Από τα studios στον bedroom producer — τι κερδίσαμε, τι χάσαμε;

Παντως αυτη η λογικη "ή με εμας ή με τους αλλους, και παρε και φαπες γιατι εμεις ειμαστε οι αλλοι" :ROFLMAO: δε στεκει ιδιαιτερα. Διοτι αν μιλαμε για μπαντα, που παιζει αρκετο καιρο ωστε να εχει δικο της υλικο της προκοπης κλπ, χλωμο το βλεπω να αρκεστει σε ηχογραφηση επιπεδου "τι στο καλο κανει αυτο το κουμπι". :ROFLMAO:

Μπλεκεις με τα home based DAW για να κανεις τη δικη σου μουσικη, χωρις να χρειαζεται να εχεις παρε δωσε με μπαντες. Για να μπορεις να κανεις οτι καλυτερο μπορεσεις, στο ρυθμο που μπορεις και στις ωρες που μπορεις. Και δεν εχει σημασια αν υπαρχουν καλυτεροι παραγωγοι, και εκτελεστες καλυτεροι υπαρχουν και συνθετες και τα παντα, αν ειναι να πληρωνεις ολους αυτους για να στο φτιαξουν ετοιμο, καντο κατευθειαν με το SUNO.

Μια κανονικη μπαντα θα βρει το δρομο για το στουντιο. Και εκει μπορει να γραφει σε ενα DAW παρομοιο με αυτο ενος home studio. Για το home studio ομως το DAW αυτο ΔΕΝ ειναι υποκαταστατο του Studio, δεν μπορει να ειναι, ειναι ομως στην ουσια ενα ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ, και μαλιστα το τελειοτερο μουσικο οργανο ολων των εποχων με τεραστια διαφορα απο τα υπολοιπα. Συνεπως θελει και αντιστοιχα ΠΟΛΛΑ χρονια μελετης, οχι τοσο για τις λειτουργιες του οσο για το τι μπορεις να κανεις με αυτες: Κυριολεκτικα μπορεις να κανεις ΟΤΙ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ σου, απειρες δυνατοτητες οπου μονο οι γενικοτερες μουσικες σου γνωσεις μπορουν να τιθασευσουν.

Το να υποτιμαμε τις ΑΠΕΙΡΕΣ αυτες δυνατοτητες, και να τις συγκρινουμε με ενα δωματιο με χρονοχρεωση και με καλα μικροφωνα, πολυκαναλα κλπ, με μια direct to disk κατασταση δηλαδη, ειναι ατοπο: Η μπαντα πραγματι αυτο χρειαζεται, διοτι η σκληρη δουλεια εχει ηδη γινει, τα παιξιματα εχουν στανταριστει και σρκει μονο η καταγραφη.

Αντιθετα ενα φρεσκοανοιγμενο project στο DAW του home studio ειναι ενας κενος καμβας, οπου ως υλικα μπορουμε να χρησιμοποιησουμε ΤΑ ΠΑΝΤΑ, τις κιθαρες μας, το μπασο μας, τις λουπες μας, τα virtual instrument, να σαμπλαρουμε το σκυλο μας, το καζανακι μας, :ROFLMAO: τους influencers απο το instagram, ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ, κανενας περιορισμος, και καμια αναγκη χρονικου και καλλιτεχνικου συμβιβασμου.

Τα δυο αυτα ειδη studio λοιπον, το home και το pro, εχουν καμια κοινα σημεια, αλλα στην πραγματικοτητα ειναι δυο εντελως διαφορετικα πραγματα που εξυπηρετουν εντελως διαφορετικες αναγκες. Οποιο και απο τα δυο να προσπαθησεις να αντικαταστησεις με το αλλο, you gonna have a bad time

Όπως σε ενα-δυο χρόνια δεν μπορείς να μάθεις να παίζεις ή να συνθέτεις σαν τον δίσκο που ακούς, έτσι και δεν μπορείς να μάθεις να κάνεις την ηχογράφηση να ακούγεται έτσι.
Εδώ η διαφορά είναι η εξής: Όταν μαθαίνεις να παίζεις, το ταβάνι είναι οι δικές σου δυνατότητες. Όταν μαθαίνεις μίξη/mastering, όσο παραμένεις σε home επίπεδο και untreated χώρους, το κύριο εμπόδιο είναι αυτό.

