Αναβαθμίζοντας μια Gibson SG Standard...

Έκτορας

Δυνατό μέλος
Πόντοι
963
...γιατί ο εχθρός του καλού, είναι το καλύτερο. Και γιατί πιστεύω βαθιά στις αναβαθμίσεις ή και στο customisation που λένε ενός καλού οργάνου, για να το κάνεις ακόμα καλύτερο ή για να το φέρεις πιο πολύ στα μέτρα σου, στις δικές σου ανάγκες. Είναι μια διαδικασία στην οποία μπήκα και στο παρελθόν, αναβαθμίζοντας την επίσης Gibson LP Studio μου, και το αποτέλεσμα θεωρώ ότι ήταν απόλυτα επιτυχημένο, ανταμείβωντάς με μια κιθάρα η οποία θα μείνει κοντά μου για πάρα πολλά χρόνια και θα παίζει και θα ακούγεται, όπως εγώ θέλω.

Για να δούμε λοιπόν, τί έχω αλλάξει στην SG, που αγόρασα πριν ένα χρόνο περίπου.

Η πρώτη αναβάθμιση ήταν Schaller Strap Locks ( https://www.thomann.de/intl/schaller_s_locks_bc.htm ) , σχεδόν άμεση, με την αγορά. Για μια κιθάρα με ξεκάθαρο neck dive ( αν και διορθώνεται αυτό, με την σωστή ζώνη), είναι κάτι που με κάνει να ανησυχώ λιγότερο. Αυτή είναι αναβάθμιση που έχει γίνει αυτόματα σε όλες τις κιθάρες μου.

Η δεύτερη ήταν να αντικατασταθούν τα αξιοπρεπή Grover tuners της κιθάρας, με locking Gotoh ( https://www.thomann.de/intl/gotoh_sg301_20_mg_t_locking_3l_3r_c.htm ), κάτι το οποίο συζητήθηκε και σε προηγούμενο νήμα. Όχι εντελώς απαραίτητη αναβάθμιση, ομολογώ, αλλά σαφής αναβάθμιση, σε ταχύτητα στις αλλαγές χορδών (που βαριέμαι) αλλά και σε ακρίβεια / αίσθηση κουρδίσματος.

Και τώρα το main course, και το σημείο της κιθάρας που σήκωνε σαφή βελτίωση: μαγνήτες. Εγώ και οι 490s που ήρθαν stock, παρά τις πολύ μεγάλες προσπάθειές μου να πάρω το μέγιστό τους, ποτέ δεν τα πήγαμε καλά. Δεν είναι μόνο το piercing EQ που θεωρητικά ψιλο-διορθωνόταν με EQ adjustments στα πετάλια κλπ. , αλλά κυρίως το ατελείωτο κομπρεσάρισμα που είχαν. Οι 490s δεν άκουγαν καθόλου στις δυναμικές της πένας και έβρισκα ότι ήταν αξιοπρεπείς μόνο σε καταστάσεις με πολύ gain, και πάλι χωρίς να μιλάμε για μοντέρνο ήχο ή για ρυθμικό παίξιμο, αλλά κυρίως για lead. Όπως (δεν) λένε και στο χωριό μου, ο ορισμός του one-trick-pony. Αλλά το θέμα των μαγνητών ήταν σε συνάρτηση με τα PCB-based ηλεκτρονικά της κιθάρας μιας και οι μαγνήτες ήταν ενωμένοι με quick connect. Τα οποία ηλεκτρονικά έτσι και αλλιώς δεν με ενθουσίαζαν με την απόκριση και λειτουργία τους (αναφέρω την σύγκριση με την LP Studio, στην οποία τα CTS pots λειτουργούν υποδειγματικά). Άρα έπρεπε (ή ήθελα) να τα αλλάξω όλα μαζί.

