12-χορδη

sergei

Νέο μέλος
Πόντοι
16
Λοιπον, πριν ενα μηνα αγορασα την πρωτη μου κιθαρα. Έκανα την βλακεια (υποθέτω) να παρω 12-χορδη (ειχε τον καλυτερο ήχο στα λεφτα της). Τώρα δεν μπορώ με τίποτα να παιξω barre. Σημειώνω ότι προχθες που έπαιζα με μια ηλεκτρική ενος φίλου, και μπαρε έπαιζα και αυτοσχεδιαζα με μια κλιμακα που ξερω(καλα μη φανταστειτε τρελα πράγματα) και τελος παντων ήμουν ανετος

Η ερώτηση ειναι η εξης:

Υπαρχει κανενας τροπος να συνηθήσει το χερι μου να παιζει μπαρε? και να αντέχει στην πίεση 12 χορδών?

ή ειναι προτιμότερο να την πουλήσω και να παρψ ηλεκτρικη?

Νομίζω ότι με λίγο εξάσκηση θα μπορείς να παίξεις μπαρέ και στην 12χορδη άν και περισότερο σε κάποια κομμάτια χρησιμοποιείται για τα ρυθμικά μέρη ,για γεμίσματα "με ανοιχτά ακκόρντα ακούγεται πιό πλούσιος ο ήχος της"και για αρπίσματα.Εάν η κιθάρα είναι καλή και έχει καλό ήχο μπορείς να βγάλεις τις δεύτερες χορδές και να την χρησιμοποιείς σαν 6χορδη.

Η αληθεια ειναι πως δεν ειναι και η καταλληλοτερη αρχη μια 12-χορδη.

Εξαρταται, βεβαια, τι θες να μαθεις. Αν θελεις να μαθεις να παιζεις

riff ηλεκτρικης καλυτερα να παρεις μια ηλεκτρικη. Για συνοδεια για να παιζεις συγχορδιες καλη ειναι αλλα θελει αντοχη στα δακτυλα. Πρεπει να

μας πεις τι θες να παιξεις και θα σου απαντησουμε καταλληλοτερα.

βασικα και τα δυο θελω να μαθω, αλλα απο καπου πρεπει να ξεκινήσω....

επειδή δεν ειναι αυτή η πρώτη μου επαφή με τη μουσική και επειδη γραφω κανα τραγουδακι καμια μουσικουλα που και που, μου χρειαζονται και τα δυο, αλλα δεν βιαζομαι, ολα με τη σειρα τους. Αρα πρωτα οι συχορδιες.

Παντως ενα ριφ μπορει να προσαρμοστει και να παιχτει με τη 12-χορδη και να γινει γαματο. (το εκανε ενας φιλος μου με την κιθαρα μου).

Γενικα υπαρχει καμια ασκηση, ωστε σιγα σιγα να συνηθίζει το χερι? αν ναι, που μπορω να βρω

Γενικώς δεν είμαι πολύ υπέρ των ασκήσεων. Παίζε κομμάτια που έχουν μπαρέ και θα συνηθήσεις. Οι ασκήσεις πάλι απλά μπαρέ θα είναι. Απλά μην το παρακάνεις, να μην αρχίζεις πολύ απότομα και να μην κουράζεις πολύ το χέρι σου. Για ακόρντα η 12-χορδη είναι ό,τι πρέπει. Απλά παίζε κομμάτια, και να χρησιμοποιείς μπαρέ όπου μπορείς, για να δυναμώσει το χέρι σου. Just that :)

Καταρχην πες μας ΤΙ μαρκα κιθαρα εχεις...

Κατα δευτερον διαβασε ΑΥΤΟ

μια και αν η κιθαρα ειναι καινουργια και την αγορασες απο ελληνικο μαγαζι η πιθανοτητα να ΜΗΝ ειναι σεταρισμενη ειναι τεραστια.

Μια σωστα σεταρισμενη κιθαρα θα παιζει πολυ πιο ευκολα.Αν δεν εχει σεταριστη πηγαινε την στο μαγαζι που την αγορασες και πες τους να στην σεταρουν ειναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ τους.

ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ εκανες και αγορασες ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ κιθαρα για να μαθεις.Θα αποκτησουν αντοχη και δυναμη τα δακτυλα σου και το σημαντικοτερο δεν θα παιρνεις τα αυτια στους γυρω σου :lol:

Ολοι οι κιθαριστες πρεπει να εχουν (& να παιζουν) ακουστικη κιθαρα.

δεν μπορω να καταλαβω...ολοι λενε η κλασσικη ειναι μητερα των εγχορδων and stuff...δεν λεω πολλα τραγουδια εχουν γραφτει για ακουστικη αλλα και παλι δεν σημαινει οτι ειναι αναγκαιο για κιθαριστα να ξερει ακουστικη... :? δηλαδη μην υποτιμαμε τις ηλεκτρικες...για να το λεει ο superfunk κατι θα ξερει δε λεω... απο οτι εχω καταλαβει εχει ασχοληθει πολυ με το μουσικο τομεα...ομως ακομη δεν καταλαβαινω γιατι ειναι απαραιτητο να γνωριζουμε ακουστικη.. :o

Γιατί η μουσική είναι απλή και σε αναγκάζει να σκέφτεσαι απλά.... Με την ηλεκτρική μόνο είναι υπερβολικά εύκολο να ξεφύγεις μετα από κάμποσο καιρό...

