"Αναλογική" vs "ψηφιακή" δημιουργία

Η τεχνολογια κανει τους χαζους ακομα πιο χαζους και τους εξυπνους ακομα πιο εξυπνους.

Θανασης ο Ρητος!

 
spy είπε:
Είναι τόσο δύσκολο να πούμε "ακούω από πικάπ, φωτογραφίζω με αναλογική κάμερα, γράφω σε πάπυρο, καβαλάω μουλάρι, κλπ. επειδή ΕΤΣΙ ΓΟΥΣΤΑΡΩ"; Δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε να το εκλογικεύσουμε διότι ΔΕΝ εκλογικεύεται. :)
Εγώ φωτογραφίζω με αναλογική μηχανή (3 τον αριθμό), εμφανίζω και τυπώνω στο χέρι (σκοτεινό θάλαμο) γιατί έτσι γουστάρω! Γουστάρω την διαδικασία και περνάω ευχάριστα τον χρόνο μου εκεί μέσα!  ;D ;D ;D

Όταν όμως φωτογραφίζω επαγγελματικά (γιατί εργάζομαι ως βοηθός φωτογράφου) χρησιμοποιώ dslr... Τι να κάνουμε? Σου λύνει τα χέρια...

Πάντως θα συμφωνήσω ειδικά για την φωτογραφία πως βοηθάει να κατανοήσεις και να επεξεργαστείς την ψηφιακή λήψη, αν πρώτα δουλέψεις αναλογικά ασπρόμαυρα μέσα. Εκ πείρας.

 
spy είπε:
Δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε να το εκλογικεύσουμε διότι ΔΕΝ εκλογικεύεται.
Δεν είναι έτσι ακριβώς.

Και αυτό εκλογικεύεται. Αλλά υποθέτω ότι είναι αντικείμενο Κοινωνιοψυχολογίας. Είναι θέμα όχι μόνο πως αντιλαμβανόμαστε το κοινωνικό περιβάλλον μας αλλά και πως θέλουμε να μας αντιλαμβάνεται αυτό και οι προσπάθειες τοποθέτησής μας σε αυτό.

Όταν πάμε για ψώνια στο σουπερμάρκετ οδηγώντας ένα Ford Cortina, είναι τόσο σημαντικό να σκεφτούμε ότι δεν πήγαμε με ένα Golf με ψηφιακό εγκέφαλο?
Wish I had a grey Cortina


Whiplash aerial, racing trim



Cortina owner - no one meaner



Wish that I could be like him........  TBR


 


Απλά
Δισκάρα

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Giorgos_Oikonomou είπε:
Στη φωτογραφία, οι δυνατότητες που δίνει πλέον μια ψηφιακή dslr μηχανή είναι όμοιες με μία slr αντίστοιχων τεχνικών χαρακτηριστικών. Η αναλογική φωτογραφία όμως, είναι αυτή που “εξηγεί” και εκπαιδεύει καλύτερα τον χρήστη, όσον αφορά στη χρήση του διαφράγματος, της εστιακής απόστασης, της φωτομέτρησης, της ταχύτητας, κ.ά.
Που το στηρίζεις αυτό; Μήπως μπερδεύεις τους αυτοματισμούς με την ψηφιακή τεχνολογία στη φωτογραφία; Γιατί και οι slr (φιλμ) έχουν auto focus, προτεραιότητες κλπ. Εν πάση περιπτώσει αν ήθελα να εξηγήσω σε κάποιον τι είναι το βάθος πεδίου, θα προτιμούσα να έχω φηφιακή μηχανή, για να δει το αποτέλεσμα των χειρισμών του σε 2 δευτερόλεπτα, και όχι σε 2 μέρες :)

Η είσοδος της ψηφιακής τεχνολογίας σε κάθε μορφής Τέχνη (ή επιστήμη), έχει “μουδιάσει” κατά ένα μεγάλο ποσοστό το μυαλό των δημιουργών (ή επιστημόνων).
Πού το είδες αυτό;  ??? Σε κάθε εποχή οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν τα πρόσφορα μέσα. Πολλοί μεγάλοι καλλιτέχνες, όχι όλοι βέβαια, χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν την τελευταία λέξη σε εργαλεία και τεχνικές για να δημιουργήσουν. Μούδιασε το μυαλό του Μπετόβεν επειδή είχα πιάνο αντί για κλειδοκύμβαλο;  ;) Και βέβαια άλλο οι επιστήμονες οι οποίοι (ειδικά στις θετικές επιστήμες) δεν γίνεται να δουλέψουν χωρίς τα τελευταία εργαλεία.