Μια άλλη διαφορά είναι ότι όταν δεν ξέρουμε καθόλου μουσική, συνήθως ξεκινάμε με κάποιον δάσκαλο. Ενω όταν πρόκειται για μουσική παραγωγή συνήθως ξεκινάμε μόνοι μας. Έτσι πολλές φορές δημιουργούνται κακές συνήθειες που μας ακολουθούν, έτσι όπως πολλές φορές συμβαίνει με το παικτικό στυλ αυτοδίδακτων σε όργανα.

Σημαντική διαφορά επίσης παραμένει το Dunning-Krueger effect. Όλοι όσοι μιξάρουν κάτι θεωρούν ότι κάτι ξέρουν, ότι τουλάχιστον έχουν ένα ανεκτό αποτέλεσμα. Στο μουσικό όργανο είναι πιο εύκολο να καταλάβεις ότι είσαι χάλια.

Με όλα τα παραπάνω, συνήθως όταν ασχοληθείς αρκετά με ένα όργανο υπάρχει σαφής εξέλιξη. Ενώ με την παραγωγή, δεν είναι καθόλου σίγουρο.

Εγώ θα αντάλλαζα πάντως τις ώρες που έχω κάτσει να κάνω παραγωγή με μαθήματα όμποε, στο δευτερόλεπτο. :)

Ίσα ένα record κι ένα play, πεντε βασικά plugins κι ένα Shure Sm57 για όλα, έτσι ώστε να κάνω μια στοιχειώδη προπαραγωγή και μετα στούντιο. Όπως το έκανα μέχρι το 2010.

Θεωρώ ότι όποιος συνεχίζει να ασχολείται και μετά απο τα 2 χρόνια, το κάνει γιατί του αρέσει σαν ενασχόληση.
Σίγουρα. Αν δε βγάζεις χρήματα και δε σου αρέσει κιόλας ο μόνος λόγος που θα μπορούσε αλλιώς να συμβαίνει είναι ως αυτοτιμωρία :)

Εδώ η διαφορά είναι η εξής: Όταν μαθαίνεις να παίζεις, το ταβάνι είναι οι δικές σου δυνατότητες. Όταν μαθαίνεις μίξη/mastering, όσο παραμένεις σε home επίπεδο και untreated χώρους, το κύριο εμπόδιο είναι αυτό.

Σωστα. Το θεμα ομως με το home studio ενος one- man- project ( το ξεκαθαρισαμε αυτο, δεν μιλαμε για γκρουπ, στην τελικη ενα γκρουπ μοιραζει τα εξοδα δια του 5 ξερω γω, χωρια ολα τα αλλα που ειπαμε μαρσαλοντραμς, εντασεις κλπ).

Λοιπον, το θεμα για το one- man- project home studio ΔΕΝ ειναι η μιξη και το mastering. Για την ακριβεια το mixing και το mastering ειναι ενα ΠΟΛΥ μικρο μερος απο τα προβληματα του να φτιαξεις μουσικη στο σπιτι μονος σου. Το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ προβλημα ειναι η συνθεση, και το αμεσως μεγαλυτερο ειναι η ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ.

Διοτι, απαξ και γινουν αυτα τα δυο σωστα, και υπαρξει και μια καλη εκτελεση ( οι συνθηκες για την οποια ειναι μαλλον καλυτερες στο σπιτι, τουλαχιστον χρονικα), και επισης υπαρξει και μια καλη καταγραφη ( εφοσον μιλαμε για virtual instrument δεν υπαρχει προβλημα στο σπιτι, οπως και για direct σημα), εφοσον λοιπον ειναι σωστα τα παραπανω, με το που σηκωσουμε απλα τα fader θα ειμαστε πολυ κοντα σε ενα καλο αποτελεσμα.