ομως ακομη δεν καταλαβαινω γιατι ειναι απαραιτητο να γνωριζουμε ακουστικη.. :o
Πρώτα απ'όλα, η διαφορά της ακουστικής από την κλασσική (κυρίως για την τεχνική/τεχνοτροπία) είναι χαώδης :) Βασικά όμως, το σίγουρο είναι ότι τίποτα δεν είναι "απαραίτητο". Παρ'όλα αυτά, είναι μεγάλη υπόθεση να έχεις ποικιλία στα ακούσματά σου και στις τεχνικές που έχεις στα χέρια σου. Αυτό βέβαια είναι η δική μου προσωπική άποψη, και οι μουσικοί που εκτιμώ είχαν την (κατά τη γνώμη μου) ευφυΐα να έχουν ευρεία αντίληψη του φάσματος της μουσικής. Προσωπικά θεωρώ ότι αν και ωραία μουσική μπορείς να γράψεις και απλά τραγουδώντας σε ένα κασετοφωνάκι χωρίς να έχεις πιάσει ποτέ στη ζωή σου κιθάρα και χωρίς να ξέρεις θεωρία, αυτό είναι σπατάλη. Γιατί αν έχεις το ταλέντο να γράψεις καλή μουσική χωρίς γνώσεις, τεχνική, εμπειρία, τότε απλά φαντάσου τι θα μπορούσες να κάνεις με λίγα παραπάνω εφόδια ;) Οπότε για μένα είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις όσο το δυνατόν περισσότερες τεχνοτροπίες. Γι αυτό θεωρώ ότι για να είναι (απλώς επαρκώς) πλήρης ένας κιθαρίστας θα πρέπει να ασχοληθεί τουλάχιστον με τα 3 βασικότερα είδη κιθαριστικής "άποψης", τις τεχνικές της ηλεκτρικής, της ακουστικής και της κλασσικής. Σαφέστατα "αρκεί" να ξέρεις καλή ηλεκτρική για να παίξεις το κλασσικό ροκ σόλο, αλλά το ερώτημα είναι αν αυτό σου αρκεί. Εγώ το βρίσκω βαρετό, περιοριστικό και επιφανειακό, οπότε θεωρώ πρωταρχικό το να επεκτείνεται κανείς και σε άλλα χωράφια :)

ομως ακομη δεν καταλαβαινω γιατι ειναι απαραιτητο να γνωριζουμε ακουστικη..
για να παιζουμε ανετα και στο σπιτι μας,για να γυμναζουμε τα δακτυλα μας (ειναι σαν να κανεις βαρη σε σχεση με την ηλεκτρικη),για να καθαριζει το κεφαλι μας απο τη βαβουρα,για να ανακαλυψουμε την ομορφια του ξυλινου ηχου,για να ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ,και βεβαια το σημαντικοτερο για να ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΜΕ στην παρεα και ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΟΡΙΤΣΙΑ (κανενα κοριτσι δεν ειπε ΠΟΤΕ οχι σε ενα "θλιμμενο" ακουστικο κιθαριστα.... :lol: )

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι η εκτελεση κομματιων απο ΠΥΞ ΛΑΞ & ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑ τιμωρειται με ΘΑΝΑΤΟ! :lol: :lol:(εκτος κι αν το κοριτσι "λεει" πολυ οποτε χαλαλι να παει την "αναμορφωνεις" αργοτερα! :lol: )

Ευζαριστώ για τις απαντήσεις σας

λοιπον, η κιθαρα ειναι μαρκας stagg (μη γελατε!!!). δεν την κανω 6-χορδη για δυο λογους. επειδη θα ξενερώσω απο τον ήχο, και επειδη εχει πλατυ μπατσο και φοβαμαι οτι αν συνηθίσω να παιζω σε τοσο πλατυ μπρατσο με 6 χορδες μετα θα αγωνιζομαι να μαθω να παιζω σε κανονικο. η αλήθεια ειναι οτι ψιλοπήσμωσα και κατι εχω αρχισει να βγαζω, εχω ομως δρομο ακομα (ατιμο μπαρε). επισης εγραψα και τραγουδι με τίτλο I can't play barre. μεγαλη επιτυχια αλλα δεν μπορω να το παιξω γιατι εχει μια συχορδια με barre.

Να ρωτήσω και κατι αλλο?

έχετε υπόψιν σας αυτά τα pick-up - μαγνήτες που ειναι για ακουστικες και προσαρμόζονται στο ηχείο? (εννοω αυτη την τρύπα, ελπίζω να το ειπα σωστα). Προφανώς θα τα ξέρετε.