Το "βασάνισα" πολύ καιρό το θέμα των μαγνητών, μέχρι να βρω κάτι που στο αυτί μου ταίριαζε με το πώς θέλω μια SG να ακούγεται και ταυτόχρονα να μην υπάρχει μεγάλη ομοιότητα με τους μαγνήτες στις άλλες 3 κιθάρες μου με humbuckers. Κατέληξα στους Tonerider Birmigham( https://tonerider.com/products/birmingham?variant=40072470036616 ). Αξίζει εδώ να αναφέρω το εξαιρετικότατο customer service από την Tonerider: το πρώτο σετ που μου έστειλαν, αν και είχε tracking, μάλλον χάθηκε και η εταιρεία μου έστειλε χωρίς καμία έξτρα χρέωση, και με άλλη ταχυδρομική εταιρεία, ένα νέο σετ, το οποίο ήρθε κανονικά. Πραγματικά εντυπωσιακή απόκριση και εξυπηρέτηση. Θα γράψω πιο αναλυτικά για τους μαγνήτες σε άλλο post.

Τέλος, για τα νέα ηλεκτρονικά, επιλέχτηκε αυτό το σετ από Mojotone , με σκοπό να κάνω την εγκατάσταση και όλη αλλαγή μόνος μου (και αυτό τον καιρό δεν έχω καν κολλητήρι):
.

Μια φωτογραφία με τους Toneriders εγκατεστημένους:

SG.jpg

Μπορεί να προσέξει κανείς ότι το Nickel (που σκόπιμα επέλεξα) στα καπάκια των μαγνητών, έχει ήδη ξεκινήσει να φθείρεται (όπως θέλω να κάνει) ενώ το chrome φινίρισμα της γέφυρας και του tailpiece φαίνεται καινούριο. Το οποίο μας οδηγεί και στο meme της ημέρας:

RIGHT.jpg

;)

Καλορίζικα, αν μπορώ να βοηθήσω, από γέφυρες η abm μου έχει κάνει πολύ καλή εντύπωση, αν και δεν την έχω ακούσει ακόμα.
Το meme θα το χρειαστώ....

Κούκλα !
Οι Toneriders είναι πολύ αξιόπιστοι μαγνήτες
Τον neck γιατί τον έχεις τέρμα κάτω ;

Κούκλα !
Οι Toneriders είναι πολύ αξιόπιστοι μαγνήτες
Τον neck γιατί τον έχεις τέρμα κάτω ;

Thanks!
Για να ισορροπήσω τις εντάσεις των δύο μαγνητών. Ο neck έχει πιο έντονο midrange και ακούγεται πιο «γεμάτος» και έντονος.
Βασικά ξεκίνησα και με τους δύο χαμηλά και ψήλωσα τον bridge για να τοὺς ισορροπήσω.

Με γειες μάστορα.
Καλά παιξίματα!
Τον bridge τον έβαλες ανάποδα;
Προς τη γέφυρα δεν έπρεπε να κοιτάζουν οι βίδες;

Out of phase\Μαγνητικό phase reversal φαντάζομαι. Αν όχι σωστή παρατήρηση, αν και δειχνουν ποιο ωραία ετσι γενικά!

Out of phase\Μαγνητικό phase reversal φαντάζομαι. Αν όχι σωστή παρατήρηση, αν και δειχνουν ποιο ωραία ετσι γενικά!

Σωστά. Σε φάση πειραματισμού και έτσι. Οχι πως έχει ιδιαίτερη σημασία, κυρίως με έναν από τους δύο παίζω, αλλά είπα να το δοκιμάσω.

Προτιμώ τις κιθάρες που είναι όπως τις γουστάρω από κατασκευής αλλά και οι βελτιώσεις είναι μέρος της φάσης, αν σε ευχαριστεί η διαδικασία και το αποτέλεσμα άλλαξε της τα φώτα...