Αυτα ομως τα δυο πραγματα καλεισαι να μαθεις και να βελτιωσεις πρωτα απο ολα οταν φτιαχνεις μουσικη μονος, συνθεση και ενορχηστρωση. Εκει θα σε βοηθησει το home studio, και δε χρειαζονται ιδανικες συνθηκες ακροασης για αυτο. Η μιξη και το mastering ειναι μετεπειτα τεχνικες εργασιες ( με καποιες καλλιτεχνικες προεκτασεις προφανως) οι οποιες ομως σε τιποτα δεν μπορουν να βελτιωσουν τα περιθωρια που θα τους αφησει η δουλεια που εχουμε κανει πρωτα απο ολα στη συνθεση και την ενορχηστρωση.

Αρα καποιος που ξεκιναει, εχει ΠΟΛΥ χρονο μπροστα του για να σπαει τα μουτρα του κανοντας μουσικη που θα ακουστει ενδιαφερουσα ασχετως τονικης ισορροπιας. Αν ας πουμε ειναι κιθαριστας, θα πρεπει να μπει και στα χωραφια των κρουστων, γιατι ντραμμερ δεν υπαρχει, να μαθει να γραφει μια μπασογραμμη διοτι μπασιστας δεν υπαρχει, καποια πληκτρα κλπ. Οταν θα αρχισει να τα καταφερνει με ολα αυτα, στην πορεια μπορει να αποφασισει αν θα μπλεχτει και με τα καθαρως τεχνικα βελτιωνοντας το χωρο ακροασης, εμβαθυνοντας στο mixing process κλπ, ή θα καταφυγει και αυτος σε ενα pro studio για τις mixing και mastering εργασιες.

Αντιθετα ενα γκρουπ εχει απευθειας την επιλογη να παει σε ενα pro studio, ΑΚΡΙΒΩΣ επειδη η συνθεση και η ενορχηστρωση εχει ηδη συντελεστει ;) Και εφοσον εχει γινει αυτο, η ιδια η χρησιμοτητα του home studio για το γκρουπ περιοριζεται στα οσα περι προπαραγωγης εχουμε ηδη αναφερει.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το home studio στην πραγματικότητα δεν είναι ο εξοπλισμός, αλλά το γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς τρέχουμε παράλληλα άλλες δουλειές και υποχρεώσεις που μας απορροφούν όλη την ενέργεια. Όσο μεγαλώνεις, η κούραση συσσωρεύεται και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεις το καθαρό μυαλό που απαιτείται για να τα κάνεις όλα μόνος σου, από τη σύνθεση μέχρι το mastering. Είναι μια διαρκής πάλη με τον χρόνο, όπου συχνά η δημιουργικότητα έρχεται σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην εξάντληση της καθημερινότητας.

Πιστεύω όμως ακράδαντα ότι αν κάποιος είναι εκπαιδευμένος μουσικός και αποφασίσει να αφιερώσει τον χρόνο που χρειάζεται αποκλειστικά σε αυτό, το αποτέλεσμα μπορεί να κοιτάξει στα μάτια οποιαδήποτε επαγγελματική παραγωγή. Δεν χρειάζονται μαγικές λύσεις, αλλά σοβαρή έρευνα πάνω σε βασικές αρχές και, κυρίως, ;όπως γράφτηκε, σωστές επιλογές στην ενορχήστρωση από την αρχή. Αν ξέρεις πώς να στήσεις το κομμάτι σου και πώς να τοποθετήσεις τα όργανα σωστά, το home studio παύει να είναι ένας συμβιβασμός και γίνεται ένα πανίσχυρο επαγγελματικό εργαλείο στα χέρια σου

"Γράφουμε στο υπνοδωμάτιο,τουαλέτα,μιξάρουμε σαλόνι,του κάνουμε mastering,το ακούμε σε διάφορες πηγές,είναι σκατά,ψάχνουμε και αγοράζουμε ένα hardware η software που πιστεύουμε οτί θα μας κάνει καλύτερους και επαναλαμβάνουμε."

Αυτός είναι ο κύκλος ζωής ενός bedroom μουσικού παραγωγού και σπάνια κάποια στιγμή να βγεί πεταλούδα από αυτήν την ιστορία,αλλά έχει και αυτό την φάση του και νομίζω οτί κάτι θα σου δώσει και αυτό σαν εμπειρία.

