300.000 Χιλιομετρα -5 ηπειροι με μηχανή.

Μπορεί κάποιος να γυρνάει το κόσμο, έχοντας ακριβώς τις ίδιες αξίες και προτεραιότητες με κάποιον που ψηφίζει παίκτες reality προς αποχώρηση
Διαφωνώ διότι με το ταξίδι δε θα βλέπει τηλεόραση και θα χάνει τα reality. Παρεμπιπτόντως η κατηγορία "αυτός που ψηφίζει παίκτες reality" είναι πολύ γενική. Μάλλον εννοούμε "αυτός που βλέπει φανατικά όλα τα reality". Σε αυτή την περίπτωση, μιλάμε για έναν άνθρωπο του οποίου τα ενδιαφέροντα, κατά πάσα πιθανότητα, έρχονται σε αντίθεση με το ρεαλιστικό ρομαντισμό που απαιτεί ένα χρονοβόρο ταξίδι στο άγνωστο με μηχανή.

Αν κάτι, σας θυμίζω ότι οι περισσότεροι από όσους αναγνωρίζονται ως μεγάλοι δάσκαλοι (στη φιλοσοφία, τη συγγραφική, τη γλώσσα, τη μουσική κλπ) μετακινήθηκαν ΕΛΑΧΙΣΤΑ στη ζωή τους, κυρίως για να εξυπηρετήσουν βιοποριστικές αναγκαιότητες, και αμέσως μετά επέστρεφαν στην έδρα τους. Οι περισσότεροι, δε βγήκαν ποτέ από τη χώρα τους καν, και υπάρχουν διακριτές περιπτώσεις που δεν βγήκαν καν από την πόλη τους
Σύμφωνα με την ψυχανάλυση, την ενασχόληση (επαγγελματική ή μη) με ένα αντικείμενο την υπαγορεύουν σε μεγάλο βαθμό τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Π.χ. ένας κλειστοφοβικός δε θα γίνει ποτέ επισκευαστής ανελκυστήρων αλλά είναι πολύ πιθανό να γίνει διαιτητής ποδοσφαίρου ή πλανόδιος πωλητής (χονδροειδές παράδειγμα χάριν ευκολίας). Ομοίως ένας άνθρωπος αγοραφοβικός, δειλός, με φοβίες κλπ είναι πολύ πιθανό να κάθεται σπίτι του και να σκέφτεται για όλη του τη ζωή.

Βέβαια κι ένας άνθρωπος κινητικός, με αδυναμία συγκέντρωσης, υπερκοινωνικός και ασυνείδητα καταδιωκόμενος από τον μπαμπά του ή τη μαμά του που πάντοτε του ζητούσαν περισσότερα, δε θα κάτσει να διαβάσει ούτε το Nitro και μάλλον θα καβαλάει μια μηχανή από το πρωί ως το βράδυ. Ιδιαιτέρως απίθανο δε, να έχει την υπομονή να δει reality.

Εν ολίγοις δεν πιστεύω ότι υπάρχει ο "σωστός τρόπος". Είμαστε αυτό που είμαστε για τους όποιους λόγους και δεν μπορούμε παρά να καλύπτουμε τα κενά μας με τις αντίστοιχες ασχολίες.

Τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και όσον αφορά την επιλογή ερωτικών συντρόφων.

 
@trolley

Αυτά που λες είναι πολύ σωστά αν πάρεις ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και κάνεις συγκρίσεις και συμπερασματολογία στα πλαίσια αυτού.

Αν όμως πάρεις ένα συγκεκριμένο δείγμα, έναν συγκεκριμένο άνθρωπο, και τον συγκρίνεις μέσα σε μια λογική πρίν/μετά με τον ίδιο του τον εαυτό, το πιο πιθανό είναι η εν λόγω εμπειρία να τον έχει βελτιώσει (ότι και αν σημαίνει αυτό). Σίγουρα δεν τον κάνει καλύτερο σε σχέση με του υπόλοιπους συνανθρώπους του (ίσως μόνο με κάποιους). Αυτό δεν είναι κανόνας, είναι μια πιθανότητα η οποία, μάλλον, είναι μεγαλύτερη αυτής του ακριβώς αντίθετου.

Βέβαια αυτό,

trolley είπε:
Υπάρχει καλός λόγος γι' αυτό: όταν ξέρεις να κοιτάζεις, δεν επιδιώκεις την κάλυψη χιλομέτρων σαν "ερεθιστήριο" για την προσωπική σου έμπνευση. Ίσα-ίσα, κάποιοι από τους πιο γελοίους ανθρώπους που έχω συναντήσει, ήταν επισήμως "τουρίστες", έλληνες και ξένοι.
ισχύει για κάποιους "τυχερούς". Για κάποιους άλλους τα ερεθιστήρια είναι απαραίτητα.

