Αλλαγές εν όψει στην ΑΕΠΙ

Οποιοσδηποτε ΖΕΙ απο τη μουσικη μπορει να εκτυπωσει και να στειλει στο πρωθυπουργικο γραφειο υπογεγραμμενο

το παρακατω κειμενο

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Ως συνθέτες και στιχουργοί των οποίων το κύριο βιοποριστικό έσοδο είναι τα πνευματικά δικαιώματα, σας στέλνουμε την παρούσα για να σας γνωστοποιήσουμε το ακόλουθο αίτημά μας.

Σας εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στην πρωτοβουλία νομοθέτησης, που κατεπειγόντως προωθεί το Υπουργείο Πολιτισμού για την αλλαγή του Νόμου για την Πνευματική Ιδιοκτησία, ως προς τον τρόπο είσπραξης και προστασίας των εκτελεστικών μας δικαιωμάτων, και της οποίας τα αποτελέσματα θα είναι άκρως καταστροφικά για όλους μας – τόσο για  εμάς τους δημιουργούς  (13.280 Έλληνες πνευματικούς δημιουργούς και 2.200.000 ξένους που εκπροσωπούνται στην Ελλάδα)  όσο και για χιλιάδες Έλληνες επαγγελματίες των οποίων η επιβίωση συνδέεται έμμεσα ή άμεσα με τη χρήση μουσικής.

Σας καλούμε να αναμείνετε τη νέα Οδηγία για τη Συλλογική Διαχείριση, που υιοθέτησε προσφάτως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία ρυθμίζει τα παραπάνω ζητήματα.
Παντως ετσι κι αλλοιως οτι και να...ψοηφισουνε....θα ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ μια και η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ οδηγια που θα εκδοθει συντομα εχει μεγαλυτερη ισχυ.....απο οποιονδηποτε πρωκτονομο σαν και αυτο το εξαμβλωμα που πανε να περασουνε και το οποιο ουσιαστικα ΚΑΤΑΡΓΕΙ τα πνευματικα δικαιωματα στην Ελλαδα.

Κοιτα SF, δεν μπορώ να σε αντικρούσω με επιχειρήματα στο συγκεκριμένο θέμα γιατί το κατέχεις πολυ καλά ενώ εγώ ουσιαστικά καθόλου.... Το μόνο που ξέρω είναι ότι:

-  Το να ζητάς απο μια ταβέρνα 50 τετραγωνικά 700 ευρώ το χρόνο για να παίζει τετριμμένα λαϊκά είναι αδικία.  Μήπως δεν έχουν εισπράξει αρκετά οι απόγονοι του Τσιτσάνη για το μπαξέ τσιφλίκι?

-  Με ρώτησε κανείς αν σκοπεύω να παίξω στο μαγαζί μου κομμάτια της ευρύτερης ομάδας συνθετών που υποτίθεται οτί εκπροσωπούν οι εν λόγω κύριοι? Αν θέλω να έχω ένα καφέ που θα παίζει μόνο κλασική μουσική (που ως γνωστόν δεν ανήκει σε κανένα λόγω παλαιότητας) τότε ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ να τους πληρώνω?

-  Δεν έχω συγκεκριμένα στοιχεία για τα ποσοστά που παίρνει η ΑΕΠΙ και τι απ' αυτά αποδίδονται στους καλλιτέχνες. ΑΛΛΑ πάω στοίχημα οτι αν το ψάξω θα προκύψει οτι παίρνουν ψίχουλα.

-  Έχω δει/ακούσει για τον τρόπο που μπουκάρουν σε μαγαζιά και το πως μιλάνε, και ο τρόπος τους είναι τουλάχιστον απαίσιος για να μην πω καμμιά άλλη κουβέντα.