Δεν είναι δυνατόν κανείς να μπορέσει να συνθέσει (ως αρχική ιδέα) ένα τραγούδι, ή ένα μουσικό κομμάτι, απευθείας στον υπολογιστή και στα μουσικά προγράμματα.
Φυσικά και είναι, μάλλον δεν έχεις ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη (σύγχρονη) σύνθεση

Η αρχική ιδέα προέρχεται από ένα μουσικό όργανο το οποίο κανείς αγγίζει και αισθάνεται για να μπορέσει να δημιουργήσει.
Αυτό ισχύει για μερικούς, αλλά για άλλους όχι. Και μένα μου αρέσει να ακουμπάω το (μουσικο :) ) όργανο, και μάλιστα δε μου αρέσει το πιανο όσο η κιθάρα γιατί οι χορδές είναι μακριά. Αλλα δεν έχω γράψει και κανα αριστούργημα :)

Το γεγονός ότι πλέον μπορούμε να τα έχουμε και να τα κάνουμε όλα, εγκλωβίζει τη δημιουργική σκέψη (η οποία έτσι και αλλιώς είναι ελάχιστη) και δεν αφήνει περιθώρια για νέες ιδέες και προτάσεις στο χώρο της δημιουργίας.
Ποιοι έχουμε ποια όλα;  ??? 8)

Για φανταστείτε στη συναυλία των U2 η οποία κυκλοφόρησε σε 3D έκδοση στους κινηματογράφους, τα μέλη της μπάντας να ήταν ρομποτάκια… Σίγουρα προτιμούμε τον Bono (ψυχή και σώμα) επί σκηνής, με τη χρήση αναλογικών οργάνων και ψηφιακών εφέ και την τελική απεικόνιση της συναυλίας σε ψηφιακή μορφή!
Κι εγώ μαζί σου είμαι, αλλά υπάρχει άπειρος κόσμος που ακούει ηλεκτρονική μουσική στο mp3 player και δεν έχει δει ζωντανή μουσική ποτέ του. :)

Φιλικά

ένας αναλογικός κιθαρίστας  ;)

 
blue είπε:
Συγγνώμη, αλλά το όλο πραγμα μου μοιάζει για κακης μορφης φιλοσοφοποίηση μιας ρετρολαγνείας. Εντούτοις δεν βρισκω πουθενά εδώ γύρω τροφή για σκέψη.
αλλά κι εγώ θα ήθελα να σημειώσω πως κατά κάποιο τρόπο δεν βλέπω μια ιδιαίτερη συνοχή στους προβληματισμούς αυτούς. Συν τοις άλλοις, είδα έναν ολίγον τι αχρείαστο διαχωρισμό της αναλογικής από την ψηφιακή διαδικασία.
Thanks guys!!

 
Στο περιγιάλι το κρυφό

κι άσπρο σαν περιστέρι

διψάσαμε το μεσημέρι

μα το νερό γλυφό.

Είτε γραφόταν σε τοίχο, είτε σε πάπυρο, είτε σε χαρτοπετσέτα, είτε σε macbook pro...η αξία του θα ήταν η ίδια. Γιατί πρόκειται για γλώσσα και η αξία της έγκειται στο επικοινωνούμενο.

Αν αυτοί οι στίχοι μελοποιηθούν, πάλι δεν έχει σημασία αν η παρτιτούρα γραφτεί οπουδήποτε. Πάλι μιλάμε για γλώσσα- μουσική αυτή τη φορά.

Όταν όμως αυτό το τραγούδι τραγουδηθεί σε κοινό, τότε μπαίνει ο παράγοντας τεχνική. Πώς θα ακουστεί; Από τι ηχεία; Σε ποιο χώρο; Θα είναι σωστά κουρδισμένα τα όργανα; Ο κιθαρίστας θα έχει tonelab ή θα παίζει καρφί σε λαμπάτο μάρσαλ;

(υπερβάλλω, αλλά νομίζω ότι καταλαβαίνετε τι θέλω να πω...)

 
Το να επιχειρηματολογούμε για το τι είναι καλύτερο το αναλογικό ή το ψηφιακό και γιατί έχει το ίδιο νόημα με το να επιχειρηματολογούμε για ... το πιο χρώμα είναι καλύτερο το καφέ ή το πράσινο. Δεν έχει ιδιαίτερη αξία.