για παράδειγμα δεν θα άλλαζα μαγνήτες στη strat που έχω γιατί ότι και να βάλω θα χάσω τους ήχους που βγάζει τώρα και μου αρέσουν. Αλλά γουστάρω και ήχους που δεν βγάζει η συγκεκριμένη strat γι' αυτό και κοιτάω για μια νέα κιθάρα, όχι να αλλάξω τα φώτα σε αυτή

Άγιε αν κάτι σου αρέσει όπως είναι, το κρατάς ως έχει κι όπως λες αγοράζεις κάτι άλλο για α έχεις τα έξτρα.
Οταν το όργανο είναι καλό και πιστεύεις ότι μπορείς να πάρεις παραπάνω, μπαίνεις στο τριπάκι.

Ειμαι σε μια περίεργη κατάσταση που θα θελα να μπορώ να πάρω το τέλειο απ' το εργοστάσιο, αλλά τελικά πάντα καταλήγω σε αλλαγές.

Αυτό όπου δε θα έκανα με τίποτα, είναι μοντες στη δομή του οργάνου.
Ρουταρισμα για μαγνήτες κτλ, άλλου τυπου γέφυρες κτλ.

Διαφορετικά ακόμα και ξύλα να αλλάξεις, fair game μου φαίνεται!

Γενικά ακόμα και σε εργοστασιακά custom shop μοντέλα, δεν εγκαθιστούν top tier hardware.
Οπότε χαμένος δε θα βγει απ' τα upgrades.

Να σημειώσουμε ότι όλα τα mods είναι full reversible, μισή ωρίτσα δουλειά και η κιθάρα ξαναγίνεται stock. Όχι πως έχω πρόθεση να την πουλήσω, απλά για να μην πει κάποιος : "πωωω, κατέστρεψες την μεταπωλητική της αξία!".

Τι στιλ μουσικής σου βγάζει να παίζεις;

Τι στιλ μουσικής σου βγάζει να παίζεις;

Μου αρέσει πολύ η ερώτηση, γιατί ο τελικός σκοπός αυτός είναι, η δημιουργία ήχων που μας ευχαριστούν. Το θέμα δεν είναι το εργαλείο, είναι η μουσική.

Τώρα είναι μια κιθάρα με κλασική blues-rock κατεύθυνση. Τον λίγο χρόνο που κατάφερα να παίξω αυτή την εβδομάδα, χαίρομαι να την χρησιμοποιώ με fuzz και overdrive. Το μανίκι της επίσης είναι υπέροχο και το φινίρισμα του την κάνει να παίζει σχετικά γρήγορα. Άσε που λατρεύω το πόσο ελαφριά είναι. Οπότε, blues-rock machine, με έναν late '70s ήχο (σε αντιδιαστολή με την Les Paul, που οι PAFs που έχει την φέρνουν πιο κοντά στα '60s).

Είναι ένα όργανο που δεν μπορείς να το "προβλέψεις". Θα παίξει hard rock o Angus πάνω του, θα παίξει το πιο γλυκό slide που έχω ακούσει ποτέ (και ενδεχομένως το καλύτερο ever) o Derek Trucks, θα παίξει την alternative φάση του ο μέσος ροκάς των 90s , δεν έχει "ταυτότητα" με τη θετική έννοια του όρου

Είναι ένα όργανο που δεν μπορείς να το "προβλέψεις". Θα παίξει hard rock o Angus πάνω του, θα παίξει το πιο γλυκό slide που έχω ακούσει ποτέ (και ενδεχομένως το καλύτερο ever) o Derek Trucks, θα παίξει την alternative φάση του ο μέσος ροκάς των 90s , δεν έχει "ταυτότητα" με τη θετική έννοια του όρου

Από Tony Iommi μέχρι Gary Clark Jr. , από stoner rock μέχρι blues, την SG θα την βρεις παντού. Αλλά καταλαβαίνω ότι πολλούς τους ξενίζει γιατί είναι ιδιότροπο όργανο στην πρώτη επαφή. Κυρίως το neck dive, το ότι πρέπει να "τεντωθείς λίγο για να παίξεις στο 1ο τάστο (ιδιαίτερα καθιστός) και τα controls που είναι λίγο στριμωγμένα (θέλεις angled jack καλώδιο, οπωσδήποτε). Αλλά εάν της δώσεις το χρόνο της και αρχίζεις να εκτιμάς τα θετικά της (ελάχιστο βάρος, γρήγορο μανίκι, αξεπέραστο high fret access) καταλήγεις να την λατρεύεις.

