4 cable method ή τελικός+καμπίνα?

IraklisZS

Μέλος
Πόντοι
38
καλημέρα!

πρόσφατα έγινα κάτοχος μιας rp1000 που πήρε τη θέση των (προδομένων) πεταλιών μου. ;D

μετά απο δοκιμή πείστηκα οτι για να δουλέψει καλά το συγκεκριμένο μηχάνημα, πρέπει να συνδεθεί σε τελικό ενισχυτή, οπότε άρχισα να σκέφτομαι πώς θα ξεφορτωθώ τους ενισχυτές μου για μια λύση οπου θα συνδέω την πεταλιέρα σε τελικό.

-η μία περίπτωση είναι ενισχυτής με fx loop και κατά προτίμηση serial ωστε να μην χάνεται καθόλου σήμα απο την πεταλιέρα (καλά τα λέω? ???)

-η άλλη περίπτωση είναι αγορα τελικού και χρήση με την καμπίνα μου απο τον epi VJ (1x12 Eminence "Lady Luck" 16ohm)

παρατήρησα οτι οι σκέτοι τελικοί είναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΟΙ, οπότε ήθελα να ρωτήσω τους πιο έμπειρους, συμφερει να αγοράσω μεταχειρισμένο ενισχυτή με fx loop με €350 ή έναν μεταχειρισμένο τελικό στα ίδια λεφτά?

πως είναι δυνατόν ο ενισχυτής που έχει και προενίσχυση και τελικη ενίσχυση και ηχείο και καμπίνα να κοστίζει το ίδιο με έναν λαμπάτο τελικό?

επίσης, θα ήθελα να αναφέρει κάποιος που χρησιμοποιεί την ίδια ή άλλη πεταλιέρα με 4cm, σε ποιον ενισχυτή τη βάζει και αν είναι καλός συνδυασμός

ευχαριστώ πολυ! :)

Για τον Art SLA-(x) που ακουγεται οτι συνεργαζεται μια χαρα με τετοιου ειδους μηχανηματα , το σκεφτεσαι;

Οι τελικοι ενισχυτες υποιτιθεται οτι ειναι πιο "αχρωματιστοι" σε σχεση με το αν χρησιμοποιησεις το fx loop μιας κεφαλης, στην οποια ολα τα χαρακτηριστικα του τελικου σταδιου ειναι ετσι κατασκευασμενα/διαλεγμενα ωστε να λειτουργει "αψογα" με την προενισχυση του ενισχυτη κτλ. Αρα αν αυτο που θες ειναι να παιρνεις οσο το δυνατον πιο αχρωματιστο τον ηχο της πεταλιερας, τοτε ειναι καλυτερα να παρεις εναν τελικο, κατα προτιμηση solid state frfr για να εχεις οσο το δυνατον λιγοτερο χρωματισμο του ηχου σου. Αυτο ειναι κατι σημαντικο αν χρησιμοποιεις προενισχυτη modelling που κανει πραγματικα πολυ καλη δουλεια στις εξομοιωσεις. Αν τωρα ο προενισχυτης σου ειναι λαμπατος ή γενικοτερα δεν ειναι hi-end ωστε να κανει πολυ καλη δουλεια στις εξομοιωσεις, τοτε ισως να θες καλυτερα να πας για λυση λαμπατου που θα χρωματιζει μεν τον ηχο σου, αλλα μπορει να του δινει κατι εξτρα που "λειπει" απο τις εξομοιωσεις...

για φτηνη (αλλα καθολα αξιοπρεπη) λυση κοιτα για εναν μεταχειρισμενο rocktron velocity.γυρω στα 130-150 ευρω.

αν θες λαμπατο και ειναι να δωσεις 350 κανε λιγο υπομονη και κοιτα προς boogie 50/50 (το παλιο μοντελο). απο ενταση δεν το συζηταμε και απο ποιοτητα απλα θα το λατρεψεις... γυρω στα 500-600 ευρω

ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

δηλαδή οι λαμπάτοι τελικοί κιθάρας είναι γενικά πιο "αχρωμάτιστοι" απο τους λαμπάτους τελικούς που τοποθετούνται σε ολοκληρωμένους ενισχυτές κιθάρας?

η διαφορά κόστους με προβλημάτισε και αναρωτιέμαι αν αξίζει (ηχητικά) τα λεφτά του ένας σκέτος τελικός.

Καλό θα ήταν να δοκιμάσεις τις προτεινόμενες λύσεις (σε κάποιους φίλους) ώστε να δεις τι σου ταιριάζει καλύτερα.