η απορροιες μου ειναι οι εξής:

τι ήχο δινουν αυτα? θα ειναι σαν ηλεκτρική η σαν ηλ/ακουστικη?

ενα τετοιο θα μπορει να μπει σε 12-χορδη?

αν βαλω και κανενα εφφε θα ειναι πατατα ο ήχος?

Μονο μη μου πειτε για τιποτα πανακριβα, δεν ειμαι και κανας παμπλουτος

Αν και εχω δει να το κανουν... προφανώς κατι αλλο παιζει εκει ας μου το εξηγήσει καποιος. πχ nirvana στο unplugged(αν και νομιζω οτι εκει το ηχειο το εχουν κλεισει και εχουν βαλει μαγνητες ηλεκτρικής) και gilmour στο gilmour in concert.( εδω σε ολο το τραγουδι η ηλ/ακουστικη ακούγεται σαν ηλ/ακουστικη, και στο σολο ακουγεται κλασσικος gilmourikος ηχος ηλεκτρικής και ολα αυτα με την ιδια ηλεκτροακουστική κιθαρα)

Θα σου δωσω απαντηση σε αυτα που ρωτας με μια απλη λυση:

-παρε μια ηλεκτρικη φθηνη (ακομη και καποιες HARLEY BENTON ειναι

ικανοποιητικες για τα λεφτα τους) και παιζε εκει. Αμα μπορεις, οικονομικα,

μη πουλας την STAGG σου! Χρισουγεννα ερχονται......

Αναφορικά με τις ασκούμενες πιέσεις για barre αλλά και καταπόνηση των δακτύλων,έιναι πολύ σημαντικό να την έχεις χορδίσει σωστά.Κι όχι μόνον γι αυτό αλλά και γιατί οι ασκούμενες πιέσεις στο όργανο θα το καταστρέψουν σύντομα.Προσοχή λοιπον!Η 12χορδη χορδίζεται ένα τόνο κάτω,δηλαδή η Μι η έκτη (μπάσσο) θα πρέπει να γίνει Ρε,και πάει λέγοντας.Φυσικά μετά βάζεις capotasto στο δεύτερο τάστο για να μην είσαι offset με όλα τά άλλα όργανα.Εχω δεί αρκετές τεχνικές,αλλά εγώ κατέληξα να βάζω το capotasto και μετά να την χορδίζω κανονικά σε Λα,όπως όλες τις κιθάρες.Μετά απο αυτό,θα έχεις πολύ γλυκό χειρισμό στην ταστιέρα.Προσωπικά δεν θα την έδινα με τίποτε,μπορείς να παίξεις σχεδόν τα πάντα εκτός απο lead solos,γιατί εκεί η θα πρέπει να γράψεις εσύ κάτι πρωτοποριακό για να το ερμηνεύει σωστά το όργανο και να είναι και ακουστικά αρεστό (αλλιώς ακούγεται σαν μπουζούκι).Αν το κατέχεις το άθλημα στο ξαναλέω μπορείς να πάιξεις σχεδόν τα πάντα,με πολύ αρμονικό και πλούσιο ήχο.

Αναφορικά με τις ασκούμενες πιέσεις για barre αλλά και καταπόνηση των δακτύλων' date='έιναι πολύ σημαντικό να την έχεις[b'] χορδίσει σωστά[/b].Κι όχι μόνον γι αυτό αλλά και γιατί οι ασκούμενες πιέσεις στο όργανο θα το καταστρέψουν σύντομα.Προσοχή λοιπον!Η 12χορδη χορδίζεται ένα τόνο κάτω,δηλαδή η Μι η έκτη (μπάσσο) θα πρέπει να γίνει Ρε,και πάει λέγοντας.
Για μισο λεπτό...

Και οι 12χορδες κουρδίζονται οπως οι 6χορδες "κανονικά"...

Τωρα αν εσύ θελεις να την κουρδίσεις εναν τονο χαμηλοτερα το κανεις οχι επειδή "οι ασκούμενες πιέσεις στο όργανο θα το καταστρέψουν σύντομα" ουτε επειδή ετσι είναι το "σωστό" ή ετσι "πρεπει" οπως το παρουσιάζεις τουλαχιστον...

Την 12χορδη μου προσωπικά την εχω 2 ολοκληρους τονους χαμηλοτερα αλλά οχι επειδή ετσι είναι το "σωστο" κουρδισμα και σιγουρα όχι για να μην καταστραφει το όργανο αλλά για δικους μου λογους... :wink:

Τυπικά ναι,ουσιαστικά διαφωνώ,άν θές δες εδώ

http://www.tle.se/wstandar.html

Tune down all strings on the guitar a whole step

This will give the guitar a much deeper sound. It is also very common on 12-strings to avoid neck and top damage. Remember you can always put a capo on the 2:nd fret to play in standard tuning.

Θα το δείς σε πάρα πολλά sites που αφορούν χόρδισμα 12χορδης.Γιατί σου φαίνεται περίεργο ? έχει πολύ μεγαλύτερη τάση απο 6 χορδές.

Τελείως φιλικά,Δημήτρης

Trending...

Νέα θέματα

Back