Αυτός είναι και ο λόγος των πιο πάνω αναβαθμίσεων: λάτρεψα τον τρόπο που παίζει και με ξενέρωνε απίστευτα ο ήχος των stock μαγνητών. Ο ήχος πρέπει να συμβαδίζει με αυτό που σε εμπνέει το όργανο να παίξεις.

Το κίνητρο της Gibson πίσω στο '61 ήταν να δημιουργήσει ένα ελαφρύ όργανο, για να ανταγωνιστεί τις πωλήσεις που έκανε η Fender με τις Tele & Strat. Και ξεκινώντας από την Les Paul λειτούργησαν αφαιρετικά, διώχνοντας το maple καπάκι (το οποίο πρόσθετε πολύ βάρος), κάνοντας το mahogany σώμα πιο λεπτό, όπως και το μανίκι, αλλά κρατώντας τα ίδια ηλεκτρικά. Everything you need, nothing you don't. Τώρα σηκώνω την Les Paul μου (η οποία ειναι εξαιρετικά ελαφριά για Les Paul) και αναρωτιέμαι "ποιός ο λόγος".... Αν και εντάξει, ο "λόγος" είναι ότι εκείνη έχει τον δικό της ήχο και θέση στα παιξίματά μου.

Η καλύτερη SG που έχω παίξει φορούσε 490R/498T. Tρομερά μεσαία και φοβερό rock 'n' roll όργανο, instant AC/DC. Δίπλα έιχα και μια Gibson Studio που με τους ίδιους μαγνήτες ήταν scooped μέταλλο για Master of Puppets. Αυτό δείχνει και πώς στα διαφορετικά όργανα οι 490/498 μπορούν και βγάζουν τον διαφορετικό χαρακτήρα, όπως πρέπει να κάνει ένα ποιοτικό σετ.

Γενικά οι 490/498 είναι φοβερά παρεξηγημένοι. Έχουν το έξτρα γκάζι και τα έξτρα πρίμα ναι, και ναι, όντως, έχω ακούσει στα 90s κάποια κακά όργανα που λάσπωναν με αυτό το σετ. Παρόλα αυτά το hate κυρίως προέρχεται από το rookie mistake να παίζει κάποιος μια Gibson με όλα τα pots στο "10". Αυτό το σετ έχει σχεδιαστεί να παίζει πιο κομμένο και να σου δίνει το απαραίτητο headroom εκεί που πρέπει. Κόβεις τα controls στο 7-8 και ξαφνικά δεν έχoυν τίποτα να ζηλέψουν από το όποιο vintage inspired PAF set.

δεν έχει "ταυτότητα" με τη θετική έννοια του όρου
Το ίδιο μπορείς να πείς για όλες τις Fender πολύ περισσότερο από την SG.

είναι ιδιότροπο όργανο στην πρώτη επαφή. Κυρίως το neck dive
Δεν έχουν όλες neck dive και αν δεν ήταν η διαφορά του ήχου θα την προτιμούσα από τις Les Paul καθώς είναι ένα πούπουλο το οποίο το κάνεις ό,τι θες. Βέβαια οποιαδήποτε Gibson αν τη συγκρίνεις με μια καλή Fender ή PRS ή Superstrat, θα σου φανεί παικτικά ιδιότροπη.

