warpie είπε:
Δε σκαμπαζω και πολυ απο αυτα αλλα δε θα επρεπε να ειναι "Πιστευε ή μη, ερευνα."?
Ένα άρθρο που είχα γράψει παλαιότερα περί του θέματος. 8)
ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ ΕΡΕΥΝΑ 'Η ΑΝ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΕΥΝΑΣ;
πίστευε και μή ερεύνα
Μία φράση της οποίας το νόημα διαστρεβλώνεται από τους επιτήδειους ώστε να κοροιδεύουν τα θύματα τους για τους γνωστούς λόγους.Η διαστρέβλωση του νοήματος γίνεται χρησιμοποιώντας ένα κόμμα(,) και μετατρέποντας την φράση ώς πίστευε και μή,ερεύνα ! Όμως αυτό αποτελεί σοφιστεία των επιτήδειων και αυτό αποδεικνύεται από το ότι η φράση με το κόμμα σε αυτή την θέση αποτελεί γραμματικό-εννοιολογικό σφάλμα και δεν στέκει! Άς δούμε πώς συμβαίνει αυτό.
(Δεν θα χρησιμοποιηθούν "επίσημοι" γραμματικοί όροι για να γίνει κατανοητό από όλους).
Ας δούμε την πρώτη λέξη της φράσεως το "πίστευε".Αυτή η λέξη είναι ρήμα και είναι λέξη που σε προτρέπει να κάνεις κάτι,όπως λέμε για παράδειγμα "φάε",το λέμε σε κάποιον για ΝΑ φάει,τον προτρέπουμε να κάνει αυτή την πράξη.Το ρήμα θα μπορούσε να είναι "πιστεύω" το οποίο σημαίνει ότι αυτή την πράξη την κάνω ήδη, ή θα μπορούσε να είναι "πίστευα" το οποίο σημαίνει ότι κάποτε στο παρελθόν έκανα αυτή την πράξη και σταμάτησα να την κάνω και δεν την κάνω πλέον.
Οπότε το "πίστευε" είναι ρήμα το οποίο προτρέπει σε κάποιον ΝΑ κάνει κάτι.
Ας δούμε το "και". Το "και" αποτελεί σύνδεσμο της επόμενης λέξεως-φράσεως με την προηγούμενη.Ο σύνδεσμος αυτός δηλώνει συνέχεια ή πρόσθεση ή συγκατάβαση και ο ρόλος του είναι να συνδέει το πρίν με αυτό που έρχεται μετά το "και". Για παράδειγμα λέμε "θα φάω μπριζόλες και θα παχύνω". Υπάρχει η σύνδεση της φράσεως και της έννοιας "θα φάω μπριζόλες" με το ότι "θα παχύνω" και αυτή η συνέχεια γίνεται κατανοητή με τον σύνδεσμο "και".
Άλλο παράδειγμα."Ένα και ένα κάνει δύο"."θα πάρω ένα όπλο και θα σε πυροβολήσω"."θα πάω διακοπές και θα περάσω όμορφα"...
Ας δούμε το "μή". Το "μή" είναι αποτρεπτικός όρος και το χρησιμοποιούμε για να πούμε σε κάποιον να μην κάνει κάτι.Για παράδειγμα λέμε σε ένα μικρό παιδί "μή παίζεις με τα σπίρτα" ή λέμε "μη βάζεις στο στόμα σου σκουπίδια". Σε άλλη περίπτωση λέμε "σε παρακαλώ μή με πυροβολήσεις". "πρόσεξε μην αρρωστήσεις".
Ας δούμε το "ερεύνα". Αυτό λόγω γραμματικού "χρόνου" μας προτρέπει να κάνουμε την πράξη,όπως ακριβώς και το "πίστευε".Θα μπορούσε να είναι "ερεύνησες" αν μιλούσε για την πράξη που έγινε κάποτε και έπαψε να συμβαίνει ή "θα ερευνήσεις" αν θέλει να σου πεί τι θα κάνεις στο μέλλον.Όμως το "ερεύνα" σε προτρέπει ΝΑ ερευνάς.
Αν λοιπόν πούμε πιό απλά την φράση αυτήν για να γίνει κατανοητή ευκολότερα, θα πούμε ότι " να πιστεύεις και να μην ερευνάς" ! Φυσικά εδώ καταγράφηκε η φράση δίχως το κόμμα (,) δηλαδή η πραγματική φράση και όχι η διαστρεβλωμένη.
Τώρα ας δούμε πού βάζουν το κόμμα οι επιτήδειοι. "πίστευε και μή, ερεύνα".
Σύμφωνα με την εξήγηση που δώσαμε προηγουμένως στα ρήμματα,ας δούμε τώρα πώς γίνεται η πρόταση όταν μπεί το κόμμα στην συγκεκριμένη θέση.
Η πρόταση γίνεται "να πιστεύεις και να μην πιστεύεις, να ερευνάς".
Γιατί συμβαίνει αυτό ? επειδή όταν μπαίνει το κόμμα σε αυτή την θέση διαχωρίζει το "μή" με το "ερεύνα",αφήνει το "ερεύνα" απ'έξω και αναγκαστικά το "μή" ανταποκρίνεται στο "πίστευε".Για αυτό το λόγο βάζουν το κόμμα σε αυτή την θέση επειδή θέλουν να πούν ότι η πρόταση δήθεν λέει ότι "είτε πιστεύεις είτε δεν πιστεύεις, (κόμμα) να ερευνάς".