Κι εξάλλου:

Superfunk είπε:
Παντως ετσι κι αλλοιως οτι και να...ψοηφισουνε....θα ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ μια και η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ οδηγια που θα εκδοθει συντομα εχει μεγαλυτερη ισχυ.....
    Μα....εσύ δε λες ΠΑΝΤΑ οτι οι Ευρωπαίοι ξέρουν τα ΠΑΝΤΑ καλύτερα από μας τους....Νεατερνταλ? 8) 8)

απο οποιονδηποτε πρωκτονομο σαν και αυτο το εξαμβλωμα που πανε να περασουνε
    Μην ξεχνάς οτι κι οι άλλοι ξέρουν απο βρισιές.... να αρχίσουμε όλοι να τις δουλεύουμε ?

SF, εσένα μπορεί να σε ... τσούζει αλλά την αγορά την βοηθάει. Μην κοιτάμε μόνο το συμφέρον μας. Ειδικά από εσένα θα περίμενα διαφορετική αντιμετώπιση. Και μην ξεχνάς ότι το να τραβάνε τον κάθε κακομοίρη στα δικαστήρια δεν σου προσφέρει εσένα τίποτα.

Γνωρίζει κάποιος ακριβώς τι αλλαγες θα γίνουν? Οχι ότι έχω καμια εμπιστοσύνη σε κρατικους φορεις, αλλα το να θεσμοθετηθουν σοβαροί όροι για τη λειτουργία των καταστημάτων, που θα ελαφρυνει το παράλογο (κατα το 99% των καταστηματαρχων που εχω μιλήσει επ'αυτου) κόστος της ΑΕΠΙ, δε μου φαινεται και τόσο κακό. Υποψιάζομαι οτι οι μαγαζάτορες που θα κερδίσουν είναι παραπάνω από τους μουσικους που θα χάσουν (που δεν πιστευω ότι 16.000 μουσικοί θα καταστραφουν αν χασουν το χαρτζιλικι της ΑΕΠΙ).

Βεβαια, ξαναλέω, δεν ξερω ποιες ακριβώς αλλαγες θα γινουν.

Δεν ξερω καν τι ισχυει τώρα. Ακουω μονο περιπτωσεις ανθρωπων που καταδικάζονται σε φυλακιση 10 μηνων από μηνύσεις της ΑΕΠΙ, και τελικα δεν εισπραττει κανεις τιποτα!

Το θεμα εχει πολυ ενδιαφερον, και πιο πολυ, απο ποια σκοπια το βλεπει ο καθενας μας (δυστυχως ή ευτυχως...)

Κατ' αρχας, η ουσια του θεματος ερχεται και συναδει με την οοοολη ελλειψη εμπιστοσυνης που υπαρχει απο τον καθε πολιτη στις διαφορες υπηρεσιες/ φορεις, κρατικους ή μη

(aka, βλεπε ΜΚΟ)

"Ο καταστηματαρχης":

- Σιγα μην κατσω να πληρωσω εγω για το αυτονοητο, απλη μουσικουλα στο μαγαζι μου!

Αυτο δεν γινεται πουθενα, και στην τελικη, επειδη δεν πληρωνω εγω, θα πεθανει μουσικη;

Ας πανε πρωτα να πληρωσουνε ολοι αυτοι που τρωνε τα λεφτα του κοσμακη, και μετα να ερθουν σε εμενα!

Και στην τελικη δεν κανουν καλα την δουλεια τους και ειναι και βαρια τα προστιμα...

.....................

Σε ενα παραλληλο συμπαν, ο ιδιος ανθρωπος, μουσικος, που ζει απο αυτη....

"Ο μουσικος/ συνθετης κτλ"

- Δηλ εγω που δημιουργω, γραφω/παιζω/τραγουδαω μουσικη, τσαμπα πρεπει να το κανω;

Δηλ εγω δεν πρεπει να πληρωθω απο τον τελικο εκμεταλευτη της μουσικη μου;

Η μουσικη δεν ειναι τεχνη; Δηλ το "χαμογελο της τσοκοντα" αν το κλεψει καποιος, δεν θα πειραξει κανενα;

..........................