Να προσθέσω και την επιλογή ενός αυτοενισχυόμενου monitor (κατά προτίμηση με 12άρι woofer αλλά και κάποια 10άρια και 8άρια είναι πολύ καλά για FRFR εφαρμογές). Το monitor έχει το πλεονέκτημα ότι διαθέτει crossover, με tweeter για τις υψηλές συχνότητες και τον δικό του ενισχυτή (ή ενισχυτές) για τα μεγάφωνα. Οι τιμές για αυτά που μας κάνουν κυμαίνονται μεταξύ 500-750€ για καινούργιο, αλλά αγοράζεις βέβαια και "καμπίνα" μ'αυτό τον τρόπο.  ;)

Κανείς δεν σε εμποδίζει επίσης να έχεις ταυτόχρονα και ένα FRFR σύστημα και έναν κλασσικό ενισχυτή με καμπίνα, στον οποίο θα στέλνεις dry σήμα (χωρίς καμπίνες).

Η λύση πάντως με το 4CM έχει νόημα όταν θέλεις να χρησιμοποιείς και τον προενισχυτή του combo/head ενισχυτή σου κατ'επιλογήν με τους προενισχυτές που μοντελοποιεί το RP. To serial/parallel loop σηκώνει πολύ συζήτηση (που θα γίνει κάποια στιγμή  ;)). Στο GSP με τις επιλογές που υπάρχουν είναι πρακτικά το ίδιο αρκεί να γίνουν οι σωστές ρυθμίσεις.

Το κατά πόσο ο τελικός ενός πλήρη ενισχυτή είναι "χρωματισμένος" σηκώνει συζήτηση. Αν τσεκάρεις τα schematics των τελικών κάποιων ενισχυτων ENGL π.χ. και τα συγκρίνεις με τους rack τελικούς της ίδιας εταιρίας, θα δείς ότι είναι στην ουσία πανομοιότυποι. Το συγκεκριμένο παράδειγμα το αναφέρω γιατί έχω ΕNGL σε rack. Άσε που η λέξη "χρωματισμένος" είναι από μόνη της κάπως ασαφής.

Η βασική διαφορά είναι συνήθως ότι οι σκέτοι τελικοί διαθέτουν διάφορα features που δεν διαθέτουν οι απλοί ενισχυτές, εξού και η διαφορά τιμής. Επίσης, ένας απλός ενισχυτής έχει όλα τα στάδια (προενίσχυση και ενίσχυση) στην ίδια πλακέτα (όχι πάντα βέβαια) και στο ίδιο σασί, οπότε αθροιστικά μειώνεται κάπως η τιμή.

Αν δεν θες ο τελικός να έχει επιπλέον χαρακτηριστικά, π.χ. presence, δύο κανάλια (Η διαφορά), με ένα απλό ενισχυτή με fx loop θα κάνεις άψογα την δουλειά σου. Είναι θέμα επιλογής και οικονομικών παρά κάτι άλλο.

Επίσης καλή λύση είναι και τα monitor απλά εδώ δεν θα έχεις τον ίδιο όγκο αέρα να σε χτυπάει στο στήθος (μικρότερα μεγάφωνα)

το κακό με αυτά τα μηχανήματα είναι οτι δε βρίσκεις να δοκιμάσεις και ειδικά όταν μιλάμε για ένα σκέτο τελικό, πρέπει να κουβαλήσω και την καμπίνα μου και την πεταλιέρα οπότε τα πράγματα δυσκολεύουν πιο πολύ.

επίσης το καλό με έναν ολόκληρο ενισχυτή (πχ peavey classic) είναι η φορητότητα και το καλό καθαρό κανάλι που θα μπορώ να χρησιμοποιώ με κάποια προσομοίωση πεταλιού απο την rp.

το θέμα είναι αν στην περίπτωση του σκέτου τελικού θα ανέβει η ποιότητα του ήχου αρκετά ωστε να υπερνικήσει το value for money και τα θετικά της combo λυσης.

theoctapus είπε:
Η βασική διαφορά είναι συνήθως ότι οι σκέτοι τελικοί διαθέτουν διάφορα features που δεν διαθέτουν οι απλοί ενισχυτές, εξού και η διαφορά τιμής.
δηλαδή?

δύο κανάλια (Η διαφορά)
αυτό ανεβάζει πολύ την τιμή, έ? παρατήρησα πως όλοι οι τελικοί 2 έχουν, οπότε μάλλον σε σύνδεση σε μια καμπίνα το ένα θα πηγαίνει άχρηστο ε?

ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον!

μάλλον με κόβω να καραδοκώ στις αγγελίες για κανένα peavey :P

μιας και το ηχόχρωμα θα στο δίνει η πεταλιέρα, ίσως αξίζει τον κόπο να εξετάσεις και τους τελικούς τύπου ΡΑ, που είναι πολύ φτηνοί και μεγάλης ισχύος ειδικα αν γεφυρωθούν

εκτός βέβαια αν πρέπει υποχρεωτικά ο τελικός να είναι λαμπάτος

IraklisZS είπε:
δηλαδή?
1581628_800.jpg

1974570_800.jpg

41105_800.jpg

Δες μόνο το πόσα κουμπάκια και φωτάκια έχουν και θα καταλάβεις.  ;D

αυτό ανεβάζει πολύ την τιμή, έ? παρατήρησα πως όλοι οι τελικοί 2 έχουν, οπότε μάλλον σε σύνδεση σε μια καμπίνα το ένα θα πηγαίνει άχρηστο ε?
Βέβαια την ανεβάζει αφού έχεις δύο τελικούς σε ένα κουτί. Τώρα αν θα είναι άχρηστο εξαρτάται. Επειδή η rp έχει στέρεο έξοδο μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τα δύο κανάλια του τελικού σε δυο καμπίνες για στέρεο εφαρμογές. Όπως καταλαβαίνεις είναι μάλλον εξεζητημένο και ακριβό "hobby".

εγω τουλαχιστον οπως εχω ξαναγραψει πηγα σε τελικο και καμπινα...gsp+ marshall 20/20 και συντομα θα γινει retubing me TAD tubes...και πραγματικα δε βλεπω λογο αν θες τελικο να παρεις κατι μεγαλυτερο απο εναν marshall/mesa/οτιδηποτε με πανω απο 50 watt...το volume στο 5 και εχεις κρυψει το drummer...

GSP1101 - 460E musicstore

Rocktron Velocity 300 - 330E Thomann

Harley Benton Vintage 2x12 - 200E Thomann

τελος...

Δεχρειαζεται το GSP τουλαχιστον που εχω,οπως και η RP1000 που ειχα λαμπατο τελικο...

Ο συγκεκριμενος που προτεινω ειναι μια χαρα...

Παντως πλεον δεν χρειαζεται να γραψεις κατι αλλο οταν ανοιγεις ενα θεμα για RP-GPS απλα 4 cable method κ ολοι ξερουν  :) Πλακα εχει,η καινουρια μανια και τα λοιπα.

Παντως ειτε ετσι ειτε αλλιως αδερφε Ηρακλη καλα θα ακουγεσαι,μην ανησυχεις  :)

Συγχαρητηρια για την αγορα.

Ααα for what its worth εγω εχω βολευτει με τα 4 καλωδια στην λουπα,δεν το ψαχνω ομως τοσο πολυ,εχω βολευτει ειπα  :)

Το καλο με το να παρεις εναν πχ classic που ανεφερες ειναι για μπλουζ τζαζ κτλ δεν θα χρειάζεσαι τιποτα αλλο πέρα απο κανα πεταλακι του rp μπροστα.Καλυτερο ηχο με τις εξομοιωσεις δεν νομίζω να βγάλεις και θα απλουστευσεις αρκετα τα πράματα.Και αν για κάποιο πράμα που θες να φτιάξεις-παιξεις χρειαστεις και κάποια απο τις προενισχύσεις ρυθμισε την με λίγο eq στα μέτρα σου.Δεν ειναι δυσκολο,απλα να βρεις τα sweet spots τη καθε εξομοιωσης προενισχυσης στον τελικο του combo σου.Πιστευω ειναι η πιο καλή λύση και πιο οικονομικη.Στο βιντεο του proguitarshop ετσι το λειτουργει.Και πάντα στο mix με απενεργοποιημένες καμπίνες.Και αλλιως πάντως παλι καλο αποτελεσμα θα εχεις.Ειναι και το τι αναγκες εχεις.

ευχαριστώ για τις απαντήσεις παιδιά! όπως το κόβω, θα περιμένω στις αγγελίες για κανένα κόμπο με λουπ και μακάρι να έρθει γρήγορα!

μου φαίνεται πιο ολοκληρωμένη λύση και το ψάξιμο/δοκιμή θα είναι αρκετά ευκολότερο.

Εγώ στάθηκα πιό τυχερός.....

