεις που δίνει κάποιος στα παραπάνω αλλάζει και η απάντηση στο θέμα.

Ίσως είναι σωστή η υπόθεσή σου για τους rolling stones αλλά πρόχειρα, υπάρχουν και οι boston, οι nine inch nails, ο jmj αν μιλαμε για παλιους και η billie eilish αν θέλουμε να δούμε τί μπορείς να κάνεις με ενα daw σπίτι σου. Όλοι αυτοί κυκλοφορούν και σε tshirt.
Βέβαια όλοι αυτοί μάλλον βρίσκονται τέρμα δεξιά στον πίνακα που έβαλε ο manosx πιο πάνω, και αν είσαι εκεί στο 145-160 όλα αυτά τα τεχνικά σου φαίνονται γελοία εύκολα.

Αυτό,αν και θα αφαιρούσα την λέξη μέτριο.
Αν αφαιρέσεις τη λέξη μέτριο, πάυει να έχει και ιδιαίτερη σημασία το φορμάτ. Αν το υλικό το γουστάρουν οι ακροατές θα το ακούν.

Την αλήθεια δυστυχώς μόνο σε pro studio μπορούμε να την ακούσουμε (που έχουν τον κατάλληλο χώρο και τα ακριβά συνήθως monitors), αυτό δεν υποκαθίσταται από κανένα daw η ai...
Μα δεν είναι η αλήθεια το ζητούμενο, για τέχνη μιλάμε. Το πολύ δηλαδή ψάχνεις να μιμηθείς την αλήθεια και αν. Ασε που αν μιλάμε αυστηρά ούτε στο στούντιο έχουν τρόπο να αποτυπώσουν την αλήθεια.

Μα δεν είναι η αλήθεια το ζητούμενο, για τέχνη μιλάμε. Το πολύ δηλαδή ψάχνεις να μιμηθείς την αλήθεια και αν. Ασε που αν μιλάμε αυστηρά ούτε στο στούντιο έχουν τρόπο να αποτυπώσουν την αλήθεια.

Για να μπουμε ομως και στο πνευμα του post του kosthrash, υπαρχει το θεμα της ευκρινιας, η οποια οταν δημιουργουμε μουσικη παυει να αφορα μονο την απολαυση που λαμβανουμε ως ακροατες, και αφορα το ιδιο το αποτελεσμα και τις αποφασεις μας για αυτο.

Υπαρκτο προβλημα, και με μια πρωτη ματια φαινεται να το συγχρονο DAW να μην εχει να κανει με αυτο. Αυτο ομως ειναι λαθος! Και θα εξηγησω το γιατι με εικονες απο το παρελθον.

Διοτι στο παρελθον φιλοι μου, και ειδικα οταν μιλαγαμε για audio multitrack recording, η εννοια της home studio εναλλακτικης εν πολλοις δεν υφιστατο. Τι υπηρχε ομως για να κανει καποιος μια προσιτη ηχογραφηση; Υπηρχαν προσιτα studio, σε φαση project studio, οπου γινονταν συνηθως και προβες, και οπου υπηρχε μεν recording εξοπλισμος, οχι ομως ο πανακριβoς εξοπλισμος των ακριβων studio.

Και τι αποτελεσμα εδιναν αυτα τα στουντιο; Χαλια αποτελεσμα, διοτι οι κονσολες τοτε δεν ηταν διακοσμητικες :ROFLMAO: ηταν το Α και τι Ω του ηχου, και σε ενα προσιτο στουντιο η κονσολα ηταν και αυτη προσιτη, με οτι αυτο συνεπαγονταν για τον ηχο. Το ιδιο και το πολυκαναλο, τα πανακριβα καλα 24καναλα δεν φυτρωναν στα δεντρα, με αποτελεσμα να υπαρχουν περιορισμοι και σε αριθμο καναλιων και σε ηχητικη ποιοτητα. Καλα για εφε, κομπρεσσορες και τετοια μη συζητησουμε, η μερα με τη νυχτα σε σχεση με τα καλα στουντιο.

Βλεπουμε λοιπον οτι στο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ ζητημα της καταγραφης και της επεξεργασιας, η διαφορα ειναι ΜΕΡΑ με τη ΝΥΧΤΑ σε ενα σημερινο DAW σε σχεση με τα προσιτα project στουντιο του παρελθοντος. Αφοβα μπορουμε να πουμε οτι, ειδικα οσο αφορα την πιστοτητα, το επιπεδο ακομα και του πιο φτηνου σημερινου DAW συστηματος φτανει ή και ξεπερναει τα πανακριβα full professional στουντιο του τοτε. Για να καταλαβουμε τι σημαινει αυτο, θα πρεπει να κανουμε μια σουμα του ποσο θα κοστιζαν 2 24καναλα, μια καλη 48αρα κονσολα, και μια σειρα απο εφε και προσεσορες τοτε, και μαλιστα με πληθωρισμενα τα λεφτα. Ανετα παιρνεις διαμερισμα, ρετιρε, και σε τοπ περιοχη λαιμαι :ROFLMAO:

Εφοσον λοιπον, το λεω για πολλοστη φορα, μιλαμε για MIDI και DIRECT σηματα, το αποτελεσμα που μας ερχεται στο master out της καρτας ηχου στο home PC ειναι εφαμιλλο των σηματων απο ενα ΚΟΡΥΦΑΙΟ professional στουντιο. Και μαλιστα, αν μιλαμε για πιστοτητα, και αν μιλαμε και συγκριτικα με τα στουντιο του παρελθοντος οπου γραφτηκαν τα κλασσικα σριστουργηματα, τοτε το σημερινο home studio δινει σαφως ΚΑΛΥΤΕΡΟ αποτελεσμα, με μηδενικο θορυβο, απιστευτες ικανοτητες editing, αδιανοητο processing power κλπ κλπ.

