@manosx παραθέτεις πληροφορίες που βρίσκεις από εδώ και απο εκεί, σχεδόν τυφλά, για να υποστηρίξεις τα λεγομένα σου. Τα guides που βρήκες, όπως και πολλά που κυκλοφορούν, είναι για άσχετους. Κανένας σοβαρός engineer δεν θα ψάξει online για το πως να κάνει gain stage.
1. Το άρθρο της Avid αναφέρεται στο MBOX που έχει πολύ μεγάλο noise floor. Ναι, θα σου προτείνουν φυσικά να γράψεις ψηλά. Πως αλλιώς θα το σώσουν;
2. Το άρθρο της Antelope, λέει "It is normally recommended to record signals with a peak level value of -6 dBFS.". Καλή τύχη με αυτό. Εντελώς λάθος. Κάνε εσύ line check στα -6 σε τύμπανα ή φωνή, και θα καταλήξεις με τετραγωνισμένο waveform. Ακόμα και αν
παλέψεις ηχογραφείς στα -6 x 20 κανάλια (χωρίς λόγο), η μίξη σου θα είναι υπερβολικά hot.
Το αγνοώ πλήρως. Το συγκεκριμένο άρθρο είναι απόδειξη ότι υπάρχει λάθος πληροφορία online.
3. Το άρθρο της waves αναφέρεται σε μίξη σε DAW
Αντιθετα, peaks στα -40 δεν εχω δει να προτεινονται ποτε και πουθενα
Συνεχίζεις να αγνοείς πλήρως τα αναλογικά στάδια του κονβέρτορα. Καταλαβαίνω ότι εσύ το βλέπεις καθαρά σαν ψηφιακή ηχογράφηση, αλλά υπάρχουν αναλογικά στάδια (antialiasing filters)
πριν περιγραφεί ένα σήμα ψηφιακά.
Φυσικά και θα γράψεις πολύ χαμηλά σε φθηνά interface, γιατί ΕΧΟΥΝ αναλογικά στάδια και είναι κακής ποιότητας, βγάζουν κακό distortion (brittle, edgy). Το αποτέλεσμα θα ειναι να ακουστείς καλύτερα.
Υπόψιν ότι το -18dBFS RMS καθιερώθηκε σαν standard από την εποχή των 16bit κονβερτόρων, και τότε υπήρχε λόγος (noise). Σε εποχές με 24 και 32 bit κονβέρτορες, τα -18dBFS RMS στη πραγματικότητα είναι ψηλά, χωρίς λόγο. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει το calibration (πια) στα νεότερα plugins.
εχεις ενα καλο συνθακι και σου δινει ενα ωραιο καθαρο γεματο και παρομοιου level σημα στο line in σου, και εσυ τι θα κανεις, θα ριχνεις το master level του synth μεχρι να φτασεις εκει κατω; Γιατι να το κανεις αυτο, υποτιθεται για παραμορφωση, μα αμα εχει προβλημα να πιασει ενα νορμαλ σημα η καρτα σου και παραμορφωνει, δε θα εχει προβλημα και με το θορυβο;
Το -20 είναι εκεί κάτω;
ΓΙΑΤΙ ειναι κάτω; Εξηγησέ το μου τεχνικά. Εξήγησέ μου γιατί είναι χαμηλά και θα δημιουργήσει πρόβλημα.
Ο θόρυβος, στο ψηφιακό domain, σε 24bit είναι ανύπαρκτος. Αν εννοείς αναλογικό θόρυβο, πάλι είναι πολύ χαμηλός, και -κατα τη γνώμη μου-
πολύ πιο επιθυμητός από το distortion που βγαίνει όταν πουσάρεις τις φθηνές κάρτες.