Γιατί λοιπόν όταν το κόμμα το βάζουν σε αυτή την θέση η φράση είναι γραμματικώς και εννοιολογικώς, λάθος ? Επειδή :
1ον) εάν η πρόταση ήθελε να πεί-σημάνει αυτό που ισχυρίζονται οι επιτήδειοι, ότι "είτε πιστεύεις είτε δεν πιστεύεις,να ερευνάς" τότε η αρχική πρόταση δεν θα ήταν "πίστευε και μή ερεύνα" αλλά θα ήταν "πίστευε ή μή,ερεύνα". Προσθέτοντας το κόμμα θα έπρεπε να αλλάξουν καί τον σύνδεσμο "και" σε "ή". Το "ή" το χρησιμοποιούμε για να πούμε "ή το ένα ή το άλλο".Παράδειγμα " ή θα σε σκοτώσω ή θα μου δώσεις τα λεφτά σου". "ή είσαι χαζός ή το παίζεις χαζός". "ή θα φάς φακές ή δεν θα φάς τίποτα"." ή ο τάδε αυτοκτόνησε ή τον σκότωσαν". Αν λοιπόν η αρχική πρόταση έλεγε "πίστευε ή μή,(κόμμα) ερεύνα" τότε θα ήταν σωστή η έννοια που λένε ότι σημαίνει "είτε πιστεύεις είτε δεν πιστεύεις,να ερευνάς".
Εάν υπήρχε το "ή" αντί του "καί" αλλά δεν υπήρχε το κόμμα στην κανονική πρόταση η φράση θα ήταν "πίστευε ή μή ερεύνα" και θα είχε εντελώς διαφορετικό νόημα επειδή θα σήμαινε "να πιστεύεις ή να μην ερευνάς" το οποίο όμως υποστηρίζει το πραγματικό νόημα της αρχικής φράσης "πίστευε και μή ερεύνα" αφού στην ουσία λέει το ίδιο πράγμα από την αντίθετη "κατεύθυνση", δηλαδή λέει "ΝΑ ερευνάς ΑΝ πιστεύεις" -> "να πιστεύεις ή να μην ερευνάς"-> "να πιστεύεις και να μην ερευνάς"(αρχική φράση) !!!
Οπότε η φράση "πίστευε και μή ερεύνα" για να σημαίνει "είτε πιστεύεις είτε δεν πιστεύεις,να ερευνάς" θα έπρεπε να είναι γραμμένη "πίστευε ή μή, ερεύνα" διαφορετικά πέφτει σε νοηματικό σφάλμα.Άρα η επίμαχη φράση δεν παίρνει κόμμα αλλά το κόμμα είναι προσθετική μέθοδος κατασκευής σοφιστείας πρός παραπλάνηση του ποιμνίου αφού βάζοντας ένα κόμμα μετά το "μή",αλλάζει το νόημα της φράσεως και γίνεται ανόητο.
2ον) ο άλλος λόγος για τον οποίο δεν ισχύει το κόμμα στην φράση είναι επειδή όταν βάζουμε το κόμμα αντιφάσκουμε με το μήνυμα του Ευαγγελίου,στο οποίο Ευαγγέλιο είναι η αρχική φράση και όλος ο λόγος γίνεται για το Ευαγγέλιο.Πώς αντιφάσκουμε ? νά πώς.
Όπως είδαμε,βάζοντας το κόμμα, η φράση σημαίνει "να πιστεύεις και να μην πιστεύεις, να ερευνάς".Το ΝΑ όπως ξέρουμε σε προτρέπει να κάνεις κάτι,εδώ όμως σε προτρέπει να κάνεις 3 πράγματα ταυτόχρονα εκ των οποίων τα 2 είναι αντίθετα μεταξύ τους.Δηλαδή σου λέει να πιστεύεις και παράλληλα να μην πιστεύεις(εκτός του να ερευνάς).Εδώ βρίσκεται η ανοησία της φράσεως όταν μπαίνει το κόμμα επειδή δεν γίνεται καί να πιστεύεις και να μήν πιστεύεις,έτσι θα καταντήσεις διχασμένη προσωπικότητα αλλά εδώ βρίσκεται και η αντίφαση με το μήνυμα του Ευαγγελίου,η αντίφαση έρχεται με την φράση "και να μην πιστεύεις" ! Στο Ευαγγέλιο βλέπουμε πολλές φορές τον Χριστό αλλά και τους μαθητές να προτρέπουν τους ανθρώπους να πιστέψουν το μήνυμα τους,τους βλέπουμε να προσπαθούν τόσο σκληρά να τους κάνουν να πιστέψουν,που φτάνουν στο σημείο να καταριούνται,να βρίζουν και να απειλούν με απίστευτες τιμωρίες όσους δεν δέχονται το μήνυμα του Χριστού.Για παράδειγμα ο χριστός λέει ότι όσοι δεν τον πιστέψουν,κατά την ημέρα της κρίσεως θα κριθούν και η τιμωρία τους θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν των πόλεων που ήταν βουτηγμένες στην αμαρτία,τα Σόδομμα και τα Γόμμορα.Υπάρχουν και άλλα τέτοια παραδείγματα τα οποία δείχνουν ότι οι μαθητές και ο δάσκαλος ήθελαν οπωσδήποτε οι άνθρωποι να τους πιστέψουν,πράγμα που σημαίνει ότι ποτέ δεν θα έγραφαν μία φράση όπως το "να μην πιστεύεις" μέσα σε ένα κείμενο το οποίο είχε προορισμό να πείσει τους ανθρώπους να πιστέψουν σε αυτό.Αυτή είναι η αντίφαση που δείχνει την σοφιστεία που κατασκευάζουν οι επιτήδειοι,βάζοντας ένα κόμμα(,) σε μία φράση που δεν το "σηκώνει".