Κοινώς, η εμπειρία αυξάνει την "προστιθέμενη αξία" του ατόμου, όχι όμως και απαραίτητα και την "αντικειμενική αξία" όπως αυτή ορίζεται στα πλαίσια του κοινωνικού συνόλου και χρησιμοποιείται σαν μέτρο σύγκρισης. Και αυτό συμβαίνει γιατί κανείς δεν βρίσκεται ή ξεκινά από τον μέσο όρο, αλλά από το προσωπικό του επίπεδο (εκτός αν τυχαίνει να βρίσκεται όντως εκεί).

Όσο κινούμαστε στα ανώτερα επίπεδα ενός συνεχούς αξιών/ποιότητας (πάλι, ότι και να σημαίνει αυτό), τόσο μικρότερο αντίκτυπο έχουν οι εμπειρίες σ' αυτούς που βρίσκονται εκεί και αυτό γιατί τα εσωτερικά φίλτρα και οι μηχανισμοί παραγωγής ιδεών γίνονται πιο ισχυρά και ενεργητικά.

Βέβαια, μια δυνατή εμπειρία όπως τα ταξίδια ανα τον κόσμο, δεν μπορεί να μην έχουν έστω και μια μικρή αξία για όλους.

 
Πεταξαμε αρχικα για Καμποτζη Siem Reap και εκει νοικιασαμε ενα παπακι που καναμε το μνημειο του Angor wat.

Μετα πεταξαμε για Saigon {Ηο τσι μινχ} και εκει αγορασα ενα Honda bonus 125..ερειπιο...αλλα μας εβγαλε μεχρι το Ανοι.

Ακολουθησαμε την διαδρομη των Top Gear....Φτασαμε μεχρι το Hue..και μετα το βαλαμε στο λεωφορειο και μετα με τρενο εμεις μεχρι το Ανοι.

Παιδια...οτι και να σας λεω σχετικα με τους δρομους στην Ασια...πρεπει να το ζησετε για να το καταλαβετε. Η εθνικη που συνδεει τη saigon με το Ανοι Α1 εχει μια σε καποια σημεια 2 λωριδες ανα κατευθυνση.Ενιωθα λιγο σαν να παιζω στο βιντεοπαιχνιδι ΑΠΕΦΥΓΕ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ..επρεπε να αποφυγω , πεζους, βουβαλια, Απλωμενο ρυζι η καλαμποκι στο δρομο που το αφηναν να στεγνωσει-μαθητες με ποδηλατα και βεβαια...εκατομμυρια αλλα μηχανακια...

Αυτο που εχω να προσθεσω ειναι οτι αποκλειεται οι τυποι του TopGear να εκαναν 6 μερες απο την Σαιγκον στο Hue...

Ειναι γυρω στα 1000χμ..Eμας μας πηρε 16 μερες..Καναμε καθε μερα 6 ωρες οδηγηση  με μεση ωριαια ταχυτητα 30χμ/ω {γιατι αλλιως σκοτωθηκες} Επισης ειχαμε 4 λαστιχα σε 10 μερες... Καναμε περιπου 130 150 χμ καθε μερα..Πολυ ομορφο ταξιδι ομως με πανεμορφα τοπια..ζουγκλα στην αριστερη μερια και τροπικες παρθενες παραλιες στην δεξια. Σαν ταξιδι σας το προτεινω...σε μια πολυ φτηνη χωρα.

626.JPG

666.JPG

 
Αν όμως πάρεις ένα συγκεκριμένο δείγμα, έναν συγκεκριμένο άνθρωπο, και τον συγκρίνεις μέσα σε μια λογική πρίν/μετά με τον ίδιο του τον εαυτό, το πιο πιθανό είναι η εν λόγω εμπειρία να τον έχει βελτιώσει (ότι και αν σημαίνει αυτό). Σίγουρα δεν τον κάνει καλύτερο σε σχέση με του υπόλοιπους συνανθρώπους του (ίσως μόνο με κάποιους). Αυτό δεν είναι κανόνας, είναι μια πιθανότητα η οποία, μάλλον, είναι μεγαλύτερη αυτής του ακριβώς αντίθετου.
Δυστυχώς όχι απαραίτητα. Γνωρίζω πάρα πολύ κόσμο που έχει ταξιδέψει πάρα πολύ (όχι με μηχανή) αλλά κ πάλι μια χαρά κάφρος είναι.