Η τεράστια διαφορά,κατά την προσωπική μου γνώμη,σε ένα home studio και ένα ειδικευμένο επαγγελματικό,είναι η εγγραφή,κατά την οποία ακόμη και αν διαθέτεις μια σχετική εμπειρία για να το κάνεις στο σπίτι μόνος,έχεις μεγαλύτερο περιορισμό επιλογών και μόνο ένα ζευγάρι αυτιά για να το πράξεις και να πάρεις αποφάσεις που θα τυπώσεις,σκεφτόμενα πάντα πρώτα σαν μουσικός και μετά σαν τεχνικός/παραγωγός συνήθως.

Ελάτε λίγο πιο κοντά στην οθόνη να αναλύσουμε κάτι βασικό.

Οταν βάζουμε έναν δίσκο των Rolling Stones,τι ακούμε?
Τους ίδιους τους μουσικούς και τον τραγουδιστή?
Οχι.
Πρώτα ακούμε τον χώρο που είναι μέσα οι Rolling Stones,μετά τον εξοπλισμό που έγινε η καταγραφή,τους τρόπους και τις αποφάσεις που έγιναν κατά την διάρκεια της και τελευταίους τους μουσικούς με τον εξοπλισμό τους.

Εμβαθύνοντας κι άλλο στο πόσο ένα καλό studio/ανθρώπινο δυναμικό μπορεί να παίξει ρόλο,θα ήθελα να φέρω και σάν παράδειγμα το βασικό θέμα της κιθάρας από το satisfaction,το οποίο δέν είναι η καταγραφή του πλήρες εξοπλισμού του kith όπως το έπαιξε στο σπίτι του,αλλά ένα ηχητικό προιόν studio το οποίο φυσικά και μπορεί να περιλαμβάνει και κομμάτια του εξοπλισμού του(ένα pedal,κιθάρα,ενισχυτή π.χ),αλλά μετά ακουληθεί άλλη προκαθορισμένη διαδρομή,η οποία έγινε σε συνδιασμό με άλλα εγγεγραμμένα όργανα,ωστέ να δένει εξ αρχής και να έχει το δικό του χώρο μέσα στην μίξη,χώρις να χρειάζονται κόλπα καράτε για να το "βάλεις" και να το "φτιάξεις" στην συνέχεια.
Με απλά λόγια,τον συγκεκριμένο ήχο της κιθάρας που παίζει το βασικό θέμα με το maestro fuzz,όπως το ακούμε και εμείς στην εγγραφή,o Κith R παίζει να τον άκουσε πρώτη φορά την ημέρα της εγγραφής.
Αυτό κάνει ένα σοβαρό στούντιο,πας με έναν ήχο που έχεις στο μυαλό σου,αλλά αυτό αναλαμβάνει να τον κάνει αυτό που πρέπει,συνδιαστικά με τα άλλα όργανα.

Δέν πιστεύω να έχει κανείς την εντύπωση οτί πήγαινε ντράμερ στον Albini και του έλεγε τις προσωπικές του προτιμήσεις στο σέτ η τί ήχο θα ήθελε να έχει?

Αυτό στο σπίτι μπορείς να το έχεις μόνο σε μία περίπτωση,αλλα θα χρειαστείς ένα φαναράκι,ένα φτυάρι και να κουβαλίσεις τον Steve στο στούντιο που έχεις εκεί.

Μεγάλη απώλεια.