Δεν θα πω εγω ποιος εχει δικιο ή οχι...

Δυστυχως ολοι εχουμε δικιο και αδικο.

Με ενδιαφερον θα διαβασω απο τωρα και μετα τα παρακατω ποστς να δω σε πια κατηγορια ανηκουμε...

13 ολοκληρα χρόνια  τους πλήρωνα

μετα την ΑΕΠΙ ηρθε και άλλος μαγκας  " GRAMMO-ERATO-APOLLON " οι οποιοι ηταν τα συγγενικα τωρα δικαιώματα και όχι τα πνευματικα, αυτοι ζητουσαν ποσοστο επι του τζιρου μεχρι και 10% στα ακαθαριστα ... δεν ξερω αν υπαρχουν ακομα ...

οποιος  εχει μαγαζι θα ξερει ...τι τραβάγαμε

ουδέποτε πηγαν λεφτα στους καλλιτεχνες ,

σου έδιναν μια λίστα της πλάκας και καλά να βάλεις επιγραμματικά καμια 20αριά κομματια που παίζεις , σιγά μην καθόσουν και να τα γράψεις ένα ένα όλα ...

άσε που τους ελληνες τους εχουν γραμμενους δεν ξερω αν καν τους εκπροσωπουν ... νομιζω οχι

εγω συμπλήρωνα μόνο ξένα που έβαζα στο μαγαζι και ουδέποτε μου ανεφεραν ελληνικο ρεπερτοριο

οποιος μενει μαρουσι σαν εμενα και περναει από την φραγκοκλησιάς θα ξερει το μεγαρο-ανακτορο με τους γρανιτες της ΑΕΠΙ ...

οποιος το εχει ψαξει θα ξερει τι μισθους επαιρναν οι υπαλληλοι 1500 πρωτο μισθο και μετα 2500 αρια

προσφατα εμαθα ότι αποσυρθηκε ο υπάλληλος της περιοχης μου και ανελαβε ο γιος του ... αρα και οικογενειοκρατια ..

ρε αει στο διαολο με τα λαμογια πια

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ισχυει η επιλογη του Jamendo? Καινουριος καταστηματάρχης μου ειπε οτι με βεβαιωση απο κει, αρκει για να βγαλει την αδεια. Και η βιβλιοθηκη της μουσικής που μπορεις να παιξεις όλο και εξαπλωνεται, ενω οι συμμετέχοντες μουσικοι πληρώνονται με καλό ποσοστο.

Προσωπικα δε με ενδιαφέρει από καμιά σκοπιά το θεμα (ουτε πνευματικα δικαιωματα σε σοβαρη δουλεια κατεχω, ουτε μαγαζι), εκτος ίσως από το κατα πόσο μια διευκολυνση των μαγαζιών θα μεταφραστεί σε καλύτερες συνθηκες εμων των λαιβ μουσικών ;D

Μα....εσύ δε λες ΠΑΝΤΑ οτι οι Ευρωπαίοι ξέρουν τα ΠΑΝΤΑ καλύτερα από μας τους....Νεατερνταλ?
ακριβως,για αυτο και αυτος ο πρωκτονομος θα καταργηθει απο τους πολιτισμενους Ευρωπαιους με τη σχετικη οδηγια που συντομα θα εκδοθει.

ουσιαστικα το θεμα ειναι η κυβερνητικη στηριξη στους στις  ενώσεις ιδιοκτητών ραδιοφωνικών σταθμών των οποιων οι προτάσεις για την τροποποίηση του ισχύοντος Νόμου 2121/93 για την Πνευματική Ιδιοκτησία ουσιαστικα καθρεπτιζονται στο πρωκτονομο αυτο...

το πλεον τραγικο σε αυτο το νομο ειναι η αποποινικοποίηση της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας κατι ΠΡΟΦΑΝΕΣ στον πολιτισμενο κοσμο.

Κατι προς αποσαφηνιση "εμου του ιδιου"...