Και τα δύο είναι εργαλεία, είτε στην τέχνη, είτε στην επιστήμη, είτε στην καθημερινή ζωή, είτε οπουδήποτε. Όποιος θέλει να ασχοληθεί μαθαίνει να τα χρησιμοποιεί και πράττει ανάλογα. Λέτε το πιάνο του Μπετόβεν να ήταν υπεύθυνο για τις δημιουργίες του ή μήπως τα πινέλα του Πικάσο να έπαιξαν κάποιο ρόλο;

 
IraklisZS είπε:
αν ο άνθρωπος έχει κάτι να πει, θα το πει μια χαρά είτε αναλογικά, είτε με ψηφιακά μεσα.

δεν μας φταίνε τα ψηφιακά μέσα αν δεν έχουμε κάτι να πουμε.
Έπος! Να ξέρεις ότι θα μπει στο facebook μου στα favorite quotes.

Να πω κι εγώ κάτι που είχαν πει οι Pink Floyd στις συνεντεύξεις που παίζουν στο "Live at Pompeii".

Όταν ρωτήθηκαν σχετικά με την έντονη χρήση της τεχνολογίας ο Gilmour είπε κάτι πολύ απλό. Πως ό,τι βγαίνει από τα μηχανήματα είναι προέκταση των ιδεών τους. Τα μηχανήματα δεν παράγουν μουσική μόνα τους. Αν δεν το έχεις μέσα σου, δεν μπορείς να βγάλεις κάτι προς τα έξω.

Ο Waters λέει πως όπως δεν μπορείς να δώσεις σε κάποιον μια Les Paul και να γίνει ο Eric Clapton, δεν μπορείς να δώσεις και σε κάποιον ένα synthesizer και να γίνει Pink Floyd. Βέβαια από τον Clapton μπορεί κάποιος να γίνει πολύ καλύτερος, αλλά καταλάβατε το γενικό νόημα. :)

Η μοναδική μου ένσταση δεν είναι στην δημιουργία, είναι στην εγγραφή/αναπαραγωγή όπου όλοι γνωρίζουμε πως η ψηφιακή μεριά έχει μικρότερο εύρος συχνοτήτων σε σχέση με το αναλογικό, οπότε εκεί βγαίνουμε χαμένοι.

 
Papalampraina είπε:
Βέβαια από τον Clapton μπορεί κάποιος να γίνει πολύ καλύτερος, αλλά καταλάβατε το γενικό νόημα. :)
Γιατί, τόσο χαλιας ινε? Στο πρόσφατο δημοψήφισμά μας δεν πήρε 2-3 ψήφους? Δεν είναι τόσο άσχημο αφτό. Ναπαιρνε 0 να πω οκ.

 
Papalampraina είπε:
Η μοναδική μου ένσταση δεν είναι στην δημιουργία, είναι στην εγγραφή/αναπαραγωγή όπου όλοι γνωρίζουμε πως η ψηφιακή μεριά έχει μικρότερο εύρος συχνοτήτων σε σχέση με το αναλογικό, οπότε εκεί βγαίνουμε χαμένοι.
Αυτό που λες δεν ισχύει.

 
Jasemeister είπε:
Αυτό που λες δεν ισχύει.
Το CD έχει εύρος 44,1khz και το βινύλιο 48khz. Αν κάνω λάθος, διόρθωσε με για να μην αναπαράγω λάθος πληροφορίες.

 
Papalampraina είπε:
Το CD έχει εύρος 44,1khz και το βινύλιο 48khz. Αν κάνω λάθος, διόρθωσε με για να μην αναπαράγω λάθος πληροφορίες.
Kαι το αυτί μας, τι ακούει?

 
Κάνοντας ένα ffwd 30 χρόνια στο μέλλον, πιστεύω πως οι έννοιες "αναλογικό" και "ψηφιακό" θα υπάρχουν μόνο στις εγκυκλοπαίδιες (όποια μορφή και να έχουν αυτές τότε).

Άποψή μου: Κάποιοι από εμάς εδώ μέσα είναι, λόγω ηλικίας, γνώστες του "πριν" και του "τώρα". Ξέρουν από SLR και εκτύπωση φωτογραφίας στο χέρι, αλλά και από dSLR. Ξέρουν από χαρτομακέτα με λετρασέτ και ξεφοντάρισμα με κοπίδι, αλλά και το path tool του Photoshop. Ξέρουν να κάνουν κόμιξ με πενάκι και ραπιδογράφο, αλλά ξέρουν και να χρωματίζουν με το airbrush. Αυτοί, λοιπόν (συμπεριλαμβανομένου και εμού) σε 30-40 χρόνια θα διηγούνται όοοολα αυτά που ξέρουν στα εγγόνια τους σαν παραμυθάκια, γιατί έτσι θα είναι τότε.