Τα direct και τα αποτελέσματα του "το φτιάχνω μετά",είναι η κύρια αιτία που σήμερα υπάρχει είτε βαρετή αντιγραφή προγενέστερου υλικού που προσπαθούμε να πλησιάσουμε ηχητικά,χωρίς όμως να έχουμε λάβει υπόψην μας παικτικά πώς θα ακουστεί αυτό μετά την προσθήκη κάποιων εφέ,είτε σε ανομοιομορφία εγγραφών οπού θα χρειαστεί να προσαρμόσουμε τις καλύτερες στην χειρότερη που έχουμε στη διάθεση μας,με τα αναμενώμενα φυσικά αποτελέσματα,είτε σε χρήση εξοπλισμού με "ασφαλές" ηχητικό χαρακτήρα (plugins,profilers,vsts,virtual amps κ.α) που δέν εχουν κανέναν προσωπικό χαρακτήρα και πάλι πρέπει να προσαρμοστούμε στο αποτέλεσμα που θα μας δώσουν,ενώ μάστιγα αποτελεί και το ότι αν ακούσεις 50 metal κιθαρίστες σήμερα,έχουν όλοι το ίδιο ήχο στο τέλος της παραγωγής,που και αυτή με την σειρά της μοιάζει με άλλες 500 του είδους.

Οσοι κάνετε τώρα την αρχή,δώστε μεγάλη σημασία σας παρακαλώ στις εγγραφές,γιατί όσο καλύτερες τόσο πιο εύκολα τα μετά,αν δέν υπάρχει ρευστό αλλά είστε λίγο εμφανίσημοι,3 μέρες στο κρύο και όταν τρέχουν οι άλλες από τα φανάρια τρέχουμε και εμείς,κάντε την θυσία,αλλά μετά μπορείτε να κάνετε εγγραφές σε ένα επαγγελματικό studio που ξέρει τι κάνει!
Στο σπίτι τα γνωστά,αφήστε τον πιό έμπειρο να κάνει την μίξη,εσείς εκεί δίπλα να λέτε ότι σας έρθει στο κεφάλι,να ανοίγετε και λίγο τα παράθυρα να μπαίνει καθαρός αέρας,μέχρι να τσακωθείτε και το στείλετε τελικά για mix & mastering.

Υπεύθυνος για τον ήχο της κιθάρας στο satisfaction είναι ο Ian Stewart,πρώην κιμπορντίστας και ο μοναδικός με τεχνικές γνώσεις,αφου οι άλλοι αφιέρωναν χρόνο στο να πρόβαρουν φτερούγες απο είδη άγριων πτηνών στα καμαρίνια.

aqr2vy.jpg

Μουσική μπορείς να φτιάξεις και στην τουαλέτα σου σήμερα,με ένα κινητό στο χέρι,απλά κανείς δέν πρόκειται να την ακούει όχι 50 χρόνια μετά,αλλά την επόμενη ημέρα.
Τα 100 cd που έκαψε ο φίλος μας,είναι το μόνο πράγμα που εκτός από το εικαστικό και ηχητικό κομμάτι που περιλαμβάνουν,προσφέρουν και μία διαχρονικότητα,λειτουργώντας σαν στοιχείο υπενθύμισης.

αλλά μετά ακουληθεί
...ορίστε μερικά προτερήματα που έχει ας πούμε και το γραπτό κείμενο.Το διαβάζεις την επόμενη το πρωί και λές ναι,τελικά εχω δυσλεξία.
Το σωστό είναι ακολοθεί.

Το να καψεις τη μουσικη σου σε CD, δεν εξασφαλιζει καμια διαχρονικοτητα.

Για την ακριβεια, ουτε το καλο στουντιο την εξασφαλιζει.

Κανενος ειδους εξοπλισμος δεν την εξασφαλιζει. Ειναι απειρα τα παραδειγματα αρτιων παραγωγων με μηδενικο καλλιτεχνικο αποτελεσμα. ΑΝ μπορεσει καποιος να κανει διαχρονικη μουσικη, και ειναι μεγαλο αν αυτο, θα οφειλεται ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ του δημιουργου, και οχι στα μεσα. Και εχουμε και για αυτο απειρα παραδειγματα απο μετριες παραγωγες που εδωσαν κλασσικα κομματια.

Αλλωστε τα μεσα και οι παραγωγες εχουν βελτιωθει ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ στην εποχη μας, για οσους καλλιτεχνες εχουν ακομα μεγαλα budget σιγουρα, παρολα αυτα ουτε στο μικρο δαχτυλακι δε φτανουν τα διαμαντια των 60ies και των 70ies, που πολλα απο αυτα φτιαχτηκαν με τετρακαναλα :ROFLMAO: Δεν ειναι θεμα μεσων, αν εχεις την κομματαρα θα "περασει" μια χαρα. Αν ομως εχεις τη σαπουνοφουσκα, οτι και να κανεις διαχρονικο δε γινεται.

