Μα εκεί είναι το ζουμί. Btw είμαι δάσκαλος σε Δημοτικό σχολείο εθνικοθρησκευτικού προσανατολισμού, οπότε το αρχαιοελληνικό μεγαλείο είναι κάτι που διδάσκεται τακτικά και ενισχύεται μέσω των εθνικών εορτών, οπότε δεν είναι κάτι που χρειάζεται να Googlάρω, κυριολεκτικά μου τρίβεται στα μούτρα τακτικά. Κι εκεί είναι το παράδοξο. Χρωστάμε δισεκατομμύρια χρήματα σε λαούς που τους έχουμε μεταδώσει τα φώτα του πολιτισμού και των γραμμάτων.
Θα μου πείτε και με το δίκιο σας ότι η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας έχει προσφέρει τεράστια αξία στην ανθρωπότητα αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτιμηθεί οικονομικά. Πρόκειται για μια ηθική και πολιτισμική θέση, όχι για αρχή που διέπει τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις. Επομένως, μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι ο κόσμος «οφείλει πολλά» στην Ελλάδα από ιστορική και πολιτισμική άποψη, ωστόσο το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα λειτουργεί με βάση συμβάσεις, οικονομικούς κανόνες και πολιτικές αποφάσεις, όχι με βάση την ιστορική συνεισφορά ενός έθνους.
@cos_dr Κωνστατίνε, δεν πρόκειται για μιζέρια. Πρόκειται για μια διαπίστωση, ότι πολλοί άλλοι λαοί κάνουν ουσιαστικά και ενεργά βήματα για τη βελτίωση της πραγματικότητας τους. Η Γερμανία στο τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ένα διαλυμένο κράτος. Δες που είναι σήμερα, 80 χρόνια μετά και που είμαστε εμείς. Δες οι ΗΠΑ που είναι, ένα κράτος με μόλις 250 χρόνια ιστορία. Δε με ενοχλεί που οι άλλοι είναι καλύτεροι. Με χαλάει που εμείς αρκούμαστε με τη μετριότητα.