Για την ακρίβεια τις περισσότερες φορές που συνταξίδευα με Έλληνες (τυχαία) δεν έπαψα να εκπλήσσομαι με το πόσο γύφτοι μπορεί να ήταν. Θα αρπαχτείτε πολλοί, αλλά σόρυ το έχω δει τόσες πολλές φορές που οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες για να ασχοληθώ :D

 
Δεν διαφωνώ. Γι' αυτό και είπα "Αυτό δεν είναι κανόνας, είναι μια πιθανότητα η οποία, μάλλον, είναι μεγαλύτερη αυτής του ακριβώς αντίθετου".

 
vagelism είπε:
και εκει αγορασα ενα Honda bonus 125..ερειπιο...αλλα μας εβγαλε μεχρι το Ανοι.
Πές μου ότι μετά το ξαναπούλησες....ή το χάρισες!!! ;D ;D

 
marathon είπε:
Πές μου ότι μετά το ξαναπούλησες....ή το χάρισες!!! ;D ;D
το αγορασα 450 δολαρια ..το κρατησα 20 μερες και το πουλησα 250.Ο τυπος που μας το πουλησε στη Σαιγκον ειχε ενα συνεταιρο στο Ηανοι και κανανε αυτη τη δουλεια.

Τα ιδια μηχανακια πηγαιναν πανω κατω. ;D

Περισσοτερες φωτογραφιες θα βρειτε στο myspace moy

www.myspace.com/writetovagelis

 
vagelism είπε:
αγορασα ενα Honda bonus 125..ερειπιο
Το κόκκινο αστέρι είναι όλα τα λεφτά  μπράβο  ρε κομάντο.....ουπς... Κομαντάντε ;)

 
Βαγγέλη σε ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες και για το θρεντ.  :)

trolley είπε:
Υπάρχει καλός λόγος γι' αυτό: όταν ξέρεις να κοιτάζεις, δεν επιδιώκεις την κάλυψη χιλομέτρων σαν "ερεθιστήριο" για την προσωπική σου έμπνευση. Ίσα-ίσα, κάποιοι από τους πιο γελοίους ανθρώπους που έχω συναντήσει, ήταν επισήμως "τουρίστες", έλληνες και ξένοι.
H τεράστια αξία των ταξιδιών, των εμπειριών γνωριμίας με διαφορετικούς τρόπους ζωής - ηθών και εθίμων, και η διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων που συνεπάγονται δεν μπορεί να υποβιβαστεί. Και δεν μιλάω φυσικά για τους "τουρίστες" αλλά για τους "ταξιδευτές", μια λεπτή διάκριση που δεν είναι τόσο προφανής όσο φαίνεται, και είναι αντικείμενο μελέτης (πχ. το ωραίο "Sheltering Sky" του Paul Bowles είναι ένα από τα εκατοντάδες βιβλία που έχουν εμπνευστεί από αυτή).

Τώρα για να γίνει κάτι τέτοιο, αν κάποιος δεν έχει λύσει δια παντός το βιοποριστικό του πρόβλημα όντας πλούσιος (το οποίο δεν ισοδυναμεί πάντοτε με το "αργόσχολος"), μπορεί να το ακολουθήσει κυνηγώντας ορισμένους στόχους και θυσιάζοντας άλλους, κάτι το οποίο προσωπικά γνωρίζω πολύ καλά. Το γεγονός όμως πως κάποιοι δεν μπορούν να το πετύχουν λόγω υποχρεώσεων δεν σημαίνει πως πρέπει σώνει και καλά να υποβαθμίζουν την προσπάθεια άλλων.

Κι επιτέλους ΚΛΕΙΣΤΕ αυτή τη ρημάδα την τηλεόραση... Μη το δείτε σαν τρέντι τσιτάτο αλλά πιστεύω πως υποβαθμίζει σοβαρότατα την οπτική σας.

 
bloody_sunday είπε:
ωραίο "Sheltering Sky" του Paul Bowles
Ρε  μήπως ήταν χαζοί αυτοί οι beat  που περπατάγανε.....  ;D ;)

Κι επιτέλους ΚΛΕΙΣΤΕ αυτή τη ρημάδα την τηλεόραση...
Και το pc    ;D ;D ;D

 
...και να θυμίσω πως υπάρχουν πολλά παραδείγματα που η πρόοδος του ανθρώπινου πνεύματος προήλθε από ανθρώπους που δεν είχαν βιοποριστικές ανησυχίες.