Βρήκα έναν KMD ιβρύδιο που είχε πρόβλημα και τον αγόρασα 150 Euro (με τα ταχυδρομικά). Είπα να τον επισκευάσω, *αυτός έχει τρανζίστορ προενίσχυση και 2 6L6 GT τελικές βαθμίδες και 12" Vintage Jensen, και βρήκα βλάβη στην τροφοδοσία της προενίσχυσης ενώ οι τελικές ήταν τελείως ψόφιες και τις άλλαξα.

Σε καναδυό μέρες που θα έρθει η RP 1000 Θα παίζει σόλο σε λαμπάτο τελικό χε χε χε

παιδιά κάτι σε Tech 21 power engine λέτε να κάνει καλή δουλειά?

υπάρχει κάπου στην αθήνα να πάω με την πεταλιέρα μου να το ακούσω?

IraklisZS είπε:
παιδιά κάτι σε Tech 21 power engine λέτε να κάνει καλή δουλειά?

υπάρχει κάπου στην αθήνα να πάω με την πεταλιέρα μου να το ακούσω?
Kai gamw τις δουλειές θα κάνει.  ;)

Μάλιστα κάποιος συνφορουμίτης από Θεσ/κη πούλαγε ένα για 230 ευρώ αν θυμάμαι καλά.  :o

Αν θέλεις να το κάνεις από "καλό", "εξαιρετικό", μπορείς να κάνεις και μια απλή μόντα προσθέτοντάς του tweeter με crossover! Σημειωτέον ότι η ίδια η Tech21 έβγαζε μια τέτοια έκδοση και, αν επικοινωνήσεις μαζί τους, μπορούν να σου στείλουν τα απαραίτητα υλικά και οδηγίες, για πολύ μικρό κόστος! Το έχει κάνει κάποιος στο gear page (με δύο καμπίνες μάλιστα) και το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό: το tweeter αναλαμβάνει να αποδώσει μόνο του τις υψηλές συχνότητες με πολύ πιο HiFi αποτέλεσμα.

Μιλάμε εδώ για μια λύση FRFR χαμηλού κόστους. Με άλλα λόγια, στέλνεις στο Power Engine "ολόκληρο" το σήμα, με τις καμπίνες και όλα. Δεδομένου ότι η απόκρισή του είναι σε μεγάλο βαθμό flat, έχεις ένα μίνι-PA με μικρό βάρος και κόστος, στο γνωστό format της κιθαροκαμπίνας.

Κι εγώ βρίσκομαι σε παρόμοια κατάσταση με το GT-10, όσον αφορά στον ενισχυτή που θα χρησιμοποιηθεί. Σκέφτομαι ακόμα και έναν ενισχυτή hi-fi 2x80W που έχω να κάθεται, με δύο καλά ηχεία (βέβαια υπάρχει θέμα φορητότητας).

Είδα και κάποιον ονόματι glenn delaune ο οποίος χρησιμοποιεί GT-10 & X3 live, και για ενισχυτές έχει έναν στέρεο ενισχυτή για keyboards και το άλλο σετάπ του είναι ένα PA φορητό (κάτι σαν το Fender Passport. Παίζει και κάτι τέτοιο;

FRFR τι ακριβώς σημαίνει και απο πού βγαίνει? :-[ :-[ το πετυχαίνω συχνά τώρα τελευταία πο υψάχνω την ιδέα του τελικού.

επίσης αρχίζω και δεν το καταλαβαίνω αυτό το πράγμα με τις καμπίνες.

και σε ενισχυτή με fx loop αν βάλω την πεταλιέρα, πάλι λίγο-πολύ "flat" δε θεωρείται η απόκριση? είχα την εντυπωση οτι τον "χρωματισμό" τον δίνουν οι προενισχύσεις...

αρχίζω να σκέφτομαι οτι ίσως ακόμα και δική σου καμπίνα να έχεις, αν δεν ανεβάσεις την ένταση δε θα καταλάβεις την συχνοτική απόκρισή της..

αυτό είδα κι εγώ και το θυμήθηκα

http://www.noiz.gr/index.php?action=classifieds;sa=view;id=40165

μάλλον έχει αλλάξει ηχείο..

όπως και νά'χει, επειδή η τιμή πλησιάζει πολύ έναν πχ bugera v22 (καινούριο) ή ένα peavey classic (μεταχειρισμένο) θα ήθελα να το ακούσω πρώτα με την πεταλιέρα μου, να δώ πώς θα ακουστεί.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back