Το αυτι του ανθρωπου συγχωρει την ηχητικη ατελεια, ειναι φτιαγμενο για να το κανει αυτο. Το μηδενικο ενδιαφερον παλι, εστω και σε viral meme στυλ π.χ. "φερτο", δεν το συγχωρει.

Το να καψεις τη μουσικη σου σε CD, δεν εξασφαλιζει καμια διαχρονικοτητα.
Αν ρωτήσουμε όλους όσους μας διαβάζουν,πιό είναι το πρώτο ψηφιακό αρχείο μουσικής που κατέβασαν στον υπολογιστή τους,αν το έχουν ακόμη και πιο είναι το πρώτο αλμπουμ βινυλίου,cd,κασέτας που αγόρασαν με τα ίδια κριτήρια,πιο πιστεύεις οτί έχει υπερισχύσει σε βάθος χρόνου?

Αυτό θέλω να πώ,γιατι πολύ απλά το ένα εχει φυσική υπόσταση,ενω το άλλο καμία.
Αν το θέλεις και ανεξαρτήτος ποιότητας περιεχομένου.

Αν μας διαβάζει κάποιος απο τους καθηγητές φυσικής που είχες Μάνο μου,σε βλέπω να διαβάζεις όλο το καλοκαίρι και να ξαναδίνεις τον Σεπτέμβριο.
Δίπλα θα είμαι,να γράφω έκθεση.
...ακουλοθεί μήπως?

Αν ρωτήσουμε όλους όσους μας διαβάζουν,πιό είναι το πρώτο ψηφιακό αρχείο μουσικής που κατέβασαν στον υπολογιστή τους,αν το έχουν ακόμη και πιο είναι το πρώτο αλμπουμ βινυλίου,cd,κασέτας που αγόρασαν με τα ίδια κριτήρια,πιο πιστεύεις οτί έχει υπερισχύσει σε βάθος χρόνου?

Αν μας διαβάζει κάποιος απο τους καθηγητές φυσικής που είχες Μάνο μου,σε βλέπω να διαβάζεις όλο το καλοκαίρι και να ξαναδίνεις τον Σεπτέμβριο.
Δίπλα θα είμαι,να γράφω έκθεση.
...ακουλοθεί μήπως?
Και τί να λέει αν θυμάσαι το πρώτο σου cd ή το πρωτο σου mp3?

Πάω στοίχημα αν σε ρωτήσω ποιό είναι το αγαπημένο σου τραγούδι δεν θα σκεφτείς καν σε τί φορμάτ το έχεις και απλά θα απαντήσεις όποιο σου έρθει είτε το έχεις ακούσει περισσότερο στο ράδιο, είτε σε κασέτα, είτε σε cd, είτε σε mp3.

Τώρα αν ο στόχος είναι πώς θα θυμηθεί πιό εύκολα ο τάδε το μέτριο υλικό που έβγαλα μετά από 20 χρόνια, ναί πιθανό να έχεις δίκιο, το cd θα του θυμίζει πολύ πιο έντονα τα ευρώ που ξόδεψε για να το αγοράσει από το να το έχει σε wav σε κάποιον ξεχασμένο σκληρό ή να το άκουσε μια φορά στο cloud. Το θέμα όμως δεν είναι να κάνεις εντύπωση με το φορμάτ, αλλά με το υλικό σου (του οποίου υλικού η μίξη και τα τεχνικά είναι δομικά στοιχεία).