Τι μενει να κανουμε εμεις; Πρωτο και βασικοτερο να ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ, που αυτο ειναι ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ, αυτο ειναι το ΣΧΕΔΟΝ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ, παραγωγος, συνθετης, ενορχηστρωτης, εκτελεστης, μηχανικος ηχου, ολα αυτα ειναι ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΙ ρολοι, ΕΚΕΙ ειναι η παγιδα, πρεπει να βαζεις και να βγαζεις καπελα συνεχεια, δε γινεται αυτο κακα τα ψεματα, αλλα το παλευει κανεις γιατι γουσταρει.

Και μενει και το ευκολο, να φτιαξουμε ενα γ@μημ€νο συστημα ακροασης της προκοπης, παλια ηταν χομπι αυτο, και ΠΟΛΥ διαδεδομενο χομπυ, εμπαινες στο σπιτι της κυρα Κομπρεσσας και εβλεπες ηχειαρες με ενισχυταρες και πηγαρες ηχου, απο τοτε βεβαια που ξεφτιλιστικε η μουσικη κοπηκαν αυτα, τωρα μονο οθοναρες και κινηταρες βλεπεις.

Anyway, ενα ευρυχωρο δωματιο με ενα ζευγαρι καλα monitors και εχεις κανει μια πολυ καλη αρχη, και απο εκει και περα βλεπεις για ηχοδιαμορφωση τι μπορει να γινει, αν δεν εισαι διπλα στο αεροδρομιο :ROFLMAO: ουτε ηχομονωση δε θα χρειαστει, εκει ειναι και η διαφορα με το live room, και να περασει ενα παπακι με κομμενη εξατμιση :ROFLMAO: δεν τρεχει τιποτα, το πολυ πολυ να κανεις ενα διαλειμμα στη μιξη,το take ομως αμα γραφεις θα καταστραφει, χωρια που ο χωρος ηχογραφειται απευθειας στο αποτελεσμα,χωρια η τρομακτικη ενταση απο οργανα και ενισχυτες, χωρια οτι χρειαζεσαι δυο χωρους για να ακους μονο μεσω μικροφωνων, χωρια μικροφωνα, προενισχυτες, πολλα καναλια, πολλαπλα busses για τους μουσικους, κανα booth για να γραφεις και τιποτα αλλο χωρις spill, καλο χωρο lounge διοτι μιλαμε για πολλα ατομα που δεν μπορεις να τα εχεις πανω απο το κεφαλι σου, χωρια το να, χωρια τ αλλο

Αυτα πληρωνεις στο pro studio, και ο σκοπος ειναι να ΜΗΝ τα πληρωσεις και στο home studio, διοτι αν τα πληρωσεις μαντεψε: Μολις αποκτησες ενα pro studio :ROFLMAO: και πλεον, αντι να κανεις την ωραια σου μουσικη που γουσταρεις, θα βγεις με το τουφεκι να ψαχνεις πελατες και να γραφεις το "παντρεμενοι και οι δυο" για να κανεις αποσβεση :ROFLMAO:

Εχω φίλο που γράφει ηλεκτρονική μουσική, μου έστειλε κομμάτι που είχε φοβερή μπασσογραμμή, αλλά δεν την άκουγα! Απτό ηχείο του κινητού δηλαδή. Μόλις συνδεσα ακουστικά μεταμορφώθηκε και άκουσα επιτέλους τα μπάσα. Το είχε φτιάξει να είναι εντελώς μπάσο (fundamental) χωρίς αρμονικές που μπορεί να παίξει ένα μικρό ηχείο, όπως του κινητού.

Και ένα άλλο παράδειγμα η παλιά μου τηλεόραση απ'το 2010 που αν και τότε έκανε χιλιάρικο ότι και να έκανες στο EQ του ήχου πνιγόταν απ'τα μπάσα και δεν άκουγες καλά τα φωνητικά. Η καινούρια τιβί λίγων χρόνων πολύ πιο κομπλέ.

Και εδώ το ερώτημα, να παίζει ένα κομμάτι όσο γίνεται καλύτερα σε όσες περισσότερες συσκευές και σενάρια, ή δίνετε προτεραιότητα σε κάποιες?

Κοιτα να σου πω πως το βλεπω το πραγμα: Υπαρχουν μιξεις ειδικων συνθηκων :ROFLMAO:, και οι μιξεις με στοχο το καθαρα "μουσικο" αποτελεσμα. Ας πουμε οταν δουλευα σε καναλι, ηταν must να ακους τον ηχο και απο κατι monitor μικρων ιντσων που επαιζαν παντου εκει, ακριβως γιατι οι τηλεορασεις κατα κανονα δεν εχουν και τιποτα ηχεια της προκοπης, οποτε να παιρνεις χαμπαρι το τι παιζεται.

