Αναβάθμιση home studio setup

lightninboy

Νέο μέλος
Πόντοι
3
Καλησπέρα στη ομάδα. Το setup που έχω τώρα είναι laptop Hp probook 450 G8 με επεξεργαστή 11ης γενιάς Intel Core i7-1165G7, 16GB RAM και 256 Gb ssd. Για κάρτα ήχου έχω την steinberg Ur-22 c.
Για DAW χρησιμοποιώ το Studio one pro. Παλαιότερα είχα πάρει ένα used macbook pro και logic pro με focusrite scarlet και νιώθω ότι το αποτέλεσμα ηχητικά ήταν πολύ καλύτερο από τώρα. Ο λόγος που πήγα σε pc μετά το mac ήταν επειδή το mac ήταν πολύ παλιό και ξεκίνησε να κάνει προβλήματα και ήταν πιο οικονομικό να πάρω pc. Η external κάρτα ήχου της steinberg υποτίθεται είναι upgrade από αυτή που είχα και γενικά τα specs αυτού που έχω τώρα είναι καλύτερα. Και όμως νιώθω ότι τότε είχα καλύτερο ήχο και στις κιθάρες αλλά και στη φωνή. Επίσης μου άρεσε ότι μπορούσα να γράψω κιθάρες μπάσο κτλ και τα virtual drums ανέλυαv τα χαρακτηριστικά και το είδος της μουσικής που έγραφα και προσαρμόζονταν αυτόματα σε αυτά (δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για windows) Σκέφτομαι αν πρέπει να δοκιμάσω άλλη κάρτα ήχου ή άλλο DAW ή και τα δύο πριν δώσω μια περιουσία για να πάρω ξανά Mac με καλά specs. Στο υφιστάμενο laptop που έχω σκέφτομαι να κάνω απλά τον ssd upgrade σε 1tb γτ είναι σχεδόν γεμάτος και ίσως παίζει και αυτό ρόλο στη ποιότητα του exported ήχου. Τι λέτε εσείς;

Με άλλο daw, και σκληρό διαφορά δεν θα δεις.
Για άλλη κάρτα νομίζω ναι, αλλά θα σου πουν οι ειδικοί.

Θεωρώ ότι την περισσότερη σημασία την παίζει η κάρτα, αλλά και πως ηχογραφείς/μιξαρεις.

Καλησπέρα στη ομάδα. Το setup που έχω τώρα είναι laptop Hp probook 450 G8 με επεξεργαστή 11ης γενιάς Intel Core i7-1165G7, 16GB RAM και 256 Gb ssd. Για κάρτα ήχου έχω την steinberg Ur-22 c.
Για DAW χρησιμοποιώ το Studio one pro. Παλαιότερα είχα πάρει ένα used macbook pro και logic pro με focusrite scarlet και νιώθω ότι το αποτέλεσμα ηχητικά ήταν πολύ καλύτερο από τώρα. Ο λόγος που πήγα σε pc μετά το mac ήταν επειδή το mac ήταν πολύ παλιό και ξεκίνησε να κάνει προβλήματα και ήταν πιο οικονομικό να πάρω pc. Η external κάρτα ήχου της steinberg υποτίθεται είναι upgrade από αυτή που είχα και γενικά τα specs αυτού που έχω τώρα είναι καλύτερα. Και όμως νιώθω ότι τότε είχα καλύτερο ήχο και στις κιθάρες αλλά και στη φωνή. Επίσης μου άρεσε ότι μπορούσα να γράψω κιθάρες μπάσο κτλ και τα virtual drums ανέλυαv τα χαρακτηριστικά και το είδος της μουσικής που έγραφα και προσαρμόζονταν αυτόματα σε αυτά (δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για windows) Σκέφτομαι αν πρέπει να δοκιμάσω άλλη κάρτα ήχου ή άλλο DAW ή και τα δύο πριν δώσω μια περιουσία για να πάρω ξανά Mac με καλά specs. Στο υφιστάμενο laptop που έχω σκέφτομαι να κάνω απλά τον ssd upgrade σε 1tb γτ είναι σχεδόν γεμάτος και ίσως παίζει και αυτό ρόλο στη ποιότητα του exported ήχου. Τι λέτε εσείς;

Αν θέλεις καλύτερη ποιότητα ήχου κατά την ηχογράφηση, θέλεις καλύτερο audio interface.

Δεν ισχύει ότι ακόμα και με φθηνές κάρτες ήχου έχεις "ποιότητα στούντιο". Είναι μύθος.

Οι κάρτες ήχου είναι ίσως το μοναδικό πράγμα στο audio (γενικά μιλώντας) που το κόστος πάει ανάλογα με τη ποιότητα.

Με μια καλύτερη κάρτα ήχου θα ακούσεις άμεσα μεγάλη διαφορά.

Αν θέλεις καλύτερη ποιότητα ήχου κατά την ηχογράφηση, θέλεις καλύτερο audio interface.

