- Πόντοι
- 198
Αυτό είναι αλήθεια. Η πράσινη φούσκα έσκασε στην Ελλάδα όταν τελείωσαν οι πανάκριβες (για τη ΔΕΗ) κιλοβατώρες και όταν (περίπου την ίδια εποχή) σταμάτησαν οι τράπεζες να δίνουν δάνεια για νέες εγκαταστάσεις.Η συνωμοσία στο μέτρο που εγω την αντιλαμβανομαι δεν αφορά την απόδοση αυτων των συστημάτων (δεν το ξερω το αντικείμενο) .
Αφορά τη διαχείριση αυτων των συστημάτων , την εξαναγκασμενη μεταβαση σε αυτα αυτα και την τιμολόγηση αυτών.
Πιστεύω δε ότι ολα αυτά είναι η νεα πράσινη φούσκα.
Λίγο η χώρα που πήγαινε εκεί που πήγαινε, λίγο το ρίσκο της μη βιώσιμης υπερτιμολόγησης στα συμβόλαια με τη ΔΕΗ, κάποια στιγμή φάνηκε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο αυτή η κατάσταση.
Τώρα φουσκώνει καινούργια φούσκα με τα φωτοβολταϊκά.
Το πρόβλημα θυμίζει πολλές άλλες περιπτώσεις που το Ελληνικό δαιμόνιο στράφηκε μαζικά σε κατευθύνσεις που φαίνονταν ελκυστικές με αρνητικά αποτελέσματα. Όλοι frozen yogurt, όλοι φωτοβολταϊκά και μια εποχή όλοι έψαχναν πως να βόσκουν σαλιγκάρια "να κάνουν εξαγωγή στη Γαλλία που τα τρώνε".
Και βέβαια, ας μην ξεχνάμε, πριν 20 χρόνια όλοι αγόραζαν μετοχές στο ΧΑΑ. ?
Ασφαλώς και ήταν φούσκα αυτό με τα φωτοβολταϊκά, τότε μου εξηγούσαν ότι θα πουλάω 40 λεπτά την κιλοβατώρα στη ΔΕΗ (που πουλούσε 9). Στην ερώτησή μου "πως γίνεται" να δουλεύει αυτό, η απάντηση ήταν "τι σε νοιάζει, εσύ θα έχεις συμβόλαιο".
(Παρομοίως, είχα ρωτήσει "πως είναι δυνατόν να κάνει 30 χιλιάρικα μια μετοχή της ΚΛΩΝΑΤΕΞ. ?" )
Ανεξάρτητα από όλα αυτά, η κιλοβατώρα, ως μονάδα ενέργειας θεωρώ ότι είναι μια από τις πιο θεμελιώδεις αξίες της οικονομίας του μέλλοντος. Ένας ανειδίκευτος εργάτης σήμερα παίρνει ημερομίσθιο 29 ευρώ με τα οποία μπορεί να αγοράσει 165kWh.
Τι θα ήθελες σε 20 χρόνια? 29 ευρώ ή το (τότε) κόστος των 165kWh?
Τέλος, ανεξάρτητα από το τι ισχύει σήμερα, είναι δεδομένο ότι τα επόμενα 20 χρόνια όλο και λιγότερα ορυκτά καύσιμα θα καίγονται για να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια. Και αυτό δεν αφορά το περιβάλλον, αλλά το το ότι θα γίνουν ακόμα πιο ακριβά τα ορυκτά.