lgbesios είπε:
Και το pc    ;D ;D ;D
Σαφώς το pc παίζει πολλές φορές το ρόλο της τηλεόρασης, αλλά σε αντίθεση με την τηλεόραση είναι διαδραστικό μέσο, πολύ πιο πλουραλιστικό, και σου δίνει την δυνατότητα να επιλέξεις με τι θα αποβλακωθείς (αν το παρακάνεις).

 
bloody_sunday είπε:
Κι επιτέλους ΚΛΕΙΣΤΕ αυτή τη ρημάδα την τηλεόραση... Μη το δείτε σαν τρέντι τσιτάτο αλλά πιστεύω πως υποβαθμίζει σοβαρότατα την οπτική σας.
Υπαινίσσεσαι ότι έχει κάποιο πρόβλημα η οπτική μου, και μάλιστα ένεκα του ότι βλέπω τηλεόραση; Είπα να σου απαντήσω, αλλά άθελά του σου είχε ήδη απαντήσει ο igbesios:

Και το pc    ;D ;D ;D
Μάλιστα, αν φέρναμε και τη γιαγιά μου θα έλεγε:

Και το ραδιόφωνο    ;D ;D ;D
Οπότε, νομίζω ότι καταδεικνύεται το ακριβές περιεχόμενο των επιχειρημάτων που διατυπώθηκαν. Για να ανακεφαλαιώσουμε: καίτοι έχουμε 2011, καίτοι έχουμε ραδιόφωνα, πισί, τηλεόραση, εφημερίδες, βιβλία, κλπ είμαστε εμπειριακά(!) λειψοί επειδή δε καβαλήσαμε μία μηχανή να τρέχουμε στις Ινδίες και να τρώμε μάνγκος.

Αλλά το πιο αστείο είναι αυτό:

H τεράστια αξία των ταξιδιών, των εμπειριών γνωριμίας με διαφορετικούς τρόπους ζωής - ηθών και εθίμων, και η διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων που συνεπάγονται δεν μπορεί να υποβιβαστεί.
Γιατί δε μπορεί; Σκαλισμένη στις πλάκες του Μωυσή είναι;

Πρόκειται απλώς για μία εδραιωμένη πεποίθηση που σφυρηλατήθηκε την εποχή (και ένεκα της) αποικιοκρατίας, και μάλιστα από αποικιοκράτες που είχαν τη δυνατότητα να πηγαίνουν στην άλλη άκρη του κόσμου χωρίς το κίνδυνο να καταντήσουν βραστοί με κρεμύδια. Είναι το θέμα δεκάδων βιβλίων, κινηματογραφικών ταινιών κλπ, ο "ηρως που ταλαιπωρείται επειδή ταξιδεύει, και ταξιδεύει γιατί θέλει να ανακαλύψει τον εαυτό του και το κόσμο γύρω του, πριν επιστρέψει στη πατρίδα του να παντρευτεί τη Σαμάνθα και να ψοφολογήσει από μπύρα".

Οι ελάχιστες εξαιρέσεις:

Και δεν μιλάω φυσικά για τους "τουρίστες" αλλά για τους "ταξιδευτές", μια λεπτή διάκριση που δεν είναι τόσο προφανής όσο φαίνεται, και είναι αντικείμενο μελέτης (πχ. το ωραίο "Sheltering Sky" του Paul Bowles είναι ένα από τα εκατοντάδες βιβλία που έχουν εμπνευστεί από αυτή).
... δεν αρκούν για να αλλάξουν τη γενική εικόνα, η οποία δείχνει ότι το 99.9% της φιλολογίας γύρω από το ζήτημα των ταξιδιών αφορά όχι μόνο "τουρίστες" αλλά κυρίως κάφρους τουρίστες (ειδικά στις μέρες μας) αν όχι εγκληματίες-τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται άλλες χώρες κυρίως για να ασκήσουν δραστηριότητες που θεωρούνται μεμπτές ή/και παράνομες στη δική τους (έλληνες στο άμστερνταμ, εγγλέζοι στη κεϋλάνη... να συνεχίσω;).

Τώρα για να γίνει κάτι τέτοιο, αν κάποιος δεν έχει λύσει δια παντός το βιοποριστικό του πρόβλημα όντας πλούσιος (το οποίο δεν ισοδυναμεί πάντοτε με το "αργόσχολος"), μπορεί να το ακολουθήσει κυνηγώντας ορισμένους στόχους και θυσιάζοντας άλλους, κάτι το οποίο προσωπικά γνωρίζω πολύ καλά. Το γεγονός όμως πως κάποιοι δεν μπορούν να το πετύχουν λόγω υποχρεώσεων δεν σημαίνει πως πρέπει σώνει και καλά να υποβαθμίζουν την προσπάθεια άλλων.
Αν έγινε κάποια προσπάθεια υποβάθμισης στο thread έγινε από τους μηχανοκαβαλητές, όχι από τους υπόλοιπους. Από εκείνη τη πλευρά εκπέμπεται το μήνυμα ότι "όσοι δεν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο, ζούνε λιγότερο exciting ζωές, άρα RESPECT σε εκείνους που μπορούν".

