5e3 deluxe diy

Φιλε μου σου ευχομαι καλοπαιχτος.

Κουλαρισε σε φορουμ γραφεις οχι σε πανελληνιες. ;D

Παντως αν διαβασεις το θεμα απο την αρχη θα δεις οτι κανενας δεν κραζει,ισα ισα προσπαθουν να βοηθησουν.Ο καθενας με τον τροπο του. :)

 
Thanoszin είπε:
Φιλε μου σου ευχομαι καλοπαιχτος.

Κουλαρισε σε φορουμ γραφεις οχι σε πανελληνιες. ;D

Παντως αν διαβασεις το θεμα απο την αρχη θα δεις οτι κανενας δεν κραζει,ισα ισα προσπαθουν να βοηθησουν.Ο καθενας με τον τροπο του. :)
Ευχαριστω για το καλοπαιχτος!

Για τα υπολοιπα, λυπαμαι αλλα δεν μπορω να ανοιγω  διαλογο ανευ ουσιας.

Σ' ευχαριστω για την κατανοηση.

 
Μπραβο κι απο μενα  για τη κατασκευή καλη συνεχεια

 
γιωργο το ξυλο για την καμπινα απο που το προμηθευτηκες ?

 
johnps είπε:
γιωργο το ξυλο για την καμπινα απο που το προμηθευτηκες ?
Αν αποφασισιεις να φτιαξεις κατι απο ξυλο μπραβο σου!

Δινει πολυ καλυτερο αισθητικο -και μονο μαλλον- αποτελεσμα απ' ότι οτιδηποτε αλλο, αλλα πολλη κουραση.

Αλλο να κολλας αντιστασεις και αλλο να τριβεις ξυλο.

Το ξυλο που χρησιμοποιησα ειναι δρυς απο πρακτικερ. Αξια 22€, σανιδα 200cmΧ25cmX1,8cm.

Φτανει ακριβως για το σχεδιο του 5Ε3 και περισσευουν και 10εκ περιπου.

Αν εχεις την οικονομικη δυνατοτητα, μπορεις να προμηθευτεις αλλης ποιοτητας ξυλο, αλλα φαντασου οτι για δρυ, απο ξυλουργο, μου ζητηθηκαν 55€.

Θα εφτιαχνε ομως τη σανιδα με συμμετρικα σχεδια, οπως τα σωματα κιθαρας.

Αλλη μουρη ομως!

Επισης, σε ξυλουργο μπορεις να ζητησεις δεσποτακι, μαονι, κελεμπεκι, οτι αντεχεις οικονομικα.

 
Το δρύς σαν ξύλο ειναι αρκετά σκληρό και σχετικά βαρύ θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις πεύκο (pine) ή έλατο (spruce) και πιο ελαφρύ και φθηνό και καλύτερο ηχητικά γιατι σαν ξύλο ειναι πιο μαλακό και πάλλεται πιο εύκολα, ειδικά για μικρό ενισχυτή

 
Εχεις απολυτο δικιο, το θεμα ειναι οτι ειχα παρει ελατο αλλα σκεβρωσε μετα απο 2 μερες και ραγισε.

Αν δεις στις αρχικες φωτο, φαινεται το ελατο.

Επισης εμαθα το ελατο  οτι μπορει να ενοχλησει αλλεργικους, οπως εγω :)

Δεν ξερω αν ισχυει, αλλα λογικο μου ακουγεται.

Και κατι ακομα για αυτα τα δυο ξυλα.

Επειδη ειναι μαλακα, κανουν ΜΟΝΟ αν σκοπευεις να ντυσεις τον ενισχυτη με καποιου ειδους δερματινη ή αλλο πλαστικο. Χτυπιουνται και κανουν βαθια σημαδια ευκολα.

Ενα αλλο μειονεκτημα του ελατου, ειναι οτι δεν δουλευεται ευκολα. (Μου το ειχαν πει αλλα το διαπιστωσα και μονος μου)

Λογω το οτι η υφη του αποτελειται απο (πολυ) μαλακες και (πολυ) σκληρες στρωσεις, στο τρυπημα θελει αποκλειστικα βαση. Αν το κανεις με το χερι, οι σκληρες στρωσεις μετακινουν το τρυπανι προς τις μαλακες και χανεις την ακριβεια στο τρυπημα.

Στο τριψιμο δε ερχονται τα χοντρα προβληματα, αφου οι μαλακες στρωσεις "φευγουν" αμεσως, ενω οι σκληρες παραμενουν, με αποτελεσμα να εχεις μια ανομοιογενη τελικη επιφανεια.

Αυτο δεν το θελεις αν σκοπευεις να μην καλυψεις τον ενισχυτη σου.

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Σκέψου το για την επόμενη κατασκευή

Σε κανα ξυλουργείο θα μπορούσες να βρείς ξύλο ξερό που να μην παθαίνει τίποτα αρκεί να μην το πληρώσεις χρυσό

Απο αλεργία δεν γνωρίζω ειναι να μή σου τύχει

 
ΤΥ φιλε μου!

Εριξα μια ματια στις κατασκευες σου και μαλλον θα πρεπει να εισαι "γιατρος" στα ξυλα.

Επειδη εγω δεν ειμαι και πολυ καλος σ' αυτα, ελπιζω να μπορω να ζητησω τις συμβουλες σου σε μελλοντικες δικες μου (για κουτι ενισχυτη παντα, οι κιθαρες ειναι δυσκολες για μενα)

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Διευκρίνηση

Ξεκινησα αυτο το νημα με σκοπο οχι  "να φανω ποσο μαγκας και ωραιος ειμαι, και κοιταξτε να δειτε τι μπορω να κανω εγω που εσεις δεν μπορειτε".

Αποκλειστικος σκοπος μου, ηταν -και ειναι- να δοθουν οσο το δυνατο περισσοτερες πληροφοριες, σχετικα με την κατασκευη ενισχυτων, αφου στο ελληνικο νετ ειναι ανυπαρκτες. Το ιδιο και οι κατασκευες φυσικα.

Με αυτο το σκεπτικο, ΠΡΕΠΕΙ να παρουσιασω τις τροποποιησεις που εκανα στην κατασκευη, οσο και τα αποτελεσματα που ειχα -η δεν ειχα- απο αυτες.

Υπ' οψιν οτι ολες οι τροποποιησεις που εφαρμοσα, ΔΕΝ επιδρουν στον ηχο του ενισχυτη, παρα μονο σε θεματα ασφαλειας.

1) Καταργησα το διακοπτη ground lift (αρση γειωσης) και τον μετετρεψα σε standby.

αυτο γινεται απλα συνδεοντας την εξοδο της λυχνιας ανορθωσης, το Β+ δηλαδη, αντι κατευθειαν στο κυκλωμα, στον προαναφερομενο διακοπτη, απο τον οποιο πρωτα, δεν περασα καν το κυκλωμα της γειωσης.

Ο λογος ειναι προφανης: Η γειωση προστατευει απο ηλεκτροπληξια, και οπως και να το κανουμε, ενας νεκρος κιθαριστας καταστρεφει το show. Λιγο μακαβριο αυτο, τελος παντων.

Υπαρχει η φημη οτι ο συγκεκριμενος ενισχυτης δεν ειναι standby friendly με δυνατο pop που προερχεται απο τους πυκνωτες. Για να αποφυγω αυτο το φαινομενο, τοποθετησα παραλληλα στους ακροδεκτες του διακοπτη μια αντισταση 47k -2w. Ανοιγοντας τον ενισχυτη με το standby on, η αντισταση επιτρεπει τη διελευση μικρης ποσοτητας ρευματος που "γεμιζει" τους πυκνωτες στα φιλτρα και οταν κλεισω το standby, δεν ακουγεται τιποτα.

Υπαρχει και το ποπ του κλεισιματος, για το οποιο δεν εκανα τιποτα. Η λυση ομως ειναι η τοποθετηση ενος πυκνωτη μαζι με την αντισταση, ιδιας τιμης σε αντιστοιχια με την αντισταση, ο οποιος, οταν κοψουμε την παροχη ρευματος, αφηνει ελευθερο το φορτιο του και δεν εχουμε πλεον κανενα ποπ.

Αυτο θα το κανω οταν δεν βαριεμαι.

2) Τοποθετησα δυο διοδους 1Ν4007 μεταξυ των  pin 3 με 4 και 5 με 6 της λυχνιας ανορθωσης. Αυτα (τα 3 και 5) δεν χρησιμοποιουνται ετσι κι αλλιως. Συνεδεσα τα μεγαλα ρευματα στις διοδους, οι οποιες στη συνεχεια το μεταφερουν στα pin 4 και 6 που παει κανονικα. Αυτο δινει ασφαλεια στο ολο κυκλωμα απο πιθανη καταρρευση της λυχνιας, που μπορει να προκαλεσει απο καταστροφη της τροφοδοσιας, εως και ολοκληρου του κυκλωματος.

Η τοποθετηση διοδων στο συγκεκριμενο σημειο δεν εχει καμια επιδραση στη λειτουργια της λυχνιας, οπως φαινεται και εδω: http://www.valvewizard.co.uk/fullwave.html

Αυτο που χρειαζεται προσοχη ειναι η σωστη τοποθετηση, αφου οι διοδοι πρεπει να εχουν την ενδειξη προς την πλευρα της πορειας του ρευματος δλδ προς τα pin 4 και 6.

3) Τοποθετησα σε καθε 6V6 και μεταξυ των pin 1 και  4 μια αντισταση 470Ω 2w. Αυτο το δανειστικα απο αλλους ενισχυτες. Η συγκεκριμενη τροποποιηση δεν προσφερει κατι στον ηχο, απλα προστατευει τις λυχνιες απο τα peaks του παρεχομενου ρευματος.

4) Τοποθετησα μια αντισταση 470KΩ 1/2 w στο pin 7 της phase inverter.

Δεν ξερω γιατι το εκανα αφου χαμηλωνει το overdrive.

Δεν ξερω επισης τι επιδραση μπορει να εχει, αφου την αφαιρεσα την ιδια μερα και πριν καν ανοιξω για πρωτη φορα τον ενισχυτη  :)

5) ΚΑΙ ΤΡΑΓΙΚΗ. Κατηργησα τη λυχνια ανορθωσης και την εκανα τυπου solid state με διοδους. Απλη και αυτη αλλα δεν τη συνιστω (υποκειμενικα μιλωντας, δεν ξερω αλλος τι θα εκανε).

Αποκολλησα τα δυο καλωδια του 290-0-290 ρευματος και εβαλα σε σειρα απο 2 διοδους 1Ν4007 στο καθενα. Η ενδειξη παντα προς την πορεια του ρευματος. Στο τελος τις ενωσα και ειχα μικρη αυξηση του ρευματος (που δεν ηθελα εξ αρχης) και αλλαγη στον ηχο του ενισχυτη!!!!!!!!!!!!! Αδιαφορος και σκληρος (υποκειμενικα παντα).

Αφαιρεσα τις διοδους και ξαναγυρισα στη λυχνια αυθημερον.

ΣΗΜ. Οποιος προσπαθησει να κανει κατι τετοιο, καλο ειναι να αφησει κολλημενα τα καλωδια των 5V στη βαση της λυχνιας και απλα να αφαιρεσει τη λυχνια. Αυτο γιατι πιθανον να μην του αρεσει η τροποποιηση, οπως δεν αρεσε και σε μενα, οποτε εχει λιγοτερη δουλεια στην επαναφορα.

Αυτα για τις τροποποιησεις.

Οταν "στρωσει" ο ενισχυτης, θα μετρησω και τα ρευματα στο κυκλωμα και θα τα αναρτησω εδω, για να υπαρχει ενα σημειο αναφορας, για οποιον θελησει να κανει κατι παρομοιο.

 
giorgosc είπε:
Διευκρίνηση

Ξεκινησα αυτο το νημα με σκοπο οχι  "να φανω ποσο μαγκας και ωραιος ειμαι, και κοιταξτε να δειτε τι μπορω να κανω εγω που εσεις δεν μπορειτε".

Αποκλειστικος σκοπος μου, ηταν -και ειναι- να δοθουν οσο το δυνατο περισσοτερες πληροφοριες, σχετικα με την κατασκευη ενισχυτων, αφου στο ελληνικο νετ ειναι ανυπαρκτες.
Ναι βρε συ Γιώργο, σοφά έπραξες και μπράβο σου αλλά το ξεκίνησες λίγο περίεργα, μας μπέρδεψες και όπως και να το κάνουμε φάνηκε λίγο απαξιωτικό (για να μην πω τη λέξη-κλισέ πλέον, τρολάρισμα) το ξεκίνημα σου.

Δεν πειράζει, καλή καρδιά και καλώς ήρθες και να μείνεις και για παραπάνω.

Όσο για την ανόρθωση, ειδικά για blues, δεν "παίζει" χωρίς λάμπα.

Προσωπικά επέλεξα την 5V4 για slow start (και έτσι δεν έχω ανάγκη τα stand by) και στα δικά μου αυτιά ακούγεται καλύτερα από την 5Y3.

Αλλά ο καθείς και τα γούστα του......

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Τη μετατροπη σε ss την εκανα περισσοτερο για πειραματισμο, η αληθεια ομως ειναι οτι δεν περιμενα τοσο μεγαλη διαφορα.

Ο 5Ε3 ειναι ενισχυτης με εντονο χαρακτηρα και με τη συγκεκριμενη μετατροπη, χανει μεγαλο μερος του.

Η 5V4 ειναι καλη λυση αλλα πολυεξοδη, αφου αλλαζοντας μια direct heated λυχνια, με μια in-direct, πρεπει να αλλαξεις τους πυκνωτες σε bipolar μικροτερης χωρητικοτητας αφου θελει 10μF αντι για 16 ή 22 ή  και 33 που χρησιμοποιουν μερικοι για καλυτερα μπασα, να αλλαξεις το ρευμα στις πλακες της λυχνιας, η/και  να βαλεις choke.

Δεν ξερω βεβαια αν εχεις 5Ε3 η κατι αλλο, αφου οι εγγλεζικοι εχουν τετοιες αρχες λειτουργιας και παρα το οτι, καποιοι απο αυτους εχουν την ιδια προενισχυση με αυτον εδω, ακουγονται εντελως διαφορετικα.

 
Ενταξει εγω δεν διαβαζω.

Τις μετατροπες που επρεπε να κανεις τις εκανες?

Αν δεν τις ξερεις λεπτομερως, μπορεις να ψαξεις στο ιντερνετ, υπαρχουν ομως και στο datasheet της λυχνιας σου.

Και φυσικα σε διαφορα αμερικανικα φορουμ, που εχουν στ' αληθεια σωστες και εμπεριστατωμενες πληροφοριες, περα απο το τι νομιζει ο καθενας.

 
giorgosc είπε:
Τις μετατροπες που επρεπε να κανεις τις εκανες?
Όπως δήλωσα εξ' αρχής προ 7ετίας (πέρασαν κιόλας τόσα; ), εγώ είμαι άσχετος και dot-to-dot assembler αλλά οι καλοί μου φίλοι μου, στην πάροδο του χρόνου, με βοήθησαν σε όλες τις (απαραίτητες και μη) αλλαγές / βελτιώσεις.

 
Εύγε Γιώργο, τώρα το είδα το θρέντ και το γούσταρα γιατί το πήγα απο το μηδέν μέχρι το τέλος χωρίς διακοπές! (κάτι σαν να κατεβάζεις έτοιμη σεζόν απο σειρά... :D).

Μια ερώτηση. Σε μια απο τις φωτό του κυκλώματός σου βλέπω οτι το καλώδιο που ενώνει τις Grid stoppers είναι πολύ κοντά με αυτά που κουβαλάνε τα 6.3 των νημάτων και του pilot light. Αυτό δεν σου φέρνει θόρυβο? Βέβαια μου φαίνεται σαν να "τεμνονται" σε ορθή γωνία, αλλά δες το κι εσυ απο κοντά.

...Κι αυτές τις metal oxide ρε φίλε τι τις βάζεις? :)

Και οι carbon comps χωράνε μια χαρά σε επιλεγμένα σημεία χωρίς να έχεις θέματα.

Αλλά είπαμε, αυτά είναι περι ορέξεως.

...κανα κλιπάκι παίζει?

 
Δεν ηξερα αν θα τα καταφερω, οποτε ειπα αρχικα να βαλω οτι ναναι και μετα βλεπουμε.

Τωρα με βλεπω να χαλαω τη συλλογη μου απο tropical fishes κλπ.

Εκτος αυτου και για να ειμαι απολυτα ειλικρινης, εχω κακη εμπειρια απο carbon comps, και μιλαω για τη διαφορα πραγματικης τιμης απο την αναγραφομενη, τελος παντων μεγαλη κουβεντα αυτη.

Για τις grid stoppers (υποθετω εννοεις τις screen resistors στις λυχνιες εξοδου, -το ιδιο ειναι βεβαια, απλα για να ξεχωριζουν απο αυτες της προ-) εχεις απολυτο δικιο και μια χαρα το βλεπεις, μονο που εκτος αυτου αν θυμαμαι καλα, σ' αυτη τη φωτο λειπουν και τα σιδερα  ;).

Αυτο στη συνεχεια αλλαξε.

Ειναι η τροποποιηση (3) που εγραψα πριν.

Κολλησα τις αντιστασεις στα πιν 1 και 4 και εδωσα το ρευμα στο 1. Τωρα ειναι ακριβως πανω στη λυχνια και δεν εχουν κολλητηλικια μεταξυ τους.

οσο για κλιπακι... δεν κανω πλακα ουτε το λεω ειρωνικα:

Με την κιθαρα που παιζω εγω δεν υπαρχει περιπτωση να ακουσετε κλιπακι συντομα.

Οχι τιποτα αλλο, αλλα σεβομαι τους συναθρωπους μου.

Εχω και κατι σκυλια στη γειτονια, που οταν παιζω αρχιζουν και κλαινε (καλα, αυτο ειναι πλακα).

Ψηνω ενα φιλο να γραψουμε κατι ομως.

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top