- Πόντοι
- 38
Tι εννοείς sentimentally? Aυτό είναι και το ζητούμενο! Για εμένα οι δυναμικές στο παίξιμό μου είναι κεφαλαιώδους σημασίας, και δεν μπορώ να διανοηθώ ούτε το παίξιμό μου φλατ, ούτε της μπάντας. Δίνω τρομερή σημασία και στις ομαδικές και αρμονικές δυναμικές του συνόλου, σε σημείο ορισμένες φορές να κάνω παρατηρήσεις σε στυλ μαέστρου, απλούστατα γιατί ενώ εγώ πάντα τοποθετούμαι ανά πάσα χρονική στιγμή στο σημείο έντασης που παίζουν οι άλλοι (εκτός αν πρέπει να πεταχτώ λίγο πάνω για κάποια μελωδική γραμμή ή ψιλοσόλο, τρομάρα μας), οι υπόλοιποι πολλές φορές είναι κλασσικά στα "τέτοια" τους και θάβουν τα πάντα. Και να πει κάποιος πως τους λείπει η μουσική παιδεία? Ο ένας καφρομπασίστας μου έχει πτυχίο κλασσικής και διδάσκει... Είναι πολύ συνηθισμένο σημείο διαφωνίας, και μάλιστα μεγάλης.blue είπε:Ενα απο τα ελάχιστα πράγματα που σκάμπασα στο ωδείο που πηγα 2 χρόνια για σαξόφωνο ήταν ο έλεγχος των δυναμικών. Όταν η συνομήλικη δασκάλα μου με μάλωνε (μεγαλες στιγμες) για τον καφροτρόπο που φυσάω κάθισα και το έφτιαξα. Μετά το έβαλα αυτό στην κιθάρα τόσο έντονα που παρατήρησα σε κάποιες ηχογραφήσεις πρόβας οτι δεν ακούγομαι. Το πρόβλημα ήταν οτι την ώρα που έπαιζα "ενιωθα" οτι παίζω πολυ sentimentally και αυτο θα ακουστει.
Όλη η προσοχή αυτή προέρχεται μάλλον από έναν υπερσπάνιας ποιότητας καταπληκτικό δάσκαλο που είχα στο φλάουτο, ο οποίος με μάθαινε με μαγικό τρόπο πώς να τιθασεύω το παίξιμο αυτού του ανατριχιαστικά δυναμικού οργάνου, και από την εμπειρία μου στις δυναμικές μέσα σε ορχήστρα που ανεβάζαμε αρκετά έργα. Στην κιθάρα είμαι σίγουρα κουλός, αλλά περνώντας τα πρώτα μου χρόνια αποκλειστικά με ακουστική και αρκετά λάιβ δεν είχα καμία επαφή με ηλεκτρική, πέρα από το γρατζούνισμα με εξοπλισμούς φίλων. Γιατί το αναφέρω αυτό? Για να σας υπενθυμίσω την πρώτη σκέψη όλων των ακουστικών που περνάνε σε ηλεκτρική: πως είναι πολύ πιο εκτεθειμένοι αφού αυτομάτως το "τουσέ" έχει γίνει πολύ πιο απαιτητικό (και δεν συζητώ καν πόσο απαιτητικό είναι το "τουσέ" χωρίς κομπρέσσορα).
Σκεφτόμουν επίσης Blue πως μια καλή ηλεκτρική έχει πολύ μεγάλο εύρος στις δυναμικές και στους ήχους που μπορεί να βγάλει (ίσως και μεγαλύτερη από μια ακουστική), πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μια strat που κατά τη γνώμη μου είναι η μόνη κιθάρα που στους δυο αυτούς συγκεκριμένους τομείς είναι το απόλυτο σημείο αναφοράς. Αυτά τα θυμάμαι και κάθε φορά που βλέπω πχ. τον Beck ή τον Eric Johnson, που την τεχνική των διαφορετικών δυναμικών και ήχων την έχουν ανάγει σε επιστήμη. Έχεις παρατηρήσει ακόμη και ΧΩΡΙΣ αλλαγή μαγνήτη πόσους χιλιάδες διαφορετικούς ήχους βγάζουν με την γωνία της πένας, το σημείο που θα χτυπήσουν την χορδή, τις απειροελάχιστες αλλαγές στη δύναμη, τα μικρά prebends εδώ κι εκεί κλπ? Αυτά δεν τα έχω συναντήσει ποτέ σε τέτοιο βαθμό σε ακουστική.