Το ίδιο μπορείς να πείς για όλες τις Fender πολύ περισσότερο από την SG.
Ναι, απλά η Strat "φωνάζει" blues και η Tele country, και προφανώς και μπορείς να βάλεις τις superstrat της hair metal η ακόμα και την telecaster του Jim Root ως αντεπιχειρήματα, απλά μου φαίνονται πιο ισχυρά δεμένες ιστορικά με συγκεκριμένα μουσικά genres. Ίσως φταίει το ότι είναι πιο ευρέως διαδεδομένα ως όργανα σε σχέση με την SG (αν και πάλι εχω διαβάσει κάπου για την SG το "Gibson's best selling guitar"?!)

Ναι, απλά η Strat "φωνάζει" blues και η Tele country, και προφανώς και μπορείς να βάλεις τις superstrat της hair metal η ακόμα και την telecaster του Jim Root ως αντεπιχειρήματα, απλά μου φαίνονται πιο ισχυρά δεμένες ιστορικά με συγκεκριμένα μουσικά genres. Ίσως φταίει το ότι είναι πιο ευρέως διαδεδομένα ως όργανα σε σχέση με την SG (αν και πάλι εχω διαβάσει κάπου για την SG το "Gibson's best selling guitar"?!)
Όλες οι Fender έχουν παίξει με τα ίδια μοντέλα από surf μέχρι alternative, grunge και metal. Η SG ποτέ δεν διέπρεψε σε "καθαρά" είδη. Η πιο καθαρή SG που μπορώ να σκεφτώ είναι του John Cipollina. Kαι δεν τη λες και ακριβώς καθαρή...

Η SG ποτέ δεν διέπρεψε σε "καθαρά" είδη. Η πιο καθαρή SG που μπορώ να σκεφτώ είναι του John Cipollina. Kαι δεν τη λες και ακριβώς καθαρή...
I got you
cecs9t1q7vr21.jpg

70gd5nj13c061.jpg

Η καλύτερη SG που έχω παίξει φορούσε 490R/498T. Tρομερά μεσαία και φοβερό rock 'n' roll όργανο, instant AC/DC. Δίπλα έιχα και μια Gibson Studio που με τους ίδιους μαγνήτες ήταν scooped μέταλλο για Master of Puppets. Αυτό δείχνει και πώς στα διαφορετικά όργανα οι 490/498 μπορούν και βγάζουν τον διαφορετικό χαρακτήρα, όπως πρέπει να κάνει ένα ποιοτικό σετ.

Γενικά οι 490/498 είναι φοβερά παρεξηγημένοι. Έχουν το έξτρα γκάζι και τα έξτρα πρίμα ναι, και ναι, όντως, έχω ακούσει στα 90s κάποια κακά όργανα που λάσπωναν με αυτό το σετ. Παρόλα αυτά το hate κυρίως προέρχεται από το rookie mistake να παίζει κάποιος μια Gibson με όλα τα pots στο "10". Αυτό το σετ έχει σχεδιαστεί να παίζει πιο κομμένο και να σου δίνει το απαραίτητο headroom εκεί που πρέπει. Κόβεις τα controls στο 7-8 και ξαφνικά δεν έχoυν τίποτα να ζηλέψουν από το όποιο vintage inspired PAF set.

Ήχο AC/DC δεν μπορούσα να βγάλω, ούτε κατά διάνοια. Not even close. Με τους PAFs που έχω στην LP, φτάνω πάρα πολύ κοντά. Επίσης, πίστεψε με, με τα controls σε Gibson κιθάρα παίζω κυριολεκτικά όλη την ώρα ( όχι όμως σε Strat, πχ). Οι 490s δεν είχαν τίποτα να δώσουν. Ξύρισμα όλη την ώρα και κομπρεσάρισμα σε σημείο που ήταν κωμικό. Βασικά θεωρώ ντροπή της Gibson να τους χρησιμοποιεί, πόσο μάλλον σε όργανο με την ετικέτα “Standard”. Τους έχω στο συρτάρι κυρίως γιατί ντρέπομαι να τους πουλήσω.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back