Αντιθετα, σε μιξη κλαμπισιας μουσικης εχω δει να τσεκαρεται η φαση σε 18αρια club ηχεια μπιστιγμενα στο full στο live room, ακριβως γιατι εκει ηταν ολο το ζητουμενο τα μπασα να μπουμπουνανε μεχρι θανατου.

Αυτα θα τα ελεγα σκηνικα ειδικων αποστολων :ROFLMAO: Για τις περισσοτερες περιπτωσεις ομως, ενα οσο πιο flat συστημα χωρις απαραιτητα να εχει τιποτα εξωγηινα μπασα και τετοια αρκει.

Αυτα οσο αφορα το monitoring το δικο σου. Αν τωρα ο ακροατης ακουει σε πατατες συνδεδεμενες με ενισχυτη απο fiat 131, εκει δεν μπορεις να κανεις τιποτα εσυ. Βεβαια αυτο παει στο να μπουκωνει ο ηχος, τα μπασα που αναφερεις ειναι αλλο ζητημα, ειναι επιλογη το τι ηχο και τι ενορχηστρωση θα κανεις, οι κλασσικοι ας πουμε που διπλασιαζανε αβερτα το μπασο στην οκταβα δεν ηταν κοροιδα :ROFLMAO:

χωρις απαραιτητα να εχει τιποτα εξωγηινα μπασα και τετοια αρκει.
Infrasound bass που σύμφωνα με έρευνες δημιουργεί περίεργα αισθήματα στους ανθρώπους, άγχους κτλ. Άρα κουμπώνεις ένα τέτοιο σύστημα στο τραίνο του τρόμου στο λουνα παρκ. 😂

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το home studio στην πραγματικότητα δεν είναι ο εξοπλισμός, αλλά το γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς τρέχουμε παράλληλα άλλες δουλειές και υποχρεώσεις που μας απορροφούν όλη την ενέργεια.
Αν στον ελάχιστο ελεύθερό σου χρόνο όμως είχες και ένα επαγγελματικό περιβάλλον και δε χρειαζόσουν τόσο πολύ χρόνο να μάθεις πώς μεταφράζει το κάθε σπίτι που νοίκιασες, οι μίξεις στις οποίες θα μπορούσες να φτάσεις θα σου έπαιρναν ένα κλάσμα του χρόνου που σου παίρνουν τώρα.

Αν ρωτήσουμε όλους όσους μας διαβάζουν,πιό είναι το πρώτο ψηφιακό αρχείο μουσικής που κατέβασαν στον υπολογιστή τους,αν το έχουν ακόμη και πιο είναι το πρώτο αλμπουμ βινυλίου,cd,κασέτας που αγόρασαν με τα ίδια κριτήρια,πιο πιστεύεις οτί έχει υπερισχύσει σε βάθος χρόνου?
Για μένα και για όλους της γενιάς μου ισχύει, αλλά φαντάζομαι ότι ακόμη γεννιούνται παιδιά :)

Εννοείται ότι ακόμη πουλάνε τα φυσικά μέσα, ιδιαίτερα στις όχι mainstream φάσεις. Έστω σαν merch.

Ρε σεις, καλά όλα αυτά. Εμείς χρυσά αυτιά διαθέτουμε; Εγώ δε διαθέτω.
Ούτε εγώ. Και αν κάποιος από εδώ το ισχυριστεί δύσκολα θα το πιστέψω γιατί ακούω τις home μίξεις μας και κάθε φορά που κάποιος ανεβάζει μια επαγγελματική μίξη, έστω και με τα μέτρια αυτιά μου, αντιλαμβάνομαι τη διαφορά.

Νομίζω είναι γενικά αποδεκτό ότι αν φέρω τον Hugh Padgham πχ στο δωμάτιό μου να με ηχογραφήσει/μιξάρει θα φτιάξει ένα οκ αποτέλεσμα, σίγουρα καλύτερο από εμένα και 99% καλύτερο από το αποτέλεσμα που θα έφτιαχνα εγώ στο στούντιό του.
Θα κρατήσω μια μικρή επιφύλαξη γιατί πιστεύω απόλυτα στο "you can't polish a turd" (δεν μπορείς να γυαλίσεις μια κουράδα). OK. μπορείς να τα πλακώσεις όλα στα effects και στα plugins να έχουν "άποψη" αλλά αν θες οργανικό ήχο οι χάλια πηγές θα δυσκολέψουν ακόμη και τους καλύτερους.

Την αλήθεια δυστυχώς μόνο σε pro studio μπορούμε να την ακούσουμε (που έχουν τον κατάλληλο χώρο και τα ακριβά συνήθως monitors), αυτό δεν υποκαθίσταται από κανένα daw η ai...
+1000

Δεν ειναι θεμα αληθειας, διοτι καθε ακροατης εχει τη δικη του αληθεια. Ακομα και τα pro στουντιο εχουν τη δικη τους αληθεια, δεν εχουν ολα τα στουντιο τον ιδιο ηχο στο control room, ουτε φυσικα στο live room.
Ναι ΟΚ αλλά ας μην καταργήσουμε εντελώς και κάποια αντικειμενικά κριτήρια. Αν δε συμφωνούσαμε σε τόσα πολλά εξάλλου δε θα παίζαμε όλοι με Fender, Gibson, Roland και Yamaha.