Στο παρά-πέντε είμαι πάντως να στείλω e-mail στο συγκεκριμένο ζευγάρι, ζητώντας την τοποθέτησή τους για τα όσα συζητούμε.

 
trolley είπε:
έλληνες στο άμστερνταμ,
Τώρα μπερδεύτηκα...δηλαδή? ::) Για τους (Μ)παοκτσήδες λές? ;D ;D

... δεν αρκούν για να αλλάξουν τη γενική εικόνα, η οποία δείχνει ότι το 99.9% της φιλολογίας γύρω από το ζήτημα των ταξιδιών αφορά όχι μόνο "τουρίστες" αλλά κυρίως κάφρους τουρίστες (ειδικά στις μέρες μας) αν όχι εγκληματίες-τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται άλλες χώρες κυρίως για να ασκήσουν δραστηριότητες που θεωρούνται μεμπτές ή/και παράνομες στη δική τους (έλληνες στο άμστερνταμ, εγγλέζοι στη κεϋλάνη... να συνεχίσω;).
Μου αρέσεις όταν υπερβάλλεις ;D ;D

 
marathon είπε:
Τώρα μπερδεύτηκα...δηλαδή? ::)

Μου αρέσεις όταν υπερβάλλεις ;D ;D
Και εμένα μου αρέσω, αλλά δεν υπερβάλλω.

Επειδή (το τελευταίο έτος) αναμίχθηκα στην επιμέλεια ενός project που επιτρέπει το στατιστικό έλεγχο των ταξιδιωτικών προτιμήσεων των ελλήνων (προς το εξωτερικό), αλλά και κατοίκων του εξωτερικού (προς Ελλάδα), είναι ξεκάθαρο ποιοι προορισμοί (και ποιας φήμης) προτιμώνται.

Hint: ο κόσμος δεν έρχεται στην Ελλάδα για να δει τους Δελφούς, ούτε οι έλληνες πάνε στο Αμστερνταμ για να επισκεφθούν τα μουσεία.

 
trolley είπε:
ούτε οι έλληνες πάνε στο Αμστερνταμ για να επισκεφθούν τα μουσεία.
καλά, μην τρελλαίνεσαι...κάνε ένα στατιστικό και για τη Βουλγαρία...

 
Ρε φιλε trolley..{Απο το ταξιδευω με τρολευ βγαινει αυτο? ;D}

Ολα οσα εχεις πει προσπαθωντας να μας ψησεις για το δικιο σου θα μπορουσες να τα ειχες πει με μια προταση

ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΒΡΙΣΚΩ ΜΕ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ και τερμα..

τι αναλυεις και ξανααναλυεις ρε φιλε...

και κοντρα αναλυση και δωστου ψυχαναλυση του ταξιδευτη.

Γουστα ειναι αυτα ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ καλε μου φιλε.. Η γνωμη σου ειναι σεβαστη.Δεν προσπαθησε κανεις να σου επιβαλει τη δικη του.

Τη προοπτικη του προσπαθησε να σου εξηγησει.

Πιστευεις ειλικρινα οτι οσα μας ειπες εμενα με επεισαν?εχοντας στο ενεργητικο μου ηδη 20 χωρες και εχοντας ξοδευσει πανω απο 30 χιλιαρικα σε ταξιδια.?

Ι dont think so..

 
Νομίζω ότι από εδώ κ πέρα όλοι οι διάλογοι πρέπει να συμπυκνωθούν σε τσιτάτα να μη χάνουμε την ώρα μας.

Να γράφει πχ ο ένας

RESPECT

κ από κάτω ο άλλος

ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΟΜΑΙ

Βαγγέλη, μάλλον κάποιοι θέλουμε να διαβάζουμε κ άλλες απόψεις ή να συζητάμε κ καμιά ακόμα :)

 
137 παραθεσεις για να βγαλεις νοημα σε κατι τοσο αυτονοητο καλη μου?

Ελπιζω να το εβγαλες τουλαχιστον.

Το thread εχει ξεφυγει off topic απο την τριτη σελιδα.

α...ξεχασα..ειμαι φανατικος οπαδος του

Less is more. ;D

 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top