Θεωρητικα και πρακτικα:

τραγουδια και μουσικη με ελληνικο στιχο αλλα και με ξενο, υποχρεουμαι ως ελληνας πολιτης να ακολουθησω τον "νεο φορεα" για τα "δικαιωματα" μου ή μπορω να εξυπηρετηθω και απο το εξωτερικο;

Πχ εχω βρει καποια σελιδα κτλ που μπορεις να δηλωσεις την πνευματικη ιδιοκτησια σου στο εξωτερικο (πρεπει να το ξαναβρω...)

Είμαι εκδότης.

Είμαι συνθέτης.

Ζω απ'αυτό

Δε θέλω να δω ούτε ζωγραφιστή την ΑΕΠΙ για δύο λόγους (τουλάχιστον).

1. Όταν ξεκίνησα τον εκδοτικό, πήγα στην ΑΕΠΙ, σα καλό παιδί να γραφτώ. Και μου είπαν (αν έχετε το Θεό σας) ότι πρέπει να ΑΛΛΑΞΩ τα συμβόλαια με τους συνθέτες! Γιατί δεν είναι συμβατά με τα δικά τους! Που δεν έχω ΚΑΝΕΝΑ συνθέτη γραμμένο στην ΑΕΠΙ! Και το πρόβλημα δεν ήταν τα οικονομικά και τα %... (γιατί είμαι ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ παιδί και στους συνθέτες), αλλά μικρολεπτομέρειες του βούρτσου...

2. Και τελικά έκλεισα για 29 Νοεμβρίου του 2014 την αίθουσα του Φιλολογικού συλλόγου Παρνασσού. Όλα καλά. Αλλά βέβαια αφού θα εκτελεστούν έργα του εκδοτικού οίκου (με όλους τους συνθέτες ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ζωντανούς) θα πρέπει να αποδωθούν δικαιώματα... Σωστά;

Σωστά...

Εγώ, και ο εκδοτικός είμαστε γραμμένοι στην STIM (Σουηδία).

Τους μίλησα, και μου είπαν, λογικά οι άνθρωποι, ότι πρέπει να μιλήσω με ΑΕΠΙ.

Και μίλησα με ΑΕΠΙ. Και μου είπε ότι ΔΕ μπορώ να αποφύγω τα δικαιώματα (αν και ΔΙΚΑ ΜΟΥ έργα, ΕΚΔΟΤΗΣ εγώ και ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ εγώ).

Εντάξει ως εδώ.

ΑΛΛΑ, η ΑΕΠΙ θέλει προκαταβολή κάποια χρήματα για να σου δώσει την άδεια και μόνο να κάνεις τη συναυλία.

Εδώ να σημειώσω ότι ο Παρνασσός χωράει 500 άτομα, και ελπίζω να βάλω 100-150 εγώ το πολύ... Μικρός είμαι...

Και η προκαταβολή είναι 1500 ευρώ + ΦΠΑ!!!! 1870 ΓΑΜΩ ΕΥΡΩ! Για να βάλω εγώ 150 ατομα, να βγάλω 1500 ευρώ (από την είσοδο) να πληρώσω τον χώρο (400 ευρώ + ΦΠΑ), να πληρώσω το handling των εισητηρίων (100 ευρώ + ΦΠΑ), και να πληρώσω και ότι άλλο... για να πρέπει να δώσω ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ αυτά που θα πάρω πίσω, μείον τα δικαιώματα ΤΗΣ ΑΕΠΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

ΡΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΜΑΣ;;;;

ΑΕΠΙ?!?!?!

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει τουλάχιστον μια περίπτωση, που η ΑΕΠΙ εμποδιζει μουσικό να κερδίσει από τα ίδια του τα πνευματικά δικαιώματα.

Παντως στην κοσμαρα μου, αυτο που τραβάς Νικόλα, είναι ανήκουστο. Απο που κι ως που πρέπει να πάρεις άδεια από την ΑΕΠΙ για συναυλία έργων που σου ανήκουν? Πως το δικαιολογουν οι ίδιοι βρε παιδι μου? Γιατι σίγουρα στην προκειμένη περίπτωση, δεν το κάνουν υπέρ του μουσικου, όπως θα μπορούσαν να πουν σε άλλες περιπτώσεις...

Υπερ ποιου δηλαδή? Του εαυτου τους? Μπορούν δηλαδή να απαιτούν χρήματα από οποιονδήποτε? Αλλιως τι, σου κανουν λαμπογυαλο το μαγαζι?

neeq είπε:
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει τουλάχιστον μια περίπτωση, που η ΑΕΠΙ εμποδιζει μουσικό να κερδίσει από τα ίδια του τα πνευματικά δικαιώματα.

Παντως στην κοσμαρα μου, αυτο που τραβάς Νικόλα, είναι ανήκουστο. Απο που κι ως που πρέπει να πάρεις άδεια από την ΑΕΠΙ για συναυλία έργων που σου ανήκουν? Πως το δικαιολογουν οι ίδιοι βρε παιδι μου? Γιατι σίγουρα στην προκειμένη περίπτωση, δεν το κάνουν υπέρ του μουσικου, όπως θα μπορούσαν να πουν σε άλλες περιπτώσεις...

Υπερ ποιου δηλαδή? Του εαυτου τους? Μπορούν δηλαδή να απαιτούν χρήματα από οποιονδήποτε? Αλλιως τι, σου κανουν λαμπογυαλο το μαγαζι?
Κοίτα...
Το καταλαβαίνω να θέλουν δικαιώματα ότι και να γίνει... γιατί αλλίως θα προσπαθούσε ο καθένας να βγάλει τον πισινό του απ'έξω... Δεν έχω πρόβλημα να πληρώσω το ότι % αναλογεί στην ΑΕΠΙ και να πάρω (πίσω) το μερίδιό μου κατά τα άλλα.

Αλλά το να μου θέλει κοντά στις 2000 ευρώ για να κάνω τη συναυλία (αλλιώς με καταγγελεία σταματάει η συναυλία) πάει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ!

EDIT: Βέβαια, οφείλω να σημειώσω, για να είμαι 100% εντάξει κι εγώ, ότι όταν μίλησα με κάποια κοπέλα (όχι κυρία) στο τηλέφωνο μου είπε ότι μπορεί να "γίνει κάτι", γιατί τέλος πάντων είναι παράλογο να πας να βγάλεις 500 ευρώ και να σου θέλει προκαταβολή κοντά στις 2000. Αλλά δε ξέρω αν θέλω να το ρισκάρω...

Αν κατάλαβα καλά να πάρουν λιγότερη προκαταβολή ή κάτι τέτοιο...

Γιατί και μαθημάτικα και ΟΛΟΙ την αίθουσα να την γεμίσω, πάνω από 4000 ευρώ δε θα βγούν, και άρα το δικαιώματα θα είναι ένα μικρό ποσοστό αυτού (400 ευρώ περίπου). Πώς στο καλό εγώ να δώσω 1870?

Τι εννοεις? Τι "κατι"?
Αν εννοουσε το "νεοελληνικο κατι τοις" ;) πρεπει να εχει τελειωσει η κοπελα την σχολη "Μαζι τα Φαγαμε"!

Nikolas είπε:
Αν κατάλαβα καλά να πάρουν λιγότερη προκαταβολή ή κάτι τέτοιο...
Δηλαδη βαση κανονισμου μπορουν να σου πιουν το αιμα αλλα ΑΝ γουσταρουν θα σου κανουν τη καλη.... Ο,τι να'ναι... καλη τυχη!

Αν εννοουσε το "νεοελληνικο κατι τοις" ;) πρεπει να εχει τελειωσει η κοπελα την σχολη "Μαζι τα Φαγαμε"!
Δε γινονται αυτα στον ιδιωτικο τομεα... :)

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back