Επομένως πιστεύω πως:

1) Αν το σκουλήκι της δημιουργίας είναι μέσα σου και σε τρώει, θα το βγάλεις ό,τι και να έχεις στα χέρια σου (κάτι τέτοιο προσπάθησε να πει και ο Jack White στο It Might Get Loud, αλλά δεν του πολυβγήκε)

2) Ο κόσμος, και ο "χειρισμός" του, αλλάζουν. Προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο, δεν μπορώ να κρίνω. Αλλά ακολουθείς, ή βγαίνεις στην απ' έξω.

 
Papalampraina είπε:
Το CD έχει εύρος 44,1khz και το βινύλιο 48khz. Αν κάνω λάθος, διόρθωσε με για να μην αναπαράγω λάθος πληροφορίες.
λάθος και στα δύο :)

το cd φτιάχνεται με ρυθμό δειγματοληψίας 44,1khz. το βινύλιο είναι αναλογικό.

 
marathon είπε:
Kαι το αυτί μας, τι ακούει?
Εγώ είμαι διασταύρωση σκύλου με δελφίνι, ακούω τα πάντα και όχι μόνο.

 
Papalampraina είπε:
Εγώ είμαι διασταύρωση σκύλου με δελφίνι, ακούω τα πάντα και όχι μόνο.
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/HBASE/sound/earsens.html

Μπορεί να (νομίζεις) ότι ακούς τα πάντα, αλλά σίγουρα δεν τα καταλαβαίνεις καλά όλα... ;)

"The human ear can respond to minute pressure variations in the air if they are in the audible frequency range, roughly 20 Hz - 20 kHz."

Πάνω από αυτές τις συχνότητες, ακούς τη διαφορά maple-rosewood!!!

 
Papalampraina είπε:
Το CD έχει εύρος 44,1khz και το βινύλιο 48khz. Αν κάνω λάθος, διόρθωσε με για να μην αναπαράγω λάθος πληροφορίες.
Καταρχάς μίλησες για ψηφιακό σε σχέση με αναλογικό, όχι για cd σε σχέση με βινύλιο. Αυτό που έγραψες παραήταν γενικό και αόριστο, εξ'ου και το προηγούμενο σχόλιό μου.

Το audio cd standard ορίζει δειγματοληψία 44.1 kHz, οπότε το συχνοτικό εύρος του είναι το μισό της δειγματοληψίας => 22 kHz.

Αυτό που λες για το βινύλιο και τα 48 kHz πρώτη φορά το ακούω και δεν καταλαβαίνω από που προκύπτει. Το μόνο που μου θυμίζει είναι στους quadrophonic δίσκους (CD-4) όπου έχουμε freq. modulation μέχρι τα 45 kHz...

 
Πέρα από την πλάκα, εγώ δεν ακούω τα πάντα, το δεξί μου αυτί δυστυχώς δεν ακούει καλά τα μπάσα και αυτό είναι πρόβλημα γιατί είμαι μπασίστας...

 
Τεχνικός δεν είμαι και δεν τα ξέρω καλά, αλλά κάπως έτσι μου τα εξήγησε κάποιος, σε ότι αφορά και την "ζεστασιά" του βινυλίου, λέγοντας μου ότι έχει μεγαλύτερο εύρος σε συχνότητες. Τώρα μου καταρρίψατε όλη μου την κοσμοθεωρία.

 
Jasemeister είπε:
Το audio cd standard ορίζει δειγματοληψία 44.1 kHz, οπότε το συχνοτικό εύρος του είναι το μισό της δειγματοληψίας => 22 kHz.
Χωρίς να είμαι καθόλου ειδικός (θα ήθελα την επιβεβαίωση κάποιου επιστήμονα του forum), να συμπεράνω ότι η δειγματοληψία (22 kHz.), έρχεται σε αυτό που πραγματικά μπορεί να ακούσει το αυτί μας?

αλλά κάπως έτσι μου τα εξήγησε κάποιος, σε ότι αφορά και την "ζεστασιά" του βινυλίου, λέγοντας μου ότι έχει μεγαλύτερο εύρος σε συχνότητες. Τώρα μου καταρρίψατε όλη μου την κοσμοθεωρία.
Αυτό δεν είναι τίποτα, μπορεί κάποιος άλλος να σου πεί ότι ο Slash είναι ο καλύτερος κιθαρίστας του κόσμου... ;D

 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top