Και τι αποτελεσμα εδιναν αυτα τα στουντιο; Χαλια αποτελεσμα, διοτι οι κονσολες τοτε δεν ηταν διακοσμητικες :ROFLMAO: ηταν το Α και τι Ω του ηχου, και σε ενα προσιτο στουντιο η κονσολα ηταν και αυτη προσιτη, με οτι αυτο συνεπαγονταν για τον ηχο.
Συμφωνώ αλλά το θέμα δεν είναι "in the box ηχογράφηση 2026" vs "underground στούντιο 1995" :)

Αν δε συμφωνούσαμε σε τόσα πολλά εξάλλου δε θα παίζαμε όλοι με Fender, Gibson, Roland και Yamaha.

Fernandes, Squier και M-Audio εδώ. 😁
Καταλαβαίνω πως το λες. Όπως και την διαπίστωση ενός καθηγητή μου που ήταν και κιθαρίστας στην μπάντα μας "μουσική χωρίς μπάσο ίσον ήχος από κονσερβοκούτι". Με ένσταση στα αυτιά μου στα heavy genres με downtuning + distortion το πολύ-πολύ προσωπικά που μ'αρεσει είναι βαριά-βαριά Drop C (η C2 νότα). Σε εφτάχορδη δηλαδή. Sweet spot κάπου εκεί drop D/ drop C.

Υπαρκτο προβλημα, και με μια πρωτη ματια φαινεται να το συγχρονο DAW να μην εχει να κανει με αυτο.
Ποιό είναι το υπαρκτό πρόβλημα; Ότι το daw δεν κάνει μίξη μόνο του; Ε, οκ ούτε τη μουσική σου γράφει. (Αν και πλέον πρέπει να γίνονται και τα δύο).

Αν στον ελάχιστο ελεύθερό σου χρόνο όμως είχες και ένα επαγγελματικό περιβάλλον και δε χρειαζόσουν τόσο πολύ χρόνο να μάθεις πώς μεταφράζει το κάθε σπίτι που νοίκιασες, οι μίξεις στις οποίες θα μπορούσες να φτάσεις θα σου έπαιρναν ένα κλάσμα του χρόνου που σου παίρνουν τώρα.
Αυτό ισχύει και ισχύει με όλα. Αν πχ ζούσα στη μόντσα και είχα στη διάθεση μου μια φεράρι f something, θα ήμουν πολύ καλύτερος οδηγός απ ότι είμαι τώρα και ας μην με έπαιρναν στην f1. Παίζει ρόλο όμως και το μέχρι πού μπορεί να φτάσει κανείς για να γεμίσει τον ελεύθερό του χρόνο.

Για μένα και για όλους της γενιάς μου ισχύει, αλλά φαντάζομαι ότι ακόμη γεννιούνται παιδιά :)

Εννοείται ότι ακόμη πουλάνε τα φυσικά μέσα, ιδιαίτερα στις όχι mainstream φάσεις. Έστω σαν merch.
Νομίζω το κλειδί εδώ είναι στο τελευταίο που λες "έστω σαν merch". Εκεί έχει καταντήσει το φυσικό προιόν στο "πάρε να στηρίξεις τη μπάντα/σκηνή δίπλα στα υπόλοιπα παραφερνάλια. Και πόσο πουλάνε; 100-200 τεμάχια στην καλύτερη;
Καταλαβαίνω την μαγεία του σιντί (αν και το πρόλαβα στα τελειώματά του) αλλά πλέον δεν.

Και όπως και να χει, δεν έχει να κάνει με home studio, δεν σε εμποδίζει κανείς να φτιάξεις cd με το μάστερ που έφτιαξες σπίτι σου. Και από την άλλη, δεν είναι υποχρεωτικό να βγάλεις cd το χρυσοπληρωμένο, υπέροχο μάστερ που πλήρωσες.

Ούτε εγώ. Και αν κάποιος από εδώ το ισχυριστεί δύσκολα θα το πιστέψω γιατί ακούω τις home μίξεις μας και κάθε φορά που κάποιος ανεβάζει μια επαγγελματική μίξη, έστω και με τα μέτρια αυτιά μου, αντιλαμβάνομαι τη διαφορά.
Την μίξη του wong που έφερε σαν παράδειγμα ο nekkon όμως πού θα την κατέτασσες;

Θα κρατήσω μια μικρή επιφύλαξη γιατί πιστεύω απόλυτα στο "you can't polish a turd" (δεν μπορείς να γυαλίσεις μια κουράδα). OK. μπορείς να τα πλακώσεις όλα στα effects και στα plugins να έχουν "άποψη" αλλά αν θες οργανικό ήχο οι χάλια πηγές θα δυσκολέψουν ακόμη και τους καλύτερους.
Αυτό επίσης ισχύει 100%, είναι fact of life.
Απλά νομίζω το επίπεδο που προσφέρουν και τα τέρμα φτηνά εργαλεία πλέον απέχουν πολύ από turds. Πάντα μιλάω για home studio με τους περιορισμούς του δλδ direct midi αντε κ καμμιά φωνή (που λέει και ο manosx), δεν εννοώ να τον βάλουμε τον άνθρωπο να ηχογραφήσει big band με το μικρόφωνο του κινητού μου. Ε, με σωστά samples για drums, κανα ωραίο soft synth και τα γνωστά emulations για κιθάρες μπάσα είσαι πολύ πανω από turd.