Δεν ισχύει ότι ακόμα και με φθηνές κάρτες ήχου έχεις "ποιότητα στούντιο". Είναι μύθος.

Οι κάρτες ήχου είναι ίσως το μοναδικό πράγμα στο audio (γενικά μιλώντας) που το κόστος πάει ανάλογα με τη ποιότητα.

Με μια καλύτερη κάρτα ήχου θα ακούσεις άμεσα μεγάλη διαφορά.
Ευχαριστώ για την απάντηση, έχεις κάτι να προτείνεις καλύτερο από αυτή που έχω αλλά μέχρι 300 ευρω;

Με άλλο daw, και σκληρό διαφορά δεν θα δεις.
Για άλλη κάρτα νομίζω ναι, αλλά θα σου πουν οι ειδικοί.

Θεωρώ ότι την περισσότερη σημασία την παίζει η κάρτα, αλλά και πως ηχογραφείς/μιξαρεις.
Διάβασα ότι αν δεν έχεις αρκετό χώρο κατά την αποθήκευση (export) του κομματιού ίσως επηρεάσει το αποτέλεσμα του ήχου. Επίσης ότι τα laptops και το δικό μου είναι ένα από αυτά (Hp probook) όταν πρέπει να κάνουν κάποια εργασία που απαιτεί κατανάλωση ram βράζουν και δεν έχουν καλό αποτέλεσμα.

Εάν δεν έχεις χώρο στον σκληρό, βάζεις μεγαλύτερο, οκ. Εάν έχεις ήδη χώρο και απλά βάλεις μεγαλύτερο δεν υπάρχει διαφορά.

Εάν δεν υπάρχουν πόροι κατά την εξαγωγή του αρχείου, προφανώς κάπου θα επηρεάζει. Υποψιάζομαι ότι δεν αλλάζει η ποιότητα ήχου του αρχείου, αλλά ότι αποκτά θορύβους, παύσεις, κολλήματα κλπ.

Εάν δεν έχεις χώρο στον σκληρό, βάζεις μεγαλύτερο, οκ. Εάν έχεις ήδη χώρο και απλά βάλεις μεγαλύτερο δεν υπάρχει διαφορά.

Εάν δεν υπάρχουν πόροι κατά την εξαγωγή του αρχείου, προφανώς κάπου θα επηρεάζει. Υποψιάζομαι ότι δεν αλλάζει η ποιότητα ήχου του αρχείου, αλλά ότι αποκτά θορύβους, παύσεις, κολλήματα κλπ.
Έχω γύρω στα 40GB από τα 256 free. Kανονικά νομίζω δεν θα έπρεπε να έχω θέμα, αλλά έχω θορύβους και μερικές φορές όταν ανοίξω κάτι που χρειάζεται αρκετά ram όπως Archetype cory wong εχω θόρυβο από τα monitors αλλά όχι θόρυβο λόγω καποιου preset , popping sounds, και κάποιες φορές σαν το ρεύμα η αλλοιώνεται ο ήχος σαν παίζω.

Τα Windows laptops υποφέρουν με μοντέρνα plugins που δεν έχουν καλή διαχείριση της CPU όπως αυτά της Neural (Αν ψάξεις στο net θα δεις ότι πολλοί έχoυν θέματα με τα συγκεκριμένα). Μία λύση είναι να αλλάξεις plugin με κάτι που είναι πιο φιλικό προς τη CPU (πχ η σουϊτα της Overloud ή το Amplitube).

Προσωπικά όμως αν και φανατικός Windows user θα πρέπει να αλλάξουν πολλά για να ξανασχοληθώ με Windows laptop. Κάποτε όντως τα Mac δεν άξιζαν τη διαφορά στα χρήματα και πολλοί αγόραζαν μια κάρτα RME ώστε να εκμεταλλευτουν τους πολύ καλούς PC drivers για να γλυτώσουν απ' την Apple.

Σήμερα όμως που πλέον μπορείς να βρεις κάποιο Mac Mini σε αστεία λεφτά (πχ το M1 με 16gb RAM μεταχειρισμένο ή ακόμη και κάποιο Intel του 2018 με i7 και τιγκαρισμένη μνήμη 32-64gb RAM) δεν αξίζει να ασχοληθείς με κάτι άλλο. Windows PC μόνο σε Desktop αξίζει.

Από κει και πέρα η standard value for money πρόταση για κάρτες με καλή ποιότητα ήχου είναι οι Audient. Οι καινούργιες Focusrite Scarlett (4th Gen) είναι επίσης μια καλή οικονομική πρόταση. Πιο ψηλά πάμε στις Focusrite Clarett, Antelope κλπ

ΥΓ Αν για κάποιον λόγο πρέπει να παραμείνεις στο κλαφτοπ :) , τσέκαρε και καμιά MOTU στα μεταχειρισμένα. Αυτές έχουν πολύ γρήγορους drivers για Windows και πολύ καλή υποστήριξη ακόμη και για μοντέλα 15ετίας.

Trending...

Νέα θέματα

Back