Ρε σεις, καλά όλα αυτά. Εμείς χρυσά αυτιά διαθέτουμε; Εγώ δε διαθέτω. Ομολογώ ότι μου αρέσουν πολύ οι παραγωγές του Cory Wong που γράφει καρφί στην κάρτα ήχου του και κάνει mastering με ακουστικά στο δρόμο στη μέση από περιοδεία του. Και τον παραδέχομαι

Ρε σεις, καλά όλα αυτά. Εμείς χρυσά αυτιά διαθέτουμε; Εγώ δε διαθέτω. Ομολογώ ότι μου αρέσουν πολύ οι παραγωγές του Cory Wong που γράφει καρφί στην κάρτα ήχου του και κάνει mastering με ακουστικά στο δρόμο στη μέση από περιοδεία του. Και τον παραδέχομαι
Εγώ διαθέτω. Έχω το απόλυτο μουσικό αυτί. Όποιος δεν το πιστεύει με δοκιμάζει αλλά πλέον δεν το κάνω τσάμπα. 20 ευρώ εισιτήριο κόβω. :D

Αυτό που λες όμως Nekkon δεν δειχνει ότι σου αρέσουν οι μέτριες παραγωγές γιατί δεν έχεις χρυσά αυτιά. Μάλλον δείχνει οτι ο Wong έχει ικανότητες να κάνει "καλή" παραγωγή καρφί στο δρόμο. (Βέβαια καλού κακού, δώσε το 20αρικο στον cos να έχουμε και μια εμπεριστατωμένη άποψη:ROFLMAO::ROFLMAO:)

Νομίζω είναι γενικά αποδεκτό ότι αν φέρω τον Hugh Padgham πχ στο δωμάτιό μου να με ηχογραφήσει/μιξάρει θα φτιάξει ένα οκ αποτέλεσμα, σίγουρα καλύτερο από εμένα και 99% καλύτερο από το αποτέλεσμα που θα έφτιαχνα εγώ στο στούντιό του.

Το θέμα όπως είχε ξεκινήσει νομίζω ήταν το εξής: Έχεις φάει χ ατελείωτο χρόνο να μάθεις ένα όργανο κλπ κ έχεις καταλήξει με κάποιο υλικό που θα ήθελες να βγάλεις προς τα έξω. Αξίζει τον κόπο να επενδύσεις τον χρόνο και χρήμα που χρειάζονται τα τεχνικά ή πήγαινε σε στούντιο κατευθείαν να το αναλάβουν οι επαγγελματίες;

Καμια σχεση.

Προσωπικα ας πουμε εχω χαρισει ή εχω πεταξει στα σκουπιδια το 99% των "φυσικης υποστασης" μεσων που ειχα. Τα ελαχιστα που εχουν απομεινει ειναι καταχωνιασμενα σε αποθηκες.

Αντιθετα, εχω σε υπερπολυτιμη θεση και 4απλο back up τις digital εκδοχες απο αυτα που με ενδιαφερουν. Τα δε "αμεσης αναγκης" υπαρχουν και στο PC και το κινητο για αμεση προσβαση.

Αν ακουσω κατι που με ενδιαφερει, αμεσως θα κατεβει και αυτο εκει. Το να αγορασω το σουβερ- απωθητικο ωδικων πτηνων δε μου λεει τιποτα, αντιθετα αν βρεθει κατι τετοιο στα χερια μου, και κατα καιρους μου δινουν διαφορα δισκακια επιδοξοι δημιουργοι "διαχρονικης μουσικης" :ROFLMAO:, ειναι καταδικασμενο να σκονιζεται χωρις να το ακουσω. Βαριεμαι. :ROFLMAO:

So much for CDs.

Το θέμα όπως είχε ξεκινήσει νομίζω ήταν το εξής: Έχεις φάει χ ατελείωτο χρόνο να μάθεις ένα όργανο κλπ κ έχεις καταλήξει με κάποιο υλικό που θα ήθελες να βγάλεις προς τα έξω. Αξίζει τον κόπο να επενδύσεις τον χρόνο και χρήμα που χρειάζονται τα τεχνικά ή πήγαινε σε στούντιο κατευθείαν να το αναλάβουν οι επαγγελματίες;
Το θέμα αυτό έχει σαφής απάντηση,την οποία με τον ένα η τον άλλο τρόπο αρκετά μέλη έχουμε ήδη απαντήσει.
Αν το σηκώνει η τσέπη σου πήγαινε σε στούντιο,αν όχι μόνο σου.
Αναλύω σε προηγούμενο post τους λόγους που άν κάποιοι άνθρωποι που έχουν μπεί σε μπλουζάκια που τα φοράει ο κόσμος,αν προσπαθούσαν να βγάλουν αυτό το λογότυπο μόνοι τους και άν προσπαθούσαν να κάνουν τα πάντα και να κυκλοφορήσουν το υλικό τους μόνοι τους,δέν θα τους ήξερε ούτε η μάνα τους.
Μην σκεφτείτε κάν την ιδέα του οτι δέν είχαν τις ευκολίες που έχουμε σήμερα στο σπίτι μας,γιατί αρκετοί από αυτούς είχαν ακριβώς ότι περιελάμβανε ένα στούντιο της εποχής,στην κατοχή τους.

Τώρα αν ο στόχος είναι πώς θα θυμηθεί πιό εύκολα ο τάδε το μέτριο υλικό που έβγαλα μετά από 20 χρόνια, ναί πιθανό να έχεις δίκιο, το cd θα του θυμίζει πολύ πιο έντονα τα ευρώ που ξόδεψε για να το αγοράσει από το να το έχει σε wav σε κάποιον ξεχασμένο σκληρό ή να το άκουσε μια φορά στο cloud.
Αυτό,αν και θα αφαιρούσα την λέξη μέτριο.
Προσωπικα ας πουμε εχω χαρισει ή εχω πεταξει στα σκουπιδια το 99% των "φυσικης υποστασης" μεσων που ειχα. Τα ελαχιστα που εχουν απομεινει ειναι καταχωνιασμενα σε αποθηκες.
Το να πετάξει στα σκουπίδια κάποιος ένα φυσικό μέσο,όσο μέτριο η κακό είναι μουσικά,δέν περνάει απο το μυαλό μου οτί θα το κάνει σε κάτι που θεωρεί καλό,είναι πιό δύσκολη απόφαση από το να κάνει δεξί κλίκ και delete.
Αν κάποιος δέν το βάλει στα σκουπίδια και το χαρίσει,όπως λές,παύει να υπάρχει σε εσένα αλλά συνεχίζει να υπάρχει σε κάποιον άλλο.

Την αλήθεια δυστυχώς μόνο σε pro studio μπορούμε να την ακούσουμε (που έχουν τον κατάλληλο χώρο και τα ακριβά συνήθως monitors), αυτό δεν υποκαθίσταται από κανένα daw η ai...

Την αλήθεια δυστυχώς μόνο σε pro studio μπορούμε να την ακούσουμε (που έχουν τον κατάλληλο χώρο και τα ακριβά συνήθως monitors), αυτό δεν υποκαθίσταται από κανένα daw η ai...

Δεν ειναι θεμα αληθειας, διοτι καθε ακροατης εχει τη δικη του αληθεια. Ακομα και τα pro στουντιο εχουν τη δικη τους αληθεια, δεν εχουν ολα τα στουντιο τον ιδιο ηχο στο control room, ουτε φυσικα στο live room.

Και βεβαια, ακομα και αν εφτιαχνες ενα control room σε επιπεδο pro studio, μετα παλι θα γλυκοκοιταζες την ακουστικη των mastering studios :ROFLMAO: Και θα ελεγες οτι εκει ειναι η αληθεια και οχι στους sex pistols.

Για να φτιαξεις τη μουσικη σου ομως, εφοσον ξαναλεω μιλαμε για MIDI και Direct σημα, αρκει μια αξιοπρεπη ηχητικη αποδοση. Οταν γνωριζεις τα.ορια της, και ξερεις καποια πραγματακια, ενα αποτελεσμα αξιοπρεπες θα κανεις. Δουλειες σαν του cosdr και αλλων παιδιων εδω μεσα το δειχνουν ξεκαθαρα. Αν τωρα θελεις να φτασεις και τον hans zimmer με 2 χιλιαρικα budget τι να πω :ROFLMAO: Αυτο δεν παιζει, αλλα μουσικουλα να ακουσει καποιος και να γουσταρει ναι, γινεται.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back