Ε, με σωστά samples για drums, κανα ωραίο soft synth και τα γνωστά emulations για κιθάρες μπάσα είσαι πολύ πανω από turd.

Ακριβως.

Ποιό είναι το υπαρκτό πρόβλημα; Ότι το daw δεν κάνει μίξη μόνο του;

Οχι. Το υπαρκτο προβλημα ειναι οτι το να εχει το home studio πιστοτητα ηχου. Και οπως εξηγω αναλυτικα το DAW εξασφαλιζει ΤΕΛΕΙΑ πιστοτητα για ολη την αλυσιδα μεχρι το master out ( για midi και direct σημα επαναλαμβανω γραφικα :ROFLMAO: ) που οπως αναφερω ΑΥΤΟ ηταν το δυσκολο μεχρι την εξελιξη του DAW, εκει ηταν τα απλησιαστα λεφτα και οχι στα monitor και την (ανευ ηχομονωσης ) ηχοδιαμορφωση.

Συμφωνώ αλλά το θέμα δεν είναι "in the box ηχογράφηση 2026" vs "underground στούντιο 1995"

Μα ακριβως αυτο ειναι το θεμα! Ακριβως αυτα τα project studio θα αντικαταστησει κανεις με το home studio του, και μαλιστα θα τα αντικαταστησει με studio επαγγελματικων προδιαγραφων ( μαντεψτε για τι ειδους σηματων ομως :ROFLMAO:) μεχρι το master out, και θα προσπαθησει οσο γινεται καλυτερα για το περιβαλλον ακροασης. Μεχρι εκει μπορει να στοχευσει, να φτιαχνει τα προσωπικα του projects, δεν μπορει να αντικατασταθει το καθαρο pro studio οπου μπορουν να καλυφθουν 1000 διαφορετικα σεναρια με ενα home studio, διοτι home = σπιτι και οχι χωρος στουντιο. Ο χωρος και σε δευτερη φαση το προσωπικο ειναι ο περιοριστικος παραγοντας, οχι το DAW, το DAW δεν εχει σε τιποτα να κανει με την ολη υποθεση, για την ακριβεια το DAW μπορει να ειναι το ιδιο και στις δυο περιπτωσεις.

Καταλαβαίνω την μαγεία του σιντί (αν και το πρόλαβα στα τελειώματά του) αλλά πλέον δεν.
Κι αυτό έχει να κάνει. Θεωρώ ότι φυσικά μέσα ακρόασης αγοράζει κυρίως η γενιά που έχει υπάρξει κάτοχος μουσικής (και όχι απλά ενοικιαστής ή downloader).

Επίσης τα 200 αντίτυπα που (μάλλον υποτιμητικά) θεωρείς ότι θα πουλήσεις στο bandcamp, θα σου βγάλουν κοντά στα 2.000€. Για να βγάλεις 2.000€ στο Spotify, χρειάζεσαι 500.000 streams. Καλή τύχη μ' αυτό :)

Αν μιλάμε για κάποιον που δεν είναι εντελώς χομπίστας, αλλά παίζει σε μια μικρή φάση που θα κάνει και 10 live τον χρόνο, τα έξοδα θα τα βγάλουν τα cd (και γενικότερα το merch), όχι το spotify (που καλό είναι να υπάρχει).

Την μίξη του wong που έφερε σαν παράδειγμα ο nekkon όμως πού θα την κατέτασσες;
Δεν τον έχω μελετήσει και πολύ αλλά από κάποιες εικόνες, το "home studio" που έχει μου φαίνεται καλύτερο από κάποια επαγγελματικά studios στην Αθήνα. Επίσης διαβάζω ότι συνεργάζεται στις μίξεις με τον grammy awarded John Fields και το mastering το κάνει o Will Quinell στα Sterling Sound Studios. Άρα μάλλον καλό θα είναι το αποτέλεσμα.

Προηγουμένως ανέφερες και την Eilish, η οποία επίσης πουλάει το hype του hοme production αλλά όλη της η δουλειά μιξαρίστηκε από τον Rob Kinelski και έγινε mastered από τον John Greenham.

Τέλος πάντων, αυτά είναι άσχετα. Έστω ότι υπάρχει μια ισχνότατη μειοψηφία που θα κάτσει μπροστά στα JBL 305 στο σαλόνι της και θα βγάλει το άλμπουμ του αιώνα. Δεν αλλάζει κάτι σε αυτό που είπα.

Πάντα μιλάω για home studio με τους περιορισμούς του δλδ direct midi αντε κ καμμιά φωνή (που λέει και ο manosx), δεν εννοώ να τον βάλουμε τον άνθρωπο να ηχογραφήσει big band με το μικρόφωνο του κινητού μου. Ε, με σωστά samples για drums, κανα ωραίο soft synth και τα γνωστά emulations για κιθάρες μπάσα είσαι πολύ πανω από turd.
Ε καλά και γι αυτά πρέπει να τον φωνάξεις σπίτι σου; Στειλ' του τα tracks με email, και κανα midi μπας και χρειαστεί να αλλάξει καναν 'ηχο :)

Last edited:
Μα ακριβως αυτο ειναι το θεμα! Ακριβως αυτα τα project studio θα αντικαταστησει κανεις με το home studio του
Όχι το 2026. Το 2026 με ένα κλάσμα αυτών που δίναμε το '95 στα "prοject studios" μπορεί να κάνει δουλειά σε πολύ σοβαρούς χώρους.

Όχι το 2026. Το 2026 με ένα κλάσμα αυτών που δίναμε το '95 στα "prοject studios" μπορεί να κάνει δουλειά σε πολύ σοβαρούς χώρους.

Οχι, δεν μπορει. Δεν μπορει να νοικιαζει καποιος στουντιο, εστω και ενα πιο προσιτο στουντιο, για να καθεται με τις ωρες να ψαχνεται με midi προγραμματισμο, loop slicing and editing, sound design, synth programming, effect stacking, granular processing, virtual orchestral composing, modular droning :ROFLMAO: και τα ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ αλλα λιχουδιαστα :ROFLMAO: πειραματικα καλουδια της συγχρονης τεχνολογιας.

Αν απλα θελει να γραψει τη μιζερη κιθαρουλα του :ROFLMAO: OK, τοτε μπορει :ROFLMAO:

Οχι, δεν μπορει. Δεν μπορει να νοικιαζει καποιος στουντιο, εστω και ενα πιο προσιτο στουντιο, για να καθεται με τις ωρες να ψαχνεται με midi προγραμματισμο, loop slicing and editing, sound design, synth programming, effect stacking, granular processing, virtual orchestral composing, modular droning :ROFLMAO: και τα ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ αλλα λιχουδιαστα :ROFLMAO: πειραματικα καλουδια της συγχρονης τεχνολογιας.

Αν απλα θελει να γραψει τη μιζερη κιθαρουλα του :ROFLMAO: OK, τοτε μπορει :ROFLMAO:
Πηγαίνεις από το ένα άκρο στο άλλο. Δε διαφωνούμε εδώ. Εννοείται ότι όλα αυτά θα τα κάνεις σπίτι σου. Επίσης να δεχτω για πολλά είδη να γράψεις και τη μίζερη κιθαρούλα σου :sick: στο σπίτι.

Γιατί να μη δώσεις και 200€ για επαγγελματική μίξη/mastering.

Και βεβαια να δωσεις. Τα εχουμε πει αλλωστε περι υβριδικης προσεγγισης.

Ενας συμβιβασμος ειναι αλλωστε το home studio. Υπαρχει καποια αμφιβολλια για αυτο; Ή θα ελεγε καποιος σε οποιονδηποτε "ελα να φτιαξεις μουσικη με τον ταδε παραγωγαρα στην στουντιαρα" και θα του απαντουσε "οχι ευχαριστω, προτιμω το cubase essential στο laptop εικοσαετιας μου" :ROFLMAO:

Ειναι ενας συμβιβασμος, που ομως επιτρεπει ΑΠΕΙΡΕΣ ωρες διασκεδασης ιαι πειραματισμου. Τα αποτελεσματα κυμαινονται απο κατω του μετριου μεχρι εντυπωσιακα, αναλογα βασικα με το ταλεντο και τις γνωσεις του χειριστη. Παρολα αυτα, κανεις που εχει επιγνωση της πραγματικοτητας δεν αμφισβητει τις σαφως ανωτερες δυνατοτητες ενος pro χωρου και του εξειδικευμενου προσωπικου.

Καλώς χρησιμοποίησες την λέξη "χειριστής" εντωμεταξύ, γιατί από τότε που θυμάμαι PCs το "χρήστης" κάπως μου φαινόταν.

Κι αυτό έχει να κάνει. Θεωρώ ότι φυσικά μέσα ακρόασης αγοράζει κυρίως η γενιά που έχει υπάρξει κάτοχος μουσικής (και όχι απλά ενοικιαστής ή downloader).

Επίσης τα 200 αντίτυπα που (μάλλον υποτιμητικά) θεωρείς ότι θα πουλήσεις στο bandcamp, θα σου βγάλουν κοντά στα 2.000€. Για να βγάλεις 2.000€ στο Spotify, χρειάζεσαι 500.000 streams. Καλή τύχη μ' αυτό :)

Αν μιλάμε για κάποιον που δεν είναι εντελώς χομπίστας, αλλά παίζει σε μια μικρή φάση που θα κάνει και 10 live τον χρόνο, τα έξοδα θα τα βγάλουν τα cd (και γενικότερα το merch), όχι το spotify (που καλό είναι να υπάρχει).
Όχι, καθόλου υποτιμητικά (πώς θα μπορούσα; εγώ έχω πουλήσει ακριβώς 0 :ROFLMAO:) , έναν ρεαλιστικό αριθμό ήθελα να γράψω. 2000 είναι τα έσοδα αν πουλήσεις 200 φαντάζομαι, δεν είναι τα κέρδη. Αλλά, όπως και να έχει, δεν θεωρώ κακό να υπάρχει και το cd μαζί με το υπόλοιπο merch, και μάλιστα αν συμφέρει οικονομικά, πρέπει να υπάρχει. Αυτό που διαφωνώ είναι ότι η "σοβαρή" δουλειά πρέπει να βγει σε cd. To cd έχει σχέση με την ποιότητα του υλικού όση έχει και το tshirt που πωλείται δίπλα του. Αυτό ήθελα να πω.

Δεν τον έχω μελετήσει και πολύ αλλά από κάποιες εικόνες, το "home studio" που έχει μου φαίνεται καλύτερο από κάποια επαγγελματικά studios στην Αθήνα. Επίσης διαβάζω ότι συνεργάζεται στις μίξεις με τον grammy awarded John Fields στις μίξεις και το mastering το κάνει o Will Quinell στα Sterling Sound Studios. Άρα μάλλον καλό θα είναι το αποτέλεσμα.

Προηγουμένως ανέφερες και την Eilish, η οποία επίσης πουλάει το hype του hοme production αλλά όλη της η δουλειά μιξαρίστηκε από τον Rob Kinelski και έγινε mastered από τον John Greenham.

Τέλος πάντων, αυτά είναι άσχετα. Έστω ότι υπάρχει μια ισχνότατη μειοψηφία που θα κάτσει μπροστά στα JBL 305 στο σαλόνι της και θα βγάλει το άλμπουμ του αιώνα. Δεν αλλάζει κάτι σε αυτό που είπα.
Ούτε εγώ τον έχω μελετήσει ιδιαίτερα. Αναφερόμουν στις ηχογραφήσεις που έφερε στην κουβέντα ο nekkon direct από τον δρόμο. Δεν έχω ίδια άποψη για αυτές για να τις υπερασπιστώ ή οτιδήποτε, απλά την μαρτυρία του nekkon ότι του άρεσαν και το απέδωσε στα όχι χρυσά αυτιά του.

Για τη Billie my bad, έφαγα το hype. Δεν έκαναν όλη την παραγωγή σπίτι, έκαναν τη μισή για το album. Πάντως βρίσκεις υλικό της και στο spotify που λένε ότι και η μίξη είναι σπιτική (όχι το μαστερινγκ όμως).

Δεν ανέφερα αυτά τα παραδείγματα πάντως για να καταρρίψω κάτι που είπες. Ίσα ίσα αναφέρω και πρίν ότι δεν υπάρχει μια απάντηση και εξαρτάται από τα στάνταρτν του καθενός. Η άποψή σου είναι ξεκάθαρη και την βασίζεις στην εμπειρία σου ότι δεν άξιζε τον κόπο να ασχοληθείς με τα τεχνικά. Εγκυρότατη άποψη.
Και, αν και έχει γίνει το παρελθόν, το ζητούμενο δεν ήταν πώς φτιάχνεται το άλμπουμ του αιώνα.

Ε καλά και γι αυτά πρέπει να τον φωνάξεις σπίτι σου; Στειλ' του τα tracks με email, και κανα midi μπας και χρειαστεί να αλλάξει καναν 'ηχο :)
Ε, όχι βέβαια, γι αυτό δεν τον φωνάζω. Αν ήταν να δουλέψω :ROFLMAO: με τον Hugh, θα το κανόνιζα σε κανα στούντιο στο Μοντσερατ :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

2000 είναι τα έσοδα αν πουλήσεις 200 φαντάζομαι, δεν είναι τα κέρδη. Αλλά, όπως και να έχει, δεν θεωρώ κακό να υπάρχει και το cd μαζί με το υπόλοιπο merch, και μάλιστα αν συμφέρει οικονομικά, πρέπει να υπάρχει. Αυτό που διαφωνώ είναι ότι η "σοβαρή" δουλειά πρέπει να βγει σε cd. To cd έχει σχέση με την ποιότητα του υλικού όση έχει και το tshirt που πωλείται δίπλα του. Αυτό ήθελα να πω.
Ε, δε θα το βάλεις 15€ να βγάλεις ένα δεκάρικο καθαρό; 😅 😅 😅

Δε διαφωνώ φυσικά. Πώς θα μπορούσα; Όλα τα 90s επιβεβαιώνουν το αληθές 😜

Καταλαβαίνω τι λες για την ευκολία ενός επαγγελματικού χώρου, αλλά νομίζω πως η ουσία είναι στην πηγή και όχι στους τοίχους. Όταν η ενορχήστρωση είναι σωστή και τα όργανα τοποθετημένα εξαρχής εκεί που πρέπει, η μίξη γίνεται σχεδόν μόνη της. Ένας μουσικός με γνώσεις μπορεί να βγάλει αποτέλεσμα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα, γιατί η σωστή λήψη αποφάσεων στην αρχή είναι που μετράει και όχι το αν είσαι σε ακριβό στούντιο. Έχω δει μάλιστα πολλούς χώρους με τρομερό treatment και εξοπλισμό που τελικά έβγαζαν ένα αποτέλεσμα απογοητευτικό, ακριβώς γιατί το περιβάλλον από μόνο του δεν εγγυάται τίποτα αν λείπει η σωστή βάση.

Στο δικό σου χώρο έχεις την άνεση να δουλέψεις με τις δικές σου σταθερές και τον συνηθίζεις αφού εκεί ακούς για να μαθαίνεις και δημιουργείς. Τα ψηφιακά εργαλεία εξάλλου είναι τόσο δυνατά που το home studio είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο. Αν αφιερώσεις τον χρόνο που χρειάζεται και έχεις τις γνώσεις, η λεπτομέρεια που μπορείς να πετύχεις στο δικό σου περιβάλλον συχνά ξεπερνάει σε ψυχή και ποιότητα ακόμα και τις πιο ακριβές παραγωγές που γίνονται βιαστικά.

Καταλαβαίνω τι λες για την ευκολία ενός επαγγελματικού χώρου, αλλά νομίζω πως η ουσία είναι στην πηγή και όχι στους τοίχους. Όταν η ενορχήστρωση είναι σωστή και τα όργανα τοποθετημένα εξαρχής εκεί που πρέπει, η μίξη γίνεται σχεδόν μόνη της. Ένας μουσικός με γνώσεις μπορεί να βγάλει αποτέλεσμα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα, γιατί η σωστή λήψη αποφάσεων στην αρχή είναι που μετράει και όχι το αν είσαι σε ακριβό στούντιο. Έχω δει μάλιστα πολλούς χώρους με τρομερό treatment και εξοπλισμό που τελικά έβγαζαν ένα αποτέλεσμα απογοητευτικό, ακριβώς γιατί το περιβάλλον από μόνο του δεν εγγυάται τίποτα αν λείπει η σωστή βάση.

Στο δικό σου χώρο έχεις την άνεση να δουλέψεις με τις δικές σου σταθερές και τον συνηθίζεις αφού εκεί ακούς για να μαθαίνεις και δημιουργείς. Τα ψηφιακά εργαλεία εξάλλου είναι τόσο δυνατά που το home studio είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο. Αν αφιερώσεις τον χρόνο που χρειάζεται και έχεις τις γνώσεις, η λεπτομέρεια που μπορείς να πετύχεις στο δικό σου περιβάλλον συχνά ξεπερνάει σε ψυχή και ποιότητα ακόμα και τις πιο ακριβές παραγωγές που γίνονται βιαστικά.
Ok, δε συμφωνώ. Όπως και η μίξη του @WrTsXxx, έτσι και οι περισσότερες μίξεις που έχουν κάνει αυτό το έξτρα βήμα, μου ακούγονται καλύτερες.

Μετά από 15 χρόνια, αναγνωρίζω τα σπιτικά λάθη που κάνουμε οι περισσότεροι πιο εύκολα και δεν τα ακούω σχεδόν ποτέ σε επαγγελματικές παραγωγές.

Παρόλα αυτά ο καθένας έχει την άποψη του

Ας ξεκινήσουμε με κάτι βασικό,η μίξη είναι υποκειμενική,το mastering μιά μόδα που κατά καιρούς αλλάζει και η μόνη σταθερά παραμένει το recording.

To recording μπορεί να πάρει ιδιαίτερες μορφές,όπως να γράψεις ένα "καθαρό" όργανο,το οποίο μπορεί να κάνει πλέον και ο οποιοσδήποτε στο σπίτι,το να γράψεις ένα όργανο με ελαφριά επεξεργασία το οποίο ΔΕΝ μπορεί να κάνει ο κάθε ένας στο σπίτι του(γιατί δέν ξέρεις τι θα απαιτήσει μέσα στο mix),να γράψεις ένα όργανο με τα εφέ του που πάλι ΔΕΝ μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε,να γράψεις ένα όργανο και ξεχωριστά τα εφέ που θέλεις να έχει κατά την διάρκεια η σε διάφορα χρονικά σημεία ακόμα και ενάλλαγες αυτών,που πάλι ΔΕΝ μπορεί ο κάθε ένας και φυσικά να το γράψεις εξ αρχής με το απαραίτητο "βάρος" χροιά και θέση που του αναλογεί μέσα στην συγκεκριμένη μίξη,ΣΥΝΔΙΑΣΤΙΚΑ με τα άλλα όργανα.

Αυτό είναι το μεγάλο λάθος και η Ελληνική νοοτροπία,του οτι το recording είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την μίξη και η παρερμηνεία του ότι μπορεί να γίνει σε κάποιες περιπτώσεις,το καθιέρωσε σάν δεδομένο.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 15 - 20 άτομα που ξέρουν να ακουμπήσουν ένα σοβαρό EQ και έναν σοβαρό κομπρέσορα,δέν μιλάω κάν για επεξεργαστές εφέ γιατί ο αριθμός θα μειωθεί και πραγματικά μιλάμε για το οτί αυτό μπορεί να το κάνει πλέον ο κάθε Βρασίδας με μιά focusrite των 150 ευρώ στο σπίτι του?

Θα βγάλω τα ρούχα μου,θα βάλω ένα καπέλο με μύλο επάνω,θα πάρω το ποδήλατο και θα αρχίσω να κόβω βόλτες έξω στην πόλη,το κρίμα στο λαιμό σας.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back