Διευκρίνηση
Ξεκινησα αυτο το νημα με σκοπο οχι "να φανω ποσο μαγκας και ωραιος ειμαι, και κοιταξτε να δειτε τι μπορω να κανω εγω που εσεις δεν μπορειτε".
Αποκλειστικος σκοπος μου, ηταν -και ειναι- να δοθουν οσο το δυνατο περισσοτερες πληροφοριες, σχετικα με την κατασκευη ενισχυτων, αφου στο ελληνικο νετ ειναι ανυπαρκτες. Το ιδιο και οι κατασκευες φυσικα.
Με αυτο το σκεπτικο, ΠΡΕΠΕΙ να παρουσιασω τις τροποποιησεις που εκανα στην κατασκευη, οσο και τα αποτελεσματα που ειχα -η δεν ειχα- απο αυτες.
Υπ' οψιν οτι ολες οι τροποποιησεις που εφαρμοσα, ΔΕΝ επιδρουν στον ηχο του ενισχυτη, παρα μονο σε θεματα ασφαλειας.
1) Καταργησα το διακοπτη ground lift (αρση γειωσης) και τον μετετρεψα σε standby.
αυτο γινεται απλα συνδεοντας την εξοδο της λυχνιας ανορθωσης, το Β+ δηλαδη, αντι κατευθειαν στο κυκλωμα, στον προαναφερομενο διακοπτη, απο τον οποιο πρωτα, δεν περασα καν το κυκλωμα της γειωσης.
Ο λογος ειναι προφανης: Η γειωση προστατευει απο ηλεκτροπληξια, και οπως και να το κανουμε, ενας νεκρος κιθαριστας καταστρεφει το show. Λιγο μακαβριο αυτο, τελος παντων.
Υπαρχει η φημη οτι ο συγκεκριμενος ενισχυτης δεν ειναι standby friendly με δυνατο pop που προερχεται απο τους πυκνωτες. Για να αποφυγω αυτο το φαινομενο, τοποθετησα παραλληλα στους ακροδεκτες του διακοπτη μια αντισταση 47k -2w. Ανοιγοντας τον ενισχυτη με το standby on, η αντισταση επιτρεπει τη διελευση μικρης ποσοτητας ρευματος που "γεμιζει" τους πυκνωτες στα φιλτρα και οταν κλεισω το standby, δεν ακουγεται τιποτα.
Υπαρχει και το ποπ του κλεισιματος, για το οποιο δεν εκανα τιποτα. Η λυση ομως ειναι η τοποθετηση ενος πυκνωτη μαζι με την αντισταση, ιδιας τιμης σε αντιστοιχια με την αντισταση, ο οποιος, οταν κοψουμε την παροχη ρευματος, αφηνει ελευθερο το φορτιο του και δεν εχουμε πλεον κανενα ποπ.
Αυτο θα το κανω οταν δεν βαριεμαι.
2) Τοποθετησα δυο διοδους 1Ν4007 μεταξυ των pin 3 με 4 και 5 με 6 της λυχνιας ανορθωσης. Αυτα (τα 3 και 5) δεν χρησιμοποιουνται ετσι κι αλλιως. Συνεδεσα τα μεγαλα ρευματα στις διοδους, οι οποιες στη συνεχεια το μεταφερουν στα pin 4 και 6 που παει κανονικα. Αυτο δινει ασφαλεια στο ολο κυκλωμα απο πιθανη καταρρευση της λυχνιας, που μπορει να προκαλεσει απο καταστροφη της τροφοδοσιας, εως και ολοκληρου του κυκλωματος.
Η τοποθετηση διοδων στο συγκεκριμενο σημειο δεν εχει καμια επιδραση στη λειτουργια της λυχνιας, οπως φαινεται και εδω:
http://www.valvewizard.co.uk/fullwave.html
Αυτο που χρειαζεται προσοχη ειναι η σωστη τοποθετηση, αφου οι διοδοι πρεπει να εχουν την ενδειξη προς την πλευρα της πορειας του ρευματος δλδ προς τα pin 4 και 6.
3) Τοποθετησα σε καθε 6V6 και μεταξυ των pin 1 και 4 μια αντισταση 470Ω 2w. Αυτο το δανειστικα απο αλλους ενισχυτες. Η συγκεκριμενη τροποποιηση δεν προσφερει κατι στον ηχο, απλα προστατευει τις λυχνιες απο τα peaks του παρεχομενου ρευματος.
4) Τοποθετησα μια αντισταση 470KΩ 1/2 w στο pin 7 της phase inverter.
Δεν ξερω γιατι το εκανα αφου χαμηλωνει το overdrive.
Δεν ξερω επισης τι επιδραση μπορει να εχει, αφου την αφαιρεσα την ιδια μερα και πριν καν ανοιξω για πρωτη φορα τον ενισχυτη
5) ΚΑΙ ΤΡΑΓΙΚΗ. Κατηργησα τη λυχνια ανορθωσης και την εκανα τυπου solid state με διοδους. Απλη και αυτη αλλα δεν τη συνιστω (υποκειμενικα μιλωντας, δεν ξερω αλλος τι θα εκανε).
Αποκολλησα τα δυο καλωδια του 290-0-290 ρευματος και εβαλα σε σειρα απο 2 διοδους 1Ν4007 στο καθενα. Η ενδειξη παντα προς την πορεια του ρευματος. Στο τελος τις ενωσα και ειχα μικρη αυξηση του ρευματος (που δεν ηθελα εξ αρχης) και αλλαγη στον ηχο του ενισχυτη!!!!!!!!!!!!! Αδιαφορος και σκληρος (υποκειμενικα παντα).
Αφαιρεσα τις διοδους και ξαναγυρισα στη λυχνια αυθημερον.
ΣΗΜ. Οποιος προσπαθησει να κανει κατι τετοιο, καλο ειναι να αφησει κολλημενα τα καλωδια των 5V στη βαση της λυχνιας και απλα να αφαιρεσει τη λυχνια. Αυτο γιατι πιθανον να μην του αρεσει η τροποποιηση, οπως δεν αρεσε και σε μενα, οποτε εχει λιγοτερη δουλεια στην επαναφορα.
Αυτα για τις τροποποιησεις.
Οταν "στρωσει" ο ενισχυτης, θα μετρησω και τα ρευματα στο κυκλωμα και θα τα αναρτησω εδω, για να υπαρχει ενα σημειο αναφορας, για οποιον θελησει να